Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Kyssen på kryssen
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1950-12-16

Medverkande

Annalisa Ericson
Sonja Brenner, skådespelerska/ Lisa Yhlén, amatöraktris

Gunnar Björnstrand
Lasse Brenner, filmregissör, Sonjas man

Karl-Arne Holmsten
James Deckert, playboy

Åke Grönberg
Knutte Glans, filmfotograf

Jan Molander
Josef, inspelningsledare

Olof Winnerstrand
Deckert, kommendant på Främlingslegionens fort utanför Casablanca, James farbror

Visa alla medverkande

Handling

Lasse Brenner, baskerklädd demonregissör kämpande mot "den andefattiga skomakarrealismen" i svensk film, håller som bäst på med ännu en film om livets nattsidor, prostitution, barnamord,...

Visa hela handlingen

Press

Fastän Svensk Filmindustri sparade sin soliga kryssningsfilm till decembermörkret blev inte alla Stockholms filmrecensenter roade. "En kryssning med 'Saga' och äventyr i London,...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel
Manustitel

Filmteam

Regi
Manus
Idé
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Scenario
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Orkesterledare
B-ljud
Mixning
Förtexter

Medverkande

Annalisa Ericson Sonja Brenner, skådespelerska/ Lisa Yhlén, amatöraktris
Gunnar Björnstrand Lasse Brenner, filmregissör, Sonjas man
Karl-Arne Holmsten James Deckert, playboy
Åke Grönberg Knutte Glans, filmfotograf
Jan Molander Josef, inspelningsledare
Olof Winnerstrand Deckert, kommendant på Främlingslegionens fort utanför Casablanca, James farbror
Bengt Eklund skådespelare i Brenners ångestfilm i rollen som hallicken Claes Herman
Julia Cæsar uppasserska på Saga
Håkan Westergren Felix, filmdirektör
Marianne Löfgren skådespelerska i Brenners ångestfilm i rollen som Klarabella
- Ej krediterade:
Lasse Krantz direktör Yhlén, Lisas far
John Melin pirat på värdshuset Bella Vista
Georg Skarstedt pirat på värdshuset Bella Vista
Birger Åsander pirat på värdshuset Bella Vista
Alexander von Baumgarten värden på Bella Vista
Magnus Kesster mannen i vita kostymen, skum typ på Bella Vista
Sven Magnusson mannen med träbenet, skum typ på Bella Vista
Wiktor "Kulörten" Andersson Pettersson, scenmästare i filmateljén
David Erikson laboratoriemannen i körrummet
Alf Östlund autografjägaren ombord på Saga
Olav Riégo skeppsläkare på Saga
Georg Adelly stewarden på Saga
Gustaf Hedberg styrman på Saga
Evert Blom telegrafisten på Saga
Fylgia Zadig fröken Larsson, uppasserska på Saga
Per Erik Fredelius bartender på Saga
Elvin Ottoson passagerare på Saga
Ludde Juberg passagerare på Saga
Sixten Sigstelius Sixten, bartender på Saga
Anita Rosén Vera, flygvärdinnan
Rose-Marie Taikon den mörkhåriga flickan på Bella Vista
Yanina Appelqvist den ljushåriga flickan på Bella Vista
Jossie Pollard negressen i det mörklagda rummet i Lissabon
Stig Johanson målare i filmateljé
Marianne Hylén hembiträdet hos Sonja
Ingegerd Ehn Judit Karlsson, "negressen" på skyddshmmet i Brenners ångestfilm
Robert De Reaux kommendant Deckerts uppassare
Leon Lidvall kommendant Deckerts adjutant
Harriet Andersson en av flickorna på skyddshemmet i Brenners ångestfilm
Åke Lindström en man i körrummet
Gösta Qvist en man i opiumhålan i London
- Bortklippta i den slutliga filmen:
Sven Lindberg filmakademiker i Lundsala (bortklippt)
Carl-Axel Elfving filmstudions ordförande i Lundsala (bortklippt)
Anders Andelius filmstudions sekreterare i Lundsala (bortklippt)
Gun Adler passagerare på Saga (bortklippt)
Mary Gräber passagerare på Saga (bortklippt)
Sture Höglund perukmakaren (bortklippt)

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1950
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium
Smink Firma Carl M. Lundh AB

Handling

Lasse Brenner, baskerklädd demonregissör kämpande mot "den andefattiga skomakarrealismen" i svensk film, håller som bäst på med ännu en film om livets nattsidor, prostitution, barnamord, självmord. Under inspelningen får han besök av Felix, filmdirektör och Brenners partner från den tid då regissörens artistiska ambitioner inte hindrade honom från att ägna sig åt enklare underhållningsprojekt.

På uppdrag av en förmögen fabrikant, direktör Yhlén, erbjuder Felix Lasse att ta över en film, vars handling utspelas under en kryssning längs Europas och Afrikas atlantkust. Fabrikantens speciella villkor är att hans dotter Lisa, en naiv, läspande amatörskådespelerska, tilldelas huvudrollen.

Brenner tvekar till en början men chansen att få vila upp sig på kryssningen i sällskap med hustrun, den begåvade aktrisen Sonja Brenner, kommer honom slutligen att acceptera förslaget.

Sonja känner sig försummad av sin make och är föga trakterad av tanken på att kryssa omkring med den arbetande regissören och den unga Lisa, som är en avbild av henne själv. Hon funderar på ett rollanbud från Brenners konkurrent Urban Johnsson. Lasse blir förbittrad och ger sig iväg tillsammans med inspelningsledaren Josef och fotografen Knutte Glans. Sonjas hjärta veknar och hon tar flyget till London för att där gå ombord på fartyget.

På planet träffar hon den charmerande, arbetsoduglige playboyen James Deckert. Han skall också med på kryssningen. Anlända till London plockar Sonja och James under sightseeing i kineskvarteren upp Josef och Knutte som låtit droga sig i en opiumhåla. Mötet med maken blir för Sonjas del en kalldusch. Lasse tror att hon är Lisa och yttrar sig i sin besvikelse mycket förklenande om Sonjas begåvning. Hon tröstar sig med James.

Inspelningen i de exotiska hamnarna går illa, bortsett från att Lasse inte tål grov sjö. I Tanger råkar Knutte Glans hamna i armarna på en vacker afrikans!ka, vars beskyddare återvänder i fel ögonblick. En massa film går därvid till spillo. Utanför Casablanca håller Lasse, Josef och Knutte på att bli arkebuserade som förrymda främlingslegionärer; de räddas till livet framför bössmynningarna av James, vars farbror är kommendant i legionen. Sonja och James gör sitt bästa för att sabotera filmarbetet med allehanda upptåg.

Det hålls maskerad på kryssningsfartyget. Sonja övertalar sin dubbelgångare Lisa att byta identitet med henne. Resultatet blir att Lasse under kvällen förför sin hustru och James Lisa, men den senare tror att han tillbringat natten med Sonja och Sonja tror att Lasse tror att hon är Lisa. Lasse har dock känt igen sin hustru på hennes högerhänthet utan att låta henne märka det.

På en skum krog i Funchal på Madeira shanghajas Lasse, Josef och Knutte av pirater och förs ombord på deras smuggelfartyg. Brenner tas på grund av sin filmuniform för kapten och tvingas under revolverhot att föra skutan till en namngiven hamn. Fartyget går emellertid på en mina och sjunker. I flera dagar driver de tre svenskarna omkring på en flotte innan de uthungrade plockas upp av ett passerande lastfartyg.

Josef och Knutte har nu fått nog av äventyr och återvänder till Sverige. Lasse drar sig tillbaka till en fiskestuga på Madeira för att skriva filmmanuskript. Dit kommer till sist Sonja sedan hon fått klart för sig att han inte varit otrogen utan verkligen älskar henne. Den övergivne James tar i gengäld hand om Lisa.

Censur / granskning

Censurnummer 77664
Datum 1950-09-29
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2915 meter
Kommentar Med Biografbyråns medgivande lät bolaget förkorta filmen med 20 meter den 20 december 1950. Gransknings- och premiärkopians aktlängder: 525-515-575-580-530-190 = 2915 meter - 107 minuter. Aktlängder: 525, 515, 575, 580, 530, 190.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2915 meter
Längd i minuter 107 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Fastän Svensk Filmindustri sparade sin soliga kryssningsfilm till decembermörkret blev inte alla Stockholms filmrecensenter roade.

"En kryssning med 'Saga' och äventyr i London, Lissabon, Nordafrika och Madeira, det låter lockande och lovande", skrev Jerome i DN, "och ändå blev både kyssen och kryssen en besvikelse. Efter den snärtiga upptakten i filmateljén med de roliga gliringarna åt ångestfilmerna gav själva båtresan med sina barnsliga upptåg och sina alltför många hamnar bra litet av charmfulla och spännande upplevelser. Uppslaget att låta Annalisa Ericson spela sin egen dubbelgångare är ofta roligt och genomförs också utstuderat skickligt av skådespelerskan, men som kitt mellan de olika episoderna räcker detta uppvisningsnummer ändå inte till".

En annan missnöjd åskådare var Zack i SvD; han inledde sin recension med följande fällande dom: "Det är tråkigt att behöva säga det, men som filmkomedi är Kyssen på kryssen skäligen misslyckad. Att det skall vara så svårt att få fram ett roligt svenskt filmmanus, som spelar i en elegant miljö. Filmen som går tillbaka på en spexidé av Hasse Ekman vill vara både fars med inslag av enklare situationskomik och salongskomedi med spirituell dialog mellan morgon- och aftoncocktailen. Resultatet har blivit ett intriglöst och grovkornigt mischmasch som minner om 30-talets förkättrade filmlustspel."

Zack hade emellertid lagt märke till att publiken hade roligt och förutspådde i likhet med sina kolleger på teatersidorna, att filmen skulle gå bra, men själv hade han "nog hoppats på en julklapp av bättre kvalitet".

I Ny Dag kunde man läsa att "hamnarna i Lissabon, Casablanca och Madeira kläddes av i all sin skitighet och misär" och i StT såg Robin Hood vad ingen annan kritiker sett, nämligen ett konsekvent genomfört spex, som han var mycket nöjd med: "Kyssen på kryssen är en nyckelfluga med starkt driftsliv. Man gick till Spegeln med de ondaste aningar (-). Men så upptäcker man att filmen är rena driften, drift med namnet Kyssen på kryssen, drift med kryssningsfilmerna, drift med svenska filmindustrin, drift med Ingmar Bergman, hans Fängelse, spindelväv, konstnärliga mörkret i bilderna, lättklädda flickor och ångest, drift med Hasse Ekman (älskvärd drift, det är ju han själv som hittat på manuskriptet!), drift med Skattkammarön."

Kritikern tyckte att den svenska flugigheten från Blandaren, studentspex och Pippi Långstrump för ovanlighetens skull brett ut sina vingar också i en film: "Här flaxar den (-) vilt, troligen till sprickfärdig förargelse för de 'vänner av ordning' och andra hedervärda medborgare i den sansade stilen, vilka råkar förvirra sig till Spegeln." "Och undret har skett", slutade Robin Hood, "spexande i svensk film brukar verka ansträngt och krystat, men här flyter det fram som en enda spontan improvisation och är faktiskt roligt (-)".

Ofta rolig men en något virrig film ansåg också övriga recensenter, som genomgående berömde skådespelarnas insatser. "Man märker", skrev debuterande granskaren av den svenska lustspelsgenren, Jurgen Schildt i MT, "att sällskapet haft roligt under resan, och filmen har behållit mycket av humörfriskheten. En lekfull underhållning i sydländska miljöer -- det är just inte det sämsta för Nifelhems frusna innebyggare."

Kommentar Svensk filmografi

Svenska Lloyds Londonbåt M/S Saga byggdes på Götaverken 1946 (6686 brg ton) och försåldes till Frankrike 1956. Kryssningen startade i början av februari och avslutades för inspelningstruppens del i början av mars. Därefter följde ateljétagningar i Råsunda till 11 april. Kritikerna tyckte i allmänhet att de främmande miljöerna utnyttjades illa och Zack (SvD) menade att "en viss dumdryg turistmentalitet gentemot de olika platsernas invånare, som enbart får tjäna som pellejönsar, gör sig ibland onödigt bred".

Huvudrollsinnehavarinnan Annalisa Ericson uppträdde samtidigt som Sonja och Lisa i bild. Trickkopieringen var efter svenska förhållanden tekniskt väl genomförd.

Ingmar Bergman var året 1950 Hasse Ekmans hårdaste konkurrent om det konstnärliga ledarskapet i svensk film. Om parodin på honom skrev Jurgen Schildt (MT): "Det är naturligtvis publikknipande, men grovkornigt nog för att skjuta några streck över målet".

Filmen skulle ha innehållit ytterligare en parodisk sekvens under vilken Lasse Brenner och hans hustru besöker Lundsala (Lund och Uppsala sammanslaget) Filmstudio. Regissören blir vid filmstudions årssammankomst geniförklarad och föremål för svassiga hyllningar. Brenner kvitterar med bekännelsen att en av filmakademikerna djupanalyserad bild placerats i filmen bara för att han tyckte den var "kul". Hela avsnittet försvann dock ur den slutliga versionen.

Inspelning

(ateljétagningar) 1950-03-08 1950-04-11
(kryssningen med M/S Saga) 1950-02-04 1950-03-06
ombord på Svenska Lloyds fartyg M/S Saga
Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé)
Bromma flygplats Solna Sverige
London Storbritannien
Lissabon Portugal
Camara de Lobos Madeira Portugal
Funchal Madeira Portugal
Tanger Marocko
Casablanca Marocko
Las Palmas Kanarieöarna Spanien

Visningar

Sverigepremiär 1950-12-16 Spegeln Stockholm Sverige 107 min
TV-visning 1987-06-08 TV2 Sverige 102 min
1991-04-16 TV2 Sverige 102 min
2000-03-14 SVT1 Sverige 102 min
Urpremiär 1950-12-16 Spegeln Stockholm Sverige 107 min

Musikstycken

Originaltitel I Lissabon där dansa de
Kompositör Bo Sundblad (1934)
Textförfattare Erik Axel Karlfeldt (1906)


Originaltitel La Marseillaise
Kompositör Claude Joseph Rouget de Lisle (1792)
Textförfattare Claude Joseph Rouget de Lisle (fransk text 1792)
Edvard Fredin (svensk text 1889)


Originaltitel Kom kära vän ...


Originaltitel A Bottle of Rhum
Sångare kör
Gunnar Björnstrand (repris)
Åke Grönberg (repris)
Jan Molander (repris)


Originaltitel En sjöman älskar havets våg
Textförfattare Ossian Limborg (svensk text 1875)


Originaltitel Gungeligung
Kompositör Sven Goon
Textförfattare Åke Grönberg
Sångare Åke Grönberg


Ämnesord

Casablanca
Droskar
Falska identiteter
Fartyg
Film i filmen
Filmfotografer
Filminspelningar
Filmregissörer
Främlingslegionen
Förväxlingar
Ingmar Bergmanparodi
Inspelningsledare
Kanarieöarna
Kommendant
Kryssning
Lissabon
London, England
Madeira
Narkotika
Opiumhåla
Otrohet
Pirater
Playboy
Sjösjuka
Skeppsbrott
Skådespelare
Turistresor

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2942


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel KYSSEN PÅ KRYSSEN
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel KYSSEN PÅ KRYSSEN
Tryckeri Zetterlund & Thelanders boktryckeri AB


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel Karl-Arne Holmsten, Annalisa Ericson i KYSSEN PÅ KRYSSEN
Tryckeri Fotopress


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel Annalisa Ericson och Gunnar Björnstrand i KYSSEN PÅ KRYSSEN
Tryckeri Fotopress


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel Gunnar Björnstrand, Jan Molander och Åke Grönberg i KYSSEN PÅ KRYSSEN
Tryckeri Fotopress


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel KYSSEN PÅ KRYSSEN
Tryckeri Zetterlund & Thelanders boktryckeri AB


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Saga eller Kyssen på kryssen.
Omfång 178 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Kyssen på kryssen. Ett lustspel av Hasse Ekman. Scenario: Arne Mattsson.
Omfång 51 s. + 1 s. produktionsuppgifter.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Kyssen på kryssen.
Omfång 2 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Kyssen på kryssen.
Omfång 2 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Kyssen på kryssen. Trailer.
Omfång 2 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel The kiss on the cruise.
Omfång 36 s. Produktionsuppgifter, rollista och innehållsbeskrivning (2 s.) ingår.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel The kiss on the cruise.
Omfång 1 s.
Språk Engelska


Typ Kringmaterial


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 3
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?