Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Kvartetten som sprängdes
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1950-12-26

Medverkande

Adolf Jahr
Karl Ludvig Sundelin, kamrer

Anita Björk
"Electrical girl", Maj Andersson, expedit på Fredins Elektriska Byrå

Inga Landgré
Märta Åvik

Victor Sjöström
Gustaf Borg, grosshandlare

Edvin Adolphson
Anders Åvik, fabrikör, Märtas far

Sven Lindberg
"Cello", Bengt Erlandsson, journalist på Kuriren

Visa alla medverkande

Handling

På tidningen Kuriren, där journalisten Bengt Erlandsson arbetar, förbereder man morgondagens upplaga. Den söta Märta Åvik, dotter till fabrikör Anders Åvik, har just varit och...

Visa hela handlingen

Press

"Om man anser att juletid är ingenting viktigare än att berätta små vänliga sagor för snälla barn, då är Gustaf Molanders version av Kvartetten som sprängdes en alldeles utmärkt...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Orkesterledare
Scenografiassistent
Kläder
B-ljud
Mixning

Medverkande

Adolf Jahr Karl Ludvig Sundelin, kamrer
Anita Björk "Electrical girl", Maj Andersson, expedit på Fredins Elektriska Byrå
Inga Landgré Märta Åvik
Victor Sjöström Gustaf Borg, grosshandlare
Edvin Adolphson Anders Åvik, fabrikör, Märtas far
Sven Lindberg "Cello", Bengt Erlandsson, journalist på Kuriren
Jarl Kulle "Första fiolen", Ture Borg, juris studerande, grosshandlarens son
Dagmar Ebbesen tant Klara, Karl Ludvigs släkting
Marianne Löfgren fru Selma Åvik, Märtas mor
Gunnar Björnstrand Planertz, ingenjör
Olof Winnerstrand direktör Olsén
Torsten Winge Löf, redaktör på Kuriren
Gösta Gustafson organisten
Stig Olin Werner, ung reporter på Kuriren
- Ej krediterade:
Elsa Ebbesen-Thornblad fru Tillberg, Karl Ludvigs hushållerska
Carl Ström lektor Bergströmr
Olle Hilding snickarmästare Thun, grosshandlare Borgs granne
Olav Riégo chefredaktören på Kuriren
Axel Högel faktor på Kuriren
Rune Halvarsson Jensen, frisören
Hans Edelskog Edmund Åvik, fabrikörens tolvårige son
John Melin Stolz (rollnamnet nämns ej i filmen)
Georg Skarstedt Backlund (rollnamnet nämns ej i filmen)
Aurore Palmgren Alida, grosshandlare Borgs hushållerska
Anders Andelius Borgs bodbiträde
Björn Näslund Olle, Edmund Åviks kamrat
Lasse Sarri Pelle, Edmund Åviks kamrat
Ernst Brunman gäst hos direktör Olsén
Eric von Gegerfelt gäst hos direktör Olsén
Elvin Ottoson gäst hos direktör Olsén
Alf Östlund gäst hos direktör Olsén
Gunnar Bohman gäst hos direktör Olsén
Margit Andelius gäst hos direktör Olsén
Birger Lensander förman på Viks fabrik
Hanny Schedin Alma, hembiträde hos familjen Åvik
Torsten Lilliecrona räddare vid olyckan
Gunnar Öhlund räddare vid olyckan
Einar Söderbäck arbetare på Åviks fabrik
Birger Åsander arbetare på Åviks fabrik
Karl Bornfors violaspelaren hos direktör Olsén
John W. Björling en man på kajen
Gunwer Bergkvist medlem av Anemonkören
- Bortklippta i den slutliga filmen:
Carl Rosenqvist arbetare på Åviks fabrik (bortklippt)
David Erikson fotograf (bortklippt)
Gösta Prüzelius fotograf (bortklippt)
Arne Källerud fotograf (bortklippt)
Tord Ganmark springpojke (bortklippt)

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1950
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium
Smink Firma Carl M. Lundh AB

Handling

På tidningen Kuriren, där journalisten Bengt Erlandsson arbetar, förbereder man morgondagens upplaga.

Den söta Märta Åvik, dotter till fabrikör Anders Åvik, har just varit och fotograferat sig tillsammans med sin lillebror Edmund. Grosshandlarsonen Ture Borg, något av en småstadscasanova, kommer från frisören och råkar på hemvägen få syn på biträdet i en elektrisk affär genom skyltfönstret. Han blir genast intagen av hennes uppenbarelse, går in i affären och försöker ordna en träff.

Erlandsson och Borg är under smeknamnen "Cello" respektive "Första fiolen" medlemmar av en musicerande kvartett i vilken även kamreren Karl Ludvig Sundelin ingår. Hans allt överskuggande intresse näst musiken är god mat, framför allt det kompletta svens!ka smörgåsbordet. Den nämnda trion har i syfte att förbättra de personliga finanserna bildat konsortiet "Den gyllene triangeln" med uppgift att spekulera i aktier.

Just som den pedantiske, byråkratiske ingenjör Planertz gjort klart för Märta Åvik att han tänker installera henne som livsledsagarinna i sin nya villa nås fabrikörens familj av budskapet att Edmund försvunnit på isen. Han har offrat sig för sina kamrater genom att hoppa av ett krängande isflak. Ett räddningsuppbåd finner Edmund och för honom hem. Efter några dagars sängliggande tillstöter lunginflammation och han dör i sviterna av olyckan.

Cello, som för tidningens räkning bevakat händelsen, har träffat Märta och blivit förälskad i henne. När hon ber honom skriva något vackert om brodern tvekar han först men sätter sedan ihop en gripande minnesruna som kommer fabrikören att falla i tårar.

Gyllene triangelns aktiespekulationer misslyckas; trion hotas av konkurs. Karl Ludvig tvingas att med Cellos hjälp skriva till "skräcktanten" Klara och be om ett lån på 3000 kronor. Värst illa ute är Första fiolen. Biträdet i affären, som han döpt till "Electrical girl", har han framgångsrikt erövrat med vissa följder; hon väntar barn. Men han saknar pengar för att bilda familj, och hans studier är oavslutade. På eget initiativ uppsöker flickan Tures bistre far, grosshandlare Borg och lägger fram sin situation och lyckas vinna hans förtroende. Fadern lovar klara upp parets ekonomi om sonen kommer hem och arbetar i affären.

Helt oväntat ljusnar det även för Karl Ludvig; Tant Klara svarar positivt på hans lånebegäran. Märta Åvik känner att hon älskar Cello och ger ingenjör Planertz korgen. Hennes far fabrikören har insett betydelsen av personliga förbindelser med pressen och ställer till med bröllop. Vid den tidpunkten har grosshandlare Borg redan blivit farfar.

Censur / granskning

Censurnummer 78067
Datum 1950-12-14
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2755 meter
Kommentar Aktlängder: 515-555-555-480-650 = 2755 m - 101 minuter. Aktlängder: 515, 555, 555, 480, 650.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2755 meter
Längd i minuter 101 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Om man anser att juletid är ingenting viktigare än att berätta små vänliga sagor för snälla barn, då är Gustaf Molanders version av Kvartetten som sprängdes en alldeles utmärkt film", skrev A Gunnar Bergman i AT och fortsatte: "Den är ljus och rar och oskyldig i tonen och därtill elegant gjord, full av såväl roande som rörande moment. Ett skickligt och vederhäftigt arbete i den lätta, menlösa underhållningens tecken där man sållat fram allt det väna och idylliska ur Birger Sjöbergs roman."

Ingen kritiker bestred egentligen Bergmans karaktäristik och till dem som lät sig nöja med vad Gustaf Molander åstadkommit hörde Filmson i AB, Mikael Katz i Expr och signaturen Lill i SvD. Den sistnämnda förklarade öppet att hon inte ville ta itu med filmens uppenbara brister: "Visst är (-) den nya versionen nästan kompakt idyllisk, visst har manuskript och regi väl kraftigt suddat ut konfliktämnena och gjort en historia praktiskt taget utan spänning i sävlig berättartakt, men den har i alla fall så mycket vänlig mänsklighet och så gott humör att bara en kverulant skulle ha lust att komma med kritiska petitesser och nedlåtande löje. Jag avstår."

Avstod gjorde dock ej Carl Björkman i DN som menade att romanens övertoner av "drömmar, bitterhet och medkänsla" i huvudsak försvunnit vid Molanders bearbetning. Dessutom hade kritikern andra "icke oväsentliga anmärkningar": "Den noga genomtänkta kompositionen har brutit samman, det har blivit en ganska rörig film. Den del av publiken som till äventyrs inte läst romanen måste stå helt främmande för åtskilliga av filmens figurer och situationer. Den har också blivit bråkig i överkant, inte minst därför att både Adolf Jahrs Karl Ludvig och Edvin Adolphsons fabrikör Åvik brassar på för fullt, spelar ut med en frustande vitalitet som väl i och för sig i hög grad bidrar till filmens glada lynne. Men man satt dock och tänkte på den filosofiska ro med vilken den klassiske Karl Ludvig, Carl Barcklind, en gång i tiden här ägnade sina meditationer åt kvartettens smörgåsbord. Rollen verkade inte så hetlevrad den gången; den lyste helt stillsamt av fetma och fromhet."

Robin Hood (StT) berömde skådespelarna, framför allt Sven Lindberg, Edvin Adolphson och Gunnar Björnstrand och plockade ut två scener, -- den ena i samband med Edmund Åviks död, den andra återgivande mötet mellan Electrical Girl och grosshandlare Borg -- som han ansåg "så förfinade, innerliga och riktiga att de blir till pärlor ej blott i Gustaf Molanders och skådespelarnas samlade verk, utan även i den svenska filmens".

Den skarpaste kritiken stod att läsa i MT. Signaturen -yer tyckte där visserligen att den nya versionen var bättre än den förra men trots detta inte lyckad. Den banaliserade och avdramatiserade alla motiv i stället för att utveckla dem. Med undantag för Edvin Adolphsons Åvik beskrevs figurerna som "endimensionella, perspektivlösa, utan verkligt liv". "Fotot av Åke Dahlqvist förtjänar beröm. Men det räddar inte filmen från att verka på något sätt meningslös", slutade recensenten.

Kommentar Svensk filmografi

Den filmade romanen av Birger Sjöberg (1885--1929) utkom på Bonniers förlag 1924 och blev en svensk litterär klassiker. Den sattes upp som pjäs på Dramatiska Teatern i Stockholm 1935 i bearbetning av brodern Gösta Sjöberg (1888-1967) och författaren, journalisten och kritikern Guido Valentin (1895-1952). De skrev även manus till den första filmversionen (1936/19) som kom följande år, regisserad av Arne Bornebusch och producerad av Europa Film. Dramatenföreställningen med Carl Barcklind i rollen som Karl Ludvig hade blivit en stor framgång och föranledde med säkerhet filmplanerna. Tidigare hade Gustaf Molander regisserat en annan film byggd på ett Sjöbergverk -- Fridas visor (1930/6).

1950 års version inspelades från mitten av maj till mitten av juni premiäråret. Någon snö och is för olyckssekvensen var inte lätt att hitta på rimligt avstånd vid den tidpunkten men inspicienten Gustav Roger lät vitmåla Filmstadens asfaltbeläggning och därefter togs vinterscenerna för säkerhets skull i mörker.

Filmen hade samtidig premiär utanför Stockholm på Annandag Jul i Eskilstuna, Gävle, Hälsingborg och Uppsala, där Svensk Filmindustri disponerade Röda Kvarnbiografer. Det kan nämnas att både Carl Björkman och Robin Hood hade recenserat 30-talets version och åtskilliga av deras synpunkter gick igen fjorton år senare.

Gösta Sjöberg och regissören Hans Abramson bearbetade "kvartetten" för TV-teatern 1962 med premiär 15.11. Tio år senare, 1972, svarade Hans Alfredson för en filmad TV-serie, i vilken han dessutom spelade rollen som Karl Ludvig.

Förlaga

Originaltitel Kvartetten som sprängdes (Roman)
Författare Birger Sjöberg


Inspelning

1950-05-10 1950-06-19
Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé)
Hässelby Stockholm Sverige
Bromsten Stockholm Sverige
Drottningholm Ekerö Sverige
Långängen Lidingö Sverige
Åkersberga Österåker Sverige
Sundbyberg Sverige
Solna kyrka Solna Sverige
Hagaparken Solna Sverige
Strängnäs Sverige
Trosa Sverige
Uddevalla Sverige
Vänersborg Sverige
Göteborg Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1950-12-26 Röda Kvarn Eskilstuna Sverige 101 min
1950-12-26 Röda Kvarn Gävle Sverige 101 min
1950-12-26 Röda Kvarn Helsingborg Sverige 101 min
1950-12-26 Röda Kvarn Stockholm Sverige 101 min
1950-12-26 Röda Kvarn Uppsala Sverige 101 min
Urpremiär 1950-12-26 Röda Kvarn Eskilstuna Sverige 101 min
1950-12-26 Röda Kvarn Gävle Sverige 101 min
1950-12-26 Röda Kvarn Helsingborg Sverige 101 min
1950-12-26 Röda Kvarn Stockholm Sverige 101 min
1950-12-26 Röda Kvarn Uppsala Sverige 101 min
TV-visning 1982-06-25 TV2 Sverige 96 min
1985-08-05 TV2 Sverige 96 min
1991-02-22 TV1 Sverige 96 min
1998-12-11 Kanal 1 Sverige
1994-10-01 Kanal 1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Lilla Paris
Kompositör Birger Sjöberg (1922)
Textförfattare Birger Sjöberg (1922)


Originaltitel Den första gång jag såg dig
Kompositör Birger Sjöberg (1905)
Textförfattare Birger Sjöberg (1905)


Originaltitel Every Little Girl Can Teach Me Something New
Kompositör Ivor Novello (1916)
Textförfattare Ernst Rolf (svensk text 1916)
Clifford Grey (engelsk text 1916)
Adrian Ross (engelsk text 1916)
Sångare Jarl Kulle


Originaltitel Kvartett, piano, stråkar, K. 493, Ess-dur
Kompositör Wolfgang Amadeus Mozart (1786)


Originaltitel Élégie
Kompositör Jules Massenet (1866/1873)


Originaltitel Spansk musik
Kompositör Gunnar Bohman (1950)
Sångare Gunnar Bohman
Instrumentalist Gunnar Bohman (gitarr)


Originaltitel Kovan kommer, kovan går
Textförfattare Emil Norlander (1900)


Originaltitel Sov, hulda ros, i ro
Kompositör Birger Sjöberg (1929)
Textförfattare Birger Sjöberg (1929)
Sångare kör (damkör)


Originaltitel Amours divins, ardentes flammes. Ur La belle Hélène
Kompositör Jacques Offenbach (1864)
Textförfattare Henri Meilhac (fransk text 1864)
Ludovic Halévy (fransk text 1864)
Palle Block (svensk text 1865)
Sångare Jarl Kulle


Originaltitel Ein Sommernachtstraum. Hochzeitmarsch
Kompositör Felix Mendelssohn-Bartholdy (1842)


Ämnesord

1910-tal
Aktiespekulation
Barn/utomäktenskapligt
Barnolycka
Bromsten
Bröllop
Byråkrati
Drottningholm
Ekonomiskt obestånd
Expediter
Fabrikör
Graviditeter
Grosshandlare
Göteborg
Journalist
Kamrerer
Lidingö
Nyinspelning
Olycka/barn-
Orglar
Redaktion/tidning
Småföretagare
Småstäder
Smörgåsbord
Solna kyrka
Stockholm/Hagaparken
Strängnäs
Sundbyberg
Tidning
Trosa
Uddevalla
Vänersborg
Åkersberga

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2754


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel Edvin Adolpson i KVARTETTEN SOM SPRÄNGDES
Tryckeri Fotopress


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel KVARTETTEN SOM SPRÄNGDES
Tryckeri Ewes O.B. -tryck


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel Inga Landgré i KVARTETTEN SOM SPRÄNGDES
Tryckeri Fotopress


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel Anita Björk i KVARTETTEN SOM SPRÄNGDES
Tryckeri Fotopress


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel KVARTETTEN SOM SPRÄNGDES Birger Sjöbergs roman till filmen av Gustaf Molander och Gösta Stevens.
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel Adolf Jahr i KVARTETTEN SOM SPRÄNGDES
Tryckeri Fotopress


Bestånd Arkivalier

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Kostym
Arkivalietitel Kvartetten som sprängdes
Omfång Blus i ljusblå chiffong med spets


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Kvartetten som sprängdes.
Omfång 169 s. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Kvartetten som sprängdes.
Omfång 180 s. Spelplan, roll-, miljö- och rekvisitalista (12 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Kvartetten som sprängdes. Komedi för filmen efter Birger Sjöbergs roman. Manuskript: Gustaf Molander och Gösta Stevens.
Omfång 42 s. Produktionsuppgifter (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Scattered quartette.
Omfång 32 s. + 2 s. Produktionsuppgifter, rollista och innehållsbeskrivning ingår.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Manustitel Scattered quartette.
Omfång 1 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Trailer.
Omfång 2 s.
Språk Svenska


Typ Kringmaterial


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Kvartetten som sprängdes
Omfång 168


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 5
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?