Grundfakta

Media (35 st)

Originaltitel På dessa skuldror
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1948-10-04

Medverkande

Ulf Palme
Kjell Loväng

Anita Björk
Birgit Larsson, distriktssköterska

Holger Löwenadler
Arvid Loväng, Kjells far

Märta Arbin
Inga Loväng, Kjells mor

Agneta Prytz
Edla, piga

Keve Hjelm
Simon Loväng, Kjells bror

Visa alla medverkande

Handling

Efter flera år i huvudstaden kommer bondsonen Kjell Loväng tillbaka hem till byn och fädernegården. I byn har den nya tiden gjort sig märkbar, många ungdomar flyttar till städerna och...

Visa hela handlingen

Press

AT (A G B):"Man får med andra ord blekt intryck av hur byns uppryckning ur konservatism, viljelöshet och låt-gå-mentalitet vilar på dessa skuldror som innehas av den från Stockholm...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspicient
Musikarrangör
Förtexter

Medverkande

Ulf Palme Kjell Loväng
Anita Björk Birgit Larsson, distriktssköterska
Holger Löwenadler Arvid Loväng, Kjells far
Märta Arbin Inga Loväng, Kjells mor
Agneta Prytz Edla, piga
Keve Hjelm Simon Loväng, Kjells bror
Ingrid Borthen Tarps Elin
Carl Ström Elis
Ragnvi Lindbladh Sonja Eriksson på Längtevik
Oscar Ljung Andreasson
Carl Deurell Botvid
Erik Hell Aron Loväng, Kjells bror
Börje Mellvig Börje Loväng, Kjells bror
John Norrman Tarp, Elins far
Artur Cederborgh Måns-Erik Eriksson, Sonjas far
Ivar Kåge Osbor, läkare
Olav Riégo Magnusson, advokat
Georg Skarstedt Blind-Ove
Magnus Kesster äldre tattare
Lars Kåge Gösta Osbor, doktor Osbors son
Sif Ruud fru Andreasson
- Ej krediterade:
Hanny Schedin Sonjas mor
Marit Bergson Lilly, Börjes fästmö
Astrid Bodin Gunda Fredriksson
Olav Riégo Magnusson, advokat
Tom Walter yngre tattare
Chris Wahlström Märta, tattarkvinna
Börje Nyberg föraren av slakteribilen
Knut Frankman en man vid tåget
Anders Andelius ung man på festen
Hans Wallin Hasse, dragspelaren på festen

Bolag

Produktionsbolag Svenska AB Nordisk Tonefilm
Samproduktionsbolag Lantbruksförbundets Tidskrifts AB:s Förlag
Distributör i Sverige (35 mm) Svenska AB Nordisk Tonefilm 1948
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Efter flera år i huvudstaden kommer bondsonen Kjell Loväng tillbaka hem till byn och fädernegården. I byn har den nya tiden gjort sig märkbar, många ungdomar flyttar till städerna och gårdarna förfaller sakta. Kjell tar genast itu med att rusta upp sin gård, men hans far, Arvid, visar honom ingen större tacksamhet. Han har aldrig förlåtit Kjell att han gav sig iväg. Lika litet har han förlåtit Kjells bröder Aron och Börje att de lämnade gården. I flera år har Arvid bara haft hjälp av yngste sonen, Simon, som är klen och sjuklig.

En källa till konflikt mellan Kjell och Arvid är Elin Tarp, en ogift trebarnsmor till vars senaste barn Arvid är far. Men Inga, Arvids hustru, hyser ändå inget agg mot den unga Elin och affären mellan Elin och Arvid ebbar ut. Så småningom börjar Elin visa sina känslor för Kjell, men han vill, trots att han känner dragning till Elin, inte ge sig in i ett förhållande med henne. Två kvinnor till i byn, den välbärgade bonddottern Sonja, och sjuksystern Birgit, skulle inte heller ha något emot att gifta sig med den duglige Kjell, men han har alltför stora bekymmer med gården för att kunna tänka på att bilda familj. Bekymren ökar när Simon, den sjuklige yngste brodern som mest av allt älskade att spela fiol, går bort och lämnar pigan Edla gravid. Edla betraktas dock redan som anhörig och hon stannar på gården.

Kjell blir inkallad och när han återvänder till byn har Edla fött sitt och Simons barn. Inte långt efter det att Kjell kommit tillbaka från beredskapstjänsten, kör hans far ihjäl sig då hästen kommer i sken och när dödsboet efter honom skall skiftas går bröderna Börje och Anton inte med på att Kjell övertar gården. De vill sälja den och har redan en solid köpare. Kjell och modern tvingas bort från huset och slår sig ner på en liten äga intill gården, där Simon och Edla hade planerat att bosätta sig.

Syster Birgit, som Kjell kommit att uppskatta mer och mer, tar en dag med Kjell på ett sjukbesök hos den gamle bonden Botvid, som ligger på sitt yttersta. Botvid föreslår att Kjell skall köpa hans gård när han dör, och när Birgit visar att hon är villig att bli bondhustru, går han med på att ta över gården och stanna i byn.

Censur / granskning

Censurnummer 74183
Datum 1948-09-28
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2815 meter
Kommentar Aktlängder: 560-530-545-610-570 = 2815 meter - 103 minuter. Aktlängder: 560, 530, 545, 610, 570.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2815 meter
Längd i minuter 103 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

AT (A G B):"Man får med andra ord blekt intryck av hur byns uppryckning ur konservatism, viljelöshet och låt-gå-mentalitet vilar på dessa skuldror som innehas av den från Stockholm hemvändande bondsonen Kjell Loväng. Det förefaller som om filmens skapare inte vågat ta steget fullt ut och utnyttja de moment av dramatik och spänning som ligger i den energiske Kjells införande av moderna och rationella jordbruksmetoder. Vilken omvälvning är det inte t ex när en by får elektriskt ljus? Den som har upplevat ett sådant tillfälle vet om det. Och vilken sensation måste det inta ha varit när Kjell kom hemåkande med byns första traktor, för att ta ett annat exempel. Dessa lysande tillfällen till saklig, realistisk, dramatisk filmskildring av arbetssidan i bondelivet tillvaratogs inte alls i filmen.

Men sen dessa reservationer är gjorda vill man gärna på allt sätt rekommendera filmen som en vacker och underhållande, kanske lite för rapsodisk, landsbygdsfilm. Naturskönheten i den trakt där filmen inspelats är väl tillvaratagen och återgiven. Och samtliga roller mycket väl besatta och utmärkt spelade."

DN (C B-n): "Man kan säga att På dessa skuldror är en utomordentligt omsorgsfullt gjord film -- men den höjer sig inte över det konventionella. Göran Strindberg har mycket vackert fotograferat det svenska landskapet -- men inte ett ögonblick lyckas kameran få fram andra effekter än ytans. Gösta Folke har regisserat -- ambitiöst och samvetsgrant. Men inte inspirerat. Rejäl -- det är ordet för filmen.

Bäst av de agerande är Holger Löwenadler. Hans hemmabonde är artistiskt genomförd, med en mörk ton som utgör filmens starkaste konstnärliga effekt. Man tror på denne svensk, märkt av år och av tråkigheten på landsbygden, isolerad, auktoritativ, svår på flickor. Ulf Palme är den hemkomne Stockholmspojken, duktig och sammanbiten, men litet för mycket filmcharmör mitt i all dugligheten. En massa flickor omkring honom. Spirituellast: Agneta Prytz. Köttsligast: Ingrid Borthen. Rarast: Anita Björk."

MT (Nils Beyer): "Det finns mycket gott att säga om filmatiseringen av Sven Edvin Saljes roman.

På dessa skuldror är för det första en hederlig film, som velat göra allvar av bokens sociala budskap. Man följer med sympati och intresse, ja, långa stunder med verklig spänning, den duktige Kjell Lovängs återkomst till den lilla förfallna byn, hans ansträngningar att få gården på fötter igen, hans nappatag med fadern, hans uppryckning av det moraliska tillståndet i trakten.

Åtskilligt har naturligtvis gått förlorat vid omarbetningen av boken. Det behövde inte ha fallit i ögonen så tydligt, om inte manuskriptförfattaren (Karl-Fredrik Björn) velat ha med för mycket och därför satt in en massa episoder, vilka nu -- genom den oundgängliga förkortningen -- står isolerade i handlingen, oförklarade och utan att leda någon vart. Det har helt enkelt inte lyckats honom att förvandla detta episka stoff till ett slutet drama.

Trots det ofullgångna scenariot har emellertid Gösta Folke gjort ett utmärkt regiarbete -- sitt bästa hittills och det första, som klart övertygat om hans begåvning som filmregissör. Vid sin sida har han haft Göran Strindberg, vilkens fotografering långa stunder är utsökt vacker."

Kommentar Svensk filmografi

Sven Edvin Saljes (f 1914) stora romansvit om familjen Loväng omfattar än så länge fem böcker. "På dessa skuldror" (utgiven 1942), "Människors rike" (1944), "Den söker icke sitt" (1953), "Lågan i kvällen" (1971) och "Hem till havet" (1973). De tre första har filmats som På dessa skuldror, Människors rike (1949/22) och Tarps Elin (1957/8).

På dessa skuldror inspelades mellan 8 juni 1948 och 17 augusti 1948. Det flesta exteriörerna inspelades i författarens födelse- och hembygd Jämshög och Olofström i nordvästra Blekinge.

Förlaga

Originaltitel På dessa skuldror (Roman)
Författare Sven Edvin Salje


Inspelning

1948-06-08 1948-08-17
AB Sandrew-Ateljéerna (Novilla, A- och B-hallen) Stockholm Sverige
Gillesnäs Blekinge Sverige
Halabro Blekinge Sverige
Snatteboda Blekinge Sverige
Alltidhult Blekinge Sverige
Östad Blekinge Sverige
Boafall Blekinge Sverige
Erikstorp Blekinge Sverige
Blistorp Blekinge Sverige
Rösta gård Blekinge Sverige
Brottby Vallentuna Sverige (vårplöjningen med nya traktorn samt scenerna med tattarna)
Ekskogens station Vallentuna Sverige
Djurgården Stockholm Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1948-10-09 Astoria Stockholm Sverige 103 min
Sverigepremiär 1948-10-04 Folkan Arboga Sverige 103 min
1948-10-04 Scala Helsingborg Sverige 103 min
1948-10-04 Grand Hässleholm Sverige 103 min
1948-10-04 Jämshögsbio Jämshög Sverige 103 min
1948-10-04 Metropol Karlshamn Sverige 103 min
1948-10-04 Skandia Karlskrona Sverige 103 min
1948-10-04 Saga Kristianstad Sverige 103 min
1948-10-04 Amiralen Malmö Sverige 103 min
1948-10-04 Metropol Malmö Sverige 103 min
1948-10-04 Scala Sölvesborg Sverige 103 min
TV-visning 1973-01-19 TV1 Sverige 99 min
1990-07-01 TV2 Sverige 99 min
1998-07-21 SVT1 Sverige 99 min
2005-10-04 SVT1 Sverige 99 min
Urpremiär 1948-10-04 Folkan Arboga Sverige 103 min
1948-10-04 Scala Helsingborg Sverige 103 min
1948-10-04 Grand Hässleholm Sverige 103 min
1948-10-04 Jämshögsbio Jämshög Sverige 103 min
1948-10-04 Metropol Karlshamn Sverige 103 min
1948-10-04 Skandia Karlskrona Sverige 103 min
1948-10-04 Saga Kristianstad Sverige 103 min
1948-10-04 Amiralen Malmö Sverige 103 min
1948-10-04 Metropol Malmö Sverige 103 min
1948-10-04 Scala Sölvesborg Sverige 103 min
TV-visning 2008-11-13 SVT1 Sverige 99 min

Musikstycken

Originaltitel Gånglåt från Delsbo
Sångare kör


Originaltitel Om dagen vid mitt arbete ...
Arrangör Gustaf Hägg


Originaltitel Vals (von Koch)
Kompositör Erland von Koch
Instrumentalist Keve Hjelm (fiol - dubbad av ?)
Hanny Schedin (piano - dubbad av ?)


Originaltitel Mr. Gallup
Kompositör Hans Wallin
Instrumentalist Hans Wallin (dragspel)


Originaltitel Blekingevår
Kompositör Hans Wallin
Instrumentalist Hans Wallin (dragspel)


Originaltitel Garvis polka
Kompositör Hans Wallin
Instrumentalist Hans Wallin (dragspel)


Originaltitel Stille Nacht, heilige Nacht!
Kompositör Franz Gruber (1818)
Textförfattare Joseph Mohr (1818)
Oscar Mannström (svensk text 1915)
Arrangör Mats Bergström


Originaltitel När juldagsmorgon glimmar
Textförfattare Abel Burckhardt (tysk text 1845)
- (okänd svensk översättare 1851)
Sångare - (två oidentifierade barn)


Ämnesord

Barn/utomäktenskapligt
Beredskap
Blekinge
Bonde
Bondgårdar
Dödsboskifte
Dödsfall
Elektrifiering
Familjekonflikt
Hembygd
Hästskjuts
Jämshög
Land motsatt stad
Landsbygdsfilm
Läkare
Olofström
Otrohet
Piga
Tattare

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2815


Typ Kopia
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2800


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2812


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Synopsis
Omfång Ca 135 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 170 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel On these shoulders. From a novel by Sven Edvin Salje. Script: Karl-Fredrik Björn.
Omfång 36 s. Produktionsuppgifter (1 s.) ingår.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Omfång 40 s. Produktionsuppgifter (1 s.) ingår.
Språk Engelska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 180 s. INteriör- och exteriörlista (10 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 1
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Övrigt tryck
Språk Svenska


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?