Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Stjärnsmäll i Frukostklubben
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1950-08-05

Medverkande

Sigge Fürst
Sigge Fürst, ledare för Frukostklubben

Åke Söderblom
Krutis "Trollet" Svensson, f.d. mästerboxare/Åke Söderblom

Sven Lindberg
Gunnar Larsson, författare

Douglas Håge
Toning, direktör för AB Planetfilm

Iréne Söderblom
Greta Pettersson

Gus Dahlström
Gus Dahlström, revyartist

Visa alla medverkande

Handling

De två landsortskomikerna Gus & Holger drömmer om engagemang i Stockholm. Bland huvudstadens nöjesetablissemang söker de jobb på Lilla Revy-Teatern, Radiotjänst och filmbolaget...

Visa hela handlingen

Press

Genomgående tycktes kritikerna vara ense om att det skrattades på premiären, men alla skrattade inte och beträffande vad man skrattade åt, eller inte borde, gick meningarna isär. ...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel
Manustitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
B-foto
Musikarrangör
Förtexter

Medverkande

Sigge Fürst Sigge Fürst, ledare för Frukostklubben
Åke Söderblom Krutis "Trollet" Svensson, f.d. mästerboxare/Åke Söderblom
Sven Lindberg Gunnar Larsson, författare
Douglas Håge Toning, direktör för AB Planetfilm
Iréne Söderblom Greta Pettersson
Gus Dahlström Gus Dahlström, revyartist
Holger Höglund Holger, revyartist
Marianne Löfgren Tilda Svensson, sammanlevande med "Trollet"
Arne Källerud Bergström, pensionatsgäst/Bergström på Lilla Revy-Teatern/hisskötaren/stinsen i Tröstlösa/
stationsskrivaren i Tröstlösa/biljettförsäljaren i Tröstlösa/nattsuddaren/
Emil, Sigges störda granne/biografmaskinisten
Nils "Knas" Ohlson Fix, detektiv
Carl-Gustaf Lindstedt Fix, detektiv
Gunnar "Knas" Lindkvist Fix, detektiv
Georg Adelly Jojje Jonsson, pressfotograf
Inga Hodell Gullan, direktör Tonings fru
Sven Arefeldt Sven, pianist på Lilla Revy-Teatern
Andrew Walter dragspelare i Frukostklubben
Curt Randelli "Kaffepetter" i Frukostklubben
- Ej krediterade:
Gunnel Wadner Gun, medlem av revybaletten
Maj-Britt Thörn Maj, medlem av revybaletten
Ullacarin Rydén Ulla, medlem av revybaletten
Ingrid Björk Inga, medlem av revybaletten
Marianne Ljunggren medlem av revybaletten
Ingrid Olsson medlem av revybaletten
Carl Hagman direktör för Lilla Revy-Teatern
Carl-Axel Elfving skulptören
Allan Johansson pianist i Frukostklubben
Oscar Rundqvist klarinettist i Frukostklubben
Agda Helin fru Pettersson, pensionatsvärdinna, Gretas mamma
Kai Gullmar fru Svensson, granne med konduktör Axelssons systers svägerska
Alf Östlund Axelsson, tågkonduktör
Mary Hjelte Axelssons syster
Siegfried Fischer Efraim Larsson, murare
Sven Holmberg Larsson, livförsäkringsagent
Frithiof Bjärne Lejon, portvakt
John Melin Viktor, parapsykologiskt medium
Curt "Minimal" Åström man i rutig kavaj
Haide Göranson vårflicka
Roland Eiworth Frukostklubbens producent
Evy Edoff Frukostklubbens programsekreterare
Harriet Andersson en flicka med bärbar radio
Brita Ulfberg telefonisten på AB Planetfilm
Astrid Bodin den störde grannen Emils fru
Gita Gordeladze en sekreterare på AB Planetfilm
Per-Axel Arosenius en man i hissen till Radiotjänsts studio
Gösta Bernhard hallåman i radio - endast röst
Signe Hasso avsnitt ur filmen "Karriär" 1938
Sture Lagerwall avsnitt ur filmen "Karriär" 1938

Bolag

Produktionsbolag AB Sandrew-Ateljéerna
Distributör i Sverige (35 mm) AB Sandrew-Bauman Film 1950
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

De två landsortskomikerna Gus & Holger drömmer om engagemang i Stockholm. Bland huvudstadens nöjesetablissemang söker de jobb på Lilla Revy-Teatern, Radiotjänst och filmbolaget Planetfilm. En annan ung man med idéer, men utan levebröd, är författaren Gunnar Larsson. Han har skrivit ett manuskript till en kriminalfilm, i vilken en Stiltonost spelar den avgörande rollen. I sina försök att sälja den uppsöker Gunnar Planetfilms innehavare, direktör Toning, och demonstrerar på hans kontor hur man gömmer diamantringar i ostar. Toning är emellertid övertygad om att säsongens trend pekar på sjömansfilm och uppmanar Gunnar att komma tillbaka med ett mer säljbart förslag.

Förkrossad lämnar Gunnar kontoret och avyttrar osten till Sigge Fürst, den populäre ledaren för "Frukostklubben", Radiotjänsts morgonprogram på lördagarna. Kort därpå får Toning klart för sig, dels att trenden faktiskt är kriminalfilm, dels att hans diamant!ring ligger inpluggad i författarens Stiltonost. Direktören måste nu till varje pris få fatt på Gunnar Larsson och engagerar i jakten inte bara detektivfirman Fix, Fix & Fix och sin vän Sigge Fürst utan också Gus & Holger, som utlovas filmroller om de kan hitta den efterspanade. Via diverse transportmedel såsom spårvagn, tandemcykel och flyttbil spårar Gus & Holger författaren till Tröstlösa station, där stinsen, stationsskrivaren och biljettförsäljaren visar sig vara bröder och till förblandning lika.

Genom efterlysning i Frukostklubben lyckas Sigge Fürst komma i kontakt med Gunnar som får reda på att hans manuskript antagits. Betydligt svårare visar det sig vara att få tag i osten som under tiden passerat många händer och till och med kluvits. Ett intensivt spaningspådrag organiseras under medverkan av bl a Lilla Revy-Teaterns balett.

En av Sigges beundrarinnor är Tilda Svensson -- födelsedagsfirad i Frukostklubben. Hennes man, f d mästerboxaren Krutis "Trollet" Svensson, en tvärhand hög och med en näsa som bara en mor kan älska, är svartsjuk på Sigge och infinner sig hos hustruns idol för att göra upp. Olyckligtvis har även Tilda kommit -- för att provsjunga. Men någon uppgörelse kommer inte till stånd; Krutis spårar in på sin karriär i ringen och dramatiserar medelst skuggboxning en av sina stora matcher, varvid Sigge tilldelas rollen som sekond. Trots nedslagning i 3:e ronden kommer Krutis på benen och vinner. Den enda som kan slå honom är Tilda.

Tack vare en nattsvirare -- han öppnar porten -- samlas alla filmens personer hos Sigge Fürst. Där spelar direktör Toning själv igenom Gunnars manuskript tillsammans med författaren och baletten m fl. De deltagande inbjuds till Frukostklubben, osten kommer till rätta, Fix, Fix & Fix -- konstnärligt begåvade detektiver -- målar över både Toning och filmrutan och det är slutet på historien.

Censur / granskning

Censurnummer 77297
Datum 1950-08-03
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2390 meter
Kommentar Aktlängder: 425-530-450-440-545 = 2390 meter - 87 minuter. Aktlängder: 425, 530, 450, 440, 545.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Intensitetston
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2390 meter
Längd i minuter 87 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Genomgående tycktes kritikerna vara ense om att det skrattades på premiären, men alla skrattade inte och beträffande vad man skrattade åt, eller inte borde, gick meningarna isär.

Berton i AT menade sig ha sett "rörliga bilder utan något som helst sammanhang, mening eller avsikt. (-) Att det flabbas en tid framåt i de lokaler, där dessa rörliga bilder om en galopperande ost förekommer, förändrar inte intrycket av en ovanligt misslyckad fabrikation. Av hänsyn skall inga skådespelarnamn nämnas. Av uppriktighet skall villigt erkännas att jag skrattade tre (3) gånger åt detta 'lustspel'. Utsatt betyg får musiken: ovanligt livfull och behaglig, smittande och trevlig. Adress: Per Martin Hamberg"

I SvD var signaturen Casper mer tillmötesgående. Om man nöjde sig med att betrakta Bernhards alster som ett slags dokumentärfilm på en Casinorevy så hade man roligt, tyckte han och gjorde en jämförelse: "Den svenska Stjärnsmäll i Frukostklubben är avsevärt roligare än den amerikanska, här för två år sedan visade Frukostklubben i Hollywood. Därmed ej sagt att den är alltigenom lyckad. Den är emellertid sympatiskt opretentiös och ger sig bara ut för att vara vad den är -- 'en liten filmbagatell', ett försök att till film överflytta den speciella crazystil som med sådan enorm framgång odlats vid Bryggargatan i Stockholm. Som helhet lider Frukostklubben av samma grundfel som Gösta Bernhards första film Lattjo med Bocca!ccio: den består av filmade revytablåer."

"Inte mycket, men alltid något", tyckte J-e i DN, och detta något var först och främst Åke Söderblom: "Hans stjärnsmäll som före detta boxare 'Trollet' Svensson går in för fullt nästan hela tiden han får vara med (-). Både i maskeringen och i de ilskna temperamentsutbrotten är Söderblom härlig att skåda (och höra). Han kan konsten att knåda ihop en krumelur med verklig komisk fantasi, det spritter av liv i den lilla guttaperkabollen (han har stoppat upp sig något i stil med en sådan). Synd bara att Söderblom inte fått så mycket att göra -- och att han gör litet för mycket av beskrivningen av den stora matchen."

Robin Hood (StT) förstod både dem som applåderade och dem som reste sig och gick: "För att uppskatta Stjärnsmäll fordras att man är radiofrälst och tycker det är roligt att se t ex vilken uppsyn 'Kaffepetter' har i verkligheten. Eller att man äger medfött sinne för denna speciella mer eller mindre sinnesförvirrade och barnsliga sort av humor. . ."

Bernhard saknade enligt recensenten den "drivna filmkunnighet och förfinade estetiska känsla" som karakteriserade de amerikanska Bröderna Marx: "Bernhards schizofrena upprepningsmotiv är i och för sig roliga -- mannen som ideligen tappar portnyckeln, eller ideligen dyker upp i olika skepnader och säger: 'Nä, det är min bror!' Men Bernhard upprepar ett par gånger för mycket och kan inte spetsa till scenerna ordentligt. Han kan med andra ord inte film."

Kommentar Svensk filmografi

Filmen inspelades under perioden mitten av december 1948 - början av februari 1949.

Uppenbarligen hade produktionsledningen bekymmer med titeln: under inspelningen använde man beteckningarna "Produktion 146" och "Osten". I nr 10/1949 utlyste Filmjournalen i samarbete med filmbolaget en titeltävling. Ca 400 förslag inkom men juryn var inte nöjd. Man anordnade omröstning om de åtta bästa förslagen -- "Mysteriet Stilton", "Såna djur finns inte", "Galopperande osten" (3), "Ett opp och ett i minnet", "Lyckans ost", "Dra på trissor", "Alltid pippi" och "Mitt i prick" -- varvid det tredje förslaget segrade. Detta hade emellertid Sandrew-Baumanfilm tidigare begrundat och funnit olämpligt.

I filmens förtext talades om "en liten bagatell" och därutöver riktades följande budskap till publiken: "I den här filmen händer egentligen ingenting -- men det som händelsevis händer, händer händelsevis på alla händer. -- Men nu ska' vi inte gå händelserna i förväg utan se vad som verkligen kan hända, kanhända."

Sjärnsmäll i Frukostklubben, liksom Gösta Bernhards föregående produktion Lattjo med Boccaccio (1949/27), var försök att till film överflytta den speciella crazykomik, som regissören/författaren och hans medarbetare med stor framgång odlat på Casino-Teatern (1940-1963) på Bryggargatan i Stockholm och i slutet av 70-talet återupptog på Intima Teatern. En annan inspirationskälla var den amerikanska crazy!klassikern Hellzapoppin (svensk premiär 5.12.1942 under titeln Galopperande flugan), en pjäs och en film påhittad med ohämmad ord- och bildfantasi av paret Olsen & Johnson.

Frukostklubben, till vilken Per-Martin Hamberg hämtat förebild från USA, blev ett av rundradions mest populära firar- och underhållningsprogram. Det hade premiär lördagen 9.2.1946 och sändes senaste gången 31.12.1978. Antalet sändningar uppgick då till 680. Vad Sverige hade av folkkära artister medverkade genom åren, men mest förknippad med klubben blev dess ständige programledare, skådespelaren och sångaren Sigge Fürst. Klubben förekom i ännu en film under 50-talet, nämligen Resan till dej (1953/24).

Den i SvDs recension omnämnda Frukostklubben i Hollywood (Breakfast in Hollywood, USA 1946), regisserad av Harold Schuster, hade premiär i Stockholm 26.12.1948.

Calle Hagman, en av den svenska nöjesbranschens mest uppskattade kuplettsångare och en stor skådespelarbegåvning i den lätta genren framträdde för sista gången i Gösta Bernhards film. Han avled 7.2.1949 efter en kort tids sjukdom. Han var född 12.10.1890 och debuterade i svensk film redan 1908 med ett steppdansnummer.

Inspelning

1948-12-17 1949-02-10
AB Sandrew-Ateljéerna Stockholm Sverige
Stockholm Sverige (exteriörer)

Visningar

Sverigepremiär 1950-08-05 Astoria Stockholm Sverige 87 min
Urpremiär 1950-08-05 Astoria Stockholm Sverige 87 min
TV-visning 1996-03-31 TV3 Sverige 84 min
2011-03-29 SVT1 Sverige
2013-09-10 SVT1 Sverige
2015-08-03 SVT1 Sverige
2020-01-06 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Lördagsmelodin
Kompositör Per-Martin Hamberg
Textförfattare Stig Bergendorff
Sångare Sigge Fürst
Instrumentalist Allan Johansson (piano)
Oscar Rundqvist (klarinett)
Andrew Walter (dragspel)


Originaltitel Good Morning
Kompositör Nacio Herb Brown (1939)
Textförfattare Per-Martin Hamberg (svensk text)
Arthur Freed (engelsk text 1939)
Sångare Sigge Fürst
Curt Randelli
Evy Edoff
Andrew Walter
Oscar Rundqvist
Allan Johansson (m.fl.)
Iréne Söderblom (första repris)
Oscar Rundqvist (andra repris)
Andrew Walter (andra repris)
Curt Randelli (andra repris)
Evy Edoff (andra repris)
Sigge Fürst (andra repris - dubbar Gus Dahlström)


Originaltitel Daisy Bell
Kompositör Harry Dacre (1892)
Textförfattare Gösta Bernhard (svensk text 1950 - "Tilda lilla")
Harry Dacre (engelsk text 1892)
Sångare Sigge Fürst


Originaltitel Hm, sa' paddan
Kompositör Sven Arefeldt (1949)
Textförfattare Roland Eiworth (1949)
Sångare Sven Arefeldt
Instrumentalist Sven Arefeldt (piano)


Originaltitel Får jag komma på fredag när farsan har löning?
Kompositör Gus Dahlström (1950)
Textförfattare Gus Dahlström (1950)
Sångare Gus Dahlström
Holger Höglund


Originaltitel Berättelse och sång om Löjtnant Sparre och Elvira Madigan, den sköna konstberiderskan, hvilka båda för egen hand och af kärlek sköto ihjäl sig i Tåsinge, Danmark
Textförfattare Johan Lindström Saxon (1889)
Instrumentalist Nils "Knas" Ohlson (violin - dubbad av ?)


Ämnesord

Boxare
Detektivbyrå
Filmbolag
Filmdirektör
Frukostklubben
Författare
Gags
Ostar
Radioprogram
Revyer

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2428


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2472


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel STJÄRNSMÄLL I FRUKOSTKLUBBEN
Tryckeri Ljunglöfs


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Gösta Bernhards filmfars STJÄRNSMÄLL I FRUKOSTKLUBBEN
Tryckeri Ewes O.B. -tryck


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Frukostklubben.
Omfång 154 s. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 131 s. Rollista och miljölista (9 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång Ca 140 s. Rollista, miljölista och handskriven kostymlista (ca 20 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?