Grundfakta

Media (3 st)

Originaltitel Två trappor över gården
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1950-02-06

Medverkande

Gertrud Fridh
Inga Larsson

Bengt Eklund
Bengt Hallberg, konstnär

Irma Christenson
Tessan, prostituerad, Ingas faster

Sif Ruud
Syster Gunhild, skyddshemsföreståndarinna

Elof Ahrle
Konrad, nattvakt

Åke Fridell
portvakt

Visa alla medverkande

Handling

Den rotlöse, missanpassade konstnären Bengt Hallberg rymmer från ett mentalsjukhus, vars överläkare anser honom vara ett hopplöst fall och farlig för sin omgivning. Bengt söker upp Inga...

Visa hela handlingen

Press

Stockholmspressen syntes enig i sin uppfattning att fotografen Sten Dahlgren gjort ett mästerligt arbete och Gertrud Fridh i den ledande kvinnliga rollen visat upp ett känsligt och levande...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Medverkande

Gertrud Fridh Inga Larsson
Bengt Eklund Bengt Hallberg, konstnär
Irma Christenson Tessan, prostituerad, Ingas faster
Sif Ruud Syster Gunhild, skyddshemsföreståndarinna
Elof Ahrle Konrad, nattvakt
Åke Fridell portvakt
Björn Berglund Ingas far
Ilse-Nore Tromm Ingas mor
Stig Järrel konstsamlare
Lisskulla Jobs diakonissa
Ann Bornholm Inga som barn
Ingrid Lothigius ''Ugglan'', skyddshemsledarinna
Else Fisher Anita
Ella Lindblom Siv
Barbro Nordin Greta
Gunnel Asplind Annemarie
Brita Billsten Bojan
Åke Claesson överläkare på mentalsjukhus
Sven Lindberg underläkare på mentalsjukhus
Magnus Kesster förhörsledare hos polisen
Gunnar Sjöberg präst
Sven-Eric Gamble Gunnar, våldtäktsyngling
Göthe Grefbo löjtnant i Frälsningsarmén
Karin Miller Olsson, kadett i Frälsningsarmén
Sylva Åkesson portvaktens fru
Jan Svensson Jan, portvaktens son
Arne Lindblad gatuförsäljare
Carl Deurell gubbe i källare
Wiktor "Kulörten" Andersson Johan, Konrads kompis
Julia Cæsar Julia, hyresgäst i Larssons fastighet
Meg Werner Solveig, Ingas lekkamrat
Torsten Lilliecrona flyttkarl
Birger Åsander flyttkarl
Lars Ekborg bebop-dansare
Marianne Schüler bebop-dansare
Georg Skarstedt ölbuse
Tom Walter Tjocken
Nils Hallberg Knarren
Ruth Weijden kocka på båt
Hans Sundberg eldare
Kerstin Wibom flicka hos Tessan
Doris Söderström främmande kvinna hos Larsson
Hans Bjerkeling gäst hos Tessan
Yngwe Nyquist elegant herre
Stig Malmroos kriminalare
Birger Sahlberg en man
Millan Olsson en kvinna
Rune Stylander polis
Carl-Olof Alm polis
Gretchen Eriksson syster Thea
Solveig Hedengran Solveigs mor
Marianne Nielsen en kvinna i Larssons fastighet
Sif Westerberg frälsningssoldat
Börje Blomberg frälsningssoldat
Anne Westerlund frälsningssoldat
Mona Dan-Bergman frälsningssoldat
K.G. Wallén polis
Tore Eklund polis
Carl Andersson kriminalare
Lennart Skärberg kriminalare
Bo Wärff kille
Roland Siwerth kille
Hartwig Lindsjö ölgubbe
Harriet Andersson flicka på skyddshem
Maj-Britt Kjellman flicka på skyddshem
Annalisa Wenström flicka på skyddshem
Britt Qvint flicka på skyddshem
Marianne Anderberg flicka på skyddshem
Ruth Marcuse flicka på skyddshem
Britt Tjernell flicka på skyddshem
Sylvia Blomdahl flicka på skyddshem
Ulla Britt Eriksson flicka på skyddshem
Kerstin Andersson flicka på skyddshem
Solveig Isaksson flicka på skyddshem
Ulrik Stålbrand gäst hos Tessan
Gösta Säfbom pianist hos Tessan

Bolag

Produktionsbolag AB Kungsfilm
Distributör i Sverige (35 mm) AB Kungsfilm 1950
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium

Handling

Den rotlöse, missanpassade konstnären Bengt Hallberg rymmer från ett mentalsjukhus, vars överläkare anser honom vara ett hopplöst fall och farlig för sin omgivning. Bengt söker upp Inga Larsson, den enda människa som betyder något för honom. Hon älskar honom och vill att de skall lämna stan och slå sig ned tillsammans på en liten ö i skärgården. Rädd att Bengt skulle överge henne om han fick reda på hennes förflutna genom andra anförtror hon honom sin trista barndom och uppväxttid.

Hon är född i en hyreskasern "två trappor över gården" och har lekt på grå cement bland hängande tvätt och soptunnor. Fadern är arbetsovillig, en samtidigt hård och undfallande typ. Modern arbetar för familjens uppehälle; då hon är borta från hemmet bedrar mannen henne. Ingas sexualitet kopplas tidigt till skräckupplevelser; som barn utsätts hon för närmanden av en ful gubbe och i puberteten blir hon våldtagen på tvättvinden av en grabb i kvarteret.

Drömmar om skönhet, lyx och äventyr förs in i hennes liv av Faster Tessan. Tessans tillgångar härrör i själva verket från prostitution. Det dröjer inte länge förrän hon övertalar Inga att skaffa sig inkomster på samma slags verksamhet. Nu upptäcker samhället Inga. Sedan fadern skrivit på de nödvändiga papperen förs hon till ett skyddshem.

Skyddshemsmiljön präglas av en auktoritär disciplin, religiöst hyckleri och brist på verkligt intresse för flickornas känsloproblem. De längtar bara till friheten utanför. Föreståndarinnan Gunhild synes dock hysa ett personligt intresse för Inga; hon ger henne gåvor och säger sig vilja hjälpa henne.

Efter skyddshemsvistelsen återupptar Inga prostitutionen, blir nedgången och sjuk. Moderns död driver henne mot tanken på självmord men vid den tidpunkten träffar hon Bengt. Han ger henne nytt livsmod.

Till sin planerade flykt behöver de pengar; Bengt som är efterspanad, måste ha nya kläder. Inga åtar sig förberedelserna och gömmer Bengt i en källare, använd som lagerlokal av den färghandel där Inga arbetar. Han upptäcks av portvaktens pojke men lyckas komma på god fot med honom. Pojken får veta att Bengt är "detektiv" och lovar att inte avslöja honom.

Inga beger sig till Tessan för att låna pengar men blir uppehållen av hennes gäster. Tessan menar att pengar måste man göra sig förtjänt av och vägrar låna Inga några.

Oroad över att Inga inte kommer tillbaka ger sig Bengt ut på stan för att själv skaffa pengar; han pressar av en konsthandlare, som haft hans tavlor till försäljning, några hundralappar. Vid återkomsten till gömstället överraskas han av portvakten, beväpnad med pistol. Denne har på ett brutalt sätt tvingat sonen att avslöja främlingen i husets källare. Under slagsmål med portvakten kommer Bengt över vapnet och skjuter ned sin motståndare. Skottet visar sig senare endast ha åstadkommit ett ytligt sår.

Polisen är nu Bengt i hälarna; ett av deras skott skadar honom i axeln. Per telefon kommer han överens med Inga om en ny mötesplats. De skall träffas i hennes fars tillfälligt tomma lägenhet. Av en slump har Inga stött ihop med skyddshemsföreståndarinnan, anförtrott henne sin belägenhet och fått pengar av henne. Kort därpå grips Inga av polisen och förhörs om Bengt.

För att undgå upptäckt gömmer sig Bengt på ett lastflak och transporteras till ett taggtrådsinhägnat beredskapslager för trafikskyltar utanför stan. I en barack stöter han på nattvakten som försöker lugna ned honom. Bengt är desperat och viftar hotfullt med sitt vapen, men nattvakten låter sig inte skrämmas. Sedan han förbundit Bengt visar han honom vägen ut.

Återvänd till stan tar sig Bengt in i Larssons lägenhet och lägger sig där att vänta. Han plågas av ångest och gör ett halvhjärtat försök att kontakta sjukhuset. Så småningom sjunker han i dvala, hemsökt av mardrömmar.

Inga har släppts av polisen och lyckats skaka av sig de skuggande detektiverna. Men till mötet med Bengt kommer hon för sent. Från fönstret i lägenheten har han sett två poliser närma sig över gården och i känslan av att vara kringränd och hjälplöst utlämnad skjutit sig.

Censur / granskning

Censurnummer 76497
Datum 1950-01-20
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2700 meter
Kommentar Aktindelning: 505-565-610-495-525 = 2700 m - 99 minuter. Aktlängder: 505, 565, 610, 495, 525.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2700 meter
Längd i minuter 99 min
Akter 5 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Stockholmspressen syntes enig i sin uppfattning att fotografen Sten Dahlgren gjort ett mästerligt arbete och Gertrud Fridh i den ledande kvinnliga rollen visat upp ett känsligt och levande ansikte. I andra delar rådde oenighet.

Några kritiker tog till grova ord och stämplade filmen som ett kapitalt misslyckande (MT), grov spekulation från författarens sida (AB) och byggd på "ett pekoral av ännu mera besvärande karaktär än Sånt händer inte här" (1950). Det sista omdömet formulerade Harry Schein i BLM.

Såväl Schein som signaturen Filmson i AB menade dock att filmen hade sitt intresse; den avslöjade "regissörens artistiska bildsinne, hans visuella begåvning", skrev Schein, och Filmson, som höll produkten för en "pyttipanna à la Bergman", slutade med följande ord: "Först och sist är det dock de Stockholmska bakgårdsinteriörerna och stämningsbilderna i allmänhet, sedda genom ett temperament som värmts av tysk och fransk film, som gör att filmen trots allt är sevärd."

De bergmanska inslag man eventuellt kunde skönja i filmen störde inte signaturen Jerome i DN: "I någon mån förefaller Werner och manuskriptförfattarna (-) vara påverkade av den Ingmar Bergmanska synen på livet som ett fängelsehelvete. Men trots en hel del melodramatiska ingredienser (Åke Fridells stövelbetonade portvakt t ex) berättas här mjukare och mera dämpat. Werner engagerar sig inte med samma frenesi som Bergman i det djävliga i detta livet. När filmen är slut kommer man först och främst ihåg renheten och poesin kring Ingas gestalt, detta i all synnerhet som Gertrud Fridh förkroppligar henne mjukt och levande och med en finess som får även nog så banala repliker att verka naturliga och äkta. Att det - lyckligtvis - aldrig blir fråga om någon sentimentalt tecknad bakgårdsmadonna är både skådespelarnas och regissörens förtjänst. Även Bengt Eklund är i det stora hela utmärkt i Bengts roll; de desperata momenten lyckas dock skådespelaren inte alltid få fason på."

Robin Hood (StT) tyckte däremot att filmen hopade "lidande, elände och rusk" på den arme biobesökarens huvud och gav sig utrymme att specificera denna åsikt med en särskild förteckning: "Två trappor över gården innehåller: 1 sinnessjuk, 1 kvinnl f d skyddshemspatient, 1 sadistisk portvakt, 1 våldtäktsyngling, 1 gatnymf, 1 skyddshemsdirektris med lesbisk atmosfär o s v." För övrigt var kritikerns huvudinvändning mot filmen att han inte fick något fast grepp på rollkaraktärerna och utpekade manusförfattarna som ansvariga: "Huvudfelet måste ligga i manuskriptet, som angriper ett dramatiskt, vackert och poetiskt ämne -- två ensamma, utstötta människors grymma kärlekstragedi -- men inte förmår tränga tillräckligt djupt och bygga upp tillräckligt fast och klart. Och för mycket kopierar tidigare filmer."

Mest imponerad var A Gunnar Bergman i AT, som hade följande att säga om verkets upphovsmän: "Tillsammans har de skapat en film som lever och griper, som är realistisk på samma gång som den vittnar om fantasikraft (-). Och där finns en välgörande och frisk fränhet i skildringen - särskilt den från skyddshemmet för flickor. Man väjer inte heller för ganska kraftig satir över diverse välmenta men verkningslösa räddningsförsök från anstaltsprästens eller frälsningsarméns sida. (-) En filmiskt tänkt och filmiskt skapad berättelse om unga människors ensamhet, längtan och strävan. En skildring där den sociala sidan av saken får sitt och den mänskligt psykologiska sitt, ingen ensidighet och ingen blindhet för någondera."

Kommentar Svensk filmografi

Författaren Nils Idström (1900-1966) utgav under pseudonymen Karsten Wimmermark åren 1945-1955 ett halvt dussin romaner, företrädesvis skildrande subkulturen i urban miljö, eller som Aftonbladets recensent uttryckte saken: "känd som exploatör av storstadens kloakavfall".

"Två trappor över gården" publicerades 1949 på Karl B. Svenssons förlag i Stockholm. Två andra böcker av Wimmermark användes som underlag för filmer. "Birger Jarlsgatan" (1948) manusbearbetades av Mårten Edlund och inspelades av Gösta Werner. I distribution fick den titeln Gatan (1949). I fallet Farlig kurva (1952), regisserad av Egil Holmsen, behöll filmen bokens titel.

Inspelningsstart för Två trappor över gården skedde i början av augusti 1949 och arbetet pågick till första veckan i november. Skyddshemsavsnittets exteriörer togs vid det gamla bruket Strömsberg c:a en mil norr om Tierp i Uppland. Trista bakgårdar hittade regissören bl.a. på Karlbergsvägen 83, Döbelnsgatan 38, Rehnsgatan 14 och Markvardsgatan 5 i Stockholm.

1950-01-21 hade Kungsfilm anordnat en smygpremiär på Skandiabiografen i Uppsala. Efter föreställningen fick publiken svara på vissa frågor som ställts i ett utdelat formulär. Enligt Werner kan smärre ändringar av filmen ha skett till följd av opinionsundersökningen men någon omcensurering ägde i varje fall ej rum.

I Tyskland ändrades filmen genom omklippning så att den fick ett positivt slut. Detta lät sig så mycket lättare genomföras som den samtidigt försetts med tyskt tal. Premiären ägde rum i Hamburg 1952-02-28 under titeln Insel der Sehnsucht. Följande år kom filmen till Frankrike och kallades där Les parias. Märkligt nog fick den med bibehållen originaltitel premiär i Norge 1950-04-10, alltså före Stockholmspremiären.

[Två trappor över gården var under många år helt försvunnen. År 2010 återfanns emellertid en franskdubbad 16mm-kopia av filmen. Denna finns numera bevarad på Filmarkivet vid Svenska Filminstitutet.]

(Kommentaren redigerad 2013-06-14)

Förlaga

Originaltitel Två trappor över gården (Roman)
Författare Karsten Wimmermark


Inspelning

1949-08 1949-11
Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé)
Karlbergsvägen 83 Stockholm Sverige
Döbelnsgatan 38 Stockholm Sverige
Rehnsgatan 14 Stockholm Sverige
Markvardsgatan 5 Stockholm Sverige
Vaxholm Sverige
Strömsbergs bruk Tierp, Uppland Sverige
Venngarns slottskapell Sigtuna Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1950-11-08 Skandia Stockholm Sverige 99 min
Sverigepremiär 1950-02-06 Metropol Gävle Sverige 99 min
1950-02-06 Röda Kvarn Uppsala Sverige 99 min
1950-02-06 Röda Kvarn Örebro Sverige 99 min
Annan visning 1950-04-10 Norge 99 min (Norsk biografpremiär)
1952-02-28 Hamburg Västtyskland (Omklippt version)
1950-01-21 Uppsala Sverige 99 min (Smygpremiär)

Musikstycken

Originaltitel Elegi
Kompositör Charles Wildman


Originaltitel Conflict
Kompositör Ludo Philipp


Originaltitel Prunella
Kompositör Leslie Bridgewater


Originaltitel Var barmhärtig
Kompositör Nikolaj Romanovič Bakalejnikov
Textförfattare Algot Sandberg (svensk text)
Nikolaj Romanovič Bakalejnikov (rysk text 1908)


Originaltitel Spectre
Kompositör Joseph Engleman


Originaltitel Guldgrävarsången
Textförfattare Fredrik Bloom


Originaltitel Impending Doom
Kompositör Hans May


Ämnesord

Bakgård
Frälsningsarmén
Främlingskap
Ful gubbe
Föräldrar och barn
Homosexualitet/kvinnlig
Konsthandlare
Konstnär
Mardröm
Nattvakter
Portvakter
Prostitution
Präst
Psykopat
Självmord
Skyddshem
Skyddshemsföreståndarinna
Social missanpassning
Socialvård
Strömbergs bruk
Symbolism
Ungdomsbrottslighet
Vaxholm
Venngarns slottskapell
Våldtäkter

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel TVÅ TRAPPOR ÖVER GÅRDEN
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.
Affischdesign G. F. Bodin


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel TVÅ TRAPPOR ÖVER GÅRDEN
Tryckeri Zetterlund & Thelanders boktryckeri AB


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel TVÅ TRAPPOR ÖVER GÅRDEN
Tryckeri Borås kliché & litografiska AB


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Gertrud Fridh TVÅ TRAPPOR ÖVER GÅRDEN
Tryckeri Borås kliché & litografiska AB


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Två trappor över gården. Filmbearbetning: Nils Idström. Scenario: Ivar Ahlstedt.
Omfång 238 s. Roll- och miljölista över separata ljudupptagningar m.m. (30 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Två trappor över gården.
Omfång 238 s. + 13 s. tillägg, löst manus. roll- och miljölista och lista över separata ljlud m.m. ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Två trappor över gården. Scenario efter Karsten Wimmermarks bok med samma namn. Av Nils Idtröm och Ivar Ahlstedt.
Omfång 157 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 8
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?