Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Konung Gustaf V in memoriam
Filmtyp Kortfilm
Kategori Dokumentär
Regi
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1950-10-30

Handling

Gustaf V (född 1858) avlider den 29 oktober 1950 efter ett fyrtiotreårigt regentskap. Landssorg proklameras, tidningarna trycker extra löpsedlar och varuhusen skyltar med den bortgångnes...

Visa hela handlingen

Press

Svensk Filmindustris minnesfilmer med anledning av kungens död 29.10.1950 omnämndes i DN och SvD. I den förra tidningen skrev Lbk: "Kungafrånfället har självfallet omedelbart...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Musik
Redigering
Kommentarförfattare
Mixning
Speaker

Medverkande

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1950
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium

Handling

Gustaf V (född 1858) avlider den 29 oktober 1950 efter ett fyrtiotreårigt regentskap. Landssorg proklameras, tidningarna trycker extra löpsedlar och varuhusen skyltar med den bortgångnes porträtt.

Sammanställningen av minnesbilder ur Svensk Film!industris journalarkiv inleds med en tagning från Oscar II:s (1829-1907) invigning av Stockholmsutställningen 1897, vid vilken Gustaf är närvarande i egenskap av kronprins. 1907 på sommaren firar Oscar och hans gemål Sofia (1836-1913) guldbröllop; ett halvår senare, den 8 december, dör monarken och efterträds av Gustaf V.

Det första årtiondet skildras genom regentens officiella plikter; Eriksgata genom landet, statsbesök i sällskap med drottning Victoria (1862-1930) hos utländska monarker och överhuvuden bl a i Ryssland och Tyskland, invigningar hemma av trafikleder (Kungsgatan 1911) och idrottsanläggningar (Stockholms Stadion 1912), utdelning av tävlingspriser.

Första världskrigets utbrott sommaren 1914 föregås i Sverige av en politiskt unik manifestation, det s k Bondetåget, som framkallar regeringens fall. 31 000 demonstranter marscherar den 6 februari till Slottet i Stockholm, kräver värn av fosterlandets frihet och omedelbar behandling av försvarsfrågan. I ett tal på borggården ger kungen demonstranterna sitt stöd. Ett annat initiativ tar kungen då han inbjuder Danmarks och Norges regenter till ett nordiskt trekungamöte i Malmö 18.12.1914. Mötet följs av Gustaf V:s svarsbesök i Oslo.

Freden kommer och Sverige får sin första socialdemokratiska regering 1920 under Hjalmar Brantings (1860-1925) ledning. Kungen återupptar sina inrikes och utrikes resor och övriga officiella plikter. 1926 deltar han i firandet av Svea Livgardes 400-årsjubileum, 1930 inviger han Stockholmsutställningen. Samma år dör drottningen. 1932 tillträder en ny socialdemokratisk ministär, denna gång under Per Albin Hanssons (1885-1946) ledning.

Kungligt bröllop med vederbörlig ståt ordnas i Stockholm då kungens sondotter Ingrid förmäls med Frederik (IX) av Danmark 24.5.1935. Bland deltagarna märks Leopold III av Belgien och hans svenska drottning Astrid, senare under året dödad vid en bilolycka i Schweiz.

Gustaf V:s fritid skildras i bilder från somrarna på Tullgarn och Solliden med krocketspel, tennis och gästbesök. Ännu vid 84 års ålder spelar kungen i den 1943 öppnade Kgl Tennishallen i Stockholm. Sjösporter och fotboll är andra idrottsgrenar kungen ägnar sitt intresse som åskådare.

Vid nobelprisutdelningen i Konserthuset finns kungen på plats omgiven av sin familj. De största festligheterna i den svenska monarkin gäller emellertid honom själv. På 80-årsdagen inspekterar han trupper på Gärdet till häst, färdas i kortege genom stadens centrum och hyllas på slottets borggård på kvällen efter festmåltiden. I gåva från svenska folket får kungen medel från en nationalinsamling för bekämpande av invalidiserande sjukdomar.

På 40-talet får Sverige en ny arvprins, kyrkodöpt till Carl Gustaf Folke Hubertus. 1947, året efter tilldragelsen, förolyckas prinsens far, Gustaf Adolf (född 1906) vid en flygolycka i Köpenhamn.

Den 16 juni 1948 är det dags för nya högtidligheter i huvudstaden då man hyllar den nu 90-årige monarken. Gustaf V färdas i kortege genom centrum med prinsessan Sibylla vid sin sida och uppvaktas på slottets gård av barnkörer.

Censur / granskning

Censurnummer 77814
Datum 1950-10-30
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 1450 meter
Kommentar Aktindelning: 255-605-590 = 1450 m - 53 minuter. Aktlängder: 255, 605, 590.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 1450 meter
Längd i minuter 53 min
Akter 3 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Svensk Filmindustris minnesfilmer med anledning av kungens död 29.10.1950 omnämndes i DN och SvD. I den förra tidningen skrev Lbk: "Kungafrånfället har självfallet omedelbart uppmärksammats på Stockholms biografer. Sålunda har Svensk Filmindustri ur sitt rika arkiv sammanställt ett entimmesprogram för Röda Kvarn, Konung under ett halvsekel, där den äldsta existerande journalbilden av Gustaf år 1897 inleder en mycket utförlig kavalkad bilder från Sverige och utlandet ända fram till hyllningarna på 90-årsdagen. Det mesta har man sett i olika sammanhang under årens lopp, men här ges en samlad, imponerande återblick på ett långt, pliktuppfyllt liv. I biografens foajé har samtidigt anordnats en vacker liten utställning SF-bilder av kungen.

På Spegelns matinéprogram visas en koncentrerad bildsvit med det viktigaste ur ovannämnda SF-kavalkad."

SvD inskränkte sig till en redogörelse för de olika biografernas minnesevenemang och noterade att "Svensk Filmindustri (-) ur sitt unika journalarkiv klippt samman dels Konung Gustaf V in memoriam, som visas på Röda Kvarn och Lejonungen varje timme mellan 12 och 18, dels en kortare bildkavalkad Konung under ett halvsekel som ingår i Spegelbilderna och som förspel till SF-biografernas ordinarie kvällsprogram".

Kommentar Svensk filmografi

I motsats till Europa Film (se 1950/14) uppsköt SF det slutliga färdigställandet av sina minnesfilmer till sista minuten; de censurerades samma dag som biografsättningen. Arbetet med färdigställandet av denna film hade dock påbörjats 1946 (under journal- och kortfilmsavdelningens produktionsnummer 4606) för att sedan efterhand förses med aktuella kompletteringar. På grund härav kunde bolaget infoga några färska bilder av sörjande stockholmare framför tidningarnas extra löpsedlar den regntunga dödsdagen.

Varje bolag hade sina titlar på kungskrönikorna och det blev litet för mycket för pressen. I DNs kommentar ovan har titeln på SFs kortare version använts om den längre. För den kortare Konung under ett halvsekel lämnar censurkort nummer 77.815 följande uppgifter: Censurerad 30.10.1950. Barntillåten. En 35mm akt på 400 meter. 9 kopior censurerade.

De olika klippfilmerna innehöll gemensamt material men SFs krönika, som var den längsta, gav mer utrymme åt kungens Eriksgator genom landet och uppmärksammade samtidigt viktigare utrikespolitiska händelser. Bolagets journalfilmsmaterial försåldes i mitten av 60-talet till Sveriges Radio, där det sedan blivit omkopierat och arkiverat.

Inspelning

1946 1950

Visningar

Sverigepremiär 1950-10-30 Röda Kvarn Stockholm Sverige 53 min
Urpremiär 1950-10-30 Röda Kvarn Stockholm Sverige 53 min

Musikstycken

Originaltitel The King's Colours
Kompositör Roger Barsotti (1937)


Originaltitel Orange Blossoms
Kompositör Joseph Engleman


Originaltitel The Hero
Kompositör Edgar Martell


Originaltitel Norse Bridal Procession
Kompositör M. Raebel


Originaltitel The Four Horsemen
Kompositör Ronald Hanmer


Originaltitel Wild Rosemary
Kompositör Fred Godfrey


Originaltitel Dinner Conversation
Kompositör Hal West


Originaltitel River Girl
Kompositör Joseph Engleman


Originaltitel The Shoeblack
Kompositör Rudolf Ehrich (1904)


Originaltitel Lamentation
Kompositör Hans May


Originaltitel Pizzicato Caprice
Kompositör Joseph Engleman


Originaltitel Knights of the King
Kompositör Albert W. Ketèlbey (1930)


Originaltitel The Trapezist
Kompositör José Armandola


Originaltitel Cinderella
Kompositör Joseph Engleman


Originaltitel Souvenir de Monte Carlo
Kompositör Barry Tattenhall


Originaltitel Festival Prelude
Kompositör Norris O'Neill


Originaltitel Colours of Liberty
Kompositör Werner Kuhn


Originaltitel The Fairy of the Glen
Kompositör Arthur Williams


Originaltitel Edelweiss
Kompositör Karel Komzák (1891)


Originaltitel Hunting Scene
Kompositör Joseph Engleman


Originaltitel Hilarity
Kompositör Joseph Engleman


Originaltitel Preludium
Kompositör Sven Sköld


Originaltitel Festspel, op. 25
Kompositör Hugo Alfvén (1907)


Originaltitel Pierette on the Swing
Kompositör Joseph Engleman


Originaltitel The Globetrotter
Kompositör B. Leopold


Originaltitel In Playful Mood
Kompositör Montague Ewing


Originaltitel Tricksy
Kompositör Frederick G. Charrosin


Originaltitel Memento d'amore
Kompositör Byfield


Originaltitel Adagio för orgel
Kompositör Erik Johnsson


Originaltitel Olympus March
Kompositör Walter Collins


Originaltitel Royal Standard
Kompositör Archibald Joyce


Originaltitel Kejsarn av Portugallien, filmmusik
Kompositör Lille Bror Söderlundh (1944)


Originaltitel Andante dramatico
Kompositör Jules Sylvain


Ämnesord

Bernadotteska familjen
Dokumentärfilm
Eriksgata
Filmkrönika
Gustaf V, kung av Sverige (1858-1950)
Journalfilm
Krocket
Kungadop
Kungligheter
Nationalinsamlingar
Nobelprisutdelning
Regeringskonselj
Riksdagen
Slott
Socialdemokratiska regeringar
Solliden
Stockholm Slottet
Stockholm/Gärdet
Stockholm/Kungsgatan
Stockholm/Stadion
Svea Livgarde (I 1)
Tennis

Bestånd Affischer

Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Album Nej


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?