Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Åsa-Nisse på jaktstigen
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1950-09-11

Medverkande

John Elfström
Åsa-Nisse, hemmansägare Nils Nilsson på Åsen

Artur Rolén
Klabbarparn, hemmansägare Ågren i Klabbarp

Helga Brofeldt
Eulalia, Åsa-Nisses fru

Bertil Boo
den sjungande bonden

Emy Hagman
den sjungande bondens fru

Ullacarin Rydén
Britta, landsfiskalens hushållerska

Visa alla medverkande

Handling

Det är vinter på det småländska höglandet. Klabbarparn, vän till hemmansägare Nils Nilsson på Åsen, gemenligen kallad Åsa-Nisse, har iakttagit älgspår i skogen. Tjuvjakten...

Visa hela handlingen

Press

Filmson i AB och Bob i Arbetaren anlade försonliga tonfall och tyckte att filmen med sina välkända typer och enkla lustigheter roade för stunden. Filmson fann det "inte värt att förneka"...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Ljudtekniker
Scripta
Inspelningsledare
Musikarrangör
Smink

Medverkande

John Elfström Åsa-Nisse, hemmansägare Nils Nilsson på Åsen
Artur Rolén Klabbarparn, hemmansägare Ågren i Klabbarp
Helga Brofeldt Eulalia, Åsa-Nisses fru
Bertil Boo den sjungande bonden
Emy Hagman den sjungande bondens fru
Ullacarin Rydén Britta, landsfiskalens hushållerska
Gustaf Lövås Oskar Sjökvist, lanthandlare
Josua Bengtson Jönsson, smed
Lillie Wästfeldt Kristin, Klabbarparns fru
Willy Peters Klöverhage, landsfiskal
Mary Rapp Astrid, semesterflicka
Siv Ericks Greta, semesterflicka
Arne Källerud domare vid häradsrätt
- Ej krediterade:
Jonas Albert Jonsson nämndeman
John W. Björling åhörare vid rättegången

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Talfilm
Distributör i Sverige (35 mm) Svensk Talfilms Distributionsbyrå AB 1950
Distributör i Sverige (DVD) PAN Vision AB 2007
Laboratorium AB Kinocentralen

Handling

Det är vinter på det småländska höglandet. Klabbarparn, vän till hemmansägare Nils Nilsson på Åsen, gemenligen kallad Åsa-Nisse, har iakttagit älgspår i skogen. Tjuvjakten förbereds av de bägge kumpanerna med en skjutövning, varvid Nisses skott inte bara träffar den burk Klabbarparn håller i handen utan även genomborrar familjen Nilssons kaffepanna i köket, till hustrun Eulalias förskräckelse.

Åsa-Nisse lurar i henne att han och Klabbarparn blivit fiender men på natten smyger han sig ut för att i jaktkamratens sällskap försöka få korn på en älg. Eulalia vaknar, finner sängen tom och väcker ångestfylld Klabbarparns äkta hälft Kristin. Tillsammans ger de bägge kvinnorna sig ut i skogen för att förhindra en olycka. Klabbarparn har så när nedlagt en av dem innan de skrikande ger sig till känna. Som straff får männen skidledes forsla hem sina kvinnor på ryggen.

Över älgarna håller denna natt även landsfiskal Klöverhage uppsikt. Misstänkande att kvinnorna tjänstgjort som "drevkarlar" varnar han de bägge kumpanerna för tjuvskytte.

Åsa-Nisses hönsgård hemsöks av en räv. Efter flera misslyckade försök att knäppa den sätter Nisse ut den gamla rävsaxen. Det bär sig inte bättre än att han själv fastnar i den just då landsfiskalen är på besök och han stäms till tinget för jakt med olaga redskap.

Det våras. Fruktträden blommar, Eulalia spelar cittra i trädgården, Åsa-Nisse dansar och grannbonden sjunger medan han arbetar. Men dagen kommer då Nisse måste inställa sig i Jönköping. På väg till bussen jagas han upp i ett träd av den ilskna tjuren Ferdinand. Han räddas tack vare att handlanden Sjökvist kommer till undsättning i sin krigsjeep i sällskap med Klabbarparn och smeden Jönsson. Eftersom Nisse missat bussen övertar han jeepen och kör i halsbrytande fart till Jönköping och vidare genom stadens gator till häradsrätten. Trots ett mycket långt och känslomässigt försvarstal klarar sig inte Åsa-Nisse undan ett bötesföreläggande.

Efter domen går han, Klabbarparn och smeden på Alphyddan och slår runt i sällskap med två cykelsemest!rande flickor som de raggat upp. Notan för hela kalaset, inklusive champagne, lyder på 228:63. Då de saknar medel av denna storleksordning tvingas de lämna jeepen i pant och låna flickornas cyklar för hemfärden. När flickorna kommer för att hämta cyklarna hotar ett pinsamt avslöjande men de två firarna klarar sig och tar med fruarnas godkännande ut flickorna på en skogspromenad.

Sjökvist, som förgäves uppvaktat landsfiskalens söta hjälp Britta, löser ut jeepen och träffar överenskommelse med Åsa-Nisse om avbetalning i lanthandeln under femton år. Landsfiskalen friar till Britta och får ja.

Vid sjön sitter Klabbarparn i en snabbgående motorbåt. Trots Eulalias förmaningar kan inte Åsa-Nisse låta bli att fingra på starten och rätt som det är far båten i väg. Surfandes efter på klappbryggans överdel står den arma Eulalia. Man hann inte med att lossa förtöjningen.

Censur / granskning

Censurnummer 77519
Datum 1970
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2565 meter
Kommentar Aktlängder: 540-565-560-540-360 = 2565 meter - 94 minuter. Aktlängder: 540, 565, 560, 540, 360.


Censurnummer 77519
Datum 1963
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2565 meter
Kommentar Aktlängder: 540-565-560-540-360 = 2565 meter.


Censurnummer 77519
Datum 1962
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2565 meter
Kommentar Aktlängder: 540-565-560-540-360 = 2565 meter - 94 minuter. Aktlängder: 540, 565, 560, 540, 360.


Censurnummer 77519
Datum 1950-09-04
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2565 meter
Kommentar Aktlängder: 540-565-560-540-360 = 2565 meter - 94 minuter. Aktlängder: 540, 565, 560, 540, 360.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2565 meter
Längd i minuter 94 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Filmson i AB och Bob i Arbetaren anlade försonliga tonfall och tyckte att filmen med sina välkända typer och enkla lustigheter roade för stunden. Filmson fann det "inte värt att förneka" att John Elfström var "alldeles utmärkt" i sin roll och skrev om Ragnar Frisk att han "snällt och oförargligt klippt ihop vackra glimtar av Smålands vackra natur".

Övriga recensenter föreföll eniga om att dumheten alltid är förargelseväckande. GITS i AT, som hade vissa sympatier för "det ursprungliga" hos Bertil Boo, sammanfattade sin syn på filmen i följande kärva stycke: "Detta Svensk Talfilms senaste bidrag till kulturen är inspelat i ett enda syfte: Man skall tjäna pengar på folk med dålig smak. Svenska filmlustspels trogna garde -- tjuvskyttarna, landsfiskalen, handelsmannen, pigan i köket och de ilskna käringarna -- har inkallats till fälttåg på filmkomikens bakgård. Lundhs ateljé [sminkörfirman Carl M Lundh, Stockholm! har kört fram lösskägg med lastbilen, lumpboden har haft en stor dag som rekvisitaleverantör och gu' vet om den inte levererat manuskriptet också. Resultatet har blivit en klåparefilm som Gösta Sandin och Ragnar Frisk möjligen kunnat visa för varandra hemma i matsalen. Den förtjänar inte att rullas upp för en betalande publik."

Helge Åkerhielm ådagalade i MT att han inte kunde skåda så värst långt in i framtiden: "En film om Stig Cederholms seriefigur Åsa-Nisse från Tidsfördriv må vara hänt, men två är givet för mycket och man vill innerligen hoppas att den hedervärde hemmansägaren inte skall bli regelbundet återkommande på den vita duken också. Detta så mycket mer som den nya upplagan till väsentlig del består av upprepningar."

I Ny Dag skymtade signaturen Snapp faktiskt ett positivt drag i genren: "En enda sympatisk omständighet kan åberopas för denna sortens filmer, och det är att de attraherar samma sorts folk, som vrålar åt Hollywoodhumorn, vilken de därmed kan undvara."

Movie (StT) hoppades till sist att serien skulle dö av en alldeles bestämd orsak: "Om jag inte minns fel, så lovade Ludde Gentzel vid ett tillfälle i en intervju att aldrig spela Kronblom mer -- han hade tydligen tröttnat på att agera seriefigurfilmare. Nu väntar man bara på att John Elfström och Artur Rolén, skall följa exemplet och tacka nej till vidare Åsa-Nissehistorier. Bägge är utmärkta skådespelare, väl värda ett bättre öde än att behöva försöka vara roliga i filmer av det här slaget."

Kommentar Svensk filmografi

Filmen var den andra -- den första hette enbart Åsa-Nisse (1949/28) -- i raden av Åsa-Nissefilmer, sammanlagt tjugo, som iscensattes fram till slutet av 60-talet. (Se Kommentar till 1949/28.) Några av de mest farsbetonade scenerna klipptes in i Svensk Talfilms kavalkadfilm Dessa fantastiska smålänningar med sina finurliga maskiner (1966/10).

Inspelningen av Åsa-Nisse på jaktstigen, efter Stig Cederholms berättelser i tidningen Tidsfördrif, ägde rum vintern och våren (maj) 1950. Urpremiären gick av stapeln på biografen Saga i Vetlanda och åtföljdes av supé på Stadshotellet. Denna öppning utvecklade sig till tradition under 50- och 60-talet.

Robin Hood (StT) tog i sin spalt "Filmskott" 26.11.1950 upp den nedgörande kritiken av filmen, liksom den kritik av kritikerna som producenten Gösta Sandin och författaren Stig Cederholm levererat i öppna brev i AT. Robin Hood meddelade att testningar visat "att en icke obetydlig del av svenska folket (och av alla folk) intellektuellt står kvar på 10-12-åringars nivå" och att man borde tänka på att inte ge denna publik starkare andlig kost än den orkar med. "Varför inte unna dessa efterblivna element ett oskyldigt nöje också på bio? De är ju tillgodosedda både i radion (-) och i pressen (serierna) o s v", skrev kritikern och tillfogade att Sandin och Cederholm verkade födda till att "ädelmodigt ombesörja" den enkla underhållningen.

En diskussion på samma tema uppstod då TV2, som inköpt visningsrätten till Svensk Talfilms produktion, skulle visa de två första Åsa-Nissefilmerna 1970. Sändningsplanen anmäldes till Radionämnden av Svenska Filminstitutets chef Harry Schein; han ansåg att den stred mot bestämmelsen om "god underhållning". Någon bannlysning av den folkkäre Åsa-Nisse föranledde inte denna anmälan. Filmerna kom i TV med en viss fördröjning, spridning och förkortning. Åren 1971-79 visades i TV2 redigerade versioner av tolv Nissefilmer, varav flera i repris. Åsa-Nisse på jaktsti- gen sändes 23.3.1975 och 17.12.1977.

Förlaga

Originaltitel Dä ä sant, sa Åsa-Nisse (Novellsamling)
Författare Stig Cederholm


Originaltitel Åsa-Nisse berättar (Novellsamling)
Författare Stig Cederholm


Originaltitel Åsa-Nisse nummer 3 (Novellsamling)
Författare Stig Cederholm


Inspelning

(vårvintern samt maj månad) 1950-02 1950-05
Jönköping med omgivningar Sverige
Vetlanda med omgivningar Sverige
Norbergs bergslag Sverige
Åre Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1950-11-04 Astoria Stockholm Sverige 94 min
Sverigepremiär 1950-09-11 Teaterbio Jönköping Sverige 94 min
1950-09-11 Saga Vetlanda Sverige 94 min
TV-visning 1975-03-23 TV2 Sverige 90 min
1977-12-17 TV2 Sverige 90 min
1983-07-14 TV2 Sverige 90 min
1989-09-12 TV3 Sverige 90 min
1989-10-21 TV3 Sverige 90 min
1991-09-28 TV3 Sverige 90 min
2000-12-04 SVT1 Sverige 90 min
2004-09-13 SVT1 Sverige 90 min
2005-08-03 TV4 Sverige 90 min
Urpremiär 1950-09-11 Teaterbio Jönköping Sverige 94 min
1950-09-11 Saga Vetlanda Sverige 94 min
TV-visning 2006-07-11 TV4 Sverige 90 min
Dvd-release 2007-07-18 Sverige 90 min
TV-visning 2018-06-05 TV4 Film Sverige
2018-06-26 TV4 Film Sverige
2018-12-19 TV4 Film Sverige
2019-05-18 TV4 Film Sverige
2019-07-05 TV4 Film Sverige
2019-08-19 TV4 Film Sverige
2019-09-03 TV4 Guld Sverige
2019-09-07 TV4 Film Sverige
2019-09-22 TV4 Guld Sverige
2019-10-02 TV4 Film Sverige
2019-10-17 TV4 Guld Sverige
2019-11-17 TV4 Guld Sverige
2019-12-11 TV4 Guld Sverige
2019-12-15 TV4 Film Sverige
2020-01-14 TV4 Film Sverige
2020-01-31 TV4 Guld Sverige
2020-03-03 TV4 Film Sverige
2020-03-07 TV4 Guld Sverige
2020-03-27 TV4 Guld Sverige
2020-04-04 TV4 Film Sverige
2020-04-23 TV4 Film Sverige
2020-04-25 TV4 Guld Sverige
2020-05-07 TV4 Film Sverige
2020-05-09 TV4 Guld Sverige
2020-05-23 TV4 Film Sverige
2020-05-24 TV4 Guld Sverige
2020-05-30 TV4 Guld Sverige
2020-06-11 TV4 Film Sverige
2020-06-24 TV4 Film Sverige
2019-03-11 TV4 Film Sverige

Musikstycken

Originaltitel Vid min cittra vill jag kvittra
Kompositör Sven Rüno (1950)
Textförfattare Fritz Gustaf (1950)
Sångare Astrid Bodin (dubbar Helga Brofeldt)
John Elfström
Bertil Boo


Originaltitel Caprice for Strings
Kompositör Edward White


Originaltitel Sea Menace
Kompositör Clive Richardson


Originaltitel Cobweb Castle
Kompositör Granville Bantock


Originaltitel Storm at Sea
Kompositör Granville Bantock


Originaltitel Strings in the Mood
Kompositör Walter Collins


Originaltitel From the Guildford Suite
Kompositör Thomas F. Dunhill


Originaltitel Wheels Within Wheels
Kompositör Ronald Hanmer


Originaltitel Toréador, en garde. Ur Carmen
Kompositör Georges Bizet (1875)
Textförfattare Henri Meilhac (fransk text 1875)
Ludovic Halévy (fransk text 1875)
Palle Block (svensk text 1878)
Carl Axel Strindberg (svensk text 19??)
Sångare Gustaf Lövås (här: "Jag älskar Britta, Britta älskar mig")


Originaltitel Åh, min Britta, vi möttes vid en sjöastrand
Sångare Gustaf Lövås


Originaltitel Dinner Conversation
Kompositör Hal West


Originaltitel Idyl in the Clouds
Kompositör Ludo Philipp


Originaltitel Cartoon Comedy
Kompositör Gilbert Vinter


Originaltitel In the Machine Shop
Kompositör Norman Demuth


Originaltitel I villande skogen jag vallar min hjord
Kompositör Andreas Randel (1846)
Textförfattare Fredrek på Rannsätt (1846)


Originaltitel Melody in Moccasins
Kompositör Wilfred Burns


Originaltitel Rocken, västen och byxorna och skorna
Kompositör Skånska Lasse
Textförfattare Skånska Lasse
Sångare John Elfström
Artur Rolén
Josua Bengtson
Siv Ericks


Originaltitel När skogarna sjunga
Kompositör Sven Rüno (1950)
Textförfattare Fritz Gustaf (1950)
Sångare Bertil Boo


Originaltitel Creeping Horror
Kompositör Gilbert Vinter


Originaltitel Tell-Tale Heart
Kompositör John Foulds


Originaltitel Grotesque Walk
Kompositör Hal West


Ämnesord

Filmparodi
Jönköping
Norbergs bergslag
Räv
Tjuvjakt
Vetlanda
Åre

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2525


Typ Duplikatnegativ Huvudtext
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2625


Typ Tonnegativ Huvudtext
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel ÅSA-NISSE PÅ JAKTSTIGEN
Tryckeri Tryckeri AB Småland
Affischdesign Walter Bjorne


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel ÅSA-NISSE PÅ JAKTSTIGEN Ingen går säker i Knohultsbygden när Åsa-Nisse och Klabbarparn laddar om...


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel ÅSA-NISSE PÅ JAKTSTIGEN John Elfström * Artur Rolén
Tryckeri Robert E. Petersen offset-bogtryck


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Åsa-Nisse på jaktstigen. Efter Stig Cederholms berättelser. Scenario: Ted Berthels.
Omfång 183 s. + rollista 1 s. + miljölista 13 s. + 6 s. löst tillägg + 3 s. sångtexter i lösa blad.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Åsa-Nisse på jaktstigen. Efter Stig Cederholms berättelser. Scenario: Ted Berthels.
Omfång 183 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 3
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?