Grundfakta

Media (161 st)

Originaltitel Greven från gränden
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1949-06-07

Medverkande

Nils Poppe
Tiburtius "Tibbe" Pettersson, kanonfotograf

Annalisa Ericson
Maja Sjöblom, servitris på ölkafé

Julia Cæsar
grevinnan Katarina af Silfverbåge på Bågeholm, Tibbes faster

Dagmar Ebbesen
fru Emma Carlsson, ägarinna till ölkaféet

Mimi Nelson
Isabella (Costantia) Båge, Tibbes kusin

Anna Norrie
grevinnan af Silfverbåge

Visa alla medverkande

Handling

Tiburtius "Tibbe" Pettersson är en fattig kanonfotograf i Tunnbindargränd i Gamla Stan. Han har en fästmö, Maja Sjöblom, som är servitris, men har börjat tvivla på att de någonsin ska...

Visa hela handlingen

Press

DN (C B-n): "Mycket i denna historia är larv, enbart larv, och framför allt sitter man generad inför de spöklika scenerna från slottet, där Julia Cæsars skräcktant till...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspelningsledare
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Orkesterledare
B-ljud
Förtexter

Medverkande

Nils Poppe Tiburtius "Tibbe" Pettersson, kanonfotograf
Annalisa Ericson Maja Sjöblom, servitris på ölkafé
Julia Cæsar grevinnan Katarina af Silfverbåge på Bågeholm, Tibbes faster
Dagmar Ebbesen fru Emma Carlsson, ägarinna till ölkaféet
Mimi Nelson Isabella (Costantia) Båge, Tibbes kusin
Anna Norrie grevinnan af Silfverbåge
Sigge Fürst Ludvig "Ludde" Åkerberg, affärsman
Gösta Cederlund greve John af Silfverbåge, Katarinas bror
John Botvid Blom, antikvitetshandlare
Carl Hagman greve Hugo af Silfverbåge, Katarinas bror
Jan Molander greve Harry af Silfverbåge, Tibbes kusin
Sven Bergvall onkel Baltzar, kusin till Katarina, John och Hugo
Erik Rosén advokat Flamlund/begravningsentreprenör Knassberg
Alf Östlund Fingal, hovmästare på Bågeholm
- Ej krediterade:
Rune Ottoson Johan, betjänt på Bågeholm
Arne Lindblad borgmästaren
Tor Borong chaufför i polisbilen
Knut Frankman man med dragspel
Nils Jacobsson polis i gränden
Thomas Gistedt liten pojke i gränden
Sylva Åkesson "böna" på kaféet
Karin Hilke kvinna i Tunnbindargränd
John Hilke man i Tunnbindargränd
Willi Wells man i Tunnbindargränd
Uno Larsson man i Tunnbindargränd
Gurli Swahn kvinna i Tunnbindargränd
Carl-Fredrik Leckström man i Tunnbindargränd
Anna-Lisa Fröberg fin dam på festen
Marie Hedeholm ung dam på festen
Carin Appelberg-Sandberg fin dam på festen
Harry Dahlgren man på festen
Gösta Hedén trumslagaren på festen

Bolag

Handling

Tiburtius "Tibbe" Pettersson är en fattig kanonfotograf i Tunnbindargränd i Gamla Stan. Han har en fästmö, Maja Sjöblom, som är servitris, men har börjat tvivla på att de någonsin ska få råd att gifta sig.

Tibbe köper ståplatsbiljetter till fotbollslands!kampen Sverige-Danmark. Han tänker bjuda Maja.

Under tiden sitter "affärsmannen" Ludde Åkerberg på ölcaféet där Maja serverar. Han bjuder henne på landskampen, och hon tackar ja. Han berättar också att han är på jakt efter en gammal medaljong, en försvunnen släktklenod som grevliga ätten Silfverbåge är beredd att betala 5.000 kronor för att återfå. Spåren efter medaljongen leder till antikvitetshandlare Blom strax intill.

När Tibbe kommer för att bjuda ut Maja, får han veta att hon redan är upptagen. Hon berättar också om medaljongen. Sedan åker hon i väg i flott bil med Ludde.

Tibbe bestämmer sig för att ge Ludde en läxa, och när denne återvänder med Maja står han beredd att slåss. Men det blir Ludde som med ett slag får Tibbe att tappa sansen.

Tibbe väcks av en polis och förs i bil till slottet Bågeholm, där grevinnan af Silfverbåge tar emot i spetsen för sina släktingar. Tibbe får veta att han är en hittills okänd son till framlidne greven. Ett stort arv väntar -- under förutsättning att han inför testamentsexekutorn kan visa sig upphöjelsen värdig. Om inte kommer kvarlåtenskapen i stället att tilldelas den församlade släktgrenens arvfiende, onkel Baltzar.

Grevinnan börjar genast undervisa Tibbe i hans ståndsmässiga förpliktelser -- till vilka hör att snarast gifta sig.

På caféet i Gamla Stan läser Ludde en tidningsrubrik, "Kanonfotograf blir greve". Han visar tidningen för Maja, som beslutar söka upp Tibbe.

Tibbe tar emot Maja med en kärleksförklaring, och han bjuder henne att komma på stor slottsfest i morgon. Hon kan ta med sig alla vänner från gränden. Festen ordnar grevinnan för att introducera Tibbe i societeten.

Det blir stor uppståndelse på grevinnans fest för Tibbe, när gänget från gränden stormar in. Men när också en upprörd onkel Baltzar strax därpå gör entré, inser Tibbe att klasskonfrontationen är en återvändsgränd. Jag måste kasta ut er, säger han till sina vänner.

Tibbe byter kläder och återvänder till gränden, där ingen utom Maja vill kännas vid honom. Men hon uppsöks av grevinnan, som övertalar henne att inte förstöra Tibbes stora chans. Maja ber Tibbe återvända till slottet och söker i stället tröst hos Ludde.

Det är dags för ett riktigt societetsbröllop för Tibbe. Bland gästerna finns herr och fru generaldirektör Åkerberg, dvs Ludde och Maja.

Tibbe fattar ett snabbt beslut. Inför borgmästaren säger han nej till giftermålet. Han älskar en annan.

Tibbe går mot Maja. Ludde knyter näven och klipper till.

Tibbe vaknar i gränden. Han har drömt under medvetslösheten. Här finns Maja som inte alls är gift med Ludde. Honom tar för övrigt polisen just hand om för att tala om diverse svarta-börsaffärer.

Tibbe och Maja har gått in till antikvitetshandlare Blom. Oväntat stiger en gammal dam in i butiken -- den riktiga grevinnan af Silfverbåge. I upphetsningen välter Tibbe en hylla. Och mitt i förödelsen ligger plötsligt den försvunna medaljongen synlig.

Nu har Tibbe och Maja råd att gifta sig. Belöningen är deras. De kysser varandra.

Censur / granskning

Censurnummer 75303
Datum 1949-06-01
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2295 meter
Kommentar Aktlängder: 560-570-575-590 = 2295 meter - 84 minuter. Aktlängder: 560, 570, 575, 590.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2295 meter
Längd i minuter 84 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

DN (C B-n): "Mycket i denna historia är larv, enbart larv, och framför allt sitter man generad inför de spöklika scenerna från slottet, där Julia Cæsars skräcktant till slottshärskarinna återkallar i minnet en förfluten värld av hidösa farsklichéer. Är det över huvud taget något roligt med karikatyrer och grotesker som saknar varje anknytning till dagens sociala verklighet? (-)

På plussidan: Anna-Lisa Ericssons muntra sujetthumör och Sigge Fürst som stålman och grändcharmör till lika delar. Samt Nils Poppe själv i de scener där han alldelses på egen hand får spela pantomim. Han var själv en hel liten show i ett par scener där han dansade med en frack och där han demonstrerade de olika sätt på vilka en liten man kan sitta i en stor stol."

MT (Nils Beyer): "Någon riktig framgång blev inte den nya Poppe-filmen, i varje fall inte den framgång man hoppats på och kunde ha väntat. (-) Lars-Eric Kjellgren har i sin regi haft konstnärliga ambitioner, som i och för sig är tilltalande, men han saknar originalitet. Värst av allt är emellertid de nästan genomgående olyckliga kamerainställningarna. Martin Bodin har hållit sig på avstånd från Poppe, som om han var rädd för hans oberäkneliga infall. Hela filmen ropar efter ett fjärrobjektiv.

Men en viss svaghet i filmen hänger också samman med begränsningen i Poppes konst. Han är unik i sitt dårfinkeri. Men förälskelsens gåva är honom förmenad. Vad man saknade var idyllen i gränden, uppvaknandets befrielse, känslan av att han och hon hörde ihop, drömmen om ett samliv mellan två fattiga, men ack, så lyckliga människor, vilka älska varandra. Och det är dock däri det lyckliga slutet skall ligga. Det s k a l l vara sentimentalt -- annars blir det ingenting."

StT (Robin Hood): "Ett svagt nummer. Det är bäst att svara bara för sig själv -- det fanns folk som hade mycket roligt -- men jag för min del hade inte roligt mer än glimtvis några gånger. Orsaken är väl främst att pjäsen förvanskats. Handlingen mister sin doft av mirakulös saga när den placeras in i Stockholmsmiljö med vackra svep över staden av fotografen Bodin.

Man har visserligen försökt ge filmen en overklig prägel genom att bygga 'gränden' i ateljé. Men resultatet blir att ateljén inte smakar saga utan rätt och slätt filmateljé -- den skär sig otrevligt mot de autentiska stockholmsbilderna. (-)

Lars-Eric Kjellgren har tidigare visat sig vara en rapp och pålitlig lustspelsregissör, men här segar det betänkligt, det är långt mellan de lyckade gag'en och många personer är inte alls roliga, t ex Jan Molander och Cederlund. Poppe själv står i, låter i början precis som Elof Ahrle, men något riktigt f i l m g r e p p på rollen får han inte."

Kommentar Svensk filmografi

Inspelningen av Greven från gränden påbörjades 17.1.1949 och avslutades 5.3.1949.

Den engelska musicalen "Me and My Gal" av Douglas Furber (1885--1961), L Arthur Rose (1887--1958) och Noel Gay (1898--1954) hade urpremiär på Victoria Palace i London 16.12.1937. I Sverige uppfördes den under titeln "Lorden från gränden" med premiär på Södra Teatern i Stockholm 26.9.1947; i denna uppsättning spelades huvudrollerna, liksom i filmen, av Nils Poppe och Annalisa Ericson.

Underhållningsavdelningen vid Sveriges Radio-TV gjorde sin egen inspelning av "Lorden från gränden", även nu med Nils Poppe och Annalisa Ericson. Programmet sändes annandag påsk, 27.3.1967. Inspelningen finns bevarad på videoband. Samtliga kritiker var efter TV-sändningen ense om att stycket överlevt sig själv.

"Me and My Gal" blev film i England 1938. Den har visats under två titlar, Me and My Gal och The Lambeth Walk. Albert de Courville regisserade och Anthony Havelock-Allen producerade.

Förlaga

Originaltitel Me and My Girl (Musikal)
Författare L. Arthur Rose
Douglas Furber
Kompositör Noel Gay


Inspelning

1949-01-17 1949-03-05
Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé)

Visningar

Sverigepremiär 1949-06-07 Spegeln Stockholm Sverige 84 min
TV-visning 1981-10-26 TV1 Sverige 80 min
1990-09-15 TV2 Sverige 80 min
1998-09-15 SVT1 Sverige 80 min
2001-04-10 SVT1 Sverige 80 min
Urpremiär 1949-06-07 Spegeln Stockholm Sverige 84 min

Musikstycken

Originaltitel La fille du régiment. Uvertyr
Kompositör Gaetano Donizetti (1840)


Originaltitel Fotografvisa
Kompositör Albert Harris
Textförfattare Gardar
Sångare Nils Poppe
Uno Larsson (dubbad av okänd bassångare)


Originaltitel Storm och böljor tystna ren
Kompositör Carl Michael Bellman (musikbearbetning)
Textförfattare Carl Michael Bellman
Sångare Nils Poppe


Originaltitel Helan går


Originaltitel Der Freischütz. Walz
Kompositör Carl Maria von Weber (1821)


Originaltitel Bells at Evening
Kompositör Alan Williams


Originaltitel Me and My Girl. Ur Me and My Girl
Kompositör Noel Gay (1937)
Textförfattare Douglas Furber (engelsk text 1937)
Gardar (svensk text)
Sångare Nils Poppe
Sigge Fürst (repris)


Originaltitel Hur länge skall i Norden
Kompositör Gunnar Wennerberg


Originaltitel Kungliga Södermanlands regementes marsch
Kompositör Carl Axel Lundvall (dock osäker uppgift)


Originaltitel Theresia
Kompositör Knut(?) Nordin


Originaltitel The Lambeth Walk
Kompositör Noel Gay (1937)
Douglas Furber (1937)
Textförfattare Kar de Mumma (svensk text 1938)
Noel Gay (engelsk text 1937)
Douglas Furber (engelsk text 1937)
Gardar (svensk text 1939)
Sångare Nils Poppe
Annalisa Ericson
kör


Originaltitel Glöm ej bort
Kompositör Albert Harris (1949)
Textförfattare Fritz Gustaf (1949)
Gardar (1949)
Sångare - (okänd sångare)
Annalisa Ericson


Originaltitel Ein Sommernachtstraum. Hochzeitmarsch
Kompositör Felix Mendelssohn-Bartholdy (1842)


Från spex till sex (1971) Citat ingår från Greven från gränden (1949)

Ämnesord

Advokater
Antikvitetshandel
Antikvitetshandlare
Arv
Betjänter
Borgmästare
Bröllop
Fotbollslandskamp/Sverige-Danmark
Greve
Grevinna
Hovmästare
Kanonfotograf
Polis
Servitris
Slott
Stockholm
Stockholm/Gamla Stan
Svarta-börshaj
Testamenten
Ölkaféer

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2313


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Greven från gränden
Omfång 155 s. Rollista och upplysningar om förtextbilderna (2 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Greven från gränden.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel The count of the alley
Omfång 19 s. + 2 s. Produktionsuppgifter, rollista och synopsis ingår.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Trailer till filmen Greven från gränden.
Omfång 1
Språk Svenska


Typ Kringmaterial


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Greven från gränden.
Omfång 155 s. Produktionsuppgifter mm. (2 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 10
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?