Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Flicka och hyacinter
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1950-03-06

Medverkande

Eva Henning
Dagmar Brink, barpianist

Ulf Palme
Anders Wikner, författare

Birgit Tengroth
Britt Wikner, som ogift Söderberg, Anders fru, reklamchef på bokförlag

Anders Ek
Elias Körner, konstnär

Gösta Cederlund
bankir G.D. von Lieven, Dagmars far

Karl-Arne Holmsten
Willy Borge, schlagersångare

Visa alla medverkande

Om filmen

En författare börjar nysta i ett självmord som ägt rum i hans trappuppgång, men misslyckas med att hitta en rimlig förklaring till att ”lilla fröken ensam” valt att ta sitt...

Visa hela texten

Handling

En ung kvinna lämnar en fest djupt besviken och förtvivlad. Sent på natten vandrar hon ensam genom staden till sin lägenhet. Följande morgon finner städerskan henne hängande...

Visa hela handlingen

Press

Flicka och hyacinter mottogs med växlande grader av entusiasm. Skådespelarprestationerna bedömdes dock med få undantag som "ypperliga" och "förstklassiga". Anders Eks våldsamma utspel i...

Visa all press


Relaterat

Om filmen

En författare börjar nysta i ett självmord som ägt rum i hans trappuppgång, men misslyckas med att hitta en rimlig förklaring till att ”lilla fröken ensam” valt att ta sitt liv. Hasse Ekmans mästerligt iscensatta berättelse, vars tema om förbjudet begär fortfarande berör idag, anses av många vara hans bästa film.

Flicka och hyacinter var inte någon ekonomisk framgång för produktionsbolaget Terrafilm när den gick upp på svenska biografer. Men i "En liten bok om Hasse" (1993) beskriver Leif Furhammar filmen som mittpunkten och höjdpunkten i Hasse Ekmans karriär. Mittpunkt, eftersom Ekman hade regisserat tjugo långfilmer när han påbörjade inspelningen av Flicka och hyacinter i december 1949, och skulle göra lika många filmer under den femtonårsperiod som återstod av hans karriär som regissör. Och höjdpunkt, eftersom de flesta kritiker är eniga med Ingmar Bergman, som ansåg att Flicka och hyacinter var Ekmans ”bästa film alla kategorier”.  

Flicka och hyacinter har flera likheter med Orson Welles filmhistoriska milstolpe Citizen Kane (distribuerad i Sverige som En sensation, 1941). Framförallt i det dramaturgiska upplägget med en manlig skribent som försöker pussla ihop och tolka ett livsöde genom att leta upp personer vars återblickar ger olika perspektiv på den mystiska huvudpersonens drivkrafter. Men också stilmässigt, för även om Ekman till skillnad från Welles inte försöker briljera med teknisk innovation, utan snarare utnyttjar väl etablerade stilgrepp från fyrtiotalets amerikanska film noir, finns uppenbara likheter i kamerans rörlighet och vinklar, användningen av djupfokus och långa tagningar och den dramatiska ljussättningen. Varken journalisten i Citizen Kane eller Ulf Palmes författare i Flicka och hyacinter lyckas lösa berättelsens mysterium på något tillfredställande vis, men i Ekmans film får den undersökande författaren Anders Wikner hjälp av sin fru Britt (Birgit Tengroth), som faktiskt lyckas lösa gåtan, men väljer att inte avslöja den döda kvinnans hemlighet. Och förmodligen blir Dagmars motiv begripliga för vissa delar av publiken mycket snabbare än för andra.

Under sitt första, sprudlande produktiva decennium som regissör 1940-1950 gjorde Ekman i snitt två filmer per år, och han växlade mellan olika genrer med samma snabbhet som en skicklig skådespelare ömsar identitet mellan olika rollinsatser. Dessutom agerade Ekman ofta i sina egna filmer; Flicka och hyacinter är ett av undantagen. Många av fyrtiotalsfilmerna blev synnerligen väl mottagna, men filmskaparens förmåga att snabbt plocka upp och kombinera idéer och stilgrepp från olika inspirationskällor ledde också till anklagelser om ytlighet och plagiat. I självbiografin "Den vackra ankungen", publicerad 1955, sammanfattar Ekman nidbilden av sig själv i en fiktiv annons:
 
Allt i allo: Hasse Ekman
Måttbeställda manuskript levereras medan ni väntar. Passform garanteras. Utländska uppslag pressas och vändas. Hel-, halv- och närbilder blandas stilsäkert. Kameraåkningar utföras smidigt. Förstklassiga skyltdockor finnas på lager. Om så önskas efter levande modeller. Vill ni skratta, vill ni gråta, vänd eder med förtroende till:
AKTIEBOLAGET FILMKONFEKTION
 
Filmen om den hemlighetsfulla barpianisten Dagmar Brink och jakten på vem eller vad som drivit henne till att begå självmord rosades dock av kritikerna. Bland andra hyllades Anders Ek för sin insats som den plågade konstnären Elias Körner, en roll med drag av filmarens far, skådespelaren Gösta Ekman, vars missbruk ledde till en alltför tidig död. 

Hasse Ekmans inkännande skildring hur samhällets konventioner kan skada den vars begär inte passar in i normen är fortfarande relevant idag. Och som filmhantverk betraktat är Flicka och hyacinter en njutning: alla filmmediets byggstenar, från Erland von Kochs musik till Bibi Lindströms scenografi och Göran Strindbergs foto, samverkar för att bygga upp mystiken kring huvudpersonen, gestaltad av regissörens dåvarande fru Eva Henning med en oemotståndlig kombination av innerlighet och gåtfull distans.

Ingrid Stigsdotter (2015)

Boka filmen

Den här filmen har ingen aktuell distributör men med tillåtelse från filmens rättighetshavare kan den bokas på dcp för biografvisning genom Filminstitutets arkiv.

Boka film ur filmarkivets digitala samlingar

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Internationell titel
Distributionstitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionschef
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspelningsledare
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Smink
B-ljud
Mixning
Förtexter

Medverkande

Eva Henning Dagmar Brink, barpianist
Ulf Palme Anders Wikner, författare
Birgit Tengroth Britt Wikner, som ogift Söderberg, Anders fru, reklamchef på bokförlag
Anders Ek Elias Körner, konstnär
Gösta Cederlund bankir G.D. von Lieven, Dagmars far
Karl-Arne Holmsten Willy Borge, schlagersångare
Keve Hjelm Stefan Brink, Dagmars f.d. man, kapten
Marianne Löfgren Gullan Ekberg, tidigare Wiklund, revyartist
Björn Berglund poliskommissarie Lövgren
Anne-Marie Brunius "Alex", den rödhåriga
Gösta Gustafson mannen med etsningarna
Sven-Eric Gamble Kalle, bostadslös yngling i trappuppgång
Sigbrit Molin Kalles flickvän
Gudrun Brost Körners väninna
- Ej krediterade:
Georg Skarstedt ölgubbe hos Körner
Sten Sture Modéen Hugge, värd för festen på Klara källare
Alf Östlund Viktor Ekberg, Gullans man
Gustaf Hiort af Ornäs polisläkaren
Åke Falck besökare i Körners ateljé
Astrid Bodin servitris på Klara källare
Margit Andelius servitris på Klara källare
Svea Holst Dagmars hemhjälp
Norma Sjöholm cigarettflicka
Marit Bergson gäst hos Willy Borge
Frithiof Bjärne kommissarie
Pia Strindberg barn på trehjuling
Arne Lindblad Nylander, festdeltagare på Klara källare
- Bortklippta i den slutliga filmen:
Gabriel Rosén herre på bar (bortklippt)
Tord Stål präst (bortklippt)
Gösta Bernhard nattvandrare (bortklippt)

Bolag

Produktionsbolag Terrafilms Produktions AB
Distributör i Sverige (35 mm) AB Terrafilm 1950
Distributör i Sverige (DVD) Studio S Entertainment 2007
Laboratorium AB Film-Labor
Sales Telepicture Marketing Ltd

Handling

En ung kvinna lämnar en fest djupt besviken och förtvivlad. Sent på natten vandrar hon ensam genom staden till sin lägenhet.

Följande morgon finner städerskan henne hängande död i takkroken. I ett efterlämnat brev till grannarna Anders och Britt Wikner testamenterar hon sina få ägodelar till paret.

Hennes namn är Dagmar Brink. Anders Wikner, som är författare, beslutar ta reda på vem hon var och varför hon tog sitt liv. I hennes lägenhet finns lyrik av Edith Södergran, Hjalmar Gullberg och Karin Boye. Makarna föreställer sig att hon var en känslig, renhjärtad flicka med höga ideal. Wikner söker bekräftelse hos personer hon känt; deras uppgifter ger en gåtfull bild av Dagmar.

En bankir med betalda kärleksförhållanden i lägre klasser och möjligen Dagmars far gav henne för några år sedan en check på 5000 kronor. Enligt bankiren var det utpressning: Dagmar lät honom köpa ett komprometterande brev han skrivit till hennes mor, för vars död hon gjorde honom ansvarig.

I början av 40-talet var hon gift med officeren Stefan Brink. Äktenskapet varade i fyra år. En dag kom ett brev till Dagmar från Paris. Brink öppnar det och blir förvissad om att hustrun har eller haft en älskare vid namn "Alex". Hon nekar till att någonsin ha älskat en annan man men Brinks svartsjuka krossar äktenskapet. Makens brevintrång får hon aldrig kunskap om.

Oväntat anförtror Britt sin man att hon tagit hand om Dagmar en vinterkväll 1947 då hon försökt begå självmord. Nedbäddad hos Britt talar Dagmar halvt sovande om sin kärlek till "Alex", någon hon aldrig kan få. Britt anar att det inte är en man.

Den alkoholiserade konstnären Elias Körner stöter ihop med Dagmar på en bar där hon spelar våren 1945. Han slås av hennes övergivenhet och döper henne till "Fröken Ensam". Hon kommer och sitter modell för porträttet "Flicka och hyacinter"; snart flyttar hon ihop med Körner i ateljén. Till en början är de lyckliga men konstnärens brutala suparperioder bryter regelbundet idyllen. Till sist övertalar hon honom att söka hjälp i Schweiz och förser honom med pengar -- de 5000 kronorna. Efter hemkomsten håller han sig nykter men målar banalt. I insikten härom tar han till spriten och kör ut henne.

Den självupptagne schlagersångaren Willy Borge vill gärna lägga Dagmar till sina erövringar men misslyckas. Till Wikner säger han att hon tog livet av sig för hans skull.

Vi återvänder till festen i början av filmen. Det är Borge som bjuder och där finns bl a den rödhåriga "Alex" som återkommit från Paris. Hon berättar om sitt umgänge med den tyska ockupationsmakten under kriget och lägger beslag på Borge under kvällen.

Britt ringer upp Borge och får reda på att "Alex" (Alexandra) varit på festen. För sin man hemlighåller hon upplysningen. Författaren förblir i övertygelsen att Dagmar var en "dussintyp".

Censur / granskning

Granskningsnummer 203169
Datum 2015-08-31
Åldersgräns Tillåten från 7 år


Censurnummer 76687
Datum 1950-02-24
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2445 meter
Kommentar Aktlängder: 515-550-380-525-475 = 2445 meter - 89 minuter. Aktlängder: 515, 550, 380, 525, 475.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2445 meter
Längd i minuter 90 min
Akter 5 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Flicka och hyacinter mottogs med växlande grader av entusiasm. Skådespelarprestationerna bedömdes dock med få undantag som "ypperliga" och "förstklassiga". Anders Eks våldsamma utspel i rollen som den alkoholiserade målaren hade tagit alla kritiker utom signaturen Lill i SvD som tyckte att Ek hade kvar de oarter i form av "grumligt tal och stora och onödiga gester" som "vanprydde hans första filmframställningar för några år sedan".

Robin Hood i StT nominerade filmen till Hasse Ekmans bästa, Nils Beyer i MT satte den på andra plats efter Ombyte av tåg (1943/6).

"Man trodde en gång att Ekman aldrig skulle övervinna sitt teaterarv", skrev Robin Hood, "att han var dömd till 'filmad teater' för alltid, levande på dialogen. Men Flicka och hyacinter är film allt igenom, skicklig film, levande film -- i Ingmar Bergmanklass, minst". "Ett ömtåligt, subtilt ämne, varsamt berättat" -- "Det är dikt, så känslig att man tycker den borde vara skriven av en kvinna" -- löd ett par andra av kritikerns omdömen.

Även SvDs Lill drog paralleller till Bergman. Hon hade klart för sig att en del av publiken höll Ekman för en "välgörande motsats": "välgörande genom sin lugna, men därför icke mindre välnyanserade typteckning och sin kultiverat vardagliga dialog." Nu hade Hasse Ekman med ett bergmanskt tema berättat på sitt eget sätt, "stillsamt flytande, utan grälla överbetoningar men långsamt avslöjande". "Filmen betecknar en ytterligare fördjupning av Hasse Ekmans alltid säkra, i verkligheten naturligt förankrade människoskildring", skrev Lill.

Dagens Nyheters recensent, Jerome, karakteriserade filmen som "ett djärvt försök till djupborrning i det kvinnliga psyket" men tyckte inte att lösningen på gåtan Dagmar Brink kändes som "den enda riktiga och ofrånkomliga." "Däri ligger filmens svaghet", skrev Jerome, "men annars är det en i hög grad genomarbetad och starkt sammanhållen film, där man bara förundrar sig storligen över att Ulf Palmes författare kunde vara så naiv att han trodde Willy Borges självkära påstående att det var på grund av obesvarad kärlek till honom, Borge, som Dagmar tog sitt liv. Palme gör annars sin roll med stor auktoritet, och samspelet mellan honom och Birgit Tengroth (-) har en naturlig vardagston av god verkan. I det långa avsnittet med den alkoholiserade målaren Elias visar Anders Ek vilken utomordentlig skådespelare han är. Här om någonsin är ordet inlevelse på sin plats, så äkta förefaller varje replik, varje tonfall."

När det gäller Eva Hennings huvudroll talade Robin Hood om gripande äkthet och Lill om "en innerlighet, en ödmjuk sorgbundenhet och besjälad enkelhet, som gör en helt tagen" medan Jerome tyckte sig se "en kvinnostudie i en något sval och oberörd stil".

Kommentar Svensk filmografi

Filmen inspelades under perioden senare hälften av oktober -- början av december 1949. Enligt Hasse Ekmans uppgifter inspirerades den av en inträffad liknande händelse.

Bengt Idestam-Almquists (Robin Hood) omdöme -- att filmen var Hasse Ekmans bästa -- stod sig. Flicka och hyacinter blev en svensk filmklassiker, under 60- och 70-talet vald av utländska filmarkiv att representera den kvalitetsmässigt intressanta delen av svensk spelfilmsproduktion. När Ragnhild Prim i Ariel nr 24-25/1950 sammanfattade det gångna årets filmutbud under rubriken "En filmsäsong i katastrofens tecken" var Ekmans film den enda hon ville ge "ett oförbehållsamt erkännande".

Biografbladets kritikeromröstning vid biosäsongens slut våren 1950 bekräftade att Ekman lyckats passera sina svåraste konkurrenter Ingmar Bergman och Alf Sjöberg. Röstningen gav följande poäng: 1. Flicka och hyacinter 113 poäng; 2. Bara en mor (Alf Sjöberg, 1949/23) 105 poäng; 3. Törst (Ingmar Bergman, 1949/20) 80 poäng; 4. Flickan från tredje raden (Hasse Ekman, 1949/14) 59 poäng; 5. Till glädje (Ingmar Bergman, 1950/3) 48 poäng.

Manuskriptet, vars likhet med den fortlöpande personlighetsforskningen i Orson Welles' berömda Citizen Kane (USA, 1941) antyddes av flera kritiker, utformades med särskild tanke på författarens dåvarande hustru, skådespelerskan Eva Henning. Hon hade för sina fina insatser i Törst och Hasse Ekmans egen Banketten (1948/34) tilldelats Svenska Filmsamfundets plakett. Utmärkelsen sporrade med säkerhet Ekmans ambitioner. Vid inspelningen gick han mycket omsorgsfullt tillväga och tog höjda kostnader för upprepade omtagningar. Trots den fina kritiken var ämnet för smalt för den större publiken; filmen gick med förlust.

Två motiv ägnades särskild uppmärksamhet i veckopressen: homosexualiteten och självmordet.

I Husmodern 14/1950 diskuterade författarna Karl Johan Rådström, Maria Wine, Sivar Arnér, Ingeborg Björklund, Ingegerd Stadener och Torsten Bohr självmordets psykologiska innebörd och moraliska sidor. Vecko-Journalen 14/1950 återgav under rubriken "Kärlek utan män" några av den franska författarinnan Simone de Beauvoirs synpunkter på kvinnlig homosexualitet ur hennes bok "Det andra könet".

Temat kommenterades samtidigt av psykoanlytikern Dr Nils Haak, som menade att "det kvinnliga driftlivet oftare än det manliga uppvisar bi- eller rent homosexuella drag" eftersom kvinnan tvingas byta sitt ursprungliga kärleks!objekt (modern) mot ett av annat kön, i motsats till mannen. Enligt AB 19.3.1950 var emellertid det homosexuella temat så diskret behandlat i filmen att 40% av åskådarna lämnade biosalongen "utan att ha förstått dramats tragiska upplösning".

Ett avsnitt ur Flicka och hyacinter ingår i Terrafilms kvalkadfilm Dårskapens hus (1951/20), sammanställd av klipp ur 17 Hasse Ekmanfilmer från 1940-talet.

Se även även essän "3 x Hasse Ekman", s 691 i Svensk filmografi del 4.

Inspelning

1949-10-20 1949-12-03
AB Sandrew-Ateljéerna Stockholm Sverige
Stockholm Sverige (exteriörer)
Skogskyrkogården Stockholm Sverige kort exteriör (ca 10 sek) utan dialog

Visningar

Sverigepremiär 1950-03-06 Royal Stockholm Sverige 89 min
TV-visning 1964-04-16 Sverige 86 min
1985-07-14 TV1 Sverige 86 min
2000-01-09 SVT1 Sverige 86 min
2002-05-06 SVT1 Sverige 86 min
2003-09-01 SVT1 Sverige 86 min
2004-02-22 SVT2 Sverige 86 min
Urpremiär 1950-03-06 Royal Stockholm Sverige 89 min
Dvd-release 2007-12-28 Sverige 86 min
TV-visning 2012-08-13 SVT1 Sverige
2014-09-16 SVT1 Sverige
2015-09-07 SVT1 Sverige
2016-05-02 SVT1 Sverige
2018-07-30 SVT1 Sverige
Cinemateksvisning 2014-11-10 Filmhuset Stockholm Sverige
2015-02-20 Filmhuset Stockholm Sverige
TV-visning 2018-07-30 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Det vore nåt för mej
Kompositör Mac Morris (1949)
Textförfattare Dardanell (1949)
Sångare Marianne Löfgren


Originaltitel Fjorton år tror jag visst att jag var
Textförfattare Henrik Lilljebjörn


Originaltitel Nu tändas tusen juleljus
Kompositör Emmy Köhler (1939)
Textförfattare Emmy Köhler (1939)
Arrangör Mats Bergström
Sångare kör (barnkör)


Originaltitel Mach dir um mich bitte keine Sorgen
Kompositör Gerhard Winkler
Textförfattare S.S. Wilson (svensk text 1943)
Guenther Schwenn (tysk text)
Sångare Karl-Arne Holmsten (dubbad av ?)


Utmärkelser

Svenska Filmjournalisternas Klubbs pris Stockholm 1950 (1:a plats i Biografbladets och Svenska Filmjournalisternas Klubbs omröstning 1949-50)
Från spex till sex (1971) Citat ingår från Flicka och hyacinter (1950)
Möte med Hasse (1993) Citat ingår från Flicka och hyacinter (1950)
När molnen skingras (2016) Citat ingår från Flicka och hyacinter (1950)

Ämnesord

1940-tal
Alkoholmissbruk
Ateljéer
Bankir
Barpianist
Författare
Homosexualitet/kvinnlig
Konstnär
Lesbisk kärlek
Lyrik
Officer
Olycklig kärlek
Reklamchef
Revyartist
Schlagersångare
Självmord
Självmordsförsök
Stockholm
Svartsjuka
Världskriget/Andra

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2432


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2445


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2448


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2445


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2447


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2445


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2448


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2448


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel FLICKA OCH HYACINTER Eva Henning
Tryckeri Borås kliché & litografiska AB
Affischdesign Eric Linné


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel FLICKA OCH HYACINTER
Tryckeri Ewes O.B. -tryck
Affischdesign [?] Körner


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel FLICKA OCH HYACINTER
Tryckeri Borås kliché & litografiska AB


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel PIGEN OG HYACINTEN
Tryckeri Vang Rasmussen


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Synopsis
Manustitel Girl with hyacinths. Written and directed by Hasse Ekman.
Omfång 2 s. Rollista ingår.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Flicka och hyacinter.
Omfång 23 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Flicka och hyacinter.
Omfång 35 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Girl and hyacinths. English dialogue list.
Omfång 23 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Mädchen mit Hyazinthen. (Flicka med hyacinter).
Omfång 49 s. Rollista och innehållsbeskrivning (2 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Mädchen mit Hyazinthen. (Flicka med hyacinter)
Omfång 55 s. Rollista och innehållsförteckning (2 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Det ensamma trädet. "Dialogmanuskript" av Hasse Ekman.
Omfång 114 s.+ 6 s. inspelningsschema, roll-och miljölistor.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Det ensamma trädet. "Dialogmanuskript" av Hasse Ekman.
Omfång 114 s.+ 6 s. inspelningsschema, roll-och miljölistor.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Det ensamma trädet. Möten med Dagmar. Flicka och hyacinter.
Omfång 76 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Ljudtyp Ljud
Färgtyp Svartvit
Bredd DCP
Längd i minuter 90 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt ljud
Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?