Grundfakta

Media (55 st)

Originaltitel Pippi Långstrump
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1949-12-09

Medverkande

Viveca Serlachius
Pippi Långstrump

Benkt-Åke Benktsson
Efraim Långstrump, sjökapten, hennes pappa

Berit Essler
Annika, Tommys syster

Sigge Fürst
Valle Teodor Karlsson, kallad Dunder-Karlsson, bov

Carl Reinholdz
Ville Fredrik Teodor Laban Blom, bov

Visa alla medverkande

Handling

I en liten stad ligger Villa Villekulla, och i villan har nyligen en liten flicka, Pippi Långstrump, flyttat in tillsammans med sin häst och sin lilla apa Herr Nilsson -- till grannbarnen...

Visa hela handlingen

Press

MT (S G-d): "Det hela är ju naturligtvis huvudsakligen lagt på munterhet, men det skall inte förnekas, att det finns mycket av sund iakttagelse och klok mening, och rätt tillämpat av oss...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionschef
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Förtexter
Speaker

Medverkande

Viveca Serlachius Pippi Långstrump
Benkt-Åke Benktsson Efraim Långstrump, sjökapten, hennes pappa
Tord Gahnmark Tommy
Berit Essler Annika, Tommys syster
Sigge Fürst Valle Teodor Karlsson, kallad Dunder-Karlsson, bov
Carl Reinholdz Ville Fredrik Teodor Laban Blom, bov
Gustaf Lövås polis Karlsson
Arne Källerud polis Larsson
Stig Järrel Albin Rosén, grammofonhandlare
Julia Cæsar skollärarinnan
Doreen Denning Birgit, Roséns dotter
Michael Fant Magnus, Birgits fästman
Maj Larsson ena flickan i grammofonaffären (namnet Sussie förekommer ej i filmen)
Siv Larsson andra flickan i grammofonaffären (namnet Siv förekommer ej i filmen)
Svend Asmussen brevbäraren
- Ej krediterade:
Emy Hagman fru Settergren, Tommys och Annikas mamma
Carl-Gustaf Lindstedt pianoförsäljaren
Margit Andelius tant Fia på kafferepet
Hanny Schedin tant Mia på kafferepet
Marianne Lindgren tant Pia på kafferepet
Christine Lind kvinna i pianoaffären
Karin Miller Ella, Settergrens hembiträde
Olle Sjöstrand stuntman - rullskridskor
- Bortklippta i den slutliga filmen:
Emile Stiebel diskofil (bortklippt)
Vincent Jonasson lärare (bortklippt)
Signe Enwall tant Mia (bortklippt) (ersatt av Hanny Schedin vid inspelningen)
Mona Mårtenson tant Pia (bortklippt) (ersatt av Marianne Lindgren vid inspelningen)
- Ej identifierad:
Joe Sylvan

Bolag

Produktionsbolag AB Sandrew-Produktion
Distributör i Sverige (35 mm) AB Sandrew-Bauman Film 1949
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

I en liten stad ligger Villa Villekulla, och i villan har nyligen en liten flicka, Pippi Långstrump, flyttat in tillsammans med sin häst och sin lilla apa Herr Nilsson -- till grannbarnen Tommys och Annikas stora förtjusning.

Pippis mamma är död. Hennes pappa är sjökapten men har försvunnit på haven. Nu är han kung på Kurreduttön, berättar Pippi.

Pippi bjuder Tommy och Annika på middag, pannkakor, och ger dem sedan presenter. Pippi har en byrå fullproppad med finsaker. Hon har också en kappsäck bräddfylld med guldpengar.

På natten sedan Tommy och Annika gått hem, väcks Pippi av tjuvar, Dunder-Karlsson och Blom. Men Pippis rikedomar är inget lättfångat byte, ty hon är den starkaste flickan i världen. Hon leker med tjuvarna och den ene, Blom, är nästan genast beredd att bättra sig. Som uppmuntran låter Pippi honom behålla ett halsband.

Sommarlovet närmar sig för Tommy och Annika. Det är orättvist, tycker Pippi. Hon får inget lov, hon som inte går i skolan. Alltså måste hon börja.

Pippi kommer till skolan och sätter genast frökens tålamod på svåra prov. Klassrumsdisciplin är inget för Pippi, det inser hon snart själv och tar farväl.

Två poliser, Larsson och Karlsson, kommer till Villa Villekulla för att hämta Pippi till ett barnhem. Pippi vägrar, när de säger att hon inte får ta med sig häst och apa. Efter en strapatsrik jakt via villans tak ut på stan måste poliserna ge upp.

Pippi lockas av ett reklamkort att besöka en grammofonaffär, där hon träffar innehavarens dotter Birgit. Hon berättar att hon är kär i en ung man, Magnus. Men hennes pappa har förbjudit henne att träffa honom. Pippi erbjuder sig att hjälpa till. Hon kan vakta affären medan Birgit är borta.

När grammofonhandlaren kommer till sin affär, blir han bestört. Pippi har provat grammofonskivornas hållfasthet. Den är dålig. Mängder av skärvor vittnar om den saken.

Brevbäraren kommer med brev till Pippi. Hennes pappa är på väg hem för att hämta henne till sitt kungarike.

Kort därefter anlöper kapten Långstrumps segelfartyg Hoppetossa den lilla staden. Många människor är församlade på kajen för att hälsa välkommen.

I Villa Villekulla blir det fest.

Men snart är det dags för avsked och avfärd. Tommy och Annika gråter på kajen över att Pippi ska resa från dem.

Pippi ber sin pappa att Tommy och Annika ska få följa med. Han svarar genast ja, och deras mamma ger också sin tillåtelse.

Skeppet avseglar med de tre vännerna ombord.

Censur / granskning

Censurnummer 76261
Datum 1949-12-09
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2450 meter
Kommentar Aktlängder: 550-550-525-485-340 = 2450 meter - 90 minuter. Aktlängder: 550, 550, 525, 485, 340.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Intensitetston
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2450 meter
Längd i minuter 90 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

MT (S G-d): "Det hela är ju naturligtvis huvudsakligen lagt på munterhet, men det skall inte förnekas, att det finns mycket av sund iakttagelse och klok mening, och rätt tillämpat av oss äldre, kan det också sätta fart på barn och väcka deras initiativ. (-)

Per Gunvall har överflyttat berättelserna till film med fyndighet och fantasi. Somligt hade man väl tänkt sig annorlunda, men det är bra som det är. Många riktigt vackra bildsvep gör också filmen sevärd."

Expr (Margareta Sjögren): "Viveca Serlachius är nästan mera Pippi Långstrump än Pippi Långstrump själv, den saken har alla barn lärt sig efter Oscarsföreställningarna. När hon nu plirar med sina finurliga ögon från vita duken blir hon hälsad som en gammal, särdeles kär bekanting. Och Per Gunvall kan vara ganska viss om succèsen.

Ändå har filmen efter Astrid Lindgrens storpopulära böcker inte blivit vad den borde kunnat bli. Så länge Pippi själv fyller bildrutan är allt gott och väl. Men så fort kameran flyttar sig för långt från hennes livade råttsvansar svävar hela flickan i ett lufttomt rum. Det blir för glest mellan upptågen, men dessutom berättas för omständligt. Bifigurerna är på ett par undantag när vagt skisserade, syskonparet Tommy och Annika dessutom direkt störande i sin uttryckslöshet (trots en kul uppsyn hos Tommy). Riktig Pippi Långstrumpsk stämning blir det egentligen bara när pappa Efraim i Benkt-Åke Bengtssons mäktiga gestalt kommer seglande med Hoppetossa . . . Och Svend Asmussen som den musikaliske brevbäraren är ett bra Gunvallpåhitt, snyggt och fyllt av vänlig charm."

AT (Lasse Jacobsson, 9 år): "Jag har läst alla Pippi Långstrumpböckerna och därför tyckte jag det skulle vara väldigt kul att se henne på film. Det är väldigt kul att se Pippi för hon bär sig så konstigt åt och så är hon så väldigt stark fast hon bara är tjej. Jag skulle mycket gärna vilja se om den."

AT (BERTON): "Den här filmen roade mig mycket litet. Men den är gjord för barn och Lasse, som har gott omdöme, anser att den passar ungdomen. Ur den vuxnes synpunkt är det en ryckig och hackig anrättning med ett och annat klumpigt inslag. Egentligen tyckte jag bara om Svend Asmussen, regissörens påhittiga inlägg. Gripen blev man särskilt av det avsnitt där kameran snurrar runt dansken med träd och himmel i bakgrunden. Är detta en typisk barnfilm, så är typiska barnfilmer inte särskilt roande för vuxna."

Kommentar Svensk filmografi

Barnboken "Pippi Långstrump" av Astrid Lindgren (f 1907) utkom 1945. Den följdes av "Pippi Långstrump går ombord" (1946) och "Pippi Långstrump i Söderhavet" (1948).

I filmen Pippi Långstrump har tillkommit några gestalter, som ej finns med i boken, bland annat ett ungt kärlekspar, Birgit och Magnus. Mot det senare tillskottet protesterade författaren.

"Pippi Långstrump" har dramatiserats för scenen av författarinnan. Pjäsen hade premiär på Oscarsteatern i Stockholm 26.12.1948. Titelrollen spelades, liksom i filmen, av Viveca Serlachius, 26 år vid filmens tillkomst.

Nio år var Inger Nilsson från Kisa, när en serie Pippi Långstrump-filmer med henne i huvudrollen började spelas in 1968. SF/Artfilm (sedermera Nord Art) samproducerade med det västtyska bolaget Beta-Film. Olle Hellbom regisserade och Astrid Lindgren skrev manus, som till en del grundades på hennes böcker, till en del var nydiktade. Först gjordes en TV-serie i 13 delar, som i Sverige sändes första gången våren 1969. I andra länder, däribland Västtyskland, kom serien i stället på bio redigerad till två långfilmer. Sedan följde biofilmerna Pippi Långstrump på de sju haven (premiär 24.1.1970) och På rymmen med Pippi Långstrump (premiär i Stockholm 5.12.1970).

Ett antal avsnitt ut TV-serien från 1969 omredigerades till biograffilm även i Sverige och fick premiär i Stockholm under titeln Här kommer Pippi Långstrump 17.2.1973.

Denna film var regissören Per Gunvalls sista långfilmsuppgift för flera år framåt (se Kommentar, 1949/19).

Förlaga

Originaltitel Pippi Långstrump (Barnbok)
Författare Astrid Lindgren


Inspelning

1949-06 1949-07
AB Sandrew-Ateljéerna Stockholm Sverige
Södertälje Sverige (exteriörer)
Blockhusudden Stockholm Sverige (exteriörer)

Visningar

Sverigepremiär 1949-12-09 Royal Stockholm Sverige 90 min
Urpremiär 1949-12-09 Royal Stockholm Sverige 90 min

Musikstycken

Originaltitel Pippis visa
Kompositör Per-Martin Hamberg (1949)
Textförfattare Per Gunvall (1949)
Sångare Viveca Serlachius
Instrumentalist Svend Asmussen (repris - fiol)


Originaltitel Schottis (Hamberg)
Kompositör Per-Martin Hamberg
Dansare Viveca Serlachius
Sigge Fürst
Carl Reinholdz


Originaltitel Polis-potatisgris
Kompositör Per-Martin Hamberg (1949)
Textförfattare Per Gunvall (1949)
Sångare Viveca Serlachius


Originaltitel Visan på kalaset
Kompositör Per-Martin Hamberg (1949)
Textförfattare Per Gunvall (1949)
Sångare Viveca Serlachius


Originaltitel Stycke, piano, op. 32. Frühlingsrauschen
Kompositör Christian Sinding (1893)
Instrumentalist Viveca Serlachius (piano - dubbad av ?)


Originaltitel Den lille Ole med paraplyen
Kompositör Ole Jacobsen (1873)
Textförfattare Peter Lemche (1873)
Bearbetning Maurice Karkoff


Originaltitel Diddeli-Diddela-Diddelej
Kompositör Povel Ramel (1949)
Textförfattare Povel Ramel (1949)
Sångare Siv Larsson
Maj Larsson


Originaltitel Brev från Afrika
Kompositör Per-Martin Hamberg (1949)
Textförfattare Per Gunvall (1949)
Sångare Svend Asmussen


Originaltitel Nu är det jul igen ...
Arrangör Martin Willert
Sångare Benkt-Åke Benktsson
Viveca Serlachius
Tord Ganmark
Berit Essler


Ämnesord

Brevbärare
Grammofonaffär
Inbrott
Lärarinnor
Polis
Segelfartyg
Sjökaptener
Skola
Sommarlov
Stockholm/Blockhusudden
Södertälje

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2495


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2492


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Omfång 95 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång Ca 100 s. Miljölista, handskriven lista över roller och teknisk personal m.m. (3 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?