Grundfakta

Media (58 st)

Originaltitel Smeder på luffen
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1949-02-07

Medverkande

Anders Börje
Anders Herou, smed

Åke Fridell
Jernberg, smed

Georg Skarstedt
Falk, smed

John Elfström
Fyrström, smed

Doris Svedlund
Inga Herou

Visa alla medverkande

Handling

Det är en midsommarafton på Malmfors bruk någon gång på 1880-talet. Helgen firas med fest. Smeden Anders Herou uppvaktar den vackra Britta, vilket hennes far, smidesmästaren,...

Visa hela handlingen

Press

MT (Helge Åkerhielm): "Harald Beijers episka kraft och direkta livserfarenhet har gett Hampe Faustmans levande socialistiska patos ett gott och handfast stoff att arbeta med. Handlingen i...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Koreograf
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspicient
B-foto
Musikarrangör
B-ljud
Förtexter

Medverkande

Anders Börje Anders Herou, smed
Åke Fridell Jernberg, smed
Georg Skarstedt Falk, smed
John Elfström Fyrström, smed
Rose-Marie Taikon Käti
Doris Svedlund Inga Herou
Gösta Cederlund patron på Malmfors bruk
Pauline Taikon Miriam
Gunnar Olsson Lind, ingenjör på Västerby bruk
Ernst Eklund konsul Kilbom
Björn Berglund Erik Herou, Anders bror, Ingas man, fackföreningsledare
Harriett Philipson Britta
Erik "Hampe" Faustman Brofelt, förbundsordförande
Jan Molander Bolund, predikant
Artur Rolén Blanke, gammal smed på landsvägen
Hugo Jacobson Brittas far, smidesmästare
Gustaf Lövås polis i Hammarviken
Magnus Kesster överkonstapel i Hammarviken
Sture Ericson luffare
Sif Ruud Kilbergs-Lina
Gösta Holmström ingenjör Werner på Hammarvikens bruk
Rune Stylander polis i Hammarviken
Werner Ohlson bonde
- Ej krediterade:
Signe Enwall Fyrströms hustru
Sten Sture Modéen polis i Hammarviken
Gregor Dahlman polis i Hammarviken
Alarik Dahlman polis i Hammarviken
Tord Stål länsman
Albin Erlandzon Kilberg, Linas far
Axel Högel smed på Hammarvikens bruk (rollnamnet Gofeng nämns ej i filmen)
Ivar Wahlgren smed på Hammarvikens bruk (rollnamnet Hane nämns ej i filmen)
Torsten Lilliecrona Strömmer, smed
Astrid Bodin bondens hustru
Siv Thulin konduktris i Katarinahissen
Birger Lensander smed på strejkmötet
Albert Ståhl gammal man på midsommarfesten
Sten Larsson smed på midsommarfesten
Hanny Schedin kvinna på läsarmötet
Erik Forslund man på bruksgatan
Marianne Lindgren sångledaren på läsarmötet
Börje Mellvig man på strejkmötet
Harry Philipson general vid krigsrätten i Anders dröm
Gottfrid Holde kusk
Stig Malmroos konduktör
Karl Andersson polis på brukskontoret i Hammarviken
Arne Cronström polis i Hammarviken
Lennart Skärberg polis på brukskontoret i Hammarviken
Sten Nilsson en man i matrummet på Västerby bruk
Sven Ericsson tågpassagerare med smörgås

Bolag

Produktionsbolag Svenska AB Nordisk Tonefilm
Distributör i Sverige (35 mm) Svenska AB Nordisk Tonefilm 1949
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Det är en midsommarafton på Malmfors bruk någon gång på 1880-talet. Helgen firas med fest. Smeden Anders Herou uppvaktar den vackra Britta, vilket hennes far, smidesmästaren, ser med oblida ögon. Han skäller ut sin dotter offentligt. Anders tar henne i försvar. Konfrontationen ändar med att den upprörde fadern kastas i sjön.

Anders inser att han inte längre har någon framtid vid bruket. Tillsammans med vännen och yrkesbrodern Falk vandrar han bort med lättast tänkbara packning. Vid en vägkant möter de en annan av brukets smeder, Jernberg. Också han har brutit upp. Han ska till Västerby bruk för att söka arbete -- och för att fria till Kilbergs-Lina. För hennes skull har han levt ett nyktert och gudfruktigt liv under flera års prövotid.

Anders och Falk slår följe med Jernberg. Alla tre får anställning vid bruket i Västerby. Bostad får de hos smeden Fyrström.

Jernberg går hem till Kilbergs för att be om Linas hand. Han kommer mitt i en bröllopsmiddag. Lina har gift sig med en annan man.

Jernberg tar till flaskan och dricker sig stupfull.

Fyrström börjar bli utsliten efter många års hårt arbete i smedjan, och ingenjör Lind bestämmer att han ska övergå till lagårdsarbete. Fyrström tar i extra hårt för att visa att han fortfarande duger som smed. Plötsligt säger kroppen ifrån. Han segnar ned.

Anders börjar tala om omänsklig behandling och om behovet av en fackförening. Lind avskedar både honom, Falk och Jernberg.

De tre smederna vandrar vidare. På vägen lär de känna två romska flickor, Käti och Miriam. Särskilt Käti gör starkt intryck på Anders.

Smederna kommer till Hammarviken, där det finns ett stort och modernt järnbruk vars arbetare har bildat en fackförening. Ordförande i föreningen är Anders bror Erik. (Det vimlar av poliser, som sänts till orten på grund av oron bland arbetarna.)

När de tre vandrarna stiger in hemma hos Erik, har fackföreningen möte. Man beslutar gå ut i strejk.

På natten är Anders, Falk och Jernberg ute för att se sig om. De råkar i slagsmål med polis, och när de sedan håller sig undan, blir Erik gripen som misstänkt för anstiftan till överfall. De tre följeslagarna har nämligen identifierats. De frågade tidigare efter vägen till Eriks hus.

Medan de tre förgäves försöker ta sig in hos polisen för att erkänna, anländer konsul Kilbom, brukets ägare, och Brofelt, fackförbundsordföranden, till Hammarviken. Förhandlingar kommer snabbt i gång, och konsuln förklarar sig efter en stunds påtryckningar godta stora delar av arbetarnas krav.

Arbetarna röstar om konsulns bud. Resultatet blir att budet antas.

Konsuln lovar också att tala med landshövdingen om att dra tillbaka den extra polisstyrkan, som inte alls visat sig mogen sin uppgift.

Anders, Falk och Jernberg vandrar vidare. Av en gubbe de möter får de en flaska konjak och en låda fikon. Han har fått nog av dieten.

Dästa av det de proppat i sig ligger de tre i en skogsbacke. Anders faller i sömn och drömmer om livet som det gestaltar sig om cirka 60 år:

Tillsammans med vandringskamraterna ser han märkvärdigheter som bilar och flygplan och besöker myllrande storstäder som Paris och New York. Men de bevittnar också krigshysteri och annan galenskap.

Anders vaknar och de börjar åter trampa vägen fram.

Plötsligt står Anders öga mot öga med Käti. De kysser varandra.

Vandringen fortsätter mot Malmfors, och nu känns vägen lättare att vandra.

(Redigerad 2019-03-27)

Censur / granskning

Censurnummer 74829
Datum 1949-02-01
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2085 meter
Kommentar Aktlängder: 545-555-535-450 = 2085 meter - 76 minuter. Aktlängder: 545, 555, 535, 450.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Intensitetston
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2085 meter
Längd i minuter 76 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

MT (Helge Åkerhielm): "Harald Beijers episka kraft och direkta livserfarenhet har gett Hampe Faustmans levande socialistiska patos ett gott och handfast stoff att arbeta med. Handlingen i Smeder på luffen är förlagd till de svenska järnbruken under en tid då 'mästare och länsman och Åkarpslag' för att tala med Ture Nerman ännu var den treenighet som pionjärerna överallt stötte pannan mot.

Ibland märker man svårigheterna att behärska det väldiga materialet. Alltför många episoder och människoöden suddas ut och glider bort i antydningar -- man hade gärna sett att exempelvis Doris Svedlunds folkvisevänhet eller John Elfströms desperation inför tvånget att skiljas från de kära ungarna hade utnyttjats fylligare. Överhuvudtaget har det svårt att bli någon riktig dramatisk linje. Sin vikt och sitt värde får filmen genom en rad ypperliga detaljer, som motsättningen mellan den danslåtstonande midsommarkvällen och det svart i svart regisserade bönemötet där ansikten och dräkter tycks bilda en kompakt mur mot glädjen och livsbejakelsen. I den långa surrealistiska drömmen med sitt snabba nutidssvep blandar Faustman frän satir och luftig lyrik på ett sätt som bara kan lyckas för en så betydande regissör."

Expr (Mikael Katz): "Den är ett alldeles sällsamt hopkok på de mest besynnerliga hopjoxade ingredienser. Stilväxlingarna är många och halsbrytande. Ibland våldsamt stiliserad karaktärsfars i stil med den ryska Bröllopet, ibland valhänt allmogelustspel, ibland en stump socialagitation, ibland ironisk-patetisk fredspredikan. Författaren Harald Beijer och regissören Hampe Faustman har gapat över ett stort, stort stycke och sumpat det allra mesta. Man förstår att de velat åstadkomma en originell film, en mänsklig film, en rolig och rent av lite sedelärande film -- men de har dessvärre inte haft förmågan.

Anders Börje, Åke Fridell och Georg Skarstedt är de luffande smederna. Av dem är Åke Fridell som avfällig läsarpredikant utmärkt. Anders Börje ser frisk och trevlig ut, men skådespelartalangen söker man förgäves. Skarstedt är rätt blek."

BLM (Hugo Wortzelius): "I Smeder på luffen har den unge realisten Hampe Faustman, utmärkt när det gäller att gestalta stoff som Lars Hård eller Främmande hamn, försökt sig på att blanda dröm och verklighet till vad som antagligen varit menat som en lätt och luftig satir. Resultatet har blivit en stelbent naturalism utan flykt, till på köpet vanprydd av rent politiska snedvridningar. Man väntar mot slutet en faktiskt så gott som självklar satir över maskinkulturens och folkhemmets 'välsignelser' för människan. Den kommer aldrig -- tyvärr -- och därmed har också alla chanser att göra en stimulerande och originell film försuttits."

Kommentar Svensk filmografi

Inspelningen av Smeder på luffen påbörjades 18.8.1948 och avslutades 25.11.1948.

Filmens manuskript hade hämtat huvudparten av sitt stoff från romanen "Smeder på luffen" av Johan-Olof Johansson (1874--1955), utgiven 1945.

Förlaga

Originaltitel Smeder på luffen (Roman)
Författare Johan-Olov Johansson


Inspelning

1949-08-18 1949-11-25
AB Sandrew-Ateljéerna (Novilla, Filmoateljén och Centrumateljéernas B-hall) Stockholm Sverige
Västerbron Stockholm Sverige
Djurgården Stockholm Sverige (zigenardans)
Katarinahissen Stockholm Sverige
Slussen Stockholm Sverige
Slottsbacken Stockholm Sverige (sightseeingbuss)
Banérgatan Stockholm Sverige (förstamajtåget)
Vallentuna Sverige (landsväg)
Brottby Vallentuna Sverige (landsväg)
Täby Sverige (midsommarfest)
Bromma flygplats Bromma Sverige
Huvudsta Solna Sverige (bruksgata)
Handen Sverige (station)
Söderfors (15 km nordväst om Tierp) (bruksgata, bro, brukskontor)
Österbybruk (norr om Uppsala) Sverige (smedja)
Ramnäs Surahammar, Västmanland Sverige (bruk, brukskontor, valsverk, bruksgata)
Karmansbo Skinnskattebergs kommun, Västmanland Sverige (smedja, utanför Linas hus)

Visningar

Stockholmspremiär 1949-02-28 Alcazar Stockholm Sverige 76 min
1949-02-28 Plaza Stockholm Sverige 76 min
1949-02-28 Victoria Stockholm Sverige 76 min
Sverigepremiär 1949-02-07 Folkets Hus Fagersta Sverige 76 min
1949-02-07 Royal Gävle Sverige 76 min
1949-02-07 Odéon Västerås Sverige 76 min
TV-visning 1989-04-30 TV2 Sverige 73 min
1993-01-27 TV4 Sverige 73 min
1996-02-27 SVT2 Sverige 73 min
1999-09-15 SVT1 Sverige 73 min
Urpremiär 1949-02-07 Folkets Hus Fagersta Sverige 76 min
1949-02-07 Royal Gävle Sverige 76 min
1949-02-07 Odéon Västerås Sverige 76 min

Musikstycken

Originaltitel Jag tager Din hand
Kompositör Lille Bror Söderlundh (1949)
Textförfattare Rune Lindström (1949)
Sångare Anders Börje


Originaltitel Med min lampa
Sångare Marianne Lindgren
kör


Originaltitel Träskolunken
Kompositör Lille Bror Söderlundh (1949)
Textförfattare Rune Lindström (1949)
Sångare Anders Börje
Georg Skarstedt
Åke Fridell
Rose-Marie Taikon


Originaltitel Var välkommen i vår skara ...
Sångare Åke Fridell


Originaltitel Visan om kvinnan
Kompositör Anders Börje
Textförfattare Anders Börje
Sångare Anders Börje


Originaltitel Arbetarsången
Kompositör Lille Bror Söderlundh (1949)
Textförfattare Rune Lindström (1949)
Sångare kör (ej i bild)


Originaltitel Zigenarvisa
Kompositör Anders Börje
Textförfattare Anders Börje
Sångare Anders Börje
Åke Fridell
Dansare Rose-Marie Taikon
Pauline Taikon
Åke Fridell
Georg Skarstedt


Originaltitel Csak egy kislány van a világon
Kompositör Elemér Szentirmay (1875)
Arrangör Oskar Merikanto (1904 - "Mustalainen, op. 22, nr 1)
Sångare Rose-Marie Taikon (sjungs på romani)


Originaltitel Anchors Aweigh
Kompositör Charles A. Zimmerman (1906)
Textförfattare Alfred H. Miles (1906)
Royal Lovell (1926)


Originaltitel Psalmus
Musikarrangör Lille Bror Söderlundh
Sångare kör


Originaltitel Arbetets söner
Kompositör Nils Peter Möller ("Vindarnas kör"/"Upp genom luften ...")
Textförfattare Henrik Menander (text "Arbetets söner" 1885)
Arrangör Roland Lindberg
Orkester Stockholms Spårvägars orkester


Taikon (2015) Smeder på luffen (1949)

Ämnesord

Avtalsförhandling
Bröllop
Fackförbund
Fackföreningar
Frierier
Frikyrkopredikant
Ingenjörer
Järnbruk
Konsuler
Länsman
Midsommar
Nationella minoriteter, romer
Polis
Romer
Smeder
Smedja
Smidesmästare
Stockholm/Bromma flygplats
Stockholm/Katarinahissen
Stockholm/Stadshuset
Strejker

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2081


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2209


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2209


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Efter Johan Olov Johanssons berättleser.
Omfång 107 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 121 s. Miljölista m.m. (14 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Marching on.
Omfång 29 s. Produktionsuppgifter (1 s.) ingår.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?