Grundfakta

Media (54 st)

Originaltitel En svensk Tiger
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1948-05-18

Medverkande

Edvin Adolphson
Johan Tiger

Erik "Bullen" Berglund
Fredrik Andersson, kapten

Margareta Fahlén
Lena, Fredriks dotter

Sven Lindberg
Kurt Müller, alias Poniatovski

Marianne Löfgren
Hanna Andersson-Tiger

Gunnar Björnstrand
Hans Wolff

Visa alla medverkande

Handling

Skådespelaren Johan Tiger är sysselsatt med att skriva ett filmmanuskript, något han finner oändligt svårt och tråkigt eftersom det aldrig händer något intressant i Sverige. Samtidigt...

Visa hela handlingen

Press

AB (Alfa): "Det är ingen dålig underhållning Oscar Rydqvist och Gustaf Edgren åstadkommit med En svensk Tiger. Den besväras visserligen inte av någon större spiritualitet utan håller...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Söktitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Kläder
Smink
B-ljud
Förtexter

Medverkande

Edvin Adolphson Johan Tiger
Erik "Bullen" Berglund Fredrik Andersson, kapten
Margareta Fahlén Lena, Fredriks dotter
Sven Lindberg Kurt Müller, alias Poniatovski
Marianne Löfgren Hanna Andersson-Tiger
Gunnar Björnstrand Hans Wolff
Arnold Sjöstrand Dickman
Fritiof Billquist Leonard Strömlund, kallad Shakespeare
Olof Winnerstrand svenske ministern i London
Tord Stål Engdahl
Douglas Håge Frasse Fredriksson, direktör
Gull Natorp Klara
Henrik Schildt kriminalchef
Ivar Hallbäck Tigers tolk
Barbro Nordin Mitzi
Peter Winner tysk ubåtslöjtnant
Hans Verder tysk amiral
Verner Arpe tysk general
Karl-Heinz Blöhmer tysk marinkapten
Herbert Böhm tysk armékapten
Ernst Wellton tysk underofficer
Gösta Cederlund engelsk general
Sture Djerf Luckys adjutant
Sigfrid Tor engelsman
Verner Oakland engelsman
Nils Johannisson engelsman
Sam Gerson engelsman
Robert Peiper hotellvaktmästare i Algier
Jussi Björling operasångare
Artur Rolén filmförfattare
Carl Hagman fotograf
Christian Schröder hovmästare
Wiktor "Kulörten" Andersson en man
Sten Gester en man

Bolag

Produktionsbolag AB Kungsfilm
Distributör i Sverige (35 mm) AB Kungsfilm 1948
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium

Handling

Skådespelaren Johan Tiger är sysselsatt med att skriva ett filmmanuskript, något han finner oändligt svårt och tråkigt eftersom det aldrig händer något intressant i Sverige. Samtidigt pågår andra världskriget för fullt och i Stockholm vimlar det av agenter.

En brittisk agent upptäcker att Johan Tiger är slående lik general Lucky (verklighetens Montgomery) och lockar över Tiger till London under förevändning att han skall spela Othello. Tiger antar erbjudandet, synnerligen smickrad i sin outsägliga fåfänga.

Men det stannar inte vid London: avsikten är egentligen att få Tiger att resa till Nordafrika och där utåt ersätta general Lucky så att denne i lugn och ro kan förbereda invasionen av Europa.

Utan att begripa ett dyft av vad som händer honom lockas Johan Tiger med till Nordafrika, spelar sin roll utan att själv fatta vad han gör och hamnar på hemvägen på ett svenskt fartyg, som tyskarna har för avsikt att spränga i luften med hjälp av agenter. Inte heller detta märker Johan Tiger något av fastän han själv hela tiden står i centrum för agenters och dubbel!agenters intresse, intriger och manipulationer.

Den hiskliga historien avlöper dock väl och Johan Tiger återvänder till sitt händelselösa Sverige och sitt tröstlösa filmmanus utan att ha förstått att han själv nyss upplevt en filmthriller i verkligheten.

Censur / granskning

Censurnummer 73501
Datum 1948-04-13
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2540 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2540 meter
Längd i minuter 93 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

AB (Alfa): "Det är ingen dålig underhållning Oscar Rydqvist och Gustaf Edgren åstadkommit med En svensk Tiger. Den besväras visserligen inte av någon större spiritualitet utan håller hela tiden en hederlig svensk komediton, samtidigt som den nystar upp en rätt spännande spionintrig och på ett mycket roligt sätt tillgodogör sig ett så pass okonventionellt verklighetsuppslag som historien om general Montgomerys dubbelgångare. Till råga på allt får man vara med om en kvalificerad drift med skådespelare och filmfolk, verkställd med en lekfullhet som har snudd på det djävulska."

DN (Jerome): "En svensk Tiger är en rolig svensk film, bitvis mycket rolig t o m. Herrar Oscar Rydqvist och Gustaf Edgren har totat ihop ett manuskript med mycken handling och ännu mera ironi, ironi över den påstådda bristen på filmuppslag i svenskt vardagsliv och ironi, dvs självironi, kring en stor svensk skådespelare, som samtidigt har den föga avundsvärda lotten att vara manuskriptförfattare i svensk filmproduktion. Det är han som heter Tiger, då han inte får alludera på sin likhet med den engelske generalen Lucky (alias Montgomery) och gästuppträda både i London och Nordafrika som denne militärt högt uppsatte person. Alltsammans händer under kriget och är samtidigt en fyndigt sammanflätad spionhistoria med många mystiska krumelurer och en hel del farlig sprängladdningsrekvisista. Det gaskiga, skojfriska humöret är dock det väsentliga i filmen, och detta koncentrerar sig i den strålande skildringen av den självupptagne store skådespelaren. Hr Adolphson har här fått en roll som låter honom släppa gäcken och humorn och självironin lös på ett oemotståndligt charmerande och avväpnande sätt."

Expr (Mikael Katz): "Den här svenska filmen skulle man helst vilja bedöma i tre etapper: uppslaget, huvudrollsprestationen och resten. De två första betygen blir höga. Men det tredje blir lågt. (-)

Man får under filmens gång en allt starkare känsla av att det strålande uppslaget kommer på avvägar. I stället för att låta Adolphson spela ut ordentligt i sin dubbelroll, förirrar sig filmen in i en rörig spionhistoria, som pockar på en alltför stor del av uppmärksamheten utan att vare sig vara tillräckligt rolig eller spännande.

Utom Adolphsons insats är det bara Margareta Fahléns förföriska cigarrbods-Mata Hari och Fritiof Billquists verkligt festlige filmförfattare som är värda att nämnas i den långa rollistan."

SvD (Lill): "En svensk sommarschlager brukar vara systemet på Spegeln, och därför har man sparat En svensk Tiger till den ordinarie säsongens elfte timme. Men man väntar aldrig för länge när man väntar på något gott. Det här lustspelet av Oscar Rydqvist och Gustaf Edgren hör faktiskt till det roligaste av svenskt märke vi sett på länge, bra som uppslag, respektlöst som ett bättre spex och fullt av små salta stänk i dialogen. Dessutom, och icke minst, med en praktroll i den muntra genren för Edvin Adolphson, som aldrig är bättre än när han får parodiera den självupptagne och enormt fåfänge aktören. Han spelar också ut för fullt och med en mycket påtaglig glädje som en medelmåttig skådespelare och regissör, vilken lamenterar över hur omöjligt det är att skapa en film med spänning och temperament i ett land där ingenting händer -- men som tack vare en viss likhet med 'general Lucky', engelsmännens krigshjälte, sig själv ovetande får spela dennes dubbelgångare i ett spel om liv och död, gäckande tyska militärer, spioner och gestapohejdukar i en lång serie. Intrigen är en smula rörig till att börja med, då alla spioner och kontraspioner presenteras, och ganska black i bilder och abrupta växlingar. Men den tar upp sig alldeles storartat, och åskådaren ger sig det fantasifulla spexet i våld utan att blinka. Det har sällan skrattats så hjärtligt åt en svensk film, främst åt dialogens poänger och Adolphsons påfågelskomik."

Kommentar Svensk filmografi

Även om filmens manus sägs bygga på en originalidé har manusförfattarna troligen inspirerats av en verklig händelse under andra världskriget, då en mindre känd engelsk skådespelare, M E Clifton James, spelade general Montgomery på semesterresa i Nordafrika medan Montgomery själv planerade invasionen i Normandie 1944. Clifton James har beskrivit episoden i en bok, som 1958 filmades av Film Trader Limited i England under titeln I Was Monty's Double, med författaren själv i rollen som general Montgomery och sig själv. Filmen, som regisserades av John Guillermin, hade svensk premiär på Saga i Stockholm den 25.5.1959 under titeln Montys dubbelgångare, distributör Europa Film.

Inspelningen av En svensk Tiger påbörjades 6.11.1947 och avslutades 15.12.1947.

Inspelning

1947-11-06 1947-12-15
Filmstaden Råsunda Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1948-05-18 Spegeln Stockholm Sverige 93 min
Urpremiär 1948-05-18 Spegeln Stockholm Sverige 93 min

Musikstycken

Originaltitel L'Africaine
Kompositör Giacomo Meyerbeer (1865)
Textförfattare Eugène Scribe (fransk text 1865)
Ernst Wallmark (svensk text 1867)


Originaltitel Belle nuit, ô nuit d'amour. Ur Les contes d'Hoffmann
Kompositör Jacques Offenbach (1881)
Textförfattare Jules Barbier (fransk text 1881)
Michel Carré (fransk text 1881)
Ernst Wallmark (svensk text 1881)
Emil Grandinson (svensk text 1912)


Originaltitel Don Giovanni
Kompositör Wolfgang Amadeus Mozart (1787)
Textförfattare Lorenzo Da Ponte (italiensk text 1787)
Carl Gustaf Nordforss (svensk text 1813)
Erik Lindegren (svensk text 1961)
Wilhelm Bauck (svensk text 1856)


Originaltitel Det var i vår ungdoms fagraste vår


Originaltitel Ja, må han leva!


Originaltitel For He's a Jolly Good Fellow


Originaltitel John Brown's Body


Originaltitel G'schichten aus dem Wienerwald, op. 325
Kompositör Johann Strauss, d.y. (1868)


Ämnesord

Agenter
Attentat
Dubbelgångare
Fartyg
General
Gestapo
Kontraspionage
Metafilm
Militär
Skådespelare
Världskriget/Andra

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 301


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel En svensk tiger. Komedi för filmen av Oscar Rydqvist och Gustaf Edgren.
Omfång 160 s. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel En svensk tiger. Komedi för filmen av Oscar Rydqvist och Gustaf Edgren.
Omfång 171 s. Personförteckning (2 s.) och miljölista (9 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 2
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?