Grundfakta

Media (91 st)

Originaltitel Farlig vår
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1949-02-28

Medverkande

Karl-Arne Holmsten
Bo Hagberg, jur.kand./berättare

Birger Malmsten
Torsten Hertgren, med. kand./berättare

Jan Molander
Robert Croona, fil. stud.

Stig Olin
Gustaf Eriksson, teol. stud.

Åke Grönberg
Kalle Larsson, stud. (bara stud.), överliggare

Eva Stiberg
Berit Lange, med. stud.

Visa alla medverkande

Handling

Jur kand Bo Hagberg sitter och skriver maskin. Hans röst återger det han skriver. Strax visas det också i bild: Det är valborgsmässoafton i Uppsala. Gullan Swan, en flicka med...

Visa hela handlingen

Press

Expr (Mikael Katz): ". . . som kriminalhistoria är Farlig vår inte mycket att hänga i granen. Rätt snart anar man vem det var av det glada studentgänget som ströp den lättfärdiga...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Orkesterledare
B-ljud
Mixning
Förtexter

Medverkande

Karl-Arne Holmsten Bo Hagberg, jur.kand./berättare
Birger Malmsten Torsten Hertgren, med. kand./berättare
Jan Molander Robert Croona, fil. stud.
Stig Olin Gustaf Eriksson, teol. stud.
Åke Grönberg Kalle Larsson, stud. (bara stud.), överliggare
Eva Stiberg Berit Lange, med. stud.
Inga Landgré tvålflickan Ulla
Else-Merete Heiberg Maud, fackskoleelev
Julia Cæsar "Heliga Birgitta", föreståndarinna på studenthemmet Imperfektum
Wiktor "Kulörten" Andersson Pettersson, stadsbud nr 6, kallad Sjätte Budet
Haide Göranson Gullan Svan
Björn Berglund kriminalkommissarien
Ludde Juberg Nilheim, frikyrkopastor
Olav Riégo anatomiprofessorn
Artur Rolén Österholm, uthyrare av festkläder
John Melin kund i frisersalongen
Victor Sjöström antikhandlare P. Blad
- Ej krediterade:
Carl Andersson kriminalassistent
Börje Mellvig doktor Berg, läkaren på Akademiska sjukhuset
Arthur Fischer sjungande vaktmästare på Flustret
Hanny Schedin syster Vendela, frikyrkosyster
Anna-Lisa Fröberg lärarinnan
Sif Ruud Kalles vårflamma
Birger Åsander domkyrkovaktmästaren
- Ej identifierade:
Curt Broberg "Halvdan" i studentspexet
Stig Winterstad herre
Lennart Blomqvist student
Stig Grampes orkester dansorkestern

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Fribergs Filmbyrå 1949
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium
Smink Firma Carl M. Lundh AB

Handling

Jur kand Bo Hagberg sitter och skriver maskin. Hans röst återger det han skriver. Strax visas det också i bild:

Det är valborgsmässoafton i Uppsala. Gullan Swan, en flicka med tvivelaktigt rykte, är på väg hem till sitt rum hos antikhandlare Bladh. Hon är berusad. Före midnatt kommer hon att vara död -- mördad.

På Flustret festar vännerna Gustaf, Robert, Kalle, Torsten, Berit (Torstens fästmö) och många andra.

En okänd person tar sig in hos Gullan och dödar henne. En hand slår sönder glaset till en tavla ovanför Gullans säng. Bilden, en teckning av en ung kvinna, slits bort.

Polisen anländer till Flustret. En kommissarie ber att få se alla närvarandes händer. Bo, som har en hand i provisoriskt bandage, tillfrågas vad som hänt. Han svarar att han av misstag har slagit handen i glaset på en tavla på restaurangen. Kommissarien berättar om mordet och om bilden som plockats ur sin ram. När Bo ska visa den tavla han har slagit till, har denna försvunnit från sin plats.

Österholm, uthyrare av festkläder, går igenom de frackar han fått åter från Bo och hans studentkamrater på studenthemmet Imperfektum. I fickan på en av dem hittar han bilden, som tidigare satt över Gullans säng. Österholm går med bilden till antikhandlare Bladh, som betalar två kronor för den.

Kalle, Torsten och Gustaf står utanför Bladhs butik och samtalar glatt. I butikens fönster syns Gullans bild.

Kommissarien besöker Bladh i butiken. Han undrar över vad det kan vara för slags bild som försvann från Gullans vägg. Av Bladh får han ingen upplysning.

Det är vårbal. Berit väcker Torstens svartsjuka genom att dra sig avsides med Bo; hon är bekymrad över Torsten, som har uppfört sig konstigt, och behöver råd. När Torsten ger sig av från festen, springer Berit i fatt honom. Det är slut, säger han. När Bo strax därpå kommer fram till dem, klipper Torsten till honom.

Antikhandlare Bladh är tidigt på morgonen efter vårbalen på väg till Gunillaklockan. Han är klockans ringare, och klockan 6 ska vårmorgonen fyllas av dess klang. Bo, Torsten, Gustaf, Robert och Kalle är ute för att lyssna till morgonklockan. Men tiden lider utan att tystnaden bryts.

Förklaringen finner man under Gunillaklockan. Där ligger Bladh död. Han är strypt.

Robert har hos Bladh köpt Gullans försvunna teckning -- utan att ha en aning om dess ursprung. Den upplysningen får han av sina vänner. Vad som hängde på väggen hos Gullan vet väl alla, säger Kalle. Det måste vara samme mördare i båda fallen, säger Gustaf, den som har bilden svävar i livsfara.

Bo och Torsten talar om Gullan. De har båda känt henne sedan barndomen. Torsten berättar att han en gång ordnade jobb åt henne. Mördaren kan vara en av oss grabbar, säger Bo.

Grabbarna beslutar gillra en fälla. Den som har bilden är uppenbarligen bevakad. Efter premiären på ett studentspex, som de har repeterat den senaste tiden, ska de locka mördaren till angrepp under en nattlig vandring.

Planen sätts i verket -- utan att något händer.

Efteråt talar Bo och Torsten om Gullan. Torsten tittar undrande på Gullans teckning. En plötslig ingivelse får honom att slita teckningen från kartongen den är fästad vid. Bakom teckningen finns ett foto.

"Till Gullan från Bo", står det på porträttet av Bo.

Bo avslöjar att han älskade Gullan men att hon inte ville ha med honom att göra, innan han rycker åt sig teckningen och flyr.

Bos kamrater förföljer honom. Framme vid Fyris har han fortfarande försprång. Han kastar sig i vattnet.

När kamraterna kommer fram, flyter Bos mössa och Gullans bild på vattnet. Bo är helt försvunnen.

Jag skulle vilja tala allvar med författaren, säger Gustaf till Bo. Grabbarna sitter i Bos rum och talar om den deckarhistoria Bo har skrivit.

Morden är bara påhitt. I själva verket är atmosfären helt idyllisk i det vårliga Uppsala.

Antikhandlare Bladh ringer i Gunillaklockan.

Censur / granskning

Censurnummer 74897
Datum 1949-02-18
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2600 meter
Kommentar Granskningskopian och tio visningskopiors aktlängder: 565-570-490-570405 = 2600 m - 95 minuter. Två kopior hade en längd av 2620 meter - 96 minuter (aktlängder: 565-570-490-570-425 = 2620 m). Aktlängder: 565, 570, 490, 570, 405.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2620 meter
Längd i minuter 96 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Expr (Mikael Katz): ". . . som kriminalhistoria är Farlig vår inte mycket att hänga i granen. Rätt snart anar man vem det var av det glada studentgänget som ströp den lättfärdiga flickan Gullan en Valborgsmässokväll i det blommande Uppsala.

Men som film är Farlig vår utmärkt. Ett slagkraftigt bevis för att det -- trots många påståenden om motsatsen -- finns en filmatisk bedömningsskala helt på sidan om den litterära.

Farlig vår har ett ovanligt uttrycksfullt bildspråk. Den fängslar inte genom intrigen, inte genom ordet, utan genom sin durkdrivna komposition i bild.

Förtjänsten tillkommer säkert i hög grad regissören, Arne Mattsson, som här gjort sitt hittills bästa arbete. Den uppsaliensiska miljöskildringen är rik och levande och gång på gång kommer det scener, som är gjorda med raffinerat artisteri."

StT (Robin Hood): "Jag tycker inte om slutet. Det är på något vis okonstnärligt, lättviktigt, förstör helhetsintrycket av en mycket god film genom att avfärda det med en alltför nonchalant axelryckning. (-)

Både författaren Rune Lindström och regissören Arne Mattsson kan sitt Uppsala, och man småler igenkännande åt en mängd små karakteristiska och roliga episoder. Farlig vår är ett mycket, mycket gott filmarbete, och lyfter upp Mattsson i mästarklassen. En del spexscener kunde vara lustigare, en del sång- och gaskavsnitt är kanske en aning utdragna och svenskt sävliga, men med tanke på den vändning historien sedan tar kan den långsamma begynnelsetakten anses motiverad. Gänget unga skådespelare är i sitt esse och kompletterar varann bra, särskilt fäster man sig vid Holmsten och Jan Molander. Också flera av de äldre sätter in briljanta färgklickar som Julia Caesar och Björn Berglund.

Men filmen skulle inte ha blivit vad den är utan Rooslings enastående foto. Farlig vår är magnifikt vacker. Varenda bild har komponerats med inspiration, men är för den skull inte effektsökande i dålig mening eller påträngande."

Ny Dag (Ellge): "Farlig vår är den med filmindustrin fullständigt assimilerade filmfabrikören Rune Lindströms cyniska spekulation i enklaste kassapolitik. Här finns ingenting av den uppsaliensiska vardagen. Ingenting av äkthet i miljö och problematik, här radas schablon på schablon i en otrolig oskicklig kriminalintrig, här är man återigen tillsammans med de outslitliga slagnumren i uppsalafilmens panoptikon (här saknas varken det ampra städet, det gemytliga stadsbudet, de söta och romantiska studentflammorna), här dansas det på vårbal och dricks punsch på Flustret, här förs man återigen in i de gamla hundraåriga studentlyorna. Det hela är ur miljösynpunkt rena rama smörjan."

Kommentar Svensk filmografi

Detektivromanen "Döden tar studenten" av Rune Lindström (1916--1973) utkom 1948.

Inspelningen av Farlig vår påbörjades 19.7.1948 och avslutades 1.10.1948.

Förlaga

Originaltitel Döden tar studenten (Roman)
Författare Rune Lindström


Inspelning

1948-07-19 1948-10-01
Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé)
Studenthemmet Imperfektum Uppsala Sverige
Flustret Uppsala Sverige
Carolina Rediviva Uppsala Sverige
Gunillaklockan Uppsala Sverige
Uppsala domkyrka Uppsala Sverige
Dragarbrunnsgatan Uppsala Sverige
Fyrisån Uppsala Sverige
Värmlands nation Uppsala Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1949-02-28 Spegeln Stockholm Sverige 95 min
1949-02-28 Röda Kvarn Uppsala Sverige 95 min
TV-visning 1987-05-28 TV2 91 min
1993-05-26 Kanal 1 91 min
1997-02-28 SVT1 91 min
2001-04-30 SVT1 91 min
Urpremiär 1949-02-28 Spegeln Stockholm Sverige 95 min
1949-02-28 Röda Kvarn Uppsala Sverige 95 min

Musikstycken

Originaltitel Balladen om herr Rosenbloms spelemän
Kompositör Ulf Peder Olrog (1946)
Textförfattare Ulf Peder Olrog (1946)
Sångare Karl-Arne Holmsten
Åke Grönberg
Stig Olin
Jan Molander


Originaltitel Längtan till landet
Kompositör Otto Lindblad (1839)
Textförfattare Herman Sätherberg (1839)
Sångare Karl-Arne Holmsten
kör


Originaltitel Sjungom studentens lyckliga dag
Kompositör G***** (1851)
Textförfattare Herman Sätherberg
Sångare kör


Originaltitel Tjo och tjim och inget annat
Kompositör Ulf Peder Olrog (1946)
Textförfattare Ulf Peder Olrog (1946)
Sångare kör


Originaltitel O alte Burschenherrlichkeit
Textförfattare Eugen Höfling (tysk text 1825)
August Lindh (svensk text)
Sångare Arthur Fischer
kör


Originaltitel Vaka, själ, och bed
Kompositör Adam Drese (1698)
Textförfattare Anders Frostenson (svensk text 1979)
Johan Olof Wallin (svensk text 1816)
Sångare kör


Originaltitel Gaudeamus igitur
Textförfattare Christian Wilhelm Kindleben (latinsk text 1781)
Sångare kör


Originaltitel Toréador, en garde. Ur Carmen
Kompositör Georges Bizet (1875)
Textförfattare Henri Meilhac (fransk text 1875)
Ludovic Halévy (fransk text 1875)
Palle Block (svensk text 1878)
Carl Axel Strindberg (svensk text 19??)
Sångare Jan Molander


Originaltitel Överallt valsa de
Kompositör Ulf Peder Olrog (1946)
Textförfattare Ulf Peder Olrog (1946)


Originaltitel An der schönen blauen Donau, op. 314
Kompositör Johann Strauss, d.y. (1867)


Originaltitel Morgenblätter, op. 279
Kompositör Johann Strauss, d.y. (1863)
Dansare Stig Olin
Inga Landgré


Originaltitel Dah geh' ich zu Maxim. Ur Die lustige Witwe
Kompositör Franz Lehár (1905)
Textförfattare Björn "Nalle" Halldén (svensk text 1907)
Leo Stein (tysk text 1905)
Victor Léon_DUBBLETT (tysk text 1905)
Sångare Åke Grönberg


Originaltitel Pagan Love Song
Kompositör Nacio Herb Brown (1929)
Textförfattare Arthur Freed (engelsk text 1929)
Georg Eliasson/ Nils-Georg /= Nils Perne (svensk text 1929)
Sångare Jan Molander (här med ny text av S. Wetterdal)
Åke Grönberg (här med ny text av S. Wetterdal)


Originaltitel Barnatro
Kompositör Gunnar Dahl (1930)
Textförfattare Gunnar Dahl (1930)
Sångare Julia Cæsar


Originaltitel La petite chinoise
Kompositör Henri Christiné
Vincent Scotto
Sångare Åke Grönberg (här med texten "När jag opp ur sängen kliver...")


Originaltitel Calle Schewens vals
Kompositör Evert Taube (1931)
Textförfattare Evert Taube (1931)
Sångare Karl-Arne Holmsten
Åke Grönberg
Stig Olin
Jan Molander
Birger Malmsten


Originaltitel Schottis på Valhall
Kompositör Ulf Peder Olrog (1945)
Textförfattare Ulf Peder Olrog (1945)
Sångare Åke Grönberg
kör


Originaltitel Guldgrävarsången
Textförfattare Fredrik Bloom
Sångare kör


Ämnesord

Antikvitetshandlare
Författare
Mord
Polis
Professorer
Självmord
Stadsbud
Student
Studenthem
Studentspex
Uppsala
Uppsala/Flustret
Uppsala/Fyrisån
Uppsala/Gunillaklockan
Uppsala/studenthemmet Imperfektum
Valborgsmässoafton
Vårbal

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2659


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2659


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Arkivalier

Typ Övrigt
Teknik teckningar


Bestånd Manuskript

Typ Synopsis
Manustitel Döden tar studenten! En Uppsala-thriller i line-up för film av Rune Lindström och Arne Mattsson. 28/5 1948
Omfång 42 s. Rollista ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Döden tar studenten! En film om liv, leverne och död i Uppsala. Av Rune Lindström och Arne Mattsson.
Omfång 208 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Dangerous spring.
Omfång 1 s.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Manustitel Farlig vår.
Omfång 5 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Dangerous spring.
Omfång 21 s. + 1 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Farlig vår. En filmberättelse av Rune Lindström.
Omfång 35 s. Produjtionsuppgifter (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Kringmaterial
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 4
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?