Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Kastrullresan
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1950-12-16

Medverkande

Eva Dahlbeck
mamma Larsson

Sigge Fürst
pappa Per Ivar Patrik (Pip) Larsson, uppfinnare

Edvin Adolphson
Enoksson, luffare

Sture Lagerwall
Vilfred Vågberg, privatdetektiv

Olof Winnerstrand
farbror Öl, bryggare, döpt Enok

Julia Cæsar
fröken Lur

Visa alla medverkande

Handling

Lasse är den äldsta pojken i familjen Larsson. Han håller på att skriva en bok om sin ovanliga familj. Pappa Larsson är uppfinnare och heter Per Ivar Patrik i förnamn. Han har konstruerat...

Visa hela handlingen

Press

Sju huvudstadstidningar tyckte, med enstaka reserva!tioner, att filmatiseringen av Edith Unnerstads barnbok lyckats väl. Två tidningar -- DN och Ny Dag -- var mycket kritiska: filmen sprack...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Manustitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Ej inspelat manus
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Smink
B-ljud

Medverkande

Eva Dahlbeck mamma Larsson
Sigge Fürst pappa Per Ivar Patrik (Pip) Larsson, uppfinnare
Edvin Adolphson Enoksson, luffare
Sture Lagerwall Vilfred Vågberg, privatdetektiv
Olof Winnerstrand farbror Öl, bryggare, döpt Enok
Julia Cæsar fröken Lur
Ragnvi Lindbladh moster Bella
Björn Berglund motorcykelpolis
Tom Walter Svartis, dynamitard
Svea Holst fröken Eternell, hushållerska hos farbror Öl
Birger Åsander Lång-John, dynamitard
John Melin herr Sirius, hälare, fröken Lurs granne
Birgitta Olzon Dessi, döpt Desdemona Larsson
Lasse Sarri Lasse Larsson, berättaren
Ann Bornholm Mirre, döpt Miranda Larsson
Inger Norberg Rosalinda Larsson
Öyvind Serrander Knutte Larsson
Jurgen Palmgren Pysen, döpt Patrik Larsson
Pär Lundin Lilla O, döpt Ofelia Larsson
- Ej krediterade:
Hans Lindgren Sven, campande yngling
Gunnar Lundin motorcykelpolis

Bolag

Produktionsbolag Svenska AB Nordisk Tonefilm
Distributör i Sverige (35 mm) Svenska AB Nordisk Tonefilm 1950
Laboratorium AB Kinocentralen

Handling

Lasse är den äldsta pojken i familjen Larsson. Han håller på att skriva en bok om sin ovanliga familj. Pappa Larsson är uppfinnare och heter Per Ivar Patrik i förnamn. Han har konstruerat en kastrullkombination, där kastrullerna piper i olika tonarter allteftersom maten blir färdig. Den kallas förstås Pip-Larssons Pip-Kastrull.

Med sju barn -- Dessi, Lasse, Mirre, Rosalinda, Knutte, Pysen och Lilla O -- är det trångt hos Larssons och de söker en större bostad. Men det är inte lätt att få tag på i huvudstaden. Familjen sätter sitt hopp till en ensam äldre släkting -- Farbror Enok -- som äger ett bryggeri och av barnen döpts till Farbror Öl. Denne visar sig dock snål och knarrig och vill inte ha några barn hos sig. Så dör han. Pengarna har han testamenterat till sin hushållerska; Larssons får ärva bryggarhästarna Lotta och Laban och några vagnar.

Läget ser dystert ut men mamma Larsson får en idé: varför inte bygga om ett par bryggarvagnar till ett rullande hem, fara på semester till Moster Bella i Uppsala och sälja Pip-Kastrullen under vägen. Barnen tycker det är ett fint förslag, och en vacker sommardag börjar den äventyrliga färden.

Mamma Larsson är duktig på att sälja. På en bondgård byter de till sig en höna mot kastrullen. Rosalinda har livlig fantasi; hon möter Vilfred Vågberg, privatdetektiv, och inbillar honom att hon blivit bortrövad. Han vill anhålla Larssons men får en lugnande förklaring av föräldrarna som han inte riktigt tror på.

I Upplands backar lossnar den bakersta vagnen och ger sig av på egen hand. Två vänliga motorcykelpoliser påträffar den emellertid i oskadat skick, liksom dess innehåll Lilla O.

På en badplats träffar Dessi en ung campare som gärna vill att de skall sällskapa. Osäker på sina känslor kvitterar hon en kyss med en örfil och måste tala ut med Mamma om saken. Lasse upptäcker en skum figur smygande bland vagnarna och infångar honom efter en vild jakt. Det visar sig vara luffaren Enoksson; han har kommit för att stjäla mat. Sedan familjen förstått att han bara är ensam, fattig och hungrig blir han bjuden på hönsmiddag och pappa Larsson ger honom i uppdrag att sälja Pip-Kastrullen i gårdarna. Barnen gillar Enoksson för han kan bl a trolla.

En badande pojke välter med sin båt. Medvetslös räddas han i land av Dessi och återkallas med familjens gemensamma ansträngningar till livet. Livräddarinsatsen uppmärksammas i pressen.

I Uppsala tar familjen in hos Moster Bella. Hennes hus ägs av den förmögna Fröken Lur, en gammal dam med nedsatt hörsel som inte hör så värst mycket i sin öronlur. En natt får hon besök av de två efterlysta dynamitarderna Lång-John och Svartis. De är ute för att stjäla hennes pengar med överraskas av barnen. Föräldrarna alarmeras med den geniala Pip-Kastrullen och efter ett vilt slagsmål övermannas bovarna. Belöningen för gripandet delas lika mellan Larssons och Vågberg; den senare har infunnit sig i det avgörande ögonblicket.

Samtidigt ordnar det sig med familjens bostad. Den barnilskne grannen Herr Sirius avslöjas som hälare och efter honom blir ett utrymme ledigt. Enoksson får fortsatt förtroende att sälja kastrullen, vilket räddar honom till ett rättskaffens liv, och sist men inte minst ser Fröken Lur till att fabrikationen av Pip-Larssons uppfinning kommer igång på allvar.

Censur / granskning

Censurnummer 78064
Datum 1963-03-12
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2215 meter


Censurnummer 78064
Datum 1951-09-25
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 885 meter
Kommentar Aktlängder: 445-440 = 885 meter - 81 minuter. Aktlängder: 445, 440.


Censurnummer 78064
Datum 1950-12-13
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2215 meter
Kommentar Spetlid: 81 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2215 meter
Längd i minuter 81 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Sju huvudstadstidningar tyckte, med enstaka reserva!tioner, att filmatiseringen av Edith Unnerstads barnbok lyckats väl. Två tidningar -- DN och Ny Dag -- var mycket kritiska: filmen sprack på sin omöjliga ambition att underhålla både barn och vuxna och förvans!kade ett fint litterärt underlag.

En "frisk och trevlig film" deklarerade Robin Hood i StT och utpekade särskilt barnen som bärare av dess kvalitet: "Regissören Mattsson har lyckats förträffligt med dem. De är uppfriskande naturliga och biosalongens barn kommer att gilla dem. Särskilt berättaren Lasse (Sarri), som behåller huvudet kallt och gör de små nävarna varma i kampen mot luffare och tjuvar. Och en blomma bör överräckas åt Birgitta Olzon. Mer än en blomma får hon inte, annars blir hon kanske bortskämd i förtid -- och skämd". Beröm fick även Julia Cæsar och Edvin Adolphson. Den sistnämnde ville kritikern tilldela tapperhetsmedalj för modet "att styra ut sig så till den milda grad och skumpa omkring så fånigt".

Filmson (AB) fann "fel att förarga sig över" -- utan att närmare precisera dem -- men tog dem med samma jämnmod "som efterhängsna sommarflugor eftersom det ändå är så här roligt när det är sol ute, sol inne o s v, och familjelyckan blommar så där carl larssonskt naivt och rart".

Att göra Eva Dahlbeck och Sigge Fürst till ett par lyckliga föräldrar tyckte Filmson var ett gott grepp: "Hennes praktiskt-romantiska kärleksförklaring till den lätt förströdde husfadern, sedan ungarna äntligen blivit nattade, får något nästan rörande svenskt genom hennes hemstickade varma mjukhet och hans ohyvlade men pålitliga ömhet."

I SvD utnämnde Lill filmen till "jullovets självskrivna bionöje i år" och ansåg att filmen "lyckligt bevarat det väsentliga i boken, nämligen det smittande lynnet och dess anda av vänlighet och kärleksfull sammanhållning".

En motsatt uppfattning hyste Colomba i DN. Hon hörde till de besvikna och angrep en, enligt hennes uppfattning, "dålig film för alla kategorier": "Trots ett avsevärt kapitaltillskott från ungdomsvänligt förlagshåll, kombinerat med kravet att använda ett oantastligt manuskript som ställts till förfogande, har filmbolaget gått tillväga på känt maner: man har samlat ihop ett antal dragande 'stjärnor', lagt in litet kärleksscener och ett par schlager, stoppat in ett par extra personer utan sammanhang med handlingen, flyttat den från Norrköping till Uppsala, och tagit bort den mangelbod som är det väsentliga målet för resan, samt lagt till ett fruktansvärt råkurr av knölaktigaste slag för att vinna skinnjacksgängens bevågenhet. Resultatet har blivit en stereotyp och ganska tarvlig historia, där kärleken tråkar ut och busaktigheten slår."

Ny Dags recensent ville inte närmare tala om det "tvivelaktiga i att lära ut till barnen att 'företagsamhet' och glatt humör alltid leder till -- arv från någon rik tant", men hävdade att huvudskådespelarna var "felplacerade i de misslyckade rollerna", Edvin Adolphson "maskerad som sekelskiftets julspöken" och "ett par bovar härstammande från filmens barndom".

Kommentar Svensk filmografi

Författarinnan Edith Unnerstad (1900--1982), född i Helsingfors, har skrivit ett 20-tal litterära verk, bl a flera mycket populära barnböcker. Till de senare hör "Kastrullresan" (1949) och "Nu seglar Pip-Larssons" (1950), publicerade på bokförlaget Rabén & Sjögren i Stockholm.

"Kastrullresan" vann en av förlaget utlyst pristävlan (med större vinstsumma), för vilken angavs att vinnande manuskript skulle filmas. Författarinnans eget filmmanuskript användes dock ej. Börje Larsson skrev ett nytt som av producenten ansågs publikvänligare. Det torde vara dessa förhållanden signaturen Colomba i DN åsyftar i sin recension.

Förlaga

Originaltitel Kastrullresan (Barnbok)
Författare Edith Unnerstad


Inspelning

(sommaren) 1950 1950
Filmoateljén Stockholm
Sigtuna

Visningar

Sverigepremiär 1950-12-16 Olympia Stockholm Sverige 81 min
TV-visning 1971-06-27 TV1 Sverige 78 min
1988-04-03 TV3 Sverige 78 min
1988-12-18 TV2 Sverige 78 min
1992-08-18 TV2 Sverige 78 min
1995-04-18 TV2 Sverige 78 min
1999-12-22 SVT1 Sverige 78 min
Urpremiär 1950-12-16 Olympia Stockholm Sverige 81 min
Cinemateksvisning 2019-04-21 Filmhuset Stockholm Sverige

Musikstycken

Originaltitel Le ett soligt leende
Kompositör Charlie Norman (1950)
Textförfattare Börje Larsson (1950)
Sångare Sigge Fürst (repris)


Originaltitel Den första kyssen
Kompositör Charlie Norman (1950)
Textförfattare Börje Larsson (1950)
Sångare Eva Dahlbeck


Originaltitel Ja, mesommersnatta är aldrig lång ...
Sångare Edvin Adolphson


Originaltitel Älvsborgsvisan
Textförfattare August Wilhelm Thorsson (1883)
Sångare Edvin Adolphson


Originaltitel Sånglåt från Hälsingland
Musikarrangör Thore Swanerud


Ämnesord

Barndetektiver
Barnfilm
Bostadsbrist
Bov
Bryggare
Dynamitarder
Fri företagsamhet
Husvagnar
Hästar
Köksredskap
Land motsatt stad
Livräddning
Luffare
Privatdetektiver
Resa
Sigtuna
Tjuv
Uppfinnare
Uppsala

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2222


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2211


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2191


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel KASTRULL-RESAN
Tryckeri Borås kliché & litografiska AB


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel KASTRULL-RESAN
Tryckeri Bror Ekegrens boktryckeri


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel KASTRULLRESAN
Tryckeri Bror Ekegrens boktryckeri


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel KASTRULL-RESAN
Tryckeri Bror Ekegrens boktryckeri


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel En festlig svensk folkekomedie med masser af humør LANDEVEJSUNGER
Tryckeri Dyva & Jeppesens bogtryckkeri A/S


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Vi Larssons.
Omfång 143 s. Miljölista (7 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Vi Larssons.
Omfång 144 s. + anteckningar på inbundna blad. Miljölista (8 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Kastrullresan. Efter Edith Unnerstads prisbok. Manus: Börje Larsson.
Omfång 28 s. Produktionsuppgifter (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?