Grundfakta

Media (167 st)

Originaltitel Jag är med Eder ...
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1948-01-05

Medverkande

Victor Sjöström
kyrkoherden

Rune Lindström
Helge Tellberg

Carin Cederström
Carin, Helges hustru

Lars Lindström
Lasse, Helge och Carins son

Nils Dahlgren
Henrik Ljung, missionär

Carl Ström
biskop

Visa alla medverkande

Handling

Tillsammans med sin hustru Carin och sin lille son Lasse står Helge Tellberg i begrepp att lämna Sverige för att bli missionär i Rhodesia. Hans svärfar, som är kyrkoherde, försöker i...

Visa hela handlingen

Press

SvD (Lill): "Ren och vacker är Rune Lindströms och Gösta Stevens missionsfilm Jag är med eder, ren i uppsåtet, oskrymtad och klar i utformningen, buren av det vackra religiösa allvar man...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Idé
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspicient
B-foto
Orkesterledare
B-ljud

Medverkande

Victor Sjöström kyrkoherden
Rune Lindström Helge Tellberg
Carin Cederström Carin, Helges hustru
Lars Lindström Lasse, Helge och Carins son
Nils Dahlgren Henrik Ljung, missionär
Carl Ström biskop
Åke Fridell Carlsson, farmare
Signe Lundberg-Settergren Maria
Erik Forslund äldre man
Pedro Tapareza Esau
Lena Mbuisa Estina
Njini Sibanda hövding
Zhou Mishake Ngangan, medicinman
Zaba Nyati Zaba
Wilbert Hove George
Siyapola Hove gubben
Moqibelo Nare Jonathan

Bolag

Produktionsbolag Studio Film AB
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1948
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium

Handling

Tillsammans med sin hustru Carin och sin lille son Lasse står Helge Tellberg i begrepp att lämna Sverige för att bli missionär i Rhodesia. Hans svärfar, som är kyrkoherde, försöker i sista stund få honom att ändra sig, men Helge vägrar att gå emot sin kallelse och Carin är lojal med honom.

På missionsstationen välkomnas de av pastor Ljung, som Helge skall efterträda och som tillbringat en lång tid av sitt liv på stationen. I många avseenden är han Helges motsats: han är lugn, anspråkslös, humoristisk, hans långa livserfarenhet och psykologiska insikt har hjälpt honom att bygga upp den lilla missionsstationen och få ett gott förhållande till invånarna i trakten, trots att många av dem är orubbligt avvisande mot missionen. Helge är däremot inställd på att kämpa för kristendomen utan att kompromissa, han är entusiastisk, ärelysten och blind för att hans kallelse kräver offer i hans omgivning.

Det första han vill göra är t ex att sända tillbaka ett ungt afrikanskt par, som levt på missionsstationen, till deras hemby, som är mycket fientligt inställd till kristendom och mission. Helges avsikt är att hela den motsträviga byn sakta men säkert skall följa det unga parets, Esaus och Estinas, exempel. Offret för hans strävan blir den unga Estina, som trakasseras av bybefolkningen och som t o m blir utsatt för sin mans brutalitet.

Men Helges egoism och ärelystnad kräver också offer som står honom själv nära: hans son dör av ett giftormsbett, och Carin, som försvagats av sorgen, drabbas av malaria och avlider. Helge förlorar allt, t o m sin tro på Gud. Han avsäger sig uppdraget som pastor Ljungs efterträdare och söker sig till en svensk nybyggare i trakten, på vars farm han får arbete.

En dag kommer Estina och ber honom om hjälp: Esau har blivit stångad av en oxe och svävar mellan liv och död. Helge hjälper henne att få ner Esau till läkarstationen och medan de väntar på att få höra om operationen lyckats eller ej frågar Helge Estina om hon inte skulle förlora sin tro på Gud om Esau dog. Men Estina hävdar att Gud ändå alltid skulle vara med henne.

Genom Estina återfår Helge förmågan att be och därmed sin tro, återvänder till missionsstationen och är äntligen mogen att ta över efter pastor Ljung, sedan han fått den viktigaste förutsättningen: ödmjukhet.

Censur / granskning

Censurnummer 73086
Datum 1949
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 917 meter
Kommentar Aktlängder: 0, 0.


Censurnummer 73086
Datum 1948-03-13
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2425 meter
Längd efter klipp 2415 meter
Kommentar Speltid efter censurklipp: 99 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0.


Censurnummer 73086
Datum 1948-01-03
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2730 meter
Längd efter klipp 2720 meter
Kommentar Censurklipp i akt 5: närbilder från operationen på negern. Speltid efter censurklipp: 99 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0.


Censurnummer 73086
Datum 1948
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 893 meter
Längd efter klipp 888 meter
Kommentar Aktlängder: 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudsystem Optisk mono
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2730 meter
Längd i minuter 100 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

SvD (Lill): "Ren och vacker är Rune Lindströms och Gösta Stevens missionsfilm Jag är med eder, ren i uppsåtet, oskrymtad och klar i utformningen, buren av det vackra religiösa allvar man bara i undantagsfall spårar i filmproduktionen."

StT (Robin Hood): "Det är ett väsentligt ämne -- angeläget för oss alla -- och det har säkert legat Rune Lindström varmt om hjärtat. Men han har inte lyckats gestalta det så att vi grips och övertygas. Det dramatiska är -- utom i vissa ögonblick -- lamt och valhänt. Bilderna är för långa, för orörliga, för detaljfattiga, de borrar sig inte in under ytan. Valhäntheten framstår särskilt tydligt vid den långa inledningen i den svenska prästgården. Filmen skulle naturligtvis ha börjat direkt i Afrika, och den svenska bakgrunden med Victor Sjöströms vackra gamla präst borde ha kommit fram i återblickar. Större utrymme skulle ha ägnats åt missionären Rune Lindströms och hans hustru Carin Cederströms själsstrider i den afrikanska isoleringen, och åt den smygande skräck infödingarnas trummande magi alstrar. Nu kommer oss människorna inte nära. Man får intrycket att Gösta Stevens och Rune Lindström -- trots den bästa vilja -- ännu inte är tillräckligt filmskickliga att på egen hand verkningsfullt behandla så stora och svåra ämnen."

DN (C B-n): "Man gick ifrån filmen besviken. Ideligen fick man snudd på bilder, som man ville intressera sig för -- där var några magnifika svep över Victoriafallen, där var några glimtar av bilfärder över urusla afrikanska vildmarksvägar, där var hjordar av granna giraffer och ett par lejon som jagade i natten. Men mer än glimtar blev det inte, och när man satt som mest intresserad, skyndade sig filmen tillbaka till något vida mer ointressant: sin egen berättelse. Och sitt eget s k ärende. Och så satt man där snopen."

Kommentar Svensk filmografi

Gösta Stevens och Rune Lindström hade på en idé av den senare tillsammans skrivit en synopsis, först kallad "Han är med Eder", och 3.5.1947 sålt den till SF. Men redan 27.5.1947 begagnade sig Stevens av sin vid försäljningen tillförsäkrade rätt att återköpa sin och Lindströms synopsis för samma summa, som de tidigare erhållit. SF:s intresse för filmen var emellertid oförändrat, trots att det med finansiella bidrag utifrån för ändamålet bildade bolaget Studio Film stod för produktionen. SF tillhandahöll all personal och teknisk utrustning. Större delen av filmen spelades in vid och i omgivningen kring Svenska Kyrkans missionsstation i Mnene i Sydrhodesia och vid Victoriafallen under senare hälften av juli och hela augusti 1947. Efter återkomsten till Sverige kompletterades filmen under senare hälften av september 1947 med ett antal interiörer i SF:s ateljéer i Råsunda jämte exteriörscener på Ekerö, vid kyrkan och prästgården i Färentuna samt på Bromma flygplats.

Filmen distribuerades genom SF och fick 5.1.1948 premiär på Spegeln i Stockholm. Drygt ett halvår senare (20.8.1948) köpte SF filmen med alla därmed förbundna visningsrättigheter av Studio Film.

Både i Sverige och i USA har filmen haft dubbel distribution, dels kommersiell lansering på biograferna (35mm-film) och (i Sverige) som 16mm-smalfilm för skolor och (i USA) för kyrkor och skolor. (GW)

Inspelning

Filmstaden Råsunda Sverige 1947-09 1947-09
Zimbabwe (dåvarande Sydrhodesia) 1947-07 1947-08
Svenska kyrkans missionsstation i Mnene Mberengwa Zimbabwe
Victoriafallen (Mosi-oa-Tunya), Zambesifloden Victoria Falls Zimbabwe

Visningar

Sverigepremiär 1948-01-05 Metropol Gävle Sverige 99 min
1948-01-05 Spegeln Stockholm Sverige 99 min
1948-01-05 Röda Kvarn Uppsala Sverige 99 min
Urpremiär 1948-01-05 Metropol Gävle Sverige 99 min
1948-01-05 Spegeln Stockholm Sverige 99 min
1948-01-05 Röda Kvarn Uppsala Sverige 99 min
TV-visning 1991-05-21 TV2 Sverige 96 min

Musikstycken

Originaltitel Musik i urval


Ämnesord

Biskop
Dödsfall
Farmare
Gudstro
Infödingar
Kallelse
Kyrka
Kyrkoherde
Läkarstation
Missionsstation
Missionärer
Prästgårdar
Resa
Rhodesia/Mnene
Victoriafallen

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2319


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Typ Synopsis
Manustitel Short synopsis. I am with you...
Omfång 5 s. Rollista ingår.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Manustitel Jag är med Eder ...
Omfång 9 s. + 1 s. rollista
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Jag är med Eder ... Av Gösta Stevens och Rune Lindström.
Omfång 173 s. Rollista och miljölista (13 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel I am with you.
Omfång 19 s. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Jag är med Eder ...
Omfång 37 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialogue list. I am with you. American version.
Omfång 17 s. + 1 s. förord och produktionsupplysningar + 1 s. trailerlista
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Jag är med Eder ...
Omfång 16 s.
Språk Tyska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 11
Dia 2
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Tyska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?