Grundfakta

Media (64 st)

Originaltitel Musik i mörker
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1948-01-17

Medverkande

Mai Zetterling
Ingrid (Maria) Olofsson

Birger Malmsten
Bengt Vyldeke

Olof Winnerstrand
kyrkoherde Kerrman

Naima Wifstrand
Beatrice Schröder, Bengts moster

Bibi Skoglund
Agneta Vyldeke, Bengts syster

Hilda Borgström
Lovisa, hushållerska hos Schröders

Visa alla medverkande

Om filmen

"Smärtan och lidandet hör också till Guds plan." Praktmelodram där Birger Malmsten, som hatar sig själv för att han förlorat synen, blir kär i Mai Zetterling, den unga pigan som...

Visa hela texten

Handling

Den unge Bengt Vyldeke blir under sin militärtjänstgöring vådaskjuten och förlorar synen. Under den första, svåra omställningsperioden, då hans flickvän överger honom, blir han...

Visa hela handlingen

Press

DN (C B-n): "Nej, jag tror att Ingmar Bergman är inne på farliga vägar om hans inscenering av moderna svenska romaner skall ske efter den mall han skär ut åt sig i Musik i mörker.?...

Visa all press


Relaterat

Om filmen

"Smärtan och lidandet hör också till Guds plan." Praktmelodram där Birger Malmsten, som hatar sig själv för att han förlorat synen, blir kär i Mai Zetterling, den unga pigan som skurar hans gudfruktiga mosters golv. Efter Dagmar Edqvists succéroman.

"Varför drar ni inte upp rullgardinen?"

En vådaskjuten rekryt vaknar i en sjukhussäng och förstår inte att han är blind.  I en dröm har han varit i ett jättelikt öga, och kämpat mot armar som velat dränka honom i gyttja. Så har han stigit mot ytan i ett hav med slöjfiskar och sjöjungfrur.

Efter den inledningen blir ju vad som helst trivialt. Filmen, efter Dagmar Edqvists succéroman, var inte Bergmans idé. I boken "Bilder" skriver han: "[Producenten Lorens Marmstedt] påpekade mycket taktfullt att det nu skulle vara dags med en åtminstone blygsam publikframgång. […] Mitt enda minne av inspelningen är att jag oavbrutet tänkte på att jag måste vara longörfri och underhållande. Jag hade inga andra ambitioner. 'Musik i mörker' blev en hygglig produkt i Gustaf Molanders efterföljd."

Birger Malmstens rekryt hatar sig själv. "Jag vill hellre bli lurad av elakhet än av medlidande" skriker han när systern låtit honom vinna i Fortuna. En middagsscen börjar med en bild av ett fiskhuvud på ett fat. Naima Wifstrand talar om en förskingrare som begått självmord, ett brott mot livet och Guds ordning. Hennes systerdotter menar att han kanske inte haft något val, men mostern svarar: "Allt kan bäras, Agneta. […] Förtvivlan, vad är det? Ett ögonblicks otålighet ur det stora perspektivet." Medan hon talar biter hon bitar av ett hårt kex, och det skarpa ljudet blandas med replikerna om liv och död och Gud. Scenen är nog Edqvists, men kexet är Bergmans.

En ung och änglalik Mai Zetterling blir ljuset i mörkret. Den blinde övar skalor och tror han hör hunden, men när han klappar Roy är det den nya lillpigan som skurar golvet på alla fyra. "En liten katt!" säger han med en ömsint röst man inte hört förut. När hon ska gå och hämta mjölken går han med. Han kallar henne "lilla kalven". Hon är så lycklig att man undrar om hon är som hon ska.

"Ska du ta av dig kläderna när du ska tvätta dig?" frågar husan när lillpigan naken skuttar fram till tvättstället. Hon lär sig massor i de rikas hus. Att skilja på badborstar och hårborstar, och att inte staka sig när hon läser högt för den blinde. Men en dag är hon borta. Bittrare än någonsin tar den övergivne plats som pianist i en restaurangorkester, en orkester där chefen kallar jazz för "negerskrammel" och Gunnar Björnstrand håller på att förlora förståndet.

Den blinde längtar till "en plats där det är lätt att hitta". Inte är det den här.

Carl Björkman skrev i Dagens Nyheter: "Ty det är verkligen en enformig film, entonigt berättad, utan glädje och munterhet, utan spontanitet. Den har ingen kontakt med livet, den är inte vänlig, inte vardaglig, den spelar på något sätt i en värld där inte bara ljuset utan också luften fattas. […] Nej, jag tror att Ingmar Bergman är inne på farliga vägar om hans inscenering av moderna svenska romaner skall ske efter den mall han skär ut åt sig i 'Musik i mörker'. Naturligtvis finns där något att glädja sig åt. Man måste ju vara glad åt att det i en svensk filmproduktion som alltjämt rymmer så mycken grovhet och så många fadäser har kommit en regissör med så omutliga artistiska ambitioner som Ingmar Bergman, så samvetsgrann när det gäller att hålla ogräset borta. Hans nya film 'Musik i mörker' är en alltigenom snygg film, den är proper in i minsta detalj, glättad som illustrationspapper."

Medan Filmson skrev i Aftonbladet: ”Filmens motiv skulle vara helt frånstötande om inte Bergman fått med så mycket just av Dagmar Edqvists osentimentala medkänsla för de blindas värld och av uttryck för deras egna förnuftssynpunkter på en särskilt komplicerad men annars allmänmänsklig tillvaro. Först och främst är det dock en film om ung famlande men till sist trosviss kärlek och även här har Ingmar Bergman lyckats få en djup värme och ömhet över den inspirerade bildberättelsen som man tidigare endast anat. Mai Zetterling chosar en smula i början som lillpiga men hennes sanna kvinnlighet växer med starka hjärterötter och hennes ljusa genomskinliga ansikte har något av förklarad enkelhet som står särskilt vackert mot Malmstens mörkt inbundna värme."

Nina Widerberg (2016)

Boka filmen

Den här filmen har ingen aktuell distributör men med tillåtelse från filmens rättighetshavare kan den bokas på dcp för biografvisning genom Filminstitutets arkiv.

Boka film ur filmarkivets digitala samlingar

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Internationell titel
Distributionstitel
Dvd-titel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Rekvisita
Smink

Medverkande

Mai Zetterling Ingrid (Maria) Olofsson
Birger Malmsten Bengt Vyldeke
Olof Winnerstrand kyrkoherde Kerrman
Naima Wifstrand Beatrice Schröder, Bengts moster
Bibi Skoglund Agneta Vyldeke, Bengts syster
Hilda Borgström Lovisa, hushållerska hos Schröders
Douglas Håge Kruge, krögaren på Hotell Ritz
Gunnar Björnstrand Klasson, violinist på Hotell Ritz
Bengt Eklund Ebbe Larsson, Ingrids fästman och studiekamrat
Åke Claesson Augustin Schröder, Bengts och Agnetas morbror, Beatrices man
John Elfström Otto Kelmens, blind arbetare (rollnamnet förekommer dock ej i filmen)
Rune Andréasson Evert, busgrabb
Bengt Logardt Einar Born
Marianne Gyllenhammar Blanche, Bengts fästmö, senare Einar Borns fästmö
Sven Lindberg Hedström, musikdirektör på blindskolan
Barbro Flodquist Hjördis, Everts mor, servitris på Hotell Ritz
- Ej krediterade:
Segol Mann Anton Nord, Ingrids studiekamrat
Ulla Andreasson Sylvia, Ingrids rumskamrat
Svea Holst postfröken
Georg Skarstedt Jönsson, kypare på Hotell Ritz
Reinhold Svensson den blinde pianisten på blindskolan som spelar en swingimprovisation
Mona Geijer-Falkner kvinnan som slänger sopor
Arne Lindblad köksmästaren på Hotell Ritz
Stig Johanson lokföraren som är nära att köra över Bengt
Britta Brunius Elsie, Otto Klemens hustru
Erik Forslund ledamot av Musikaliska Akademiens intagningsnämnd
Otto Adelby gäst i Hotell Ritz matsal
Ida Otterström kvällsvandrare
Ulf Johanson en man i väntsalen på järnvägsstationen
Ingmar Bergman en tidningsläsande tågpassagerare

Bolag

Produktionsbolag Terrafilms Produktions AB
Distributör i Sverige (35 mm) AB Terrafilm 1948
AB Stjärnfilm 1962
Distributör i Sverige (DVD) Studio S Entertainment 2007
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Den unge Bengt Vyldeke blir under sin militärtjänstgöring vådaskjuten och förlorar synen. Under den första, svåra omställningsperioden, då hans flickvän överger honom, blir han omhändertagen av sin syster. Därefter får han bo hos sin moster och morbror, som har en lantegendom. Hos dem tjänstgör Ingrid Olofsdotter, en ung, medellös flicka, som blir förälskad i Bengt och som beundrar honom för hans bildnings och musikalitets skull. Hennes egen längtan efter kunskap väcks. När hon av en slump råkar höra hur Bengt inför sin moster nedsättande omnämner Ingrid som "lillpigan" blir hon djupt sårad och samtidigt fastare besluten än tidigare att studera vidare för att kunna ta sig upp ur sitt sociala underläge. Hennes och Bengts vägar skiljs.

Bengt prövar in till Musikaliska akademin, men blir inte antagen. Då tar han i sårat trots anställning som restaurangmusiker i Stockholm, men får allt svårare att stå ut med sin arbetsgivare och med krogatmosfären. Han säger upp sig och börjar på blindinstitutet utbilda sig till pianostämmare. En av lärarna erbjuder honom att komma med på en kurs för organister, men nu har Bengts bitterhet över sitt eget öde gjort honom så destruktiv, att han inte vill utveckla sin begåvning, utan bara kunna försörja sig och vara i fred.

En kväll stöter han ihop med Ingrid, som också flyttat till storstaden där hon på statligt stipendium studerar till lärare. Hon bor tillsammans med Ebbe, en yngling ur arbetarklassen med studieambitioner och socialistiska idéer. Ebbe anar omedelbart att Bengt kommer att bli en rival. Ingrid vacklar mellan de båda männen och kan inte välja mellan Ebbes styrka och Bengts känslighet.

Efter en kväll då Bengt djupt upplevt sin ensamhet och utsatthet blir det slutligen en öppen konflikt mellan honom och Ebbe och Ingrid tar äntligen steget och lämnar Ebbe för Bengts skull. Hennes förmyndare, kyrkoherden i hennes hemby, motsätter sig först deras giftermålsplaner, men ger med sig och viger dem. De reser bort på bröllopsresa, nu på mer jämställd fot sedan Bengt fått uppleva hur det är att stå på egna ben och klara sig på låg lön och sedan Ingrid av egen kraft lämnat sin ursprungliga miljö för att få en bättre samhällsställning.

Censur / granskning

Censurnummer 73134
Datum 1962-05-28
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2390 meter
Kommentar Aktlängder: 525-515-530-505-315 = 2390 meter - 87 minuter. Aktlängder: 525, 515, 530, 505, 315.


Censurnummer 73134
Datum 1948-01-15
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2350 meter
Kommentar Granskningskopians speltid: 86 minuter. Visningskopiornas längd 2400 m - 88 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2400 meter
Längd i minuter 88 min
Akter 5 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

DN (C B-n): "Nej, jag tror att Ingmar Bergman är inne på farliga vägar om hans inscenering av moderna svenska romaner skall ske efter den mall han skär ut åt sig i Musik i mörker.? Naturligtvis finns där något att glädja sig åt. Man måste ju vara glad åt att det i en svensk filmproduktion som alltjämt rymmer så mycken grovhet och så många fadäser har kommit en regissör med så omutliga artistiska ambitioner som Ingmar Bergman, så samvetsgrann när det gäller att hålla ogräset borta. Hans nya film Musik i mörker är en alltigenom snygg film, den är proper in i minsta detalj, glättad som illustrationspapper. (-)

Ty det är verkligen en enformig film, entonigt berättad, utan glädje och munterhet, utan spontanitet. Den har ingen kontakt med livet, den är inte vänlig, inte vardaglig, den spelar på något sätt i en värld där inte bara ljuset utan också luften fattas. Den är artificiell. Artificiellast är den nyblindes ångestfantasier: de verkade Berlin 1927."

StT (Robin Hood): "Musik i mörker är i sin lyrik en betagande film. Litet långsam kanske, mot slutet, men dock ett exempel på att en film kan vara bättre än den bok, den bygger på. Handlingen i Dagmar Edqvists roman har förenklats, endast det bästa har tagits med, och berättelsen avbryts när de unga funnit varann. Ty det är bondflickan Ingrid Olofssons (Mai Zetterling) blyga närmande till överklasspojken Bengt Vyldeke (Birger Malmsten) Ingmar Bergman intresserat sig för, mer än för själva kärnproblemet -- de blindas hårda kamp mot en oförstående omvärld, deras bittra känsla av hjälplöshet."

AB (Filmson): "Det är en sugande oro och spänning från första början med den lilla hundvalpen framför markörgraven som blir studentbeväringens olycka. Där har man också genast den blandning av idyll, osäkerhet och tragedi, som är genomgående i denna Ingmar Bergmans kanske styvaste film hittills. (-)

Filmens motiv skulle vara helt frånstötande om inte Bergman fått med så mycket just av Dagmar Edqvists osentimentala medkänsla för de blindas värld och av uttryck för deras egna förnuftssynpunkter på en särskilt komplicerad men annars allmänmänsklig tillvaro. Först och främst är det dock en film om ung famlande men till sist trosviss kärlek och även här har Ingmar Bergman lyckats få en djup värme och ömhet över den inspirerade bildberättelsen som man tidigare endast anat. Mai Zetterling chosar en smula i början som lillpiga men hennes sanna kvinnlighet växer med starka hjärterötter och hennes ljusa genomskinliga ansikte har något av förklarad enkelhet som står särskilt vackert mot Malmstens mörkt inbundna värme."

MT (Nils Beyer): "Det fanns i Dagmar Edqvists roman så många fina psykologiska valörer, som gått förlorade i filmen.

Helt har inte Ingmar Bergman haft sitt hjärta med i historien om den blinde musikern, som efter hård inre och yttre kamp lyckas övervinna sitt handikapp. Hela den sociala aspekten på hans problem är borttrollad. Det som fängslat regissören är blindheten som ångestfenomen -- och till sist löser han alla svårigheter genom en helt traditionell happy end."

Kommentar Svensk filmografi

Musik i mörker visades på filmfestivalen i Venedig 1948, där den fick ett välvilligt mottagande både av publik och kritiker. Till stor del berodde detta förmodligen på Mai Zetterling, som då var på väg mot sitt internationella genombrott. När Musik i mörker spelades in hade hon redan ett femårskontrakt med J Arthur Rank i England och hon "lånades" ut till Sverige för att under en månad göra rollen som Ingrid Olofsdotter.

Romanen "Musik i mörker" av Dagmar Edqvist utkom 1946.

Förlaga

Originaltitel Musik i mörker (Roman)
Författare Dagmar Edqvist


Inspelning

1947-11-01 1947-12-30
AB Sandrew-Ateljéerna (Centrumateljéerna) Stockholm Sverige

Visningar

Urpremiär 1948-01-17 Royal Stockholm Sverige 88 min
Sverigepremiär 1948-01-17 Royal Stockholm Sverige 88 min
TV-visning 1999-11-18 SVT1 Sverige 84 min
2003-09-29 SVT1 Sverige 84 min
2004-05-03 SVT1 Sverige 84 min
2012-08-08 SVT2 Sverige
2016-07-18 SVT1 Sverige
Cinemateksvisning 2018-01-31 Filmhuset Stockholm Sverige
Annan visning 2018-02-01 Janus Films New York USA
FIAF-visning 2018-02-21 Jerusalem Cinematheque Jerusalem Israel
Utländsk biograf exkl FIAF 2018-08-23 Taipei Golden Horse Film Festival Taipei Taiwan
2018-07-17 Babylon Berlin Tyskland
FIAF-visning 2018-12-05 Black Box Düsseldorf Tyskland
Utländsk biograf exkl FIAF 2018-06-28 Metropolis Hamburg Tyskland
FIAF-visning 2018-03-01 British Film Institute London Storbritannien
2018-04-05 Filmoteca Española Madrid Spanien
TV-visning 2018-06-05 SVT1 Sverige
2018-06-05 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Serse. Ombra mai fù/Largo
Kompositör Georg Friedrich Händel (1738)
Textförfattare Nicolò Minato (1654)
Silvio Stampiglia (1738)
Instrumentalist Birger Malmsten (orgel - dubbad av ?)


Originaltitel Sonat, piano, nr 14, op. 27:2, ciss-moll, "Månskenssonaten"
Kompositör Ludwig van Beethoven (1802)


Originaltitel Fantasistycke, piano, op. 12. Nr 2: Aufschwung
Kompositör Robert Schumann (1837)
Instrumentalist Birger Malmsten (piano - dubbad av ?)


Originaltitel Ballad, piano, nr 3, op. 47, Ass-dur
Kompositör Frédéric Chopin (1840-41)


Originaltitel Vals, piano, nr 7, op. 64:2, ciss-moll
Kompositör Frédéric Chopin (1846-1847)
Instrumentalist Birger Malmsten (piano - dubbad av ?)


Originaltitel Bedstefars Vals
Kompositör Tom Andy (1932)
Textförfattare Arvid Müller (dansk text 1932)
Dix Dennie (svensk text 1932)
Instrumentalist Birger Malmsten (piano - dubbad av ?)


Originaltitel Modlitwa dziewicy/La prière d'une vierge
Kompositör Tekla Bądarzewska-Baranowska (1851)
Instrumentalist Birger Malmsten (piano - dubbad av ?)
Gunnar Björnstrand (violin - dubbad av ?)


Originaltitel Preludium, piano, nr 24, op. 28, d-moll
Kompositör Frédéric Chopin (1836-38)


Originaltitel Swingimprovisation
Kompositör Erland von Koch (1948)
Instrumentalist Reinhold Svensson (piano)


Originaltitel Symfoni, nr 3, op. 55, Ess-dur. Sats 4
Kompositör Ludwig van Beethoven (1804)


Originaltitel Nocturne, piano, op. 9. Nr 2
Kompositör Frédéric Chopin (1831)
Instrumentalist Birger Malmsten (piano - dubbad av ?)


Originaltitel Raymond. Uvertyr
Kompositör Ambroise Thomas (1851)
Textförfattare Joseph Bernard Rosier (1851)
Adolphe de Leuven (1851)


Originaltitel Treulich geführt, ziehet dahin. Ur Lohengrin
Kompositör Richard Wagner (1850)
Textförfattare Richard Wagner (tysk text 1850)
Fritz Ahlgrensson (svensk text 1874)


Ämnesord

Bitterhet
Blind
Blindinstitut
Bröllop
Direktörer
Ensamhet
Klassmedvetande
Musiker
Pianostämmare
Restauranger
Rivalitet
Studier
Violinister
Vådaskjutning

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2379


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2382


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2381


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Typ Dialoglista
Omfång 34 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista.
Omfång 20 s. Produktionsuppgifter och innehållsbeskrivning (2 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Music in the dark. Based on the famous novel by Dagmar Edquist.
Omfång 2 s.
Språk Engelska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 151 s.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista.
Omfång 21 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista.
Omfång 18 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista.
Omfång 31 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialogue list. Music in the dark.
Omfång 35 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Efter Dagmar Edqvists roman.
Omfång 27 s. + 2 s. trailer. Produktionsuppgifter och innehållsbeskrivning (2 s.) ingår.
Språk Tyska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 2
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Ljudtyp Ljud
Färgtyp Svartvit
Längd i minuter 88 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt visningsmaterial


Typ Digitalt arkivmaterial


Typ Digitalt arkivmaterial


Typ Digitalt visningsmaterial


Typ Digitalt ljud


Typ Digitalt ljud


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?