Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Loffe blir polis
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1950-02-18

Medverkande

Elof Ahrle
Loffe Frid, luffare

Edel Stenberg
Anna, tivoliflicka

Wiktor "Kulörten" Andersson
Trubbnos, luffare och tjuv

Fritiof Billquist
Arvid Stolt, poliskommissarie

Rut Holm
Tora Sjöblom

Alf Östlund
kyrkoherde

Visa alla medverkande

Handling

Den sjungande luffaren Loffe Frid stöter i en godsfinka ihop med kompisen Trubbnos som är på väg till Småstad för att delta i ett inbrott. Dold i en transportlåda tänker Trubbnos låta...

Visa hela handlingen

Press

Stockholmskritikerna hade klart för sig att det var en dålig film. Eftersom den samtidigt var vänlig, tog de små och bekymrades parti och hade den folkkäre "Loffe" i huvudrollen...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspicient
Musikarrangör
Förtexter

Medverkande

Elof Ahrle Loffe Frid, luffare
Edel Stenberg Anna, tivoliflicka
Wiktor "Kulörten" Andersson Trubbnos, luffare och tjuv
Fritiof Billquist Arvid Stolt, poliskommissarie
Rut Holm Tora Sjöblom
Alf Östlund kyrkoherde
Jan Molander Gustav Strömberg, levnadstrött yngling
Hanny Schedin Nora Sjöblom, Toras syster
Stig Johanson barnrik far
Harry Ahlin fastighetsägare
Julius Mengarelli indiandansör på Tivoli
Bellan Roos hushållerska hos Stolt
Folke Walder tivoliägare, Annas far
Magnus Kesster Andersson, köpman
Bengt Bryme barnvaktslös arbetande far
Ragnar Widestedt spritpåverkad bilförare
Maja Håge dam vid dansbanan
Gunnel Wadner misshandlad hustru
Alexander von Baumgarten hustrumisshandlare
Alexander Faragó T-Fordägare
Lili Landre Maja, fastighetsägarens dotter
John Björling stationsinspektör
Nils "Knas" Ohlson medlem av "Tre Knas", tivoliindian
Carl-Gustaf Lindstedt medlem av "Tre Knas", tivoliindian
Gunnar "Knas" Lindkvist medlem av "Tre Knas", tivoliindian
Mona Geijer-Falkner tvättande bondmora
Gunnar Lundin bilskollärare
Carl-Uno Larsson barnvaktslös pojke
Arne Källerud äkta man
Chris Wahlström äkta fru
Astrid Bodin lantmora
Douglas Håge kverulant
Emmy Albiin mor till damen vid dansbanan
Gösta Ericsson förste borgaren
Ulf Qvarsebo andre borgaren
Carl-Axel Heiknert man
Gustaf Andersson man

Bolag

Produktionsbolag AB Sandrew-Ateljéerna
Distributör i Sverige (35 mm) AB Sandrew-Bauman Film 1950
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Den sjungande luffaren Loffe Frid stöter i en godsfinka ihop med kompisen Trubbnos som är på väg till Småstad för att delta i ett inbrott. Dold i en transportlåda tänker Trubbnos låta sig smugglas in på den utvalda firmans lager.

Fickpengar längs vägen skaffar sig de bägge kumpanerna genom att fingera "påkörningar", varefter uppskrämda bilister pungslås på ersättning för sveda och värk. Ett av offren är den söta Anna som dansar på sin fars tivoli. Av henne får Loffe bara en slängkyss. Bättre avkastning ger en spritpåverkad gentleman; han skriver ut en check på 500 kronor.

Vid ankomsten till Småstad söker Loffe nattkvarter på polissationen men avvisas av den paragrafridande kommissarien Arvid Stolt. Denne är på utgående och Loffe gömmer sig kvar. Då ingen vikarie syns till ikläder han sig ämbetsuniform och befogenheter.

Som "kung för en dag" tar han itu med stadsbornas ekonomiska, sociala och inte minst privata bekymmer. En levnadstrött yngling räddas till livet och kärleken, den nya dansbanans entreprenör får byggnadstillstånd, Annas far får slå upp sitt tivoli och en barnrikefamilj inkvarteras hos de ensamstående systrarna Sjöblom i deras sextonrumsvilla. Firmakuppen blir inte av eftersom Loffe låter transportera Trubbnos i lådan till polisstationens källarcell.

Då Loffe agerar barnvakt på tjänsterummet infinner sig plötsligt Stolt och förpassar inkräktaren till källaren, men inte mer effektivt än att han själv hamnar där i sällskap med lådan. På givet klockslag kliver Trubbnos ur sitt gömställe. I det fatala läget lyckas han dock spela av Stolt uniformen på poker.

På Annas begäran ställer Loffe upp i tivolits "indianshow" men finner rollen som måltavla för "indianernas" pilar alltför riskabel. Under sång bekänner Loffe och Anna sin ömsesidiga förälskelse men också att de måste gå skilda vägar.

Anna får i uppdrag av Loffe att släppa ut Stolt, infinner sig i sin lätta dansdräkt och blir genom Trubbnos' försorg inlåst tillsammans med kommissarien, den senare i tröja och kalsonger. Det sammanförda paret iakttas, när källaren äntligen öppnas, av bl a kyrkoherden.

Stolt återinträder i tjänsten men folket i Småstad bevarar Loffe i tacksamt minne. Han inkasserar checken på 500 kronor, köper en gammal T-Ford på vägen, plockar upp Trubbnos och styr kosan mot nya äventyr; Monte Carlorallyt till att börja med.

Censur / granskning

Censurnummer 76635
Datum 1950-02-17
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2660 meter
Kommentar Speltid: 97 minuter. 24.2.1950 förkortades filmens längd till 2510 m - 92 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2660 meter
Längd i minuter 97 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Stockholmskritikerna hade klart för sig att det var en dålig film. Eftersom den samtidigt var vänlig, tog de små och bekymrades parti och hade den folkkäre "Loffe" i huvudrollen hushållade man med glåporden.

DNs Carl Björkman utropade i slutet av sin recension: "En film med mycket larv -- men det kommer från hjärtat!" Dessförinnan hade han beskrivit innehållet i följande ordalag: "Den nya Elof Ahrle-filmen har många scener och gestalter ur humorns lågvattenskikt. Dess svenska småstad är en naiv karikatyr, dess polis en domderande skämttidningsgubbe, dess kyrkoherde en fettpärla. Över huvud är dess människor enkla svenska klichéer. Och dess humoristiska påfund är förskräckliga: man menar sig vara rolig om man byter ut grannens pilsnerflaska mot en butelj rödsprit. Man tror man är rolig om man driver gäck med en självmordskandidat. För säkerhets skull låter man självmordsförsöket upprepas två gånger."

I det komiska lågvattnet sjönk dock ej, menade kritikern, filmens huvudperson: "Det är något avväpnande och humörfriskt med denna smackande [kan vara tryckfel för "snackande"! och hejande Ahrle också i de plattaste situationer. På något sätt verkar han nonchalera enfalden i sina filmmanuskript; med en hej-svejsande gest lämnar han sina naiva påfund bakom sig (-)."

Robin Hood i StT fattade sig mycket kortare -- han ville inte "spilla ord" på ett alster som enligt hans mening var en "C-film" med "gott humör och några bra idéer".

På spaltutrymmet sparade även signaturen M i MT och Gösta Wernlöf i Expr. Den förre ansåg Elof Ahrles regi "i det närmaste obefintlig" och skrev att scensviterna stakade sig fram " som om de led av ålderskrämpor". Wernlöf talade om "en ganska naiv och smålarvig underhållning" i en historia som "Ahrle och ingen annan räddar från en annars ganska säker undergång."

Signaturen U S-m i SvD var förvissad om att populistiska inslag i folkkonsten alltid hittade sin publik. "Jodå", skrev han, "spelet gick hem, nu som så ofta förr, och det är inte underligt, för Loffe blir polis lever på en hel nationalstämning: allas vår undertryckta frihetslängtan i paragrafernas stamort på jorden. När manuskriptförfattaren väl har stoppat in Ahrle i en polisuniform, så kan köpenickiaden snurra på med den ena sketchen efter den andra, tills det är dags att gå på kondis."

Kommentar Svensk filmografi

Det på filminstitutet bevarade filmmaterialet är ca 160 m kortare än den censurerade versionen. På grund härav är det ej möjligt att med säkerhet fastställa vilka skådespelare som fanns med i premiärkopian.

Inspelningen ägde rum under tiden mitten av juli -- början av september 1949 med exteriörtagningar huvudsakligen förlagda till Elof Ahrles födelsestad Nyköping. Följdriktigt ägde urpremiären rum i nämnda stad 18.2.1950 på biografen Grand i närvaro av bl a Sandrewchefen Anders Sandrew, Elof Ahrle och Wiktor "Kulörten" Andersson, manusförfattarna Arne Mehrens och Alexander Faragó samt "Sveriges yngsta scriptgirl", 13-åriga Katherina Faragó, Alexanders dotter. Fadern medverkade själv i en liten roll i slutet av filmen. Elof Ahrle firade 50-årsjubileum (21.1) genom att vara med i fem av årets utsläppta svenska spelfilmer.

Enligt lokal- och rikspress, som bevakade evenemanget, hade "Kulörten" uppträtt i Nyköping redan 1907 i egenskap av förevisare av en jättedam. Sitt smeknamn skulle han ha fått av Emil Norlander i revyn "Brokiga Blad" där han spelade biografvaktmästare. Skådespelaren skulle egentligen gått under rollbeteckningen "Brokiga Andersson" men Norlander döpte om honom till "Kulörten Andersson", inte minst på grund av den röda hårfärgen. Tillnamnet "Kulörten" fick Wiktor Andersson behålla livet ut (1887-1966).

I ett privat brev till signaturen Robin Hood i kritikerns "Filmskott" i Stockholms-Tidningen 27.3.1950, uttryckte skådespelaren Fritiof Billquist sin "villrådighet inför kommande uppgifter av liknande art" sedan Robin Hood funnit honom "lika överdriven som i gamla dåliga tider". I sitt spaltsvar lugnade kritikern den oroade skådespelaren med följande slutomdöme: "Egentligen har Billquist -- och Jan Molander -- fattat galoppen i Loffe blir polis bättre än lustspelarna Ahrle och Kulörten. Men vad hjälper det när filmen som helhet spelas i Ahrle-stil. Billquist kommer i den omgivningen att verka alltför onaturlig, omöjlig. Effekten hade blivit densamma om Chaplins jätte [Eric Ampbell! eller äldste broder Marx [eg Chico, möjligen åsyftas här Harpo eller Groucho! spelat rollen på sitt vanliga surrealistiska vis."

Två tidigare "Loffe"-filmer iscensattes av respektive Gösta Werner, Loffe på luffen (1948/1) och Gösta Bernhard, Loffe som miljonär (1948/36).

Inspelning

1949-07 1949-09
AB Sandrew-Ateljéerna Stockholm Sverige
Nyköping med omnejd Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1950-03-11 Astoria Stockholm Sverige 92 min
Sverigepremiär 1950-02-18 Grand Nyköping Sverige 97 min
Urpremiär 1950-02-18 Grand Nyköping Sverige 97 min

Musikstycken

Originaltitel Totempålen
Kompositör Emil Reesen
Textförfattare Emil Reesen


Originaltitel Calle Schewens vals
Kompositör Evert Taube (1931)
Textförfattare Evert Taube (1931)


Originaltitel Hoppsan! Fru Hamsterlund
Kompositör Sune Waldimir (1939)
Textförfattare Nils-Georg (1939)


Originaltitel Kan det vara kärlek?
Kompositör Lasse Dahlquist (1950)
Textförfattare Lasse Dahlquist (1950)


Originaltitel Med solsken och sång
Kompositör Mac Morris (1950)
Textförfattare Gösta Rybrant (1950)


Originaltitel Berättelse och sång om Löjtnant Sparre och Elvira Madigan, den sköna konstberiderskan, hvilka båda för egen hand och af kärlek sköto ihjäl sig i Tåsinge, Danmark
Textförfattare Johan Lindström Saxon (1889)


Ämnesord

Bostadsbrist
Byråkrati/svensk
Dans
Fastighetsägare
Förväxlingar
Indiansketch
Kyrkoherde
Luffare
Nyköping
Polis
Poliskommissarier
Självmordsförsök
Tivoliflicka
Tivolin
Tjuv
Trafikolycka/fingerad

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2500


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Loffe blir Polis


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Loffe blir polis


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Loffe som polis.
Omfång 123 s. Miljö- och rollista (6 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Loffe kommer till stan.
Omfång 123 s. + ca. 10 s. tillägg. Miljö- och rollista (6 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Kringmaterial
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Loffe blir polis. Svensk dialoglista.
Omfång 27 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Loffe wird Polizist.
Omfång 3 s. Produktionsuppgifter och rollista (1 s.) ingår.
Språk Tyska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?