Innehållsförteckning

  • Bestånd Film
  • Bestånd Affischer
  • Bestånd Arkivalier
  • Bestånd Manuskript
  • Bestånd Stillbild
  • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (30 st)

Originaltitel Olympia St. Moritz 1948
Filmtyp Långfilm
Kategori Dokumentär
Regi
Producent
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1948-03-01

Handling

Reportage från de Olympiska Vinterspelen i S:t Moritz.

Press

AT (LGN): "Av de svenska prestationerna har kameran givetvis fångat Mora-Nisses och hans kamrater i skidspåret. Man får ett levande intryck av svenskarnas obändiga kraft och segervilja ute...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Samproduktionstitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Producent
Foto
Klippning
Redigering
Speaker

Bolag

Produktionsbolag Condor-Film AG
Svensk Journalfilm AB
Distributör i Sverige (35 mm) AB Europa Film 1948

Handling

Reportage från de Olympiska Vinterspelen i S:t Moritz.

Censur / granskning

Censurnummer 73343
Datum 1948-03-01
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2105 meter
Kommentar 3.3.1948 förlängdes filmen med 225 m (till 2330 m - 85 minuter), vilket godkändes av censurmyndigheten. Aktlängder: 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudsystem Optisk mono
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2330 meter
Längd i minuter 85 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

AT (LGN): "Av de svenska prestationerna har kameran givetvis fångat Mora-Nisses och hans kamrater i skidspåret. Man får ett levande intryck av svenskarnas obändiga kraft och segervilja ute på banan. Speciellt imponeras man av umebon Harald Erikssons friska och gnistrande tävlingshumör i början av 5-milen.

Men man saknade några av de blågula prestationerna. Var fanns t ex Åke Seyffarths guldmedaljlopp i skridsko, May Nilssons 'näst bästa åk' i slalom, och svårt skadade Olle Dahlmans heroiska prestation i samma gren? För att inte tala om hur roligt det varit att få se något litet avsnitt av vårt förkättrade ishockeylag. När dom 'slogs' på banan måste det ha funnits många 'tacksamma' situationer att fånga!

Olympiaden i S:t Moritz var -- alldeles riktigt -- lagd på det idrottsliga planet. Men man saknade något. Det hela blev för torrt och torftigt. Ingenting av fest och glädje kunde skönjas."

Expr (Gösta Wernlöf): "För den som tidigare sett journalfilmerna (SF:s bl a) från S:t Moritz är den här långfilmen en besvikelse. Den är ryckig med stötiga övergångar, och ger inte alls den melodi från alplandet som man hoppats. För all del, en mängd tagningar är säkert tekniskt skickligt genomförda (störtloppet och bobåkningen t ex), men ur svensk synvinkel får man inte alls uppleva den festivitas man väntat sig."

MT (O'Hoy): "Europa Film har gjort en upptagning från vinterolympiaden i S:t Moritz -- en långfilm som har alla utsikter att bli en 'långkörare' inte bara här hemma utan även i utlandet, där man är mycket intresserad av filmen.

Det märkliga arbetet, som döpts till Olympiad i vitt, hade urpremiär på måndagskvällen inför välbesatta salonger på biograferna Aveny och Lorry. Rent tekniskt är Olympiad i vitt en fullträff. Bitvis är striderna om guldmedaljerna i skidspåren, på konståkningsbanan etc. så skickligt fångade, att filmen skulle kunna fylla mycket högt ställda anspråk som studiematerial i instruktionsarbetet bland våra idrottspojkar och -flickor. Och ändå är man frestad tro att fotograferna -- de var visst sju till antalet -- ägnat ännu större energi åt att fånga de underbara landskapsscenerna."

Kommentar Svensk filmografi

Schweizisk-svensk samproduktion och den första stora satsningen av det då nystartade schweiziska Condor-Film AG i Zürich. Av de sju chefsfotograferna var en, Harry Persson, svensk.

Kritikerna efterlyste vid premiären fler bilder från det svenska inslaget i S:t Moritz något som fick filmbolaget att två dagar senare förlänga filmen med ytterligare 225 m, huvudsakligen av bilder som efterlysts.

Bortsett från Lill i SvD recenserades filmen av sportjournalister.

Inspelning

1948-01 1948-02
S:t Moritz Schweiz

Visningar

Sverigepremiär 1948-03-01 Aveny Stockholm Sverige 77 min
Urpremiär 1948-03-01 Aveny Stockholm Sverige 77 min
Sverigepremiär 1948-03-01 Lory Stockholm Sverige 77 min
Urpremiär 1948-03-01 Lory Stockholm Sverige 77 min

Musikstycken

Originaltitel Cocktail Girl
Kompositör Joseph Engleman


Originaltitel G'schichten aus dem Wienerwald, op. 325
Kompositör Johann Strauss, d.y. (1868)


Originaltitel A Southern Night
Kompositör Oliphant Chuckerbutty


Ämnesord

Dokumentärfilm
Konståkning
Olympiska vinterspel 1948
Rodel
Skidsport
Skridskosport
Sport
Vintersport

Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Album Nej


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?