Grundfakta

Media (47 st)

Originaltitel Janne Vängmans bravader
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1948-09-20

Medverkande

Adolf Jahr
Janne Vängman

Artur Rolén
Erik Nordiäng

Ulla Zetterberg
Annika Persson

Ingemar Pallin
Olle Nordiäng, Eriks son

Hugo Jacobson
Jon Persson, Annikas far, storbonde

Åke Engfeldt
Gustaf Boman, predikant

Visa alla medverkande

Handling

Janne Vängman, bibelkunnig ordekvilibrist som inte spottar i glaset och som alltid står på de fattigas och förtrycktas sida mot de välbärgade och mot överheten, lever i en...

Visa hela handlingen

Press

AB (Heed): "Ett välspelat, välfotograferat och därför välkommet svenskt folklustspel. K. J. Rådström hade av J. R. Sundströms bokserie plockat ihop en härlig mosaik, som doftade av...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Inspicient
Musikarrangör
Smink

Medverkande

Adolf Jahr Janne Vängman
Artur Rolén Erik Nordiäng
Ulla Zetterberg Annika Persson
Ingemar Pallin Olle Nordiäng, Eriks son
Hugo Jacobson Jon Persson, Annikas far, storbonde
Åke Engfeldt Gustaf Boman, predikant
Rut Holm Jon Perssons fru
Sven Bergvall länsman Värn
Ivar Kåge kyrkoherde Levén
Anders Börje Karl-Gustav Svensson, flottare
Dagmar Olsson Albertina, piga hos Jon Persson
David Erikson Sundman, nämndeman
Julia Cæsar Dahlkvistskan, skvallertant
Gösta Gustafson Erik Vreding
Svea Holst Malin, Janne Vängmans fru
Lars Seligman fjärdingsman Lundin
Barbro Scheutz lillpiga hos Jon Persson
Gunnar Johansson Abraham, dräng hos Jon Persson
Margot Lindén Stina, piga, mor till ett oäkta barn
Knut Frankman Kolar-Jonke
Barbro Fleege Tattar-Fia
- Ej krediterade:
Frithiof Bjärne inspektor Dahlmark
Bengt Lundqvist rallare
Göthe Grefbo rallare
Walter Sarmell rallare
Rudolf Svensson rallare
Bertil Skoglund rallare
Gabriel Rosén rallare
John W. Björling rallare
Uno Larsson en man vid husförhöret
Gunnar Ek organist
Inga-Lill Åhström gäst på förlovningskalaset
Inger Swinth

Bolag

Produktionsbolag AB Europa Film
Distributör i Sverige (35 mm) AB Europa Film 1948
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Janne Vängman, bibelkunnig ordekvilibrist som inte spottar i glaset och som alltid står på de fattigas och förtrycktas sida mot de välbärgade och mot överheten, lever i en ångermanländsk by vid sekelskiftet. Det är svåra tider för småfolket som bara kan hålla svälten borta genom tjuvfiske och tjuvskytte.

Janne ägnar sig med liv och lust åt båda dessa sysselsättningar och delar generöst med sig av sin fångst till dem som har det sämre ställt. För det mesta jagar han tillsammans med sin bäste vän, fattigbonden Lars Nordiäng.

Särskilt lyckad blir jakten en dag när de upptäcker storbonden Jon Persson och hans jaktsällskap ute i skogen och lyckas lura bort dem från deras uppdukade lunchbord och stjäla inte bara deras tjädrar utan också deras korv och brännvin. Jon Persson hämnas genom att anmäla Janne och hans kumpaner för olaga älgskytte, men Janne nekar och ser dessutom till så att älgköttet göms i ett av Jon Perssons härbren, där det upptäcks av myndigheternas nitiska representanter.

Jannes tjuvskyttegäng inte bara klarar sig undan straff, utan Jon Persson får betala skadestånd till dem för falsk angivelse, ett kassatillskott som genast går till brännvin för att fira midsommaraftonen med. Under midsommarfirandet utsätts Jon Persson för ytterligare nesa när Janne överraskar honom i buskagen tillsammans med en vacker tattarkvinna.

Ett ännu större bekymmer för Jon Persson än Janne Vängmans upptåg är emellertid att hans dotter Annika och Lars Nordiängs son Olle är kära i varandra, men Jon Persson vill givetvis inte att hans dotter skall gifta sig med en fattiglapp. Han och hans hustru har utsett predikanten Boman till Annikas blivande make, men hon avvisar honom brutalt.

Annika blir uppskickad till fäbodvallen tillsammans med pigan Albertina och där uppe får hon besök av både Boman och Olle, som vid ett tillfälle anländer just när en ung flottare dykt upp och bett om husrum för natten, något som väcker Olles tillfälliga svartsjuka.

När Annika kommer tillbaka ner till byn beslutar Jon Persson att tillkännage förlovningen mellan henne och Boman, något som skall ske på Jon Perssons eget födelsedagskalas. Men innan dess går Albertina till Janne Vängman för att få hjälp med att en gång för alla köra ut den insmickrande Boman ur huset och ordna så att Annika får sin Olle.

På kalaset dundrar plötsligt Janne in med ett helt gäng rallare, som kan berätta vilken slem figur Boman egentligen är: han har bl a gjort flickor med barn och lurat arbetare på pengar. Inför de förkrossande vittnesbörden flyr Boman med nämndemannens häst och vagn. Kyrkoherden övertalar Jon Persson att låta Olle och Annika fira sin förlovning och kalaset fortsätter, utökat med Janne Vängman, far och son Nidiäng och upprymda rallare.

Censur / granskning

Censurnummer 74124
Datum 1969-09-15
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2575 meter
Kommentar Aktlängder: 560-500-530-540-445 = 2575 meter - 94 minuter. Aktlängder: 560, 500, 530, 540, 445.


Censurnummer 74124
Datum 1948-09-17
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2575 meter
Kommentar Aktlängder: 560-500-530-540-445 = 2575 meter - 94 minuter. Aktlängder: 560, 500, 530, 540, 445.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2575 meter
Längd i minuter 94 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

AB (Heed): "Ett välspelat, välfotograferat och därför välkommet svenskt folklustspel. K. J. Rådström hade av J. R. Sundströms bokserie plockat ihop en härlig mosaik, som doftade av alla de ingredienser som är ofrånkomliga i en svensk folkfilm: sprit (helst hembränd), snus, knipslughet, svordomar (uppblandade med bibelspråk), fattig hjärtevärme och rik sturskhet. Men största förtjänsten av den givna framgången är Adolf Jahr. Han gör med Janne Vängman sin hittills bästa filmprestation."

DN (Jerome): "Filmen har regisserats av Gunnar Olsson, den hör givet till de bättre av denne regissörs arbeten. Han har hållit ihop det hela bra, så att inte skarvarna märkts alltför tydligt, och han har lyckats ge ett slags tidens patina åt både figurer och episoder, som behövs för att få en att acceptera både det ena och andra, inte minst Vängmans egen smak att ackordera med rättvisan till sin fördel. Ett fint stöd har Olsson också i Karl-Erik Alberts foto, det är mjukt och klart.

Men bäst av alltsammans är naturligtvis Adolf Jahrs gestaltning av Vängman. Jahr lägger här ytterligare en frodigt, humoristiskt och levande tecknad figur till den långa rad krumelurer han gjort förut i år."

Ny Dag (Gp): "J. R. Sundströms mustiga historier om norrlandsoriginalet Janne Vängman har blivit en lika mustig film. Ångermanland med dess skogar och älvar och djupa dalar är ett betagande motiv för ett kameraöga, och nog måste man säga att fotografen Karl-Erik Alberts utnyttjat möjligheterna väl. Med detta som bakgrund får man ett äkta folklustspel, där Janne Vängman, skogstorparen och tjuvskytten, en vildvuxen skogens Robin Hood dominerar filmrutan i Adolf Jahrs festliga gestalt. Han tar sin krumelur på kornet, obetalbart gestikulerande, knipslug och påhittig när det gäller att avslöja storböndernas girighet, kyrkoherdens svulstiga moralpredikningar eller den geléaktige, salvelsefulle frikyrkopastorn."

StT (Robin Hood): "Ännu för ett par år sedan var folklustspelet nästan borta från våra biografer, nu blomstrar det oroväckande yppigt.

Janne Vängmans bravader hör till de bästa. Redaktör Rådström har knutit ihop några av J. R. Sundströms historietter till en fortlöpande handling kring det festliga skogstrollet Vängman med sin bibliska jargong (Jahr), kumpanen Nordiäng (Rolén), och frikyrkopredikant Boman (Åke Engfeldt). Det är sant att Sundströms Norrlandshistorier, på sin tid så högt skattade av Lubbe Nordström, har en äktare folklivston än filmen, där bibeltron och vidskepelsen mest blir dekorativt utanverk, men å andra sidan framstår historierna och Vängmans svada mycket roligare i filmen."

Kommentar Svensk filmografi

Europa Film förvärvade rätten att filma de sex böcker om Janne Vängman, som författaren Johan Rudolf Sundström (1874--1954) skrivit. Böckerna var "'Ljuger gör jag inte' sa Janne Vängman" (utkom 1934). "'Tjo flöjt' sa Janne Vängman" (1936), "'Tjosan käring!' sa Janne Vängman" (1938), "'Ja ä inte dö än' sa Janne Vängman" (1940), "'Skål och tack' sa Janne Vängman" (1942) och "'Slut i Kapärnaum, käring' sa Janne Vängman" (1946). Karl Johan Rådström (1893--1958) engagerades att skriva manus till de fyra filmer man planerade. Materialet i böckerna visade sig räcka till tre och en halv film, varför docent Åke Ohlmarks (f 1911) engagerades att i Sundströms anda fritt dikta till de nödvändiga episoderna för den fjärde filmen.

Janne Vängman-serien inleddes med Janne Vängmans bravader och fortsatte därefter med Janne Vängman på nya äventyr (1949/18), Janne Vängman i farten (1953/6) och avslutades med Janne Vängman och den stora kometen (1955/26).

Sommaren 1978 planerade Åsa-Nisse-regissören Ragnar Frisk en nyinspelning av lämpliga delar av Janne Vängman-böckerna, men därav blev t v ingenting.

Inspelningen av Janne Vängmans bravader påbörjades 28.6.1948 och avslutades 21.8.1948.

Förlaga

Inspelning

1948-06-28 1948-08-21
AB Europa Studio Sundbyberg Sverige (ateljé)
Viksjötrakten Härnösands kommun Sverige (exteriörer)

Visningar

Stockholmspremiär 1948-10-21 Saga Stockholm Sverige 94 min
Sverigepremiär 1948-09-20 Palladium Härnösand Sverige 94 min
1948-09-20 China Sundsvall Sverige 94 min
TV-visning 1985-01-06 TV2 Sverige 90 min
1990-09-11 TV2 Sverige 90 min
1997-09-30 SVT1 Sverige 90 min
Urpremiär 1948-09-20 Palladium Härnösand Sverige 94 min
1948-09-20 China Sundsvall Sverige 94 min

Musikstycken

Originaltitel Spiskroksvalsen
Kompositör Kal Dompan (1908)
Textförfattare Rosa Grünberg (1908)


Originaltitel Hipp och Hopp
Textförfattare Harry Erneclou
Arrangör Björn "Nalle" Halldén (1901)


Originaltitel Rallarevisa (Halldén)
Kompositör Björn "Nalle" Halldén


Originaltitel Orgelpreludium (Kruse)
Kompositör Gustaf Kruse


Originaltitel Alla mina ord och tankar
Textförfattare Anders Frostenson (svensk text 1979)
Jakob Arrhenius (svensk text 1691)
Sångare kör


Originaltitel Midsommarhambo
Kompositör Erik Baumann (1948)


Originaltitel Midsommarvals
Kompositör Erik Baumann (1948)


Originaltitel Man borde inte sova
Kompositör Gustaf Wennerberg (1925)
Textförfattare Jeremias i Tröstlösa (1925)
Sångare Åke Engfeldt (dubbad av ?)


Originaltitel Som stjärnan uppå himmelen
Sångare Ulla Zetterberg


Originaltitel Oh! Susanna
Kompositör Stephen C. Foster (1846)
Textförfattare Stephen C. Foster (1846)
Instrumentalist Anders Börje (munspel - dubbad av ?)


Originaltitel Min flicka hon är rund och grann
Kompositör Anders Börje
Textförfattare Anders Börje
Sångare Anders Börje


Syndare i filmparadiset (1956) Citat ingår från Janne Vängmans bravader (1948)

Ämnesord

Fattigbönder
Frikyrkopredikant
Fäbodvall
Förlovningar
Midsommar
Rallare
Storbonde
Tjuvskytte
Viksjö
Ångermanland

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 1341


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Synopsis
Manustitel Janne Vängman.
Omfång 4 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Janne Vängman. Av Karl Johan Rådström.
Omfång 126 s. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Janne Vängmans bravader. Textlista.
Omfång 26 s. Produktionsuppgifter (1 s.) och sångtextbilaga (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Janne Vängman.
Omfång 1 s. Produktionsuppgifter ingår.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Janne Vängman.
Omfång 1 s. Produktionsuppgifter ingår.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Janne Vängman.
Omfång 7 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Janne Vängman.
Omfång 13 s. Rollbeskrivning (3 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Janne Vängman.
Omfång 125 s. + 14 s. rollista, rollfördelning mm. Scenografi- och kostymskisser mm.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?