Grundfakta

Media (5 st)

Originaltitel Nattvaktens hustru
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1947-10-20

Medverkande

Britta Holmberg
Ingegerd Lindberg

Åke Grönberg
Gunnar Eklund, nattvakt, senare Ingegerds man

Sture Lagerwall
Curt Brehmer, ingenjör

Thor Modéen
korvgubben

Douglas Håge
kaféägaren

Åke Claesson
baronen, Curts farbror

Visa alla medverkande

Handling

Ingegerd Lindberg kommer till Stockholm från landsorten. Den förste hon råkar på Centralen är Curt Brehmer, men deras vägar skiljs omgående. Ingegerd söker upp sin syster, som ordnat...

Visa hela handlingen

Press

AB (Filmson): "Författarna, Torsten Flodén och Sune Bergström, regissören Bengt Palm och först och sist fotografen Sten Dahlgren kan tydligen en del film. Det finns både fransk finess,...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Idé
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
B-foto
Musikarrangör
Smink

Medverkande

Britta Holmberg Ingegerd Lindberg
Åke Grönberg Gunnar Eklund, nattvakt, senare Ingegerds man
Sture Lagerwall Curt Brehmer, ingenjör
Thor Modéen korvgubben
Douglas Håge kaféägaren
Åke Claesson baronen, Curts farbror
Naima Wifstrand fru Eklund, Gunnars mor
Allan Bohlin poliskonstapeln
Hugo Björne överkonstapel Göransson
- Ej krediterade:
Linnéa Hillberg fru Lindberg, Ingegerds mor
Carl Ström herr Lindberg, Ingegerds far
Astrid Bodin piga hos Lindberg
Mimi Nelson Curts väninna
Gösta Ericsson mannen i trappan
Barbro Flodquist Elna, servitris på kaféet
Siv Ericks servitris på kaféet
Viveca Serlachius servitris på kaféet
Helga Brofeldt arg grannkvinna
Carl Reinholdz Gunnars arbetskamrat
Gunnar Sjöberg verkställande direktören på AB Förenade Maskinverken
Olav Riégo en man på firmafesten
Ivar Wahlgren vaktkonstapel
Hans Strååt läkaren
Torsten Winge modedirektören
Carla Eck sjuksköterskan
Carl-Harald nattvakten i HSB-bygget
Ann-Marie Hellgren expedit
Tage Almqvist Johansson, baronens betjänt
Arne Källerud Gunnars arbetskamrat

Bolag

Produktionsbolag AB Centrumfilm
Distributör i Sverige (35 mm) AB Wivefilm 1947
Distributör i Sverige (16 mm) Swedish Film AB 1954
Laboratorium AB Kinocentralen

Handling

Ingegerd Lindberg kommer till Stockholm från landsorten. Den förste hon råkar på Centralen är Curt Brehmer, men deras vägar skiljs omgående. Ingegerd söker upp sin syster, som ordnat arbete på ett kafé och som hon skall bo hos, men systern har just avlidit i sviterna efter en illegal abort.

Ingegerd tvingas gå brandvakt första natten i storstaden. Under sin ofrivilliga promenad träffar hon en nattvakt, Gunnar Eklund, som tar hand om henne. Gunnar har p g a en tillfällig skada i armen tvingats byta arbete. Han gifter sig med Ingegerd och paret flyttar in i en nybyggd HSB-lägenhet.

En dag stöter hon ihop med Curt Brehmer igen. Den här gången har han med sin bil råkat stänka ner Ingegerd, vilket han gottgör genom att köpa henne en ny, elegant dräkt och sedan bjuda henne på lunch hos sin farbror som är baron på ett gods utanför staden. Farbrodern bjuder dem båda att stanna över natten, men i gryningen ger sig Ingegerd utan att säga något iväg för att vara hemma när Gunnar kommer tillbaka efter nattens arbete. Hon har emellertid hunnit bli häftigt förälskad i Curt, som inte kan spåra henne, men som en tid senare råkar träffa henne på en jubileumsfest som den firma har ordnat som Gunnar arbetar för och som också Curt Brehmer utför ingenjörsuppdrag åt. Tillsammans avviker Curt och Ingegerd från festen, uppenbarligen utan att Gunnar undrar vart hans fru plötsligt tagit vägen.

De tar sig med en motorbåt iväg till en sportstuga, där de båda bekänner sin kärlek till varandra. Ingegerd föresätter sig att ta ut skilsmässa, men tillbaka i vardagen återkommer genast samvetskvalen inför Gunnar. Hon söker upp Curt i hans våning i Stockholm och talar om för honom att detta måste bli deras sista möte. Hon kan inte lämna Gunnar, han skulle gå under utan henne. Plötsligt ringer det på dörren och där står Gunnar, som av en arbetskamrat fått höra om affären mellan Ingegerd och Curt. Han kallar Ingegerd för hora och går upprörd sin väg. Samma natt görs en dynamitkupp på Gunnars arbetsplats. Gunnar arresteras som misstänkt, men Ingegerd och Curt kan gå ed på att Gunnar befann sig i Curts våning när brottet begicks, varpå Gunnar friges.

Curt reser nu utomlands å yrkets vägnar och Ingegerd tar tåget tillbaka till sitt föräldrahem, övertygad om att Gunnar inte vill veta av henne. Men på tåget uppenbarar sig oväntat Gunnar. Han och Ingegerd förenas på nytt efter de svåra prövningar som deras äktenskap har bestått.

Censur / granskning

Censurnummer 71998
Datum 1954
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 960 meter
Kommentar Aktlängder: 315-330-315 = 960 meter - 88 minuter. Aktlängder: 315, 330, 315.


Censurnummer 71998
Datum 1947-06-17
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2410 meter
Kommentar Aktlängder: 545-530-555-545-235 = 2410 m - 88 minuter. Aktlängder: 545, 530, 555, 545, 235.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2410 meter
Längd i minuter 88 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

AB (Filmson): "Författarna, Torsten Flodén och Sune Bergström, regissören Bengt Palm och först och sist fotografen Sten Dahlgren kan tydligen en del film. Det finns både fransk finess, svensk sommartrivsel och hollywoodglamour i deras alltför påhittiga pekoral om landsortsflickan som blir arbetarhustru och lyxväninna med samma suveräna säkerhet. (-)

Både fotograf och regissör har gjort sig en del möda med filmen och man önskar dem ett riktigt manus att arbeta med härnäst under säker produktionsledning."

DN (Jerome): "Filmen är ett pekoral med blankpolerad yta i form av ofta snygga, någon gång t o m luxuösa interiörer. Men valhäntheten både i psykologiskt och dramatiskt hänseende är annars påfallande; man tror inte alls på den sitation eller den lilla ansats till konflikt som här framställs. Måhända hade intrycket blivit något bättre ifall Bengt Palms regi haft en snabbare rytm. Kameran dröjde också alltför envetet vid fru Holmbergs ansikte, vad den sökte i form av själsliga reaktioner i detta kunde den endast sällan finna."

MT (Helge Åkerhielm): "Ett av de vackraste tankespråk recensenten vet lyder så: Gud låte mig inte bärgas förrän min skörd är mogen. Vore jag i denna stund Ingmar Bergman skulle jag uppsända en bön så lydande: Gud låte mig inte bli imiterad innan jag hunnit bli torr bakom öronen.

Ty det förefaller åtminstone mig alldeles uppenbart att det är Det regnar på vår kärlek som har föresvävat Bengt Palm när han satte i gång med att spela in Nattvaktens hustru. När det gäller den ensamma landsortsflickan som bultar sina nävar blodiga för att komma in i en obarmhärtig och mekaniskt reglerad storstadstillvaro är överensstämmelserna rätt påtagliga, liksom den lyrikläsande korvförsäljaren och hans vän poliskonstapeln är ett surrogat för Bergmans metafysiska perspektiv. Man kan förstås räkna upp en hel del andra reminiscenser också: Kungsgatan, Tåg 56 jämte en del osmälta intryck från engelsk och fransk film."

SvD (U S-m): "Själva situationen i Nattvaktens hustru är inte omöjlig. En ung flicka, obestämd och tänjbar, gör några ledsamma erfarenheter och flyr in i ett äktenskap. Med tryggheten kommer livsledan: det var inte rätt man. Så förälskar hon sig i en annan, men för sent: moderskänslor och hustrulojalitet håller henne kvar i äktenskapet. Men utformningen (Torsten Flodén och Sune Bergström) är tam och hållningslös. En inbillad publiksmak tillmötesgås med ovidkommande lustspelspoänger, tivivelaktig herrgårdslyx och s k frän realism, vilket som alltid består i användandet av ordet hora. Bengt Palm har regisserat. Försiktigt, traditionellt. Någon gång ett bra grepp: hustruns trötta inre monolog i pliktskyldig väntan på mannen. Britta Holmberg har ett fint uttryck och arbetar kunnigt med diskreta och klart filmiska medel. I övrigt dras lasset av Sture Lagerwall. Så gott det nu går. Helhetsintrycket blekt, veligt."

Kommentar Svensk filmografi

Enligt produktionsuppgifter publicerade i fackpressen under pågående filminspelning, uppges ibland Walter Boberg vara fotograf, ibland Sten Dahlgren. Centrumateljéernas produktionslista har Sten Dahlgren noterad som fotograf, vilket också bekräftas av ovan citerade avsnitt ur Aftonbladets recension. Nattvaktens hustru inspelades våren och försommaren 1946.

Inspelning

(våren och försommaren) 1946 1946
AB Centrumateljéerna Stockholm Sverige
Olika platser Stockholm Sverige (exteriörer)

Visningar

Stockholmspremiär 1948-01-12 Esplanad Stockholm Sverige 88 min
1948-01-12 Gloria Stockholm Sverige 88 min
1948-01-12 Lorry Stockholm Sverige 88 min
Sverigepremiär 1947-10-20 Roxy Gävle Sverige 88 min
Urpremiär 1947-10-20 Roxy Gävle Sverige 88 min
Annan visning 1947-10-20 Bio Hjørring Danmark 88 min (dansk biografpremiär)
1947-11-03 Saga Västerås Sverige 88 min
1947-12-01 Göta Malmö Sverige 88 min

Musikstycken

Originaltitel Du är min lilla prinsessa
Kompositör Jules Sylvain (1947)
Textförfattare Karl-Ewert (1947)


Originaltitel Isblommor på mitt fönster
Kompositör Jules Sylvain (1947)
Textförfattare Karl-Ewert (1947)


Originaltitel Kom lilla flicka valsa med mig
Sångare Åke Grönberg


Ämnesord

Baron
Bröllop
Dynamitkupp
Firmafester
Godsägare
Herrgårdar
Ingenjörer
Kaféer
Land motsatt stad
Nattvakter
Otrohet
Polis
Stockholm
Stockholms Central

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 1895


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Omfång 205 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 26 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel The nightwatchman's wife.
Omfång 18 s.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 4
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?