Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Motorkavaljerer
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1950-03-13

Medverkande

Åke Söderblom
Åke Svärd, biträde i Jonas Kvists diversehandel

Viveca Serlachius
Maj, lekfröken i kindergarten, Kvists dotter

Elof Ahrle
Pelle Greiberg, garageägare, motorcykelbyggare

Gunilla Klosterborg
Gun Wall, Majs väninna

Sten Gester
Olle Eggert, ingenjör

Sigge Fürst
radiospeaker

Visa alla medverkande

Handling

Åke Svärd arbetar som biträde hos diversehandlare Jonas Kvist. Genom diverse uppfinningar har han försökt rationalisera firmans lagerhållning. Åke står emellertid inte högt i kurs,...

Visa hela handlingen

Press

"Heroiskt kämpande" (AB), "bara en enda ljuspunkt -- och ursäkt" (DN), "borde ha en räddningsmedalj för sin prestation" (StT), skrev några av stockholmsrecensenterna om...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspicient
Musikarrangör
Smink
Förtexter

Medverkande

Åke Söderblom Åke Svärd, biträde i Jonas Kvists diversehandel
Viveca Serlachius Maj, lekfröken i kindergarten, Kvists dotter
Elof Ahrle Pelle Greiberg, garageägare, motorcykelbyggare
Gunilla Klosterborg Gun Wall, Majs väninna
Sten Gester Olle Eggert, ingenjör
Sigge Fürst radiospeaker
Rut Holm Augusta Klang, diversehandelsinnehavarinna
Alf Östlund Jonas Kvist, diversehandelsinnehavare
Stig Järrel major Eggert, Olles far
Olav Riégo Wall, direktör för motorcykelfirma, Guns far
Sven-Axel "Akke" Carlsson Moje, Pelle Greibergs lillebror
Gabriel Rosén Baxter, skum fixare
Carl-Olof Alm Nisse Grön, motorcykelstjärna, biträde hos Augusta Klang
Alexander von Baumgarten ''Gorillan'', en desperado
Hanny Schedin fru Pettersson, kund hos Kvist
Emmy Albiin mor Johanna
Carl-Gustaf Lindstedt representant för skjortfirma
Curt "Minimal" Åström representant för mössfirma
Charlie Almlöf fotograf
Anders Andelius Motor-Kalle, verkstadsjobbare
John Melin åskådare vid racertävling
Harriet Andersson servitris
Georg Skarstedt en man
Albin Erlandzon passagerare i taxi
Siegfried Fischer taxichaufför
Wiktor "Kulörten" Andersson trädgårdsmästare
Karl-Erik Forsgårdh radiopolis
Katarina Taikon badflicka i bikini
Rose-Marie Taikon badflicka i bikini
Gunilla Pontén badflicka i bikini
Märta Mannerstedt badflicka i bikini
Berit Edgren badflicka i bikini
Ursula Linsert badflicka i bikini
Wando Stenfelt badflicka i bikini
Marion Stenfelt badflicka i bikini
Bertil Karlsson tävlingsförare
Ingvar ''Pepparroten'' Nilsson tävlingsförare
Bertil "Getingen" Andersson tävlingsförare
Olle "Varg-Olle" Nygren tävlingsförare

Bolag

Produktionsbolag AB Sandrew-Produktion
Distributör i Sverige (35 mm) Stockholm Film AB 1950
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Åke Svärd arbetar som biträde hos diversehandlare Jonas Kvist. Genom diverse uppfinningar har han försökt rationalisera firmans lagerhållning. Åke står emellertid inte högt i kurs, varken hos Kvist eller hos dennes söta dotter Maj, som han uppvaktar. Arbetsgivaren ser med avund på konkurrenten Augusta Klang tvärs över gatan. Hon har som dragplåster lyckats anställa motorcykelässet Nisse Grön. Nisse brädar lätt Åke hos Maj.

Blåsjöloppet, ett stort TT-lopp, skall snart gå av stapeln. Ett gäng unga motorcykelentusiaster har gått samman under beteckningen "Fritidsfabriken" och konstruerat en helt svenskbyggd maskin, vilken de givit namnet "Fantomen". Maskinen står hos garageföreståndare Pelle Greiberg; man letar efter en bra förare.

Åkes vän Olle Eggert är en skicklig förare men har av sin far förbjudits att uppträda i tävlingssammanhang. Trotsande förbudet vinner han ett lopp. För att komma undan följderna övertalar han Åke omedelbart efter att ha nått depån att spela den som vann. Trots att Åke förklarar det rätta förhållandet blir han allas idol. Ingen utom Maj tror honom. Pelle Greiberg avtvingar honom utfästelse att köra "Fantomen".

För att komma ur den brydsamma situationen rymmer Åke till landet. Hans förhållande till Maj har ytterligare försämrats sedan hon fått för sig att han haft något ihop med Olles flickvän Gun Wall, dotter till motorcykelfirman Wall. Maj och Gun spårar dock tillsammans upp honom. Guns bil blir stulen och under ett våldsamt oväder tvingas de tre söka skydd i ett spökhus där de tillbringar en skräckfylld natt, hemsökta av en äkta, efterspanad desperado samt geten Karin i skiftande, tillfälliga förklädnader. Till sist räddas de av polisen och blir hemtransporterade av direktör Wall.

Blåsjöloppet skall gå av stapeln. Det är meningen att Nisse Grön skall köra "Fantomen", men Wall, som inte vill ha konkurrens, försöker få honom ur vägen. När mutor misslyckas låter han en av sina hantlangare, Baxter, slå ned Nisse före starten.

Åke är anmäld till loppet. För Fritidsfabrikens skull går han med på att trots allt ställa upp och tar sig i sista stund fram till tävlingsbanan efter en vansinnesfärd i en skraltig T-Ford.

Det blir ett dramatiskt lopp med ett par svåra omkullkörningar. Olle Eggert, som fått tillstånd av fadern att köra en av Walls maskiner, är Åkes värsta konkurrent. Efter flera utflykter utanför banan, punktering och motorfel, lyckas Åke släpa "Fantomen" över mållinjen till seger.

Den skumme Baxter får sig en välförtjänt omgång av Åke och Nisse Grön. Majs hjärta smälter inför Åkes hjältebragd och sedan Jonas Kvist slagit sina påsar ihop med Augusta Klang och Olle och Gun kommit överens ståtar ett trippelbröllop. Den traditionella kanonfotografen tycks emellertid vid detta högtidliga tillfälle ha tagit fel på magnesium och dynamit.

Censur / granskning

Censurnummer 77014
Datum 1950-05-13
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 1970 meter
Längd efter klipp 1883 meter
Kommentar I akt 3: spökscener; i akt 4: tre olyckshändelser under den vanvettiga racertävlingen. Filmen är efter stämplingen utökad med 155 m i akt 1, vilket godkänts den 25.8.1951. Aktlängder för censurklipp: 520-545-555-350 = 1970 m - 72 minuter. Aktlängder efter censurklipp: 520-545-475-343 = 1883 m - 69 minuter. Aktindelning efter förlängning i akt 1: 675-545-475-343 = 2038 m - 74 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0.


Censurnummer 76749
Datum 1950-03-09
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 1970 meter
Kommentar Aktindelning: 520-545-555-350 = 1970 m - 72 minuter. Aktlängder: 520, 545, 555, 350.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2038 meter
Längd i minuter 74 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Heroiskt kämpande" (AB), "bara en enda ljuspunkt -- och ursäkt" (DN), "borde ha en räddningsmedalj för sin prestation" (StT), skrev några av stockholmsrecensenterna om huvudrollsinnehavaren Åke Söderblom.

Om filmen skrevs få vänliga ord och det spenderade spaltutrymmet var litet. Hkn (AB) hade klart för sig att filmen gått nära ett år i landsorten före stockholmspremiären och ansåg att den borde ha stannat där. DNs bedömare Lbk menade sig ha upplevt "ett av de hemskaste manuskript man genomlidit hos oss -- och ändå är vi ganska härdade i lustspelsgenren". Han hälsade filmstoppet som en mycket välbehövlig åtgärd.

Gits i AT försökte ta fasta på några positiva inslag och antydde att publiken kanske inte blivit lurad: "Säga vad man vill om Loffe Ahrle som regissör, han saknar inte sinne för tempo och pigga kryddor. När det går undan i lågkomiken, gnäller det inte så högt om klavertrampen. Mycket i den här filmen är vulgärt och infantilt, men den friska farten på händelseförloppen gör en mera försonligt stämd."

Gits trodde att det rörde sig om en smart spekulation riktad mot skinnknuttegenerationen; "Författaren har handlingens klimax -- ett dramatiskt rundbanelopp -- alldeles gratis, och sedan har han ångat på med 30-talskomiken utan att besväras av några hämningar. Han tillsätter lite kuttrasju i ett spökslott, lite sparsamt klädda tuttenuttor och ett par, tre svartmuskiga skurkar. Sen är saken biff. Publiken har fått kvantum satis och tjo och tjim, och produktionsbolaget har fått garanti för att filmen inbringar massor av klöver."

Förutom medaljen till Åke Söderblom tyckte signaturen Movie i StT att Sigge Fürst var en skojig speaker. Men för övrigt var poängerna tunnsådda: "Många gamla välkända, mer och mindre goda smakbitar ur svensk filmfarsproduktions skafferi har plockats fram, för att utfylla denna enkla historia om ett bortkommet bodbiträde, vilken blir stor tävlingsidol. Det finns en del poänger, som träffar prick -- huvudsakligen tack vare pigga Åke -- men ofta slår det alldeles slint. T ex det ideligen återkommande porslins!krossandet m m i tävlingens speakerhytt" (Sigge Fürst krossar servisen för servitrisen, red anm).

Frans B Liljenroth i Expr var uppbragt å motorfolkets vägnar: "Jag undrar, om inte just den delen av publiken kommer att reagera surast. Filmen -- särskilt slutet -- är nämligen rena förolämpningen mot de riktiga fartåkarna. Det är ett vanligt grepp på bio att låta rena outsiders eller löjligt okunniga amatörer vinna lopp som bildar handlingens klimax. Man har accepterat det, när det framställs på ett humoristiskt sätt som ställer verklighetsbegreppen så på huvudet, att man inte begär bättre än att acceptera galenskapen. Men här? Här bara vinner han som aldrig i sitt liv kört en tävling förr, vinner över alla ässen. Uridiotiskt, och alltså en värdig avslutning på den här filmen."

Kommentar Svensk filmografi

Detta Elof Ahrles (1900-1965) sista regiuppdrag påbörjades i slutet av september och avslutades under andra hälften av november 1949. Vissa kompletteringar gjordes i februari 1950. Exteriörscener från filmens s k "Blåsjölopp" togs i huvudsak på Ekerö i Mälaren under medverkan av några av Sveriges mest framstående och populära tävlingsförare.

Även de ovanligt realistiska olyckorna var hemmagjorda. Dessa togs bort av censuren i den barntillåtna versionen, en åtgärd som enligt Arbetaren var till ingen nytta i Stockholm, där filmen visades med ett mycket blodigt och realistiskt förspel, krigsskildringen Pansarförstörare.

Medan ateljétagningarna pågick avlade den amerikanske regissören Orson Welles ett besök i sällskap med Lorens Marmstedt. Welles påstås ha funnit den svenska ateljén "låg i taket".

Landsortspressen pekade, i motsats till huvudstadens recensenter, direkt ut vissa utländska förebilder såsom den engelske komikern George Formbys eskapader och gags skapade av det amerikanska paret Abbott och Costello.

Inspelning

(kompletteringar) 1950-02 1950-02
1949-09 1949-11
AB Sandrew-Ateljéerna Stockholm Sverige
Ekerö, Stockholms län Sverige
Skarpnäcks flygplats Stockholm Sverige
Sjön Flaten Stockholms län Sverige
Årjängs travbana Årjäng, Värmland Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1951-01-29 Plaza Stockholm Sverige 74 min
1951-01-29 Roxy Stockholm Sverige 74 min
1951-01-29 Victoria Stockholm Sverige 74 min
Sverigepremiär 1950-03-13 Palladium Göteborg Sverige 72 min
Urpremiär 1950-03-13 Palladium Göteborg Sverige 72 min
1950-03-13 Röda Sten Göteborg Sverige 72 min
Sverigepremiär 1950-03-13 Röda Sten Göteborg Sverige 72 min
1950-03-13 Teaterbio Jönköping Sverige 72 min
Urpremiär 1950-03-13 Teaterbio Jönköping Sverige 72 min
1950-03-13 Centrum Kalmar Sverige 72 min
Sverigepremiär 1950-03-13 Centrum Kalmar Sverige 72 min
1950-03-13 Palladium Karlstad Sverige 72 min
Urpremiär 1950-03-13 Palladium Karlstad Sverige 72 min
1950-03-13 Grand Linköping Sverige 72 min
Sverigepremiär 1950-03-13 Grand Linköping Sverige 72 min
1950-03-13 Saga Västerås Sverige 72 min
Urpremiär 1950-03-13 Saga Västerås Sverige 72 min
1950-03-13 Aveny Örebro Sverige 72 min
Sverigepremiär 1950-03-13 Aveny Örebro Sverige 72 min

Musikstycken

Originaltitel Moonlight Melody
Kompositör F.M. Rogers


Originaltitel On Parade
Kompositör Miles Crawford


Originaltitel On Parade (The Lion Tamer)
Kompositör John Philip Sousa (1892)


Originaltitel Vienna for Aye!
Kompositör Johann Schrammel


Originaltitel Bä, bä, vita lamm
Kompositör Alice Tegnér (1892)
Textförfattare August Strindberg (1872 efter barnramsan "Ba, Ba, Black Sheep")


Originaltitel Mera gas
Kompositör Olle Lindholm (1950)
Textförfattare Fritz Gustaf (1950)
Åke Söderblom (1950)


Ämnesord

Badflickor
Bov
Bröllop/trippel
Diversehandel
Förväxlingar
Gags
Garageägare
Ingenjörer
Lekfröken
Motorcykeltävlingar
Olycka/motorcykel
Radiospeaker
Speedway
Spökhus
Stockholm/Flatenbadet
Stockholm/Skarpnäck

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Skratt-och jubelfilmen MOTORKAVALJERER
Tryckeri Uddeholms Offset
Affischdesign Walter Bjorne


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel MOTOR KAVALJERER
Tryckeri Ewes O.B. -tryck
Affischdesign Walter Bjorne


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Racerbanans kavaljerer. En filmfars av Gert Marcuson.
Omfång 145 s. Miljö- och rollista (7 s.) ingår.
Språk Tyska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 145 s. + ca 65 s. tillägg, varav 23 s. löst manus.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Racerbanans kavaljerer. En filmfars av Gert Marcuson.
Omfång 71 s. Miljö- och rollista (7 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 1
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?