Grundfakta

Media (8 st)

Originaltitel Synd
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1948-03-22

Medverkande

Sture Lagerwall
Fredrik "Fred" Hermansson

Gunnar Sjöberg
Martin Alm

Stig Järrel
Brust, inneboende hos Alm, författare

Hilda Borgström
fru Alm, Martins mor

Visa alla medverkande

Handling

Sol-och-våraren Fredrik Hermansson fångar i storstadens vimmel upp kontoristen Anna och förför henne. Anna blir hjälplöst och passionerat förälskad och ger Fredrik hela sitt...

Visa hela handlingen

Press

Arbetaren (V H): "Synd heter den nya svenska filmen med Arnold Sjöstrand (regissör), Birgit Tengroth och Sture Lagerwall som huvudansvariga. Namnet är mycket välfunnet, ty det är synd om...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Smink
Förtexter

Medverkande

Birgit Tengroth Anna
Sture Lagerwall Fredrik "Fred" Hermansson
Gunnar Sjöberg Martin Alm
Stig Järrel Brust, inneboende hos Alm, författare
Hilda Borgström fru Alm, Martins mor
Anne-Margrethe Björlin Edith Björk
Anna-Stina Wåglund Stina, Alms hembiträde
Gustaf Hedberg förvaltaren
Georg Skarstedt portiern på Hotell Orient i Norrköping
Torsten Bergström frikyrkopredikanten
Aurore Palmgren Hilda Hansson, Annas tant
Stig Johanson Stickan, Fredriks kompis
Gunnel Wadner ej identifierad roll (möjligen en dam i Paris)
Olle Hilding bankir Silber
Bertil Ehrenmark Fredriks affärskumpan

Bolag

Produktionsbolag AB Centrumfilm
Distributör i Sverige (35 mm) AB Wivefilm 1948
Film AB Imago 1955
Laboratorium AB Kinocentralen

Handling

Sol-och-våraren Fredrik Hermansson fångar i storstadens vimmel upp kontoristen Anna och förför henne. Anna blir hjälplöst och passionerat förälskad och ger Fredrik hela sitt startkapitel för att han skall kunna starta tillverkning av en skönhetscrème. För att få pengar till en reklamkampanj för crèmen förfalskar Fredrik Annas förmögna tants namnunderskrift på en växel och när växeln skall lösas in övertalar han Anna att stjäla pengar ur kassan på sitt arbete. Annas nerver börjar svikta och när Fredrik plötsligt överger henne och åker utomlands med en annan kvinna accepterar hon att gifta sig med Martin Alm, en man som länge uppvaktat henne och som hennes tant gärna vill se som Annas äkta man.

Martin och Anna flyttar ut till en gård på landet. Äktenskapet blir mycket olyckligt, Anna kan inte glömma Fredrik och känner närmast fysisk avsky för Martin, som dessutom plågas av sockersjuka och astma och kräver Annas ständiga närvaro och omsorg.

Efter tio års äktenskap råkar Anna en dag stöta ihop med Fredrik i den landsortsstad dit hon åkt för att gå till tandläkaren. De återupptar genast sitt erotiskt passionerade förhållande och stämningen mellan Anna och Martin försämras ytterligare. När Fredrik oförsiktigt nog ringer till Anna avlyssnar Martin samtalet. Anna lägger då korten på bordet och kräver skilsmässa, vilket Martin inte går med på. Martin har dessutom förvaltningsrätten över de pengar Anna ärvt efter sin tant, som testamenterat pengarna till Anna på ett villkor -- att Martin har hand om dem.

Martins mor, som är på besök, beger sig en kväll till staden tillsammans med herr Brust, som hyr ett rum på gården, och med Edith, en väninna till Anna, som också hälsar på. Martin tillåter inte Anna att följa med dem. Senare på kvällen får han ett anfall, men Anna ger honom inte hans insulinspruta och Martin avlider.

Efter Martins död vill Fredrik genast flytta hem till Anna, och när hon vägrar, tar han sig ändå dit under föregivande att han är journalist som skall skriva en artikel om gården. Efter ett uppträde mellan Fredrik och Anna, erkänner Fredrik att han bara är intresserad av Annas pengar. Han lämnar henne, och dagen därpå avreser också Brust, svärmodern och väninnan.

Annas illusion om den stora kärleken har brustit och hon är ensam och nedbruten kvar på gården.

Censur / granskning

Censurnummer 73159
Datum 1955
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2260 meter
Längd efter klipp 2255 meter
Kommentar Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0.


Censurnummer 73159
Datum 1948-01-23
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2260 meter
Längd efter klipp 2255 meter
Kommentar Granskningskopians aktlängder före censurklipp: 500-565-520-530-145 = 2260 m - 83 minuter. Censurklipp i akt 3: första scenen, vari Martin lägger sig över sin hustru för att söka våldtaga henne. Aktlängder efter censurklipp: 500-565-515-530-145 = 2255 m- 82 minuter. Aktlängder: 500, 565, 520, 530, 145.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2595 meter
Längd i minuter 95 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Arbetaren (V H): "Synd heter den nya svenska filmen med Arnold Sjöstrand (regissör), Birgit Tengroth och Sture Lagerwall som huvudansvariga. Namnet är mycket välfunnet, ty det är synd om alla som skall se den filmen, och det är mycket synd om den fine danske författaren Aage Dons, som uppges ha givit upphov till idén. Om vi säger att det hela är precis så släpigt och oskickligt gjort som man kan vänta när det är gjort av Arnold Sjöstrand och precis så illa spelat som man kan vänta av Birgit Tengroth, så har man egentligen sagt allt som behöver sägas."

StT (Robin Hood): "Synd är en svårbedömd film, som kommer att framkalla högst olika reaktioner hos olika människor. Somliga kommer att vända sig bort med avsmak och tala om bottenrekord i svensk film. Andra kommer att fnissa. Andra slutligen att tycka om Synd för dess temperament, för de äkta känslor som här och där stormar fram ur den förfärliga förljugenheten. (-)

Men -- liksom på sidan om dravlet, liksom fristående från kolportagehistorien, arbetar två skådespelare. Sture Lagerwall skapar en sol- och vårare av sådan frän skärpa att han knappast någonsin gjort ett så starkt intryck på film. Birgit Tengroth har ej hans skådespelarbegåvning, hon blir ojämnare, men i många scener lever hon ut sig själv, hon har känt för rollen -- inte manuskriptets roll, utan alla de otaliga ömhetstörstande kvinnor, som får lida av sol- och vårmän. Hennes patos är äkta, det kommer inifrån henne själv -- synd att inramningen är så talmi.

Regissören Sjöstrand vet ännu för litet om film. Men en sällsynt egenskap tycks han ha: temperament, avsky för ljumma scener och bilder. Förmår han bara tekniskt tukta den egenskapen, kan den bli värdefull."

SvD (Lill): "Nog gör filmen skäl för sin titel, inte bara därför att den kvinnliga huvudpersonen följer den lede frestaren som en ormtjusad kanin och bryter mot bl a femte, sjätte och sjunde buden. Filmen innebär också en försyndelse mot den goda smaken i allmänhet, mot skådespelarna och alldeles särskilt, mot författaren Aage Dons som för något decennium sedan publicerade "Soldatbrunnen", en passionsroman med nära nog antik resning. Handlingsskelettet från boken har bibehållits, ehuru överflyttat från baltisk miljö till östgötsk, men resultatet har blivit ett bedrövligt kolportage, icke värt att spilla ord och trycksvärta på. Den publik som går till biografen, lockad av sammanställningen 'synd" och Birgit Tengroth, får stå sitt eget kast. Vid premiären sökte den hålla humöret uppe genom att ofta fnissa på fel ställe men uttågade likväl i uppenbart dyster stämning.

Synd är ett beklämmande exempel på hur en bra bok kan bli en dålig film. Ett av de svenska klavertramp vi icke förskonas ifrån en enda säsong."

Kommentar Svensk filmografi

Den danske författaren Aage Dons' (f 1903) passionsroman "Soldaterbrønden" kom ut 1936.

Synd inspelades i juli och augusti 1946 men visades först två år efter det att den spelats in. Man kunde då haka på uppståndelsen kring Birgit Tengroths roman "Törst" som just utkommit och som 1949 filmades av Ingmar Bergman (1949/20).

Förlaga

Originaltitel Soldaterbrønden (Roman)
Författare Aage Dons


Inspelning

1946-07 1946-08
AB Centrumateljéerna Stockholm Sverige
Gröna Lund Stockholm Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1948-11-22 Folkan Stockholm Sverige 95 min
Sverigepremiär 1948-03-22 Rivoli Eskilstuna Sverige 95 min
1948-03-22 Aveny Göteborg Sverige 95 min
1948-03-22 Saga Göteborg Sverige 95 min
TV-visning 1995-02-27 Kanal 1 Sverige 78 min
2000-03-09 SVT1 Sverige 78 min
Urpremiär 1948-08-30 Rivoli Eskilstuna Sverige 95 min
1948-08-30 Aveny Göteborg Sverige 95 min
1948-08-30 Saga Göteborg Sverige 95 min

Musikstycken

Originaltitel Shall We Gather at the River
Kompositör Robert Lowry (1864)
Textförfattare Robert Lowry (engelsk text 1864)
Joël Blomqvist (svensk text "O hur saligt ... 1876)
Jonas Stadling (svensk text "Få vi mötas ..." 1880)
Per Ollén (svensk text "O hur saligt ... 1876)
Sångare kör


Originaltitel Souvenir de Venice
Kompositör Jules Sylvain (1935)


Originaltitel Etyd, piano, op. 10. Nr 3, E-dur
Kompositör Frédéric Chopin (1832)


Originaltitel Violette
Kompositör Erik Frank


Ämnesord

Arv
Erotik
Förfalskningar
Konkurser
Land motsatt stad
Moralism
Mord
Passion
Portierer
Präst
Sockersjuka
Sol och vårare
Stölder
Äktenskapsbrott

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2238


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2213


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Synd.
Omfång 190 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Synd. Svensk dialoglista.
Omfång 15 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Synd.
Omfång 16 s.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 7
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?