Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Biffen och Bananen
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1951-02-12

Medverkande

Åke Grönberg
Biffen, cykelmontör

Åke Söderblom
Bananen, Kalle Jansson, cykelmontör

Lillebil Kjellén
Kerstin Carve

Lennart Lindberg
Stickan Berglund, tävlingscyklist, uppfinnare

Håkan Westergren
Carlsson, direktör för Standards cykelfabrik, Kerstins far

Gösta Prüzelius
Tage Wendel, ingenjör på cykelfabriken

Visa alla medverkande

Handling

Biffen och Bananen är två f d tävlingscyklister som jobbar på cykelfabriken Standard. Biffen är köttätare, Bananen vegetarian, och detta i förening med vissa skillnader i kroppsvolym...

Visa hela handlingen

Press

Med undantag för AT, Expressen och Ny Dag uttryckte stockholmspressen förtjusning över en svensk fars som äntligen gick hem. "Ett i sin genre ovanligt skojfriskt och underhållande...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Orkesterledare
B-ljud
Förtexter

Medverkande

Åke Grönberg Biffen, cykelmontör
Åke Söderblom Bananen, Kalle Jansson, cykelmontör
Lillebil Kjellén Kerstin Carve
Lennart Lindberg Stickan Berglund, tävlingscyklist, uppfinnare
Håkan Westergren Carlsson, direktör för Standards cykelfabrik, Kerstins far
Gösta Prüzelius Tage Wendel, ingenjör på cykelfabriken
Maj Larsson Ella Öhman
Siv Larsson Elsa Öhman, Ellas tvillingsyster
Harriet Andersson en flicka/programförsäljerska vid drömmens tornerspel
Nils Hultgren skollärare på Kalmar slott
Wiktor "Kulörten" Andersson kund i Biffens och Bananens cykelverkstad
Yngve Lund stjärncyklist i sexdagarsloppet
Sven "Svängis" Johansson stjärncyklist i sexdagarsloppet
Nils "Bagarn" Johansson stjärncyklist i sexdagarsloppet
- Ej krediterade:
Birgit Rogner husa/godisförsäljerska vid tornerspelet
Bertil Perrolf radioreporter i drömmens tornerspel
K.G. Norlén Holm, verkmästare på Standardfabriken
Knut Frankman vaktmästare på Standardfa!brikens kontor
Raymond Maës schweizisk cyklist
Oscar Söderlund pseudonymen Glokar Well, sportjournalist
Rudolf E. Eklöw R:et Eklöw, sport!journalist
Jan-Erik Garland pseudonymen Rit-Ola, sportjournalist
Annalisa Wenström åskådare
Gösta Qvist en man vid olyckan
Hugo Franzén en man

Bolag

Produktionsbolag AB Fribergs Filmbyrå
Distributör i Sverige (35 mm) AB Fribergs Filmbyrå
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium
Smink Firma Carl M. Lundh AB

Handling

Biffen och Bananen är två f d tävlingscyklister som jobbar på cykelfabriken Standard. Biffen är köttätare, Bananen vegetarian, och detta i förening med vissa skillnader i kroppsvolym och fattningsförmåga föranleder ofta kontroverser dem emellan. På Standard jobbar även deras vän Stickan Berglund, som gör reklam för firmans cyklar genom framgångsrikt tävlingsdeltagande. Stickan har ritat ett nytt, förbättrat nav, som han erbjuder chefen, direktör Carlsson. Efter att ha konsulterat Standards egen ingenjör, Tage Wendel, beslutar Carlsson att inte bygga navet. Besviken över firmans hållning säger Stickan upp sig.

Under en träningstur blir Stickan påkörd av en vacker flicka i bil och skadad i knäet. Träningen för det kommande storloppet måste inställas. Carlsson vill att han skall stämma bilföraren på skadestånd; direktören vet inte om att det är hans egen dotter Kerstin Carve. Då sanningen går upp för honom erbjuder han Stickan rundhänt uppgörelse i godo men denne avböjer för att inte framstå som utpressare.

Kerstin uppvaktas av Tage Wendel men har börjat bli intresserad av Stickan. Hon vill hjälpa honom att bygga navet men han är inte villig att ta emot pengar från det hållet. Biffen och Bananen hyser en annan uppfattning. De har lämnat Standard och öppnat en egen mindre cykelverkstad, där de försöker sätta ihop en ny cykel åt Stickan. Då de saknar erforderligt kapital, träffar de bakom ryggen på Stickan överkenskommelse med Kerstin om mottagande av tretusen kronor, hennes reskassa till en utlandsresa. Till Stickan säger de att pengar kommit från en "moster".

Biffen och Bananen fäster sig vid en söt flicka som kommer för att få hjälp med sin cykel. Deras relationer blir något ansträngda när de upptäcker att hon stämt möte med dem bägge två; i själva verket rör det sig om tvillingsystrarna Ella och Elsa, som de inte kan skilja på.

Stickan har blivit frisk och ställer upp med sin nu färdigbyggda Triumf i Dagens Nyheters sexdagarslopp. Det går bra för Stickan, i synnerhet som Kerstin förser hans två följeslagare Biffen och Bananen med strategiska tips från Standard-laget utan att fadern anar det. Stickan får däremot reda på att Kerstin satsat pengar i navet. Först vill han betala tillbaka men så småningom får han klart för sig att hon trott på honom och vill att han skall vinna. Under ett uppehåll i tävlingen stöter de samman på Kalmar slott. Mötet slutar med en kyss; Stickan och Kerstin har förälskat sig i varandra.

På natten drömmer Bananen att han är förflyttad till riddartiden och bevittnar en tornéduell mellan Stickan och "Tage Wendelkråka".

Stickan leder sexdagarsloppet på näst sista etappen. Längs vägen har en bilolycka inträffat. Han stannar och upptäcker att det är Kerstins bil; hon ligger skadad intill. För att ta hand om henne avbryter han loppet och avstår därmed från möjligheten att vinna. Konkurrentåkaren Yngve Lund segrar.

Men Stickan har inte offrat sig förgäves; han vinner Kerstin och ett nytt fint anställningsavtal med Standard. Biffen och Bananen infinner sig hos tvillingsystrarna för att "göra upp" om den söta flickan. Till ömsesidig glädje upptäcker de att det finns en åt dem var.

Censur / granskning

Censurnummer 78305
Datum 1950-02-02
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2610 meter
Kommentar Aktindelning: 555-570-560-570-355 = 2610 m - 95 minuter. Aktlängder: 555, 570, 560, 570, 355.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2610 meter
Längd i minuter 95 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Med undantag för AT, Expressen och Ny Dag uttryckte stockholmspressen förtjusning över en svensk fars som äntligen gick hem.

"Ett i sin genre ovanligt skojfriskt och underhållande svenskt filmlustspel, det kan konstateras utan risk för överord", skrev Jerome i DN och fortsatte: "Filmen har friska takter och friskt humör redan från öppningsscenen i Standardfabriken. Och den visserligen litet tunna kärleksintrigen mellan direktörsdottern och Stickan tvinnas sedan ganska behändigt in i det stora tävlingsreportaget (-). Ett av filmens roligaste avsnitt blev anhalten i Kalmar, med ny Kalmar union och vits om Kalmar nyckel, plus ett spexigt drömtornerspel. Utan att förfalla åt några onödiga överdrifter plockade Rolf Husbergs regi fram alla russinen i kakan och lät publiken smaka på dem."

Hyllade för gott samspel och slagfärdighet blev genomgående Åke Söderblom och Åke Grönberg. Filmson i AB skrev att de "sketchade friskt" och att manusförfattaren Gösta Stevens "gett dem många småputtriga repliker att spotta ut"; Stevens hade "byggt upp en lite naiv men munter och underhållande historia kring dem och deras tävlingsåkande kollegas insats i sexdragarsloppet". Kritikern ogillade bruket av ett par äkta tvillingar i stället för en professionell skådespelerska, "men annars är saken biff och banan".

"En lång rad svenska fullträffar i publiksmakens underkant har dystert registrerats under en kort tid (-)", suckade Frans B Liljenroth i Expr. "Så mycket angenämare", skrev kritikern, "känns det då att för en gång skull bli serverad en smaklig inhemsk anrättning i den lätta lustspelsgenren. I all sin enkelhet är Biffen och Bananen riktigt rolig. Den har en trivsam, frisk framåtanda, och den är välgörande fri från de dum- och klumpigheter man i sin resignation nästan började tro måste höra till standardutrustningen".

Lika glad var inte Gits i AT, som skrev: "Om filmsmaken försämrats, så är det inte bara Svensk Talfilm och Europafilm, som skall tjäna pengar på det förhållandet. Fribergs Filmbyrå och SF vill också vara med på ett hörn och släpper ut Biffen och Bananen, därmed gripande efter det sista halmstrået, d v s den sista svenska tidningsserien. Filmen har blivit ett rent misch-masch med sexdagarsloppet som röd tråd."

Peu i SvD trodde första halvtimmen att han gått på fel biograf, då filmen föreföll honom vara "en nästan exakt kopia" av en film som haft premiär ett par veckor tidigare (Motorkavaljerer, 1951/5), medan Ny Dags recensent fann dramatiseringen av cykeltävlingen valhänt: "De verkliga intrigerna bakom cykelfirmornas uppgörelser i sexdagars kunde säkert ha givit stoff till en laddad film. Men det var förstås inte avsikten med denna inspelning."

Kommentar Svensk filmografi

Den tecknade serien "Biffen och Bananen" ritades för den äldre versionen av tidskriften Folket i Bild fr o m 1936. Tecknaren Rit-Ola (äv Ritola) -- Jan-Erik Garland (f 1905) -- fick uppslaget från Danmark, där tidningen Politiken 1935 anordnade en gångtävling mellan en köttätare och en vegetarian på sträckan Köpenhamn-Helsingör. De två deltagarna döptes därvid av pressen med här angivna smeknamn. Som modell för Biffen tänkte sig Rit-Ola, enligt egen uppgift, skådespelaren, sångaren, tyngdlyftaren m m Harry Dahlgren (f 1912). Under hela sexdagarsloppet kommenterade Rit-Ola vad som hände med sina välkända teckningar i DN.

DNs och Svenska Cykelförbundets 15:e 6-dagarslopp startade i Halmstad 28.8. och avslutades på Sockenvägen i Enskede söder om Stockholm 2.9.1950. 34 cyklister, representerande sju nationer -- Sverige, Danmark, Norge, Finland, Belgien, Frankrike och Italien -- ställde upp för att cykla sträckan Halmstad -- Malmö -- Kristianstad -- Kalmar -- Västervik -- Nyköping och Stockholm via Strängnäs. Av dessa återstod vid målet efter 1485 km 24 stycken. Loppet blev en stor svensk framgång och en seger för cykelmärket Crescent över konkurrenten Monark. "Den flygande målaren" från Bollnäs, Yngve Lund, segrade för andra året i rad; på andra och tredje plats kom svenskarna Bengt Fröbom, Fredrikshof, respektive Nils "Bagarn" Johansson, Ymer, Borås. Sveriges under krigsåren mest framstående cylist Sven "Svängis" Johansson tvingades bryta efter omkullkörning på fjärde etappen.

Svensk Filmindustri filmade loppet för sin journal med flera fotografer under Åke Hesselstedts ledning. Biffen och Bananen förekom i DNs reportage, journalisten Barbro Alving agerade kranskulla på Sockenvägen och Bengt Fröbom fick bl a professor Herbert Tingstens (DNs chefredaktör) hederspris. Segraren fick ett annat av grevinnan Ebba Bonde.

Biffen och Bananen blev så populära att de fick komma igen två gånger till i film på 50-talet: Blondie, Biffen och Bananen (1952/12) och Klarar Bananen Biffen? (1958/1).

Förlaga

Originaltitel Biffen och Bananen (Tecknad serie)
Tecknare Rit-Ola


Inspelning

1950-08 1950-09
Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé)
Halmstad Sverige (Sexdagarsloppet)
Helsingborg Sverige (Sexdagarsloppet)
Malmö Sverige (Sexdagarsloppet)
Ystad Sverige (Sexdagarsloppet)
Kristianstad Sverige (Sexdagarsloppet)
Karlskrona Sverige (Sexdagarsloppet)
Kalmar Sverige (Sexdagarsloppet)
Oskarshamn Sverige (Sexdagarsloppet)
Västervik Sverige (Sexdagarsloppet)
Norrköping Sverige (Sexdagarsloppet)
Stockholm Sverige (Sexdagarsloppet)
Tylösand Sverige
Tylöhus Sverige
Kalmar slott Kalmar Sverige
Gripsholms slott Mariefred Sverige
Drottningholm Stockholm Sverige
Hagaparken Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1951-02-12 Skandia Stockholm Sverige 95 min
TV-visning 1983-03-06 TV2 Sverige 91 min
1990-08-27 Kanal 1 Sverige 91 min
1999-04-02 SVT2 Sverige 91 min
2006-12-12 SVT1 Sverige 91 min
Urpremiär 1951-02-12 Skandia Stockholm Sverige 95 min
TV-visning 2008-10-11 SVT1 Sverige 91 min
2011-05-30 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Daisy Bell
Kompositör Harry Dacre (1892)
Textförfattare Alma Rek (svensk text 1906)
Harry Dacre (engelsk text 1892)
Arrangör Sam Rydberg


Originaltitel Swing Doors
Kompositör Allan Gray


Originaltitel Hurricane
Kompositör Roger Barsotti


Originaltitel Spirit of Youth
Kompositör Cecil James Gilbert


Originaltitel Domaredansen


Ämnesord

Bilolyckor
Cykelmästare
Cykeltävlingar
Cykling
Direktörer
Drottningholm
Dröm
Gripsholms slott
Halmstad
Ingenjörer
Kalmar slott
Kristianstad
Malmö
Nyköping
Riddartiden/spex
Sexdagarslopp
Stockholm/Hagaparken
Tornerspel
Tvillingar
Tylösand
Tävlingscyklister
Uppfinnare
Västervik

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel BIFFEN OCH BANANEN
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel Åke Grönberg Åke Söderblom i BIFFEN OCH BANANEN
Tryckeri Fotopress


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel BIFFEN OCH BANANEN
Tryckeri Ewes O.B. -tryck


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel Lillebil Kjellén Åke Grönberg Åke Söderblom i BIFFWN OCH BANANEN
Tryckeri Fotopress


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel Åke Grönberg Åke Söderblom i BIFFEN OCH BANANEN
Tryckeri Fotopress


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Biffen och bananen. [Av] Gösta Stevens.
Omfång 182 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Beef and Banana. Rit-Olas popular comics from Folket i Bild. A film by Gösta Stevens.
Omfång 33 s.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Manustitel Beef and Banana. Rit-Olas popular comics from Folket i Bild. A film by Gösta Stevens.
Omfång 1 s.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Manustitel Biffen och Bananen.
Omfång 1 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Biffen och Bananen.
Omfång 2 s. trailer.
Språk Svenska


Typ Kringmaterial
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 8
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?