Grundfakta

Media (59 st)

Originaltitel Kvinnan gör mig galen
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1948-12-26

Medverkande

Curt Masreliez
Erik Cassander, direktör för AB Erik Cassander Import - Export

Margareta Fahlén
Ingrid Malm

Naima Wifstrand
Charlotte Andersson, Eriks faster, utger sig för att vara Hulda, Eriks hushållerska

Stig Järrel
Stark, konstnär

Georg Funkquist
Tizian Carlsson, konstskojare

Visa alla medverkande

Handling

Erik Cassander, direktör för AB Erik Cassander Import Export, befinner sig i ekonomisk knipa. Enda räddningen tycks vara faster Charlotte och hennes förmögenhet. Erik väntar nu besök av...

Visa hela handlingen

Press

SvD (Peu): "Det är framför allt tre saker, som gläder i denna lätta, eleganta, till hälften crazybetonade svenska komedi. Det är först ett nytt svenskt komedipar, som lekande och...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspicient
Musikarrangör
Förtexter

Medverkande

Curt Masreliez Erik Cassander, direktör för AB Erik Cassander Import - Export
Margareta Fahlén Ingrid Malm
Naima Wifstrand Charlotte Andersson, Eriks faster, utger sig för att vara Hulda, Eriks hushållerska
Lillebil Kjellén Sissi
Stig Järrel Stark, konstnär
Georg Funkquist Tizian Carlsson, konstskojare
Douglas Håge direktör Antonsson
Elsa Ebbesen-Thornblad Hulda, Charlottes trotjänarinna, utger sig för att vara Charlotte Andersson, Eriks faster
Börje Mellvig doktor Ironius
Ingrid Envall fröken Lind, Eriks sekreterare
Eivor Engelbrektsson fröken Menner
Maj-Lis Lüning fröken Willman
- Ej krediterad:
Margaretha Bergström barnsköterskan

Bolag

Produktionsbolag Svenska AB Nordisk Tonefilm
Distributör i Sverige (35 mm) Svenska AB Nordisk Tonefilm 1949
Laboratorium AB Kinocentralen

Handling

Erik Cassander, direktör för AB Erik Cassander Import Export, befinner sig i ekonomisk knipa. Enda räddningen tycks vara faster Charlotte och hennes förmögenhet. Erik väntar nu besök av henne. Det är många år sedan de sågs senast.

Erik har klart för sig att han är tvungen att göra gott intryck på faster. Det bästa beviset på ansvarsfullt leverne vore hustru och barn. Han har en gång i brev meddelat henne att han var på väg att gifta sig; hon hade den gången hittat en brud åt honom och det gällde att värja sig.

Förutom av Erik själv befolkas hans villa av hushållerskan Hulda, konstnären Stark som inte på länge målat någon tavla och Eriks fästmö Sissi. Förhållandet mellan Erik och Sissi håller på att brytas, men Erik ber henne ändå att inför faster föreställa hans fru. Sissi vägrar och ger sig sedan av.

En konstnasare, Tizian Carlsson, ringer på Eriks dörr och tas emot av Stark. Någon försäljning blir inte av , men ljuvliga dofter lockar Tizian ut i köket till Hulda. Där utövas konst som Tizian verkligen förstår att uppskatta.

Erik får per telefon ett telegram uppläst för sig. Faster kommer i morgon. Nu ställer Stark upp som räddande ängel. Han sticker till stan för att engagera en "familj" åt Erik.

Drabbad av onda aningar ringer Erik upp telegramrummet och får veta att fasters telegram sändes i går. I nästa ögonblick tutar en bil utanför villan. Faster har kommit.

Erik för nervöst faster in i villan där någon hörs spela på flygeln. Det visar sig vara Eriks "fru" Ingrid Malm. Hon presenterar också "deras barn", Lill-Erik och Barbro. Och strax därpå gör Tizian Carlsson entré -- som "svärfar".

På kvällen när alla utom Erik gått till sängs, kommer Sissi in genom ett öppet franskt fönster. Hon har ändrat sig. Hon ska spela Eriks fru. Hon går genast och lägger sig. Erik tillbringar natten på en soffa.

På morgonen möts Erik av anklagelser för att ha fört ett dubbelliv. Sissi lämnar upprörd huset. Eriks "fru" visar en mer förlåtande attityd.

Erik känner sig alltmer förvirrad och undrar var Stark håller hus.

Hulda, Tizian, faster och Eriks "fru" håller överläggning i köket. Det visar sig att Hulda är Eriks riktiga faster. Faster är precis som Tizian och Eriks "fru" engagerad för att spela en roll.

Låt Erik få de pengar han behöver, säger Hulda till Eriks falska faster, om han tar emot dem utan att först avslöja sitt försök till bedrägeri, förskjuter jag honom.

Erik tror att han håller på att bli tokig. Läkare tillkallas men kan inte ge mycket hjälp; när han lämnar huset, tvivlar han på sina egna sinnesfunktioner.

Erik har också blivit djupt förälskad i sin "fru", och hon ger honom intryck att besvara känslorna.

Stark återvänder till huset och blir perplex över den pågående komedin. Den familj han har hyrt ska komma först i eftermiddag.

Eriks fordringsägare nr 1, direktör Antonsson, kommer till Eriks hus för att göra upp. Erik är beredd att slutreglera skulden med hjälp av fasters pengar -- när han plötsligt ändrar sig och avslöjar det bedrägeri han försökt sig på.

Hulda svarar med att avslöja att hon är Eriks riktiga faster, att hon står bakom alla arrangemang, som fick Erik att känna sig galen och att Eriks "fru", som han nu är så kär i, är den flicka hon en gång ville göra till Eriks brud.

Jag vill gifta mig med henne nu, meddelar Erik.

Censur / granskning

Censurnummer 74655
Datum 1948-12-18
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2585 meter
Kommentar Granskningskopian och fyra visningskopiors aktlängder: 540-535-570-560-380 = 2585 m - 94 minuter. Vid Stockholmspremiären hade filmen förkortats till 2445 m - 89 minuter. Den 12.2.1949 lär bolaget ha förkortat filmen först till 2570 m - 94 minuter och därefter till 2470 m - 90 minuter, vilket sedan förblev dess slutgiltiga längd. Aktlängder: 540, 535, 570, 560, 380.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2585 meter
Längd i minuter 94 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

SvD (Peu): "Det är framför allt tre saker, som gläder i denna lätta, eleganta, till hälften crazybetonade svenska komedi. Det är först ett nytt svenskt komedipar, som lekande och intelligent kan stå och bolla med replikerna så obekymrat nonchalant och så obesvärat ledigt, att komedien hela tiden får förbli komedi. De två är Margareta Fahlén och Curt Masreliez -- hon som intelligent, intagande hemkvinna och han som en kanske framgångsrik, men för tillfället ekonomiskt hårt pressad affärsman.

Så gläder man sig åt detta, visserligen långt ifrån originella, men kvicka och lätta manus av Börje Larsson och åt Charles Normans förmåga att ge musiken i bakgrunden mening och liv på ett sätt, som hjälper och stöder filmens stämning och visar att han har sinne för filmens krav på musiken."

Expr (Mikael Katz): "Denna historia har absolut inga förutsättningar att förbättra den omtalade 'förtroendekris' från publikens sida, som filmen just nu har att kämpa emot.

Hur vattnigt det hela skulle vara utan Georg Funkquist, vars fantasifulla farsspel står skyhögt över resten, vill man ogärna tänka på. Börje Larsson har skrivit och regisserat historien, vars utbroderade handling rör sig kring en ruinerad ung direktör, som skall vampa en okänd arvtant. En hel del är nog rätt kul tänkt i manuset, fast regissören Börje Larsson inte förmått utföra författaren Börje Larssons intentioner."

MT (-yer): "Aldrig trodde man, att man återigen på svensk film skulle få se den gamla historien om en rik faster, som kommer på besök till en ruinerad ung slarver, vilken måste låtsas vara gift för att göra ett gott intryck. Det var sådana filmer vi gjorde på trettiotalet. Då var Karin Swanström den rika tanten. Nu är det Naima Wifstrand.

Men genren är död och borde få vara det. Naturligtvis finns det en och annan lustig situation. Och visst är Margareta Fahlén vacker och stilfull. Men ändå är det ett misstag att tro att man gör en flott komedi genom att sätta upp ett folklustspel från Vanadislunden i modern funkisdekoration, där inga människor har bott och aldrig någonsin kommer att bo."

Kommentar Svensk filmografi

Inspelningen av Kvinnan gör mej galen påbörjades 20.9.1948 och avslutades 10.11.1948.

Inspelning

1948-09-20 1948-11-10
AB Sandrew-Ateljéerna Stockholm Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1949-01-31 Astoria Stockholm Sverige 89 min
Sverigepremiär 1948-12-26 Saga Eskilstuna Sverige 94 min
1948-12-26 Grand Linköping Sverige 94 min
TV-visning 1989-09-10 Kanal 1 Sverige 90 min
1991-06-09 TV3 Sverige 90 min
1991-10-20 TV3 Sverige 90 min
1993-05-24 Kanal 1 Sverige 90 min
1996-05-21 SVT2 Sverige 90 min
1999-02-03 SVT1 Sverige 90 min
Urpremiär 1948-12-26 Saga Eskilstuna Sverige 94 min
1948-12-26 Grand Linköping Sverige 94 min

Musikstycken

Originaltitel Lathetens visa
Kompositör Kocko Lagerkrans (1949)
Textförfattare Fritz Gustaf (1949)
Börje Larsson (1949)
Sångare Stig Järrel


Originaltitel Pojken och åsnan
Kompositör Roland Eiworth
Textförfattare Fritz Gustaf
Börje Larsson
Sångare Margareta Fahlén (dubbad av ?)


Ämnesord

Arvtant
Bedrägerier
Direktörer
Fordringsägare
Hushållerskor
Kokkonst
Konstnasare
Konstnär
Läkare
Lån
Sekreterare
Telegram

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2488


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2488


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Kvinnan gör mig galen. Filmmanuskript av Börje Larsson.
Omfång 186 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Kvinnan gör mig galen.
Omfång 170 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Kvinnan gör mig galen.
Omfång 44 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 1
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?