Grundfakta

Media (89 st)

Originaltitel Banketten
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1948-12-18

Medverkande

Ernst Eklund
Jacob Cotten, bankir

Elsa Carlsson
Agnes, Jacobs hustru

Sture Lagerwall
Pierre Cotten, Jacob och Agnes son

Eva Henning
Victoria "Vica" Stenbrott, Jacob och Agnes dotter

Hasse Ekman
Hugo Stenbrott, Vicas man, doktor i konsthistoria

Sven Lindberg
Ivar, Jacob och Agnes son, studerande

Visa alla medverkande

Handling

Bankir Jacob Cotten skall snart med en bankett fira sin 60-årsdag. En kort tid dessförinnan meddelar honom hans yngste son Ivar att han inte vill ta över förvaltningen av...

Visa hela handlingen

Press

AB (Alfa): "Det är roligt med kunnigt yrkesfolk, speciellt i film, och sällan har så många av den sorten samlats kring en gemensam uppgift som i Hasse Ekmans Banketten. Resultatet har...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspicient
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Dekor
Förtexter

Medverkande

Ernst Eklund Jacob Cotten, bankir
Elsa Carlsson Agnes, Jacobs hustru
Sture Lagerwall Pierre Cotten, Jacob och Agnes son
Eva Henning Victoria "Vica" Stenbrott, Jacob och Agnes dotter
Hasse Ekman Hugo Stenbrott, Vicas man, doktor i konsthistoria
Sven Lindberg Ivar, Jacob och Agnes son, studerande
Birger Malmsten Rex Lundgren, medicine studerande, Vicas älskare
Hilda Borgström faster Alberta
Jan Molander Sixten, en bekant till Vica och Hugo
Barbro Flodquist Kate, en bekant till Vica och Hugo
Ragnar Arvedson disponenten på NK
Solveig Lagström Siri, hembiträdet hos Vica och Hugo
- Ej krediterade:
Eva Wikman Gerda, hembiträde hos Jacob och Agnes
Maj Törnblad fröken Björklund, frisörskan
Tord Stål läkaren
Marga Riégo en sjuksyster på Sophiahemmet
Nina Scenna Hulda, kokerska hos Jacob och Agnes
Emy Storm kaféservitrisen
Svea Holst fru Bergman, sömmerska på NK
Helga Brofeldt ena kvinnan utanför entrén till banketten
Wilma Malmlöf andra kvinnan utanför entrén till banketten
Segol Mann mannen utanför entrén till banketten som säger "Förbannade kapitalistsvin"
Lotten Olsson moster Signe, Jacobs bordsdam vid banketten
Anna-Lisa Fröberg generalkonsulinnan på banketten
Elvin Ottoson toastmastern på banketten
Sven Arvor hovmästare på banketten
Gösta Petersson blomsterbudet
Astrid Bodin fru Olsson, garderobsvakten på Kungliga biblioteket
Aurore Palmgren fru Larsson (rollen bortklippt i den korta versionen)

Bolag

Produktionsbolag Terrafilms Produktions AB
Distributör i Sverige (35 mm) AB Terrafilm 1948
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Bankir Jacob Cotten skall snart med en bankett fira sin 60-årsdag. En kort tid dessförinnan meddelar honom hans yngste son Ivar att han inte vill ta över förvaltningen av familjeförmögenheten, eftersom han blivit övertygad kommunist. Han vill flytta hemifrån och klara sina studier ensam. Fadern får ett hårt slag men respekterar Ivars idealitet.

En kväll när Ivar är på väg hem från ett möte tillsammans med sin kamrat Rex Lundgren, medicine studerande, får de se hur Ivars syster Vica tillsammans med sin man, konstdoktorn Hugo Stenbrott, och två vänner berusade kommer ut från en restaurang. Några dagar senare bjuder Vica hem Ivar och Rex för att ursäkta sitt uppträdande. Hon och Rex dras genast till varandra och Vica hyr en våning på stan där de kan träffas ostörda.

Emellertid vill Rex inte fortsätta affären på detta i hans tycke solkiga sätt. Han gör också klart för Vica att han inte kommer att bli någon societetsläkare som kan ge henne den lyxtillvaro hon är van vid. De gör upp om att träffas hemma hos Vica dagen därpå för att då fatta ett slutgiltigt beslut.

Vicas man Hugo, till vilken Vica är bunden i ett sadomasochistiskt förhållande med stark erotisk färgning, överraskar dem och spelar ut den unge, idealistiske Rex, som går sin väg när han ser att Vica inte har tillräcklig styrka att bryta upp från Hugo.

Sedan Rex lämnat dem, våldtar Hugo sin hustru och därefter super han henne full. När Vica uttrycker sin avsky för honom ger han henne en pistol och uppmanar henne att döda honom. Hon skjuter men skottet blir inte dödligt. Innan Hugo förs bort på bår, säger han till Vica att han kommer att ta på sig ansvaret för skottet och på det viset skydda henne, samtidigt som han därmed binder henne till sig för all framtid. När Vica blir ensam, begår hon självmord genom att tömma en tub Veronal.

Samtidigt som detta drama utspelas, pågår Jacob Cottens bankett för fullt. Hans äldste son, Pierre, som är en korrumperad parasit, håller ett tal som genom sin utmanande oförskämdhet får Ivar att befalla honom att hålla tyst. Strax därpå kommer ett telefonsamtal till Jacob Cotten, som får reda på att hans dotter har berövat sig livet. Jacob Cotten beslutar att skänka sin förmögenhet till medicinsk forskning.

Efter banketten flyttar Ivar hemifrån. Den enda som inte tagit den senaste tidens händelser särskilt hårt, är den känslokalla, sentimentalt hycklande och etikettsbesatta fru Cotten, vars största bekymmer på slutet är att hembiträdet sagt upp sig.

Censur / granskning

Censurnummer 74602
Datum 1948-12-10
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2900 meter
Kommentar En visningskopia 1948 med en längd av 2545 meter - 93 minuter. Övriga visningskopiors längd: 2600 meter - 95 minuter. Granskningskopians aktlängder: 430-425-475-340-470-350-410 = 2900 meter - 106 minuter (kopian saknade förtexter). Visningskopiornas aktlängder: 520-530-550-525-475 = 2600 meter. Aktlängder: 430, 425, 475, 340, 470, 350, 410.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2900 meter
Längd i minuter 106 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

AB (Alfa): "Det är roligt med kunnigt yrkesfolk, speciellt i film, och sällan har så många av den sorten samlats kring en gemensam uppgift som i Hasse Ekmans Banketten. Resultatet har blivit lysande. Kring ett dramatiskt laddat manus -- med beundransvärd ekonomi utskuret av Hasse Ekman ur Marika Stiernstedts inte alltid lika välkomponerade roman -- har samlats en klunga ypperliga skådespelare, som inte bara är säkra aktörer utan också lyckliga ägare till filmansikten, individualiserade profiler, vilkas personlighet ytterligare understrykes av det urstyva fotot (Gösta Roosling). Med detta material kan en regissör inte misslyckas, och det har heller inte Hasse Ekman gjort. Tvärtom, har han signerat något som har mycket starkt tycke av mästerverk."

AT (Berton): "Trots denna viktiga parentes kan inte nog understrykas värdet av en film som denna, som vågar gå så pass tydliga socialistiska ärenden. Det visar att världen kan bli friskare och det visar att filmproducenten blivit friskare eller i varje fall satsat på en häst man sällan brukar räkna med i den allmänna kapplöpningen. Det är en brännhet film, där kameran inte ens drar sig för att gå den fasansfullaste sadistiska erotik in på livet (månne borde inte censuren ha ingripit här?). Aldrig har någon kommit en sig vanstyrande 'överklass' så in på livet. Fast frågan är om man inte skulle kunna ha funnit något försonande hos dess representanter. Hasse Ekman har utan några som helst hänsyn gått så oförväget och dristigt till verket att det skulle vara ytterst orättvist att inte erkänna det ypperliga resultatet. Sen må en och annan bland oss bli hur förargad som helst."

DN (C B-n): "Någon riktigt lyckad film har det (-) inte blivit. Den har ingen verklig dramatisk nerv. Dess dialoger är -- särskilt i filmens första parti -- för utdragna. Dess människor är redan från början inordnade i fack och tillåts göra alltför yvig och ordrik propaganda var och en för sin livsstil. Det gäller framför allt Elsa Carlssons patenterade miljonärs!hustru med kläder och hembiträden på konversationslistan, Sture Lagerwalls lymmel till rikemansson och Sven Lindbergs familjeopponent, endast alltför ensidigt fotograferad i sina politiska propagandaögonblick. Karlen hade väl ändock stunder då han var en vanlig, opolitisk människa? Då fanns det mera mänsklighet och variationer hos Ernst Eklunds kultiverade bankir och i Birger Malmstens trevlige, normalt funtade, medicinare.

Sin styrka har filmen eljest i de kultiverade detaljerna, inte minst i scenerna mellan filmens båda huvudpersoner, Hasse Ekman och Eva Henning."

StT (Robin Hood): "Ekman har varit som förhäxad av den abnorma kärleken mellan Hugo och Vica. Detta har gjort honom blind och ointresserad för det övriga i filmen. Många människor uppträder, framställda av de bästa skådespelare -- Ernst Eklund, Elsa Carlsson, Sture Lagerwall, Birger Malmsten, Hilda Borgström -- men de får ingenting att bita i, ingenting att skapa av, de blir aldrig levande människor blott skuggor i periferin. Lagerwall dock en intensiv färgklick.

Marika Stiernstedts roman innehåller stoff, som kunnat göra dem levande. Men där framträder en svaghet hos Ekman som filmskapare: han arrangerar, konstruerar, förenklar för lättvindigt -- hans verk får därför ofta något sterilt över sig. Det är särskilt synd i detta fall. Ty de magnifika, fast makabra scenerna mellan Hugo och Vica hade som motvikt och bakgrund behövt en del mänskliga, varma element. Då hade deras iskyla gjort starkare effekt och filmen som helhet vunnit i slagkraft."

Kommentar Svensk filmografi

Marika Stiernstedts (1875--1954) roman "Banketten" utkom 1947.

Banketten inspelades mellan den 11.10.1948 och den 13.11.1948. Den bestod till övervägande del av interiörer med enstaka exteriörbilder från Stockholm. Ingenting av romanens händelser i Paris fanns med i filmen.

Banketten blev Eva Hennings genombrott.

Avsnitt ur filmen ingår i kavalkadfilmen Dårskapens hus (1951/20), som omfattar utdrag ur 17 Hasse Ekman-filmer från 1940-talet.

Förlaga

Originaltitel Banketten (Roman)
Författare Marika Stiernstedt


Inspelning

1948-10-11 1948-11-13
AB Sandrew-Ateljéerna Stockholm Sverige
Stockholm Sverige (exteriörer)

Visningar

Sverigepremiär 1948-12-18 Royal Stockholm Sverige 95 min
TV-visning 1963-01-10 Sverige 91 min
2000-01-05 SVT1 Sverige 91 min
2002-05-13 SVT1 Sverige 91 min
2003-06-16 SVT1 Sverige 91 min
2004-03-24 SVT1 Sverige 91 min
Urpremiär 1948-12-18 Royal Stockholm Sverige 95 min
TV-visning 2010-06-07 SVT1 Sverige 91 min
2012-09-10 SVT1 Sverige
2014-08-11 SVT1 Sverige
2017-09-04 SVT1 Sverige
Cinemateksvisning 2015-02-02 Victoria Stockholm Sverige
2016-04-02 Filmhuset Stockholm Sverige

Musikstycken

Originaltitel Put 'Em in a Box (Tie 'Em With a Ribbon and Throw 'Em in the Deep Blue Sea)
Kompositör Jule Styne (1948)
Textförfattare Sammy Cahn (1948)


Originaltitel Symfoni, nr 3, op. 90, F-dur
Kompositör Johannes Brahms (1883)


Originaltitel Kyssande vind
Kompositör Nils Söderström
Textförfattare Hjalmar Gullberg (dikt 1933)
Framförs av Hasse Ekman (läser utan musikbeledsagning)


Originaltitel Festspel, op. 25
Kompositör Hugo Alfvén (1907)


Dårskapens hus (1951) Citat ingår från Banketten (1948)
Minns Ni? (1993) Citat ingår från Banketten (1948)

Ämnesord

Alkoholism
Bankir
Födelsedag/60 år
Förmögenhet
Hembiträden
Idealism
Kommunist
Läkare
Mordförsök
Otrohet
Sadomasochism
Servitris
Självmord
Överklass

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2525


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2528


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2528


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Synopsis
Omfång 2 s. Produktionsuppgifter och rollista (1 s.) ingår
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel The banquet.
Omfång 1 s.
Språk Engelska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Av Hasse Ekman efter Marika Stiernstedts roman.
Omfång 150 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 29 s. Produktionsuppgifter, rollista och innehållsbeskrivning (2 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Das Bankett (nach einem Roman von Marika Stiernstedt)
Omfång 37 s.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel Das Bankett (nach einem Roman von Marika Stiernstedt)
Omfång 26 s.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel En film efter en roman av Marika Stiernstedt.
Omfång 31 s. Produktionsuppgifter och innehållsbeskrivning (2 s.) ingår
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel "upplaga 1". En film efter en roman av Marika Stiernstedt.
Omfång 29 s. Produktionsuppgifter och innehållsbeskrivning (2 s.) ingår
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel "upplaga 2". En film efter en roman av Marika Stiernstedt.
Omfång 30 s. Produktionsuppgifter och innehållsbeskrivning (2 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel The banquet. Based on the novel by Marika Stiernstedt.
Omfång 54 s.
Språk Engelska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel "Dialogmanuskript". Av Hasse Ekman efter Marika Stiernstedts roman.
Omfång 150 s. Roll- och miljölistor (9 s.) ingår.


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 2
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?