Grundfakta

Media (201 st)

Originaltitel Hamnstad
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1948-10-11

Medverkande

Nine-Christine Jönsson
Berit (Irene) Holm, fabriksarbetare

Bengt Eklund
Gösta Andersson, stuveriarbetare

Mimi Nelson
Gertrud Ljungberg, hotellstäderska

Berta Hall
Berits mor

Birgitta Valberg
Agneta Vilander, socialassistent

Sif Ruud
fru Krona, abortör

Visa alla medverkande

Om filmen

Fabriksflicka med skamligt förflutet träffar sjöman hon inte törs berätta för. Gunnar Fischer fotograferade livet runt Göteborgs hamn som om filmen var en dokumentär, och...

Visa hela texten

Handling

Samtidigt som Gösta kommer hem efter många år till sjöss försöker Berit, som tillbringat flera år på skyddshem för flickor, att begå självmord genom att dränka sig i hamnen, men hon...

Visa hela handlingen

Press

AB (Alfa): "En film av ungdom, för ungdom och om ungdom, säger reklamen. Följaktligen handlar den om själsfina skyddshemsflickor och illegala aborter samt når sin dramatiska höjdpunkt med...

Visa all press


Relaterat

Om filmen

Fabriksflicka med skamligt förflutet träffar sjöman hon inte törs berätta för. Gunnar Fischer fotograferade livet runt Göteborgs hamn som om filmen var en dokumentär, och Bergman fick beröm för realismen.

En anstaltsflicka kastar sig i vattnet i Göteborgs hamn, och redan när hon blir uppdragen förstår man att Ingmar Bergman vill göra en Rossellini-film. En film om riktiga människor i riktiga miljöer, som Rom – öppen stad. I Hamnstad dyker en man i och får upp Berit på en avsats i vattenbrynet. Där ligger hon med ansiktet nedåt, bland skräpet som flutit i land. Hon ligger platt på magen, med benen rakt ut. När stuvarna bär upp henne på kajen slåss hon vilt och skriker hysteriskt. Det ser riktigt ut, och det låter riktigt.

Människorna i Bergmans femte film slåss och dricker sig redlösa och blöder och blir fula i håret och snyter sig i närbild. De bär tungt och sköter farliga maskiner och prostituerar sig och lånar pengar till aborter. De försöker överleva, som i filmerna om Italien efter kriget. När Bergman fick frågan om den italienska neorealismen påverkade hans film, svarade han ”Påverkade den – den är helt gjord i Rossellinis anda.”

I boken Bergman om Bergman är han mer ödmjuk. ”Varje gång jag gick på bio tänkte jag – så här skulle jag göra, så här skulle det vara och varje kamerainställning upplevde jag som en förebråelse mot mina egna kamerainställningar. Jag vacklade omkring vilset och hakade mig på där jag kunde därför att saker och ting utan min förskyllan, och utan att jag visste hur, bara blev på ett sätt som jag inte kunde göra något åt. Jag var fullständigt osjälvständig och fullständigt handfallen och tekniskt bakom flötet.”

Men om regissören var förvirrad så visste fotografen Gunnar Fischer exakt vad han gjorde. Hamnstad är den första av hans tolv Bergman-filmer, och han fotograferar den som om de gjorde en dokumentär. Hamnen med de väldiga fartygen dit stuvarna kommer när solen går upp. De kolsvarta figurerna som skottar salt i ett lastrum. Hallen där arbetarna ropas upp, maskinerna på fabriken, bakgårdarna som är som schakt och de mörka trappuppgångarna. 1954 fick Boris Kaufman en Oscar för fotot i Elia Kazans Storstadshamn. Fischers Göteborg kunde lika gärna legat vid Hudson River, och då hade han fått en Oscar.

Att rollfigurerna uppfattades som mer sammansatta än i Bergmans tidigare filmer gav han manusförfattaren Olle Länsberg äran för. ”Det enda avsnittet som jag har skrivit i Hamnstad, och som förresten är dåligt och bryter av mot filmen i övrigt, det är hjältens upplevelser när han blir full med en hora. Det är verkligen ett bedrövligt avsnitt, alldeles stiliserat och kvasilitterärt och stämmer inte ett dugg med den övriga filmen.”

Den berusade monologen slutar med: ”Man börjar simma vart som helst… för att inte sugas ner i virvlarna. Ner, sörru.”

Länsberg kan bättre. Det är inte bara Berit som tvivlar på att livet har en mening. Den dystra sjömannen Gösta ligger på sängen och läser Harry Martinssons "Resor utan mål". Hans äldre kamrat berättar att han slutat läsa och tar en sup istället. ”Böckerna gör det bara mycket värre. Läs du!”

”Du är väl en sån tjej som räcker till tre män, Berit” ropar en förman som fått nej, och slagsmålet slutar med att Gösta blir nedslagen med en bräda. Berit har försökt försvara honom, och nu sitter de bredvid varandra på marken. Gösta fräser att Berit ska gå hem, och att han ska betala hennes trasiga strumpor. Hon stannar, och får honom att hjälpa henne att ta av strumporna i stället. De skrattar, och hon ser ut som ett barn. Den bilden kunde Rossellini ha gjort.

Många kritiker tyckte att Hamnstad var Bergmans dittills bästa film. Expressens Mikael Katz: ”[…] de som anser att en films form skall vara betingad av dess innehåll, som tillmäter kärnan en större betydelse än skalet, de - eller låt mig hellre säga vi – måste nog tycka att Hamnstad är Ingmar Bergmans hittills mognaste verk. Ett verk av en raffinerat skicklig regissör, som fascinerats av sitt ämne och ödmjukt underordnat sig det utan att förfalla till bravurmässiga trolleriuppvisningar. Som alltid i Ingmar Bergmans filmer får man se strålande skådespelarprestationer. […]”

Nina Widerberg (2016)

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser.

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Internationell titel
Distributionstitel
Manustitel
Dvd-titel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Rådgivare
Scripta
Ej inspelat manus
Manusbearbetning
Scenario
Inspelningsledare
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Orkesterledare
B-ljud

Medverkande

Nine-Christine Jönsson Berit (Irene) Holm, fabriksarbetare
Bengt Eklund Gösta Andersson, stuveriarbetare
Mimi Nelson Gertrud Ljungberg, hotellstäderska
Berta Hall Berits mor
Birgitta Valberg Agneta Vilander, socialassistent
Sif Ruud fru Krona, abortör
Else-Merete Heiberg en skyddshemsflicka
Brita Billsten en skyddshemsflicka, senare gatflicka
Harry Ahlin Skåningen, stuvare
Nils Hallberg Gustav, stuvare
Sven-Eric Gamble Eken, stuvare
Yngve Nordwall Tuppen, förman på fabriken
Nils Dahlgren poliskommissarien
Hans Strååt ingenjör Vilander, Berits chef, Agneta Vilanders bror
Erik Hell Berits far, sjöman
- Ej krediterade:
Torsten Lilliecrona Tuppens ena kompis utanför biografen
Hans Sundberg Tuppens andra kompis utanför biografen
Bengt Blomgren Gunnar
Hanny Schedin Gunnars mor
Helge Karlsson Johan, Gunnars far
Stig Olin Thomas, pojken i trappan
Erna Groth skyddshemsflicka
Bill Houston Joe
Herman Greid kaptenen på den holländska lastbåten
Kate Elffors Berit Holm som barn
Estrid Hesse frälsningssoldat
Brita Nordin frälsningssoldat
Vanja Rodefeldt flickan som dansar med Gösta på Wauxhall
Sture Ericson herr Ljungberg, Gertruds far
John W. Björling fjärde stuvaren vid kortspelet
Rune Andréasson swingpjatten som dansar med Berit
Inga-Lill Åhström polissystern
Stig Ossian Ericson man som läser domstolens beslut angående Berit (röst) (endast röst)
- Bortklippta i den slutliga filmen:
Siv Thulin en flicka (bortklippt)
Kolbjörn Knudsen en sjöman (bortklippt)
Gunnar Nielsen en herre (bortklippt)
Georg Skarstedt en herre (bortklippt)
Carl Deurell prästen (bortklippt)
Edvard Danielsson klockaren (bortklippt)
- Medverkande i excerpt ur "Stackars lilla Sven" (1947):
Nils Poppe
Åke Engfeldt

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994
AB Svensk Filmindustri 1948
Distributör i Sverige (DVD) SF Home Entertainment 2005
Laboratorium FilmTeknik AB
Smink Firma Carl M. Lundh AB

Handling

Samtidigt som Gösta kommer hem efter många år till sjöss försöker Berit, som tillbringat flera år på skyddshem för flickor, att begå självmord genom att dränka sig i hamnen, men hon räddas av en man som dyker efter henne. En kort tid senare träffas Berit och Gösta av en slump på ett dansställe. Gösta följer med Berit hem och sover över hos henne, men Berit vågar inte tro att han verkligen tycker om henne. När Berits mor, som varit bortrest, kommer hem, anar hon att dottern haft en man hos sig och rapporterar detta till socialassistenten Vilander, som söker upp Berit på hennes arbete på fabriken och ger henne en varning.

Förhållandet mellan Berit och hennes mor har totalt kollapsat: modern hycklar omtanke, men är i själva verket den som sett att Berit hamnade på skyddshem. Nu försöker hon dubbelbinda Berit genom att dels påstå att hon älskar henne, dels spana efter minsta förevändning att få henne tillbakaskickad til skyddshemmet, men Berit avvisar henne kategoriskt.

Under ett veckoslut då Gösta och Berit tar in på ett pensionat råkar Berit stöta ihop med en av sina skyddshemsväninnor, Gertrud, som arbetar på pensionatet. Berit ber henne att inte avslöja något om skyddshemmet för Gösta, och Gertrud anförtror Berit att hon är gravid och måste göra abort. Under pensionatsvistelsen beslutar sig Berit trots allt att berätta om sin skyddshemsvistelse för Gösta. Det framgår att Berit haft flera andra män före Gösta, och detta bringar honom ur balans, inte Berits sociala belastning.

En dag då Gösta besöker Berit ringer Gertrud och ber Berit hämta henne hos abortören. Gertrud har smärtor och blödningar, men blir obarmhärtigt utkörd av den kvinna som utfört den olagliga aborten. Eftersom hon inte har någonstans att ta vägen tar Berit med henne till den hamnarbetarkompis som Gösta bor hos. I väntan på ambulans avlider Gertrud. Berit blir hämtad av polis och vägrar först att uppge namnet på abortören, men inför hotet om att på nytt bli skickad till skyddshem resignerar hon. Under tiden genomgår Gösta en svår, personlig kris, men inser att han är så fäst vid Berit att han vill fortsätta deras förhållande. De beslutar sig för att lämna landet och ge sig iväg med en lastbåt, men sedan de ordnat plats på en båt med hjälp av Göstas arbetskamrater, börjar båda ångra sig och kommer gemensamt fram till att det är bättre att stanna och försöka bygga upp en gemensam tillvaro hemma, trots alla svårigheter som de måsta övervinna.

Censur / granskning

Censurnummer 74222
Datum 1948-10-04
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2735 meter
Längd efter klipp 2722 meter
Kommentar Granskningskopians aktlängder före censurklipp: 545-565-570-585-470 = 2735 m - 100 minuter. Censurklipp i akt 3: misshandelsscener (aktlängder efter censurklipp: 545-565-557-585-470 = 2722 m - 99 minuter). Klippet upphävt 1963-09-23. Aktlängder: 545, 565, 570, 585, 470.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2722 meter
Längd i minuter 99 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

AB (Alfa): "En film av ungdom, för ungdom och om ungdom, säger reklamen. Följaktligen handlar den om själsfina skyddshemsflickor och illegala aborter samt når sin dramatiska höjdpunkt med hjälp av en flaska Schenley. Handlingen är, som framgår av dessa ingredienser, rätt erotiskt laddad men krutet är vått och knalleffekterna är inte större än om någon skulle ta sig för att spotta på en värmeledning.

Handlingen -- manus: Olle Länsberg -- är med andra ord ohjälpligt trist, och Ingmar Bergmans repliker faller inte sällan som träklossar på bildytan. Hans ryckiga regi gör inte mycket för att dämpa dunsarna. Nine-Christine Jönsson och Bengt Eklund ger en övertygande bild av blont och trulsigt svenskt kärleksliv när det är som yngst -- de är inte roliga, men de är sådana de skall vara i den här filmen. Bäst är fotografen -- G. Fischer -- i sina dokumentariska hamnexteriörer."

Expr (Mikael Katz): "I fråga om Ingmar Bergmans insats i Hamnstad kommer det säkert att finnas två meningar. Anhängarna av filmtrolleri, av 'demonisk besatthet' och av raffinerade knalleffekter måste bli besvikna. Men de som anser att en films form skall vara betingad av dess innehåll, som tillmäter kärnan en större betydelse än skalet, de -- eller låt mig hellre säga v i -- måste nog tycka att Hamnstad är Ingmar Bergmans hittills mognaste verk. Ett verk av en raffinerat skicklig regissör, som fascinerats av sitt ämne och ödmjukt underordnat sig det utan att förfalla till bravurmässiga trolleriuppvisningar.

Som alltid i Ingmar Bergmans filmer får man se strålande skådespelarprestationer. Lyckligtvis finns demonin kvar i hans personinstruktion -- han har en fantastisk förmåga att få sina aktörer att glöda. Flickan Nine-Christine Jönsson är sannerligen en bra bit borta från de flesta skönhetsideal, men hon fängslar totalt. Hopknutet trots, förtvivlad ensamhet, ögonblick av uppflammande hopp och självlysande lycka. Det är en stor prestation.

Samma kan sägas om Bengt Eklunds sjöman. Äktheten har denne skådespelare nästan gratis, men den här gången visar han dessutom en obändig intensitet och en dramatisk urkraft som är någonting nytt."

MT (Nils Beyer): "Livfull, omväxlande och inteminst rolig är filmen, och samtidigt har den en mänsklig sundhet, som är lika glädjande som överraskande. Hamnstad är Ingmar Bergmans bästa film hittills -- och en av de bästa filmer, som gjorts här i landet."

StT (Robin Hood): "Varje scen för sig är nog bra formad, men det vill inte bli någonting. Man lämnas oberörd. Det kanske beror på ämnet: man är led vid aborter, 'kvinnofängelser', socialkuratorer, billiga förförelser och lika billiga danshak -- alltid detsamma. Mest beror dock träsmaken på regissören Ingmar Bergman. Sin skicklighet har han även här, men ingen flykt."

Kommentar Svensk filmografi

Olle Länsberg (f 1922) sålde i februari 1948 en synopsis med titeln "Guldet och murarna" till SF. Samtidigt fick Ingmar Bergman i uppdrag att tillsammans med Länsberg utarbeta ett på denna synopsis byggt scenario och att regissera filmen. Avtalet med Bergman var dock beroende av att den då pågående konflikten vid ateljéerna löstes före 1.5.1948, vilket även skedde. Inspelningen kunde sålunda planenligt starta i slutet av maj och slutföras i mitten av juli 1948. (GW)

Förlaga

Originaltitel Guldet och murarna (Berättelse)
Författare Olle Länsberg


Inspelning

1948-05-27 1948-07-17
Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé)
Göteborg Sverige
Hindås Härryda kommun, Västergötland Sverige
Ombord på tåget Stockholm-Södertälje Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1948-10-18 Skandia Stockholm Sverige 99 min
Sverigepremiär 1948-10-11 Cosmorama Göteborg Sverige 99 min
1948-10-11 Kaparen Göteborg Sverige 99 min
1948-10-11 Röda Kvarn Uddevalla Sverige 99 min
TV-visning 1985-08-26 TV2 Sverige 96 min
1995-03-20 Kanal 1 Sverige 96 min
1998-06-09 SVT1 Sverige 96 min
Urpremiär 1948-10-11 Cosmorama Göteborg Sverige 99 min
1948-10-11 Kaparen Göteborg Sverige 99 min
1948-10-11 Röda Kvarn Uddevalla Sverige 99 min
Dvd-release 2005-05-11 Sverige
Cinemateksvisning 2018-02-07 Filmhuset Stockholm Sverige
FIAF-visning 2018-01-07 British Film Institute London Storbritannien
Annan visning 2018-02-01 Janus Films New York USA
2018-06-21 Janus Films New York USA
FIAF-visning 2018-02-25 Jerusalem Cinematheque Jerusalem Israel
2018-06-21 National Gallery of Art Washington DC USA
Utländsk biograf exkl FIAF 2018-10-17 Nordische Filmtage Lûbeck Tyskland
2018-08-23 Taipei Golden Horse Film Festival Taipei Taiwan
2018-07-06 Babylon Berlin Tyskland
FIAF-visning 2018-12-05 Black Box Düsseldorf Tyskland
Utländsk biograf exkl FIAF 2018-06-28 Metropolis Hamburg Tyskland
FIAF-visning 2018-02-09 British Film Institute London Storbritannien
2018-04-06 Filmoteca Española Madrid Spanien
2018-11-19 Filmoteca Española Madrid Spanien
Utländsk biograf exkl FIAF 2018-09-13 Films by the sea Vlissingen Nederländerna

Musikstycken

Originaltitel La paloma
Kompositör Sebastián Yradier (1859)
Textförfattare Sebastián Yradier (spansk text 1859)
Ernst Wallmark (svensk text)
Sångare Bengt Eklund


Originaltitel Swing Time at Wauxhall
Kompositör Sven Sjöholm


Originaltitel Det ligger en båt i hamnen
Kompositör Sven Sjöholm


Originaltitel Cantique de Noël
Kompositör Adolphe Adam (1850)
Textförfattare - (okänd svensk textförf., Sions Toner 1889)
Placide Cappeau (1847)
Sångare Sven-Olof Sandberg (grammofonskiva Odeon D 4720)


Stackars lilla Sven (1947) Citeras i Hamnstad (1948)

Ämnesord

Abort
Ambulans
Dansrestaurang
Fabriker
Frälsningsarmén
Göteborg
Hamn
Hindås
Ingenjörer
Polis
Polisstationer
Prostituerade
Präst
Självmordsförsök
Skyddshem
Slagsmål
Socialassistent

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2637


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2652


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2649


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2649


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2637


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Manustitel Hamnstad. Manus: Olle Länsberg.
Omfång 28 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Hamnstad. Originalmanus av Olle Länsberg.
Omfång 121 s. Rollista (2 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Hamnstad.
Omfång 23 s.
Språk Tyska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 7
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Ljudtyp Ljud
Färgtyp Svartvit
Längd i minuter 97 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt ljud
Bredd WAV


Typ Digitalt ljud
Bredd WAV


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?