Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel När kärleken kom till byn
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1950-10-09

Medverkande

Sven Lindberg
Birger Broman, vikarierande folkskollärare

Ruth Kasdan
Karin Brunell, hemmafru

Edvin Adolphson
J.O. Bengtson, diversehandlare

Sigge Fürst
Martin Melander, stins

Irma Christenson
Ella Håkansson, småskollärarinna

Ingrid Thulin
Agneta, Bengtsons dotter

Visa alla medverkande

Handling

Den unge folkskolläraren Birger Broman anländer till ett litet stationssamhälle i Småland för att tillträda ett vikariat. Byskolans ordinarie lärare, Brunell, är sjukskriven och vistas...

Visa hela handlingen

Press

En hederlig, detaljrik, välspelad, ibland roande, ibland upprörande skildring av livet i ett litet svenskt stationssamhälle under ett vagt antytt 20-tal, tyckte merparten av Stockholms...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspicient
Musikarrangör
Smink
B-ljud
Mixning
Förtexter

Medverkande

Sven Lindberg Birger Broman, vikarierande folkskollärare
Ruth Kasdan Karin Brunell, hemmafru
Edvin Adolphson J.O. Bengtson, diversehandlare
Sigge Fürst Martin Melander, stins
Irma Christenson Ella Håkansson, småskollärarinna
Ingrid Thulin Agneta, Bengtsons dotter
Stig Järrel Axel Brunell, ordinarie folkskollärare, Karins man
Dagmar Ebbesen fru Sigrid Bengtson
Åke Fridell Johan Filipson, ordförande i skolrådet, ålderdomshemsföreståndare
Ann Bornholm Anna-Stina, skolelev
Artur Rolén Johansson, gubbe på ålderdomshemmet
Rut Holm fru Filipson
Axel Högel kyrkoherden
Sven Magnusson Blåberg, jordbrukare
Olav Riégo Johansson, skolinspektör
Georg Skarstedt klockaren
Ingemar Holde Johan, kusk
Wiktor "Kulörten" Andersson Tuppen, gubbe på åldersdomshemmet
Bengt Lindström Helge, skolelev, makarna Filipsons pojke
Öyvind Serrander Anders, skolelev
- Ej krediterade:
Emmy Albiin gumma på åldersdomshemmet
Lennart Landheim baronen
Kick Reeder hans nyblivna fru
Sonja Rolén gumma på åldersdomshemmet
Jonas Albert Jonsson en man på skolavslutningen
Hans Zackrisson en pojke på järnvägsstationen
Mauritz Sanderhem en pojke på järnvägsstationen
- Bortklippt i den slutliga filmen:
Julia Cæsar Agnetas värdinna (bortklippt)

Bolag

Produktionsbolag Svenska AB Nordisk Tonefilm
Distributör i Sverige (35 mm) Svenska AB Nordisk Tonefilm 1950
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Den unge folkskolläraren Birger Broman anländer till ett litet stationssamhälle i Småland för att tillträda ett vikariat. Byskolans ordinarie lärare, Brunell, är sjukskriven och vistas på sanatorium. Knappt har Broman stigit av tåget förrän stinsen Melander varnar honom för byns pamp, lanthandlaren Bengtson. Mellan de bägge männen råder fiendskap sedan lanthandlaren spräckt stinsens äktenskap.

Birger får ett rum i lärarbostaden, där förutom Brunells hustru även småskollärarinnan Håkansson bor. Fröken Håkansson är en bitter, hätsk kvinna, som tycker att hon föröder sitt liv på orten.

I skolan möter Birger dålig hygien och djup okunnighet. Hans försök att modernisera undervisning och uppträdande väcker oro bland föräldrarna som fruktar en "revolution". En av dem är Filipson, far till Helge och ordförande i skolrådet. Han anmäler Birger till skolinspektionen. Inspektören kommer och förklarar sig sympatiskt inställd till Bromans idéer men tycker inte att läraren skall stöta sig med inflytelserika bybor.

Med lanthandlaren kommer Birger snart på god fot; hans dotter Agneta blir förälskad i den nye läraren. Birger har dock redan inlett ett förhållande med fru Brunell, som lever i ett olyckligt, barnlöst äktenskap. Mannen är en känslokall, maktsjuk pedant.

Ryktet om Bromans kärleksaffärer sprider sig med skvallret och på sina håll planeras motåtgärder. Ett anonymt brev når Brunell. Han återvänder från sana!toriet och ställer Birger och hustrun till svars. Bägge nekar men Birger tvingas flytta. Han tas om hand av Bengtson. Denne skulle gärna se honom som måg men Agneta har av ryktena blivit misstänksam.

Filipson demonstrerar sin maktfullkomlighet genom att dra in kvällsmålet på fattighuset.

Ett par skolpojkar har fått fatt på det anonyma brevet och sätter upp det på en anslagstavla. Där får fröken Håkansson se det. Hon har svarat på stinsens äktenskapsannons och står i begrepp att gifta sig med honom. Av en tillfällighet upptäcker hon att papperet på tavlan är identiskt med stinsens privata brevpapper och slår upp förlovningen.

Inspirerade av Bromans mod och förmåga att åstadkomma ändringar ställer fattighjonen till med en glad fest och tullar matförrådet. Förlustelserna får ett snöpligt slut då fru Filipson dyker upp och driver ut "det sabla patrasket".

Brunell, Filipson och Melander har till kommunalstämman planerat en samfälld aktion för att få bort läraren. Inför hotet att bli avslöjad som brevskrivaren tiger emellertid stinsen och hela aktionen misslyckas. Då Birger inte längre bryr sig om brevet tar fröken Håkansson slutligen sin stins till nåder.

Skolåret lider mot sitt slut. Agneta har tagit studenten och firas i lanthandlarhemmet. Hon söker upp fru Brunell för att få klarhet i förhållandet till Birger men hustrun avslöjar ingenting; hon har beslutat lämna sin man och återvända till Norrland för att själv ta hand om det barn hon väntar.

Tåget för bort Birger från det lilla samhället. Agneta vill följa med men får i stället vänta på hans återkomst.

Censur / granskning

Censurnummer 77566
Datum 1950-09-13
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 3095 meter
Kommentar Granskningskopians aktlängder: 565-590-560-505-465-410 = 3095 m - 113 minuter. Den 9.10.1950 lät bolaget förkorta filmen med 65 m i akt 4 och 10 m i akt 5, 7 kopior hade sålunda längden 3020 m. Aktlängder efter kortningen: 565-590-560-440-455-410 = 3020 meter - 110 minuter. Aktlängder: 565, 590, 560, 505, 465, 410.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 3020 meter
Längd i minuter 110 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

En hederlig, detaljrik, välspelad, ibland roande, ibland upprörande skildring av livet i ett litet svenskt stationssamhälle under ett vagt antytt 20-tal, tyckte merparten av Stockholms filmkritiker, som dock hade invändningar mot den splittrade berättartekniken och melodramatiska inslag.

Minoriteten representerades av Helge Åkerhielm i MT med en så gott som alltigenom lovordande recension, och av Margareta Sjögren i Expr, som menade att "när kärleken kommer till en svensk filmby då behöver man sällan vara rädd för att det ska sitta klokhet bakom någon buske och lägga sordin på flatskratten".

Lill i SvD fäste sig bl a vid scenväxlingarnas snabbhet: "Med strängare dramatisk koncentration, ett lugn!are tempo i allmänhet och en mera dynamisk stegring kunde eljest berättelsen om den unge skolläraren, hans envetna och upproriska kamp mot slentrian och förstockade kommunalpampar och hans egna amorösa förvillelser i vårnatten blivit en fängslande intrig. Regissören Arne Mattsson når som ren bildgestaltare längre än någonsin tidigare, men mot manuskriptets plottrighet kämpar både han och den mycket goda ensemblen förgäves."

Arne Mattsson och hans fotografer hade lyckats bra med att "sätta den svenska landsorten på celluloid", tyckte Robin Hood (StT): "Filmen är bildrik, och bilderna har verklighetsdoft: de leriga vägarna, byn, den gräsiga sjöstranden, skolhuset, ungarna som från skilda håll kommer till skolan. Man har fotograferat i gråväder. Det passar bra till filmens allmänna atmo!sfär." Men i människoskildringen och sammanhållningen av berättelsen fann recensenten stora brister: "Manuskriptet är ej bra. De två författarna behärskar inte tekniken, kan ej organisera stoffet. De har inte förstått att binda ihop situationer och detaljer till långa sammanhängande, flytande sjok (-) man jumpar -- bildligt talat -- i ett sträck från den ena lilla isbiten till den andra och blir våt om fötterna."

Helge Åkerhielm (MT) ansåg porträttet av den gamle läraren Brunell onödigt melodramatiskt, men var för övrigt mycket generös i sina omdömen både mot regissören och skådespelarna: "Med en skaparglädje som närmar sig frenesi har han gripit fatt i det folkligt genuina stoffet och fått fram en film som tycks stigen direkt ur den magra småländska myllan." Vid sidan av huvudrollsinnehavarna, som fick "den erotiska atmosfären att hetta betydligt mer än som är vanligt i svensk film", gav Åkerhielm även en eloge åt de speciella typframställarna:

"Med handlare Bengtson gör Edvin Adolphson ännu ett av sina mästerstycken i den festliga genren. Det står en gnistrande vitalitet kring denne inpiskade skojare som är omutligt rättrådig och vänfast när det verkligen gäller (-). Som hans antagonist ger Sigge Fürst en verkningsfull bild av glädjelös hätskhet och Irma Christenson lägger ner hela sin underbara konst på att forma en hysterika, söndertrasad av sjutton år i den lilla byn, elak och hämndlysten och ändå med en kärna av oförstörd mänsklighet innerst inne."

Kommentar Svensk filmografi

Romanen "Den nye" av Albert Olsson (f 1904) utkom 1947 på bokförlaget Tiden i Stockholm. Författaren var i egenskap av folkskollärare i olika skolor på den svenska landsbygden -- slutligen permanent vid Lyngåkra folkskola i Harplinge strax norr om Halmstad -- väl förtrogen med skolmiljön.

De erfarenheter som skildras i "Den nye" avsåg 1920-talet men den tidsmässiga förankringen mildrades i filmversionen.

Albert Olsson har under ett långt författarskap vid sidan av lärararbetet, förutom skolromaner, publicerat historiska romaner, noveller, dikter och sagor.

Inspelningen av filmen startade i slutet av april och avslutades i början av juli. Som lämplig exteriör hade det lilla småländska samhället Gamleby norr om Västervik valts, omdöpt till Storsjö. Stig Järrel och Rut Holm uppträdde på kvällarna i Stockholm varför valet av inspelningsplats för deras del medförde ett dagligt intensivt resande.

När kärleken kom till byn sändes i TV1 10.9.1976. I samband därmed kommenterades Albert Olssons person och verksamhet i pressen och man gjorde intervjuer med honom.

Förlaga

Originaltitel Den nye (Roman)
Författare Albert Olsson


Inspelning

1950-04-25 1950-07-04
AB Sandrew-Ateljéerna Stockholm Sverige
Gamleby Sverige
Trakten av Västervik Kalmar län Sverige
Storsjö järnvägsstation, Ukna Västerviks kommun Sverige
Kolsebro by, Ukna Västerviks kommun Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1950-10-09 Olympia Stockholm Sverige 110 min
Urpremiär 1950-10-09 Olympia Stockholm Sverige 110 min
TV-visning 1976-09-10 TV1 Sverige
1991-07-30 TV2 Sverige
1997-01-10 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel När skönheten kom till byn
Kompositör Lille Bror Söderlundh (musik 1939)
Textförfattare Nils Ferlin (text 1938)
Sångare Edvin Adolphson


Originaltitel Din klara sol går åter opp
Kompositör Johann Georg Störl (1710)
Textförfattare Johan Olof Wallin (svensk text 1814)
Sångare Sven Lindberg
kör (barnkör)


Originaltitel La paloma
Kompositör Sebastián Yradier (1859)
Textförfattare Sebastián Yradier (spansk text 1859)
Ernst Wallmark (svensk text)
Sångare Åke Fridell


Originaltitel Jag lyfter mina händer
Kompositör Melchior Teschner (1615)
Textförfattare Jakob Arrhenius (svensk text 1694)
Jesper Swedberg (svensk textbearbetning 1694)
Sångare kör


Originaltitel Längtan till landet
Kompositör Otto Lindblad (1839)
Textförfattare Herman Sätherberg (1839)
Sångare Edvin Adolphson
kör


Originaltitel Frihet är det bästa ting
Kompositör Josef Jonsson (1934)
Textförfattare Tomas Simonsson (1439)


Originaltitel Hipp och Hopp
Textförfattare Harry Erneclou
Arrangör Björn "Nalle" Halldén (1901)
Sångare kör


Originaltitel Sjungom studentens lyckliga dag
Kompositör G***** (1851)
Textförfattare Herman Sätherberg
Sångare Edvin Adolphson
kör


Originaltitel Den blomstertid nu kommer
Textförfattare Israel Kolmodin (1694)
Johan Olof Wallin (1819)
Britt G. Hallqvist (1979)
Sångare kör


Ämnesord

1920-tal
Brev/anonymt
Fattighus
Folkskola
Gamleby
Hemmafruar
Kyrkkaffe
Lanthandlare
Lärare
Otrohet
Skolavslutning
Sockenstämma
Stationssamhälle
Stinsar
Västervik

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 3058


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 3058


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel NÄR KÄRLEKEN KOM TILL BYN
Tryckeri Borås kliché & litografiska AB
Affischdesign E. Holmström


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel NÄR KÄRLEKEN KOM TILL BYN
Tryckeri Bror Ekegrens boktryckeri


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel NÄR KÄRLEKEN KOM TILL BYN
Tryckeri Bror Ekegrens boktryckeri


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel NÄR KÄRLEKEN KOM TILL BYN
Tryckeri Ewes O.B. -tryck


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel PROVINS-PIGEN
Tryckeri Dyva & Jeppesens bogtryckkeri A/S


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Efter Albert Olssons: Den nye.
Omfång 202 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 165 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Efter Albert Olssons "Den nye".
Omfång 172 s. Miljölista (7 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Kringmaterial


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 2
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?