Grundfakta

Media (142 st)

Originaltitel Kärleken segrar
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1949-12-26

Medverkande

Karl-Arne Holmsten
Bertil Burman, Röda korsläkare

Ingrid Thulin
Margit Dahlman

Ilselil Larsen
Leni Rosner, 14 år

Olof Winnerstrand
direktör Albin Dahlman, Margits far

Ester Roeck-Hansen
fru Dahlman

Hans Järrsten
Åke Dahlman, deras barn

Visa alla medverkande

Om filmen

 Flicka från koncentrationsläger blir sommarbarn hos familj där societetsskönhet tröttnar på Röda Kors-läkare och grannarna kallar tyska krigsbarn för...

Visa hela texten

Handling

Året är 1946. Doktor Bertil Burman arbetar vid ett Röda Kors-sjukhus i Wien. En dag faller en knappt tonårig flicka, Leni Rosner, ihop på hans mottagning. Hennes dåliga kondition...

Visa hela handlingen

Press

MT (-yer): "En lycklig, välsituerad direktörsfamilj med flott sommarvilla och ständigt vackert väder var en gång Gustaf Molanders älsklingsmiljö, när han filmade. Här är vi...

Visa all press


Relaterat

Om filmenFlicka från koncentrationsläger blir sommarbarn hos familj där societetsskönhet tröttnar på Röda Kors-läkare och grannarna kallar tyska krigsbarn för nazister.

I Filminstitutets arkiv finns det två affischer för Kärleken segrar. Den ena domineras av en flicka med ihopdragna axlar och siffror på underarmen. I bakgrunden står ett par, båda i Röda Korset-uniform. På den andra tittar Ingrid Thulin, i en anmärkningsvärt urringad aftonklänning, upp mot Karl-Arne Holmsten, som med rynkade ögonbryn ser ut att tänka på något svårlöst. Bakgrunden är ett stort rött hjärta. På en liten bild i nedre högra hörnet spelas det badminton, och i det vänstra sitter flickan med siffrorna vid en medfånges sjukbädd.

– Ein Traum… Ein vacker Traum…

Krigsbarnet Leni somnar i en svensk hammock där den halta pojken Åke har lagt en kudde under hennes huvud. I Sverige är alla snälla, utom Sif Ruud. Flickorna som tänkt vara elaka kommer av sig när Leni förklarar varför hon har siffror på armen. Den själviska Ingrid Thulin blir snäll när Röda Kors-läkaren Karl-Arne Holmsten berättar om barnen i ruinerna. Men Sif Ruud! Hon är sömmerskan som kommit för att prova en beställd kappa på Leni, och i köket får den snälla husan Greta höra att de tyska barnen är snyltgäster som kommer till Sverige och äter och har det bra och nästlar sig in, och att man borde neka att sy åt sådana mördare.

Leni är från Wien; hennes mor dog i Auschwitz och Pappi, dissidenten, är kvar i Wien. Bilden där han ser efter bilen när dottern åker sin väg kunde vara ur en neorealistisk film. Scenen där en pojke i ett sönderbombat kvarter äter något han hittar på marken ser också mycket italiensk ut. Han har en alldeles för stor kavaj på sig, och bara ben.

Annars är neorealism inte det första man tänker på. Den änglalika, stjärnögda Leni bär kvittrande fram kaffebrickor och sjunger små tyska sånger och låter Åke vinna i badminton och månar om varenda människa. Och talar en förtjuuusande svenska (skådespelerskan är danska).

Den koleriska direktören Olof Winnerstrand munhuggs med trotjänarinnan Anna-Lisa Baude, hans fru Esther Rock-Hansen tycker synd om stackars lilla Leni, Åkes undersköna storasyster Ingrid Thulin går på överklasspartyn och läkaren Karl-Arne Holmsten är heroisk. Åke tror att Gud gjort hans ben lamt för att han stulit en chokladkaka, men annars är han klok.

Kritikerna uppskattade skådespelarna, framför allt barnen, och tyckte filmen var rar och behjärtansvärd med sitt barmhärtighetsbudskap. Längre gick de inte.

Den pålitlige Gustaf Molander och hans trogna fotograf Åke Dahlqvist gjorde många sorters filmer tillsammans; rafflande melodramer, sofistikerade komedier, indignerade politiska dramer, nyfilmatiseringar av stumfilmsklassiker, käcka lustspel… Kärleken segrar skrev regissören tillsammans med Svend Rindom, manusförfattaren till den danska originalversionen Det gjelder oss alle. I kontraktet förband sig SF att inte visa sin film utanför Sverige.

Molander, som gjort film sedan stumfilmstiden, är berömd för sina kvinnoporträtt. Intermezzo från 1936 blev Ingrid Bergmans biljett till Hollywood; 1942 blev debutanten Eva Dahlbeck utpekad som häxa i Rid i natt!; 1943 återuppstod Wanda Rothgardt i Ordet och 1951 led Inga Tidblad i Frånskild.

I Morgon-Tidningen skrev Nils Beyer att det nog fanns ämne till en skådespelerska i Ingrid Thulin. Nio år senare satt hon i framsätet med Victor Sjöström i Ingmar Bergmans Smultronstället och fick skådespelarpriset i Cannes för kvinnan som förlorar sitt barn i hans Nära livet (hon delade priset med Bibi Andersson och Barbro Hiort af Ornäs). 1963 våndades hon i Bergmans Tystnaden och äcklade Gunnar Björnstrand i regissörens mästerverk Nattvardsgästerna. Hon skulle regissera två långfilmer; En och en tillsammans med Sven Nykvist och Erland Josephson (1978) och Brusten himmel på egen hand (1982).

Karl-Arne Holmsten, "Sveriges Cary Grant", blev känd för Arne Mattssons filmer om deckarparet Hillman. Själv satte han två insatser främst: den inbilske schlagerartisten i Ekmans Flicka och hyacinter (enligt Filmdatabasens biografi "ett riktigt karaktärsäckel") och den bedragne konstkritikern som ska skjuta sig med salongsgeväret i Bergmans Kvinnors väntan.

Nina Widerberg 2018

 

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser.

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Scenario
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Orkesterledare
B-ljud
Förtexter

Medverkande

Karl-Arne Holmsten Bertil Burman, Röda korsläkare
Ingrid Thulin Margit Dahlman
Ilselil Larsen Leni Rosner, 14 år
Olof Winnerstrand direktör Albin Dahlman, Margits far
Ester Roeck-Hansen fru Dahlman
Hans Järrsten Åke Dahlman, deras barn
Sigge Fürst Erik Berg, Röda korsman
Claus Wiese Jörgen Solstad, norsk målare
Anna-Lisa Baude Greta, Dahlmans hembiträde
Kolbjörn Knudsen Hartman, läkare, svensk Röda korschef
Sif Ruud fru Holm, sömmerska
Birgitta Valberg Schwester Erika i Ravensbrück
Else-Merete Heiberg Karen Berg, Eriks fru
- Ej krediterade:
Wladimir Matwejeff Heinz Rosner, Lenis far, författare
Gustaf Hiort af Ornäs Röda korsman
Gösta Prüzelius Röda korsman
Mona Eriksson Barbro, grannflickan
Solveig Hedengran Barbros mamma
Stina Flodin Maj, Barbros kamrat
Ragna Dahlhjelm Lillan, Barbros kamrat
Nils Ohlin värd på festen
John Ekman gäst på festen
Mark Grive gäst på festen
Inga-Britt Ahlstedt gäst på festen
Lennart Blomqvist gäst på festen
Åke Hylén gäst på festen
Åke Engfeldt vän till Margit
Curt Broberg vän till Margit på festen
Berit Gustafsson vän till Margit på festen
Yvonne Neergaard dansk fånge i Ravensbrück
Ida Otterström sängliggande gammal kvinna i Ravensbrück
Svea Holm fångvaktare i Ravensbrück
Daggen Dybberg norsk fånge i Ravensbrück
Torsten Lilliecrona vakt i Ravensbrück
Maud Hyttenberg tysk sjuksköterska
Sven Holmberg gäst på festen
Sven Arvor gäst på festen
Thore Thorén brevbäraren
Bernhard Krook gäst på festen
Teeri Stenhammar gäst på festen
Margit Björkman gäst på festen
Eleonora Kios gäst på festen
Kajsa Gottlieb gäst på festen

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1949
Distributör i Sverige (16 mm) AB Svensk Filmindustris avdelning för skolfilm m.m. 1958
Distributör i Sverige (DCP) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2018
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium
Smink Firma Carl M. Lundh AB

Handling

Året är 1946. Doktor Bertil Burman arbetar vid ett Röda Kors-sjukhus i Wien.

En dag faller en knappt tonårig flicka, Leni Rosner, ihop på hans mottagning. Hennes dåliga kondition beror på vistelser i koncentrationslägren i Auschwitz och Revensbrück. För att hjälpa henne att återvinna krafterna ordnar han det så att hon får komma till Sverige. Hon ska bo hos familjen Dahlman, där han själv har vuxit upp.

Leni tar farväl av sin far, författaren Heinz Rosner, vars obekväma böcker var orsak till att nazisterna satte honom och hans familj i koncentrationsläger. Bertil följer med på resan.

Överflödet hos Dahlmans blir först en chock för Leni. Kontrasten mot den nöd hon har lämnat kvar sin far i känns så grymt orättvis.

Den vänlighet Leni möter hos familjen hjälper henne dock att återfinna inre harmoni och tillförsikt samtidigt som hon också kroppsligen växer till sig. Ett annat tecken på trivsel är att hon snabbt lär sig svenska. Särskilt gott stöd har hon av sonen i familjen, Åke, som är jämnårig med henne. Hon blir för övrigt också ett stöd för honom. Åke är handikappad, ett ben är stelt, och han har lidit svårt av att inte kunna röra sig som andra. Kontakten med Leni får honom att inse att det finns värre nöd än den han får utstå.

Dottern i huset, Margit, och Bertil är förälskade i varandra. Men hon har svårt att acceptera de uppoffringar Röda Kors-arbetet kräver av honom. En kväll leder detta till ren konfrontation. De ska strax gå på fest, när Bertil kallas till sammanträde hos sin arbetsgivare. Han lovar att komma. Missnöjd går hon ensam till festen.

På Röda Kors-expeditionen får Bertil veta att han troligen måste bege sig tillbaka till Wien för att avlösa en skadad kollega. Avresan blir i så fall i morgon kväll från Bromma flygplats.

Bertil åker vidare till festen. Men han stannar bara en kort stund. När han ser hur Margit uppvaktas av sin trogne beundrare Jörgen Solstad, går han igen.

Nästa dag får Bertil definitivt besked att han ska resa till Wien. Beskedet kommer sent. Han har bara en kvart på sig att packa. Hembiträdet Greta ringer till Margit, som umgås med goda vänner, och berättar om Bertils avfärd.

Margit kommer in till Bertil strax innan han måste ge sig av. Margit säger att om han reser nu, skiljs deras vägar.

Telefonen ringer. Bertil får veta att Lenis far är död. Han överlämnar till Margit att framföra budskapet till Leni och rusar ut.

Leni gråter ut sin sorg. Margit sitter vid hennes sida.

En morgon kommer ett brev från Bertil. Han meddelar att alla papper är klara för adoption av Leni.

Vid frukostbordet säger Margit till sin far, att han får en flicka samtidigt som han förlorar en.

Bertil sitter överhopad av arbete på sjukhuset i Wien. Margit kommer in till honom, klädd i Röda Kors-uniform. Hon har kommit för att hjälpa till det lilla hon kan, säger hon och tillägger att hon har förändrats.

De omfamnar varandra.

Censur / granskning

Censurnummer 76353
Datum 1958
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 1130 meter
Kommentar Aktlängder: 0, 0, 0.


Censurnummer 76353
Datum 1949-12-16
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2845 meter
Kommentar Aktlängder: 475-540-570-535-575-150 = 2845 meter - 104 minuter. Aktlängder: 475, 540, 570, 535, 575, 150.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2845 meter
Längd i minuter 104 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

MT (-yer): "En lycklig, välsituerad direktörsfamilj med flott sommarvilla och ständigt vackert väder var en gång Gustaf Molanders älsklingsmiljö, när han filmade.

Här är vi tillbaka i denna soliga, lyckliga och älskvärda miljö. Men skillnaden är den, att den placerats mot bakgrunden av det svältande Europa. (-)

Det är en söt och rörande och tilltalande film. Helt oemotståndlig är den lilla Leni, som spelas av en femtonårig danska vid namn Ilselill Larsen, och pojken med det sjuka benet göres också mycket trevligt av Hans-Georg Järrsten. Storasyster är Ingrid Thulin. Hon är alls inte 'bra' i rollen men ändå den intressantaste i ensemblen. Jag tror det finns ämne till en skådespelerska i henne -- inte bara därför att hon är vacker utan också för att man känner en personlighet bakom."

Expr (Frans B Liljenroth): "Gustaf Molander har regisserat en vänlig och välmenande film. Man vill så gärna vara snäll mot den, ty man märker det goda uppsåtet. Och delvis kan man vara det med gott samvete. Det sommarljusa, det mänskliga, det vardagliga, det då och då smålustiga finns ingenting att anmärka mot. Och så spelar den lilla danskan Ilselill Larsen så förtjusande naturligt att man blir alldeles betagen -- minst i klass med rutinerade Olof Winnerstrand som lyckas få en på riktigt gott humör några gånger under filmens lopp.

Men tyvärr slår filmens patos över och stundtals blir det på något sätt ganska pinsamt, tyvärr pratas det på tok för mycket och tyvärr verkar det hela väldigt långt."

StT (Robin Hood): "Kärleken segrar vill ge en tidsbild, men når aldrig fram till 'tiden' -- som t ex italienarna gjort -- för att vi i Sverige inte upplevt det där mer än i tidningsspalterna. Kärleken segrar är välment och idealistisk, men det blir ett ändlöst pratande av patetiska, tomma ord. Att filmen då och då griper beror på att nöd, gråtande barn, tacksamhet m m i och för sig tar tag om hjärtat. Nästa sekund sitter man emellertid kall igen, ty ingen diktare har svängt med trollspöt och gjort sentimentaliteten äkta."

Kommentar Svensk filmografi

Inspelningen av Kärleken segrar påbörjades 6.7.1949 och avslutades 10.8.1949.

Kärleken segrar är en svensk version av den danska filmen Det gælder os alle (produktion: Palladium-Film, regi: Alice O'Fredericks), inspelad 1948 med premiär i Köpenhamn 16.2.1949. Manuskriptet var signerat Svend Rindom. Enligt avtal fick Kärleken segrar visas endast i Sverige.

Ilselill Larsen spelade Leni Rosners roll även i Det gælder os alle.

Inspelning

1949-07-06 1949-08-10
Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé)
Djursholm Sverige (exteriörer)
Spånga Sverige (exteriörer)
Bromma flygplats Bromma Sverige (exteriörer)

Visningar

Sverigepremiär 1949-12-26 Skandia Borås Sverige 104 min
1949-12-26 Metropol Gävle Sverige 104 min
1949-12-26 Cosmorama Göteborg Sverige 104 min
1949-12-26 Röda Kvarn Helsingborg Sverige 104 min
1949-12-26 Amiralen Malmö Sverige 104 min
1949-12-26 Scania Malmö Sverige 104 min
1949-12-26 Röda Kvarn Stockholm Sverige 104 min
1949-12-26 Svea Sundsvall Sverige 104 min
TV-visning 1991-03-01 Kanal 1 Sverige 100 min
1995-01-23 Kanal 1 Sverige 100 min
1999-05-28 SVT1 Sverige 100 min
Urpremiär 1949-12-26 Skandia Borås Sverige 104 min
1949-12-26 Metropol Gävle Sverige 104 min
1949-12-26 Cosmorama Göteborg Sverige 104 min
1949-12-26 Röda Kvarn Helsingborg Sverige 104 min
1949-12-26 Amiralen Malmö Sverige 104 min
1949-12-26 Scania Malmö Sverige 104 min
1949-12-26 Röda Kvarn Stockholm Sverige 104 min
1949-12-26 Svea Sundsvall Sverige 104 min

Musikstycken

Originaltitel Rosamunda, op. 26. Uvertyr
Kompositör Franz Schubert (1823)


Originaltitel Det bästa humöret
Sångare kör (gosskör)


Originaltitel Muss ich denn
Musikarrangör Sven Gyldmark (1948)
Sångare Karl-Arne Holmsten (sjunger på tyska)
Ilselil Larsen (sjunger på tyska)


Originaltitel Jazzmusik
Kompositör Julius Jacobsen (1949)


Originaltitel Herz, mein Herz
Kompositör Sven Gyldmark
Textförfattare Mogens Dam
Sångare Ilselil Larsen


Originaltitel Im Prater blüh'n wieder die Bäume
Kompositör Robert Stolz (1916)
Textförfattare Oscar Ralf (svensk text)
Kurt Robitschek (tysk text 1916)
Sångare Ilselil Larsen


Utmärkelser

Golden Laurel Award Venedig 1950

Ämnesord

Adoptioner
Auschwitz
Bromma flygplats
Direktörer
Djursholm
Dödsfall
Författare
Hembiträden
Koncentrationsläger
Läkare
Revensbrück
Röda korset
Spånga
Stockholm/Bromma flygplats
Wien

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2832


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Kärleken segrar.
Omfång 154 s. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Kärleken segrar.
Omfång 154 s. + 2 s. tillägg, löst.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Kärleken segrar.
Omfång 2 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Kärleken segrar.
Omfång 2 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Love conquers.
Omfång 2 s.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Manustitel Love conquers.
Omfång 2 s.
Språk Engelska


Typ Kringmaterial


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 1
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Färgtyp Svartvit
Hastighet 24
Längd i minuter 104 min


Bestånd Film

Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd H264


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?