Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Puck heter jag
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1951-03-05

Medverkande

Sickan Carlsson
Puck Andersson, anställd på modesalongen Atelier Monica

Karl-Arne Holmsten
Roger Lindman, doktorerande konstkritiker

Naima Wifstrand
änkefru Agneta Lindman, majorska på Eka gård, Rogers mor

Marianne Löfgren
Louise "Lullan" Haglund, konstnär

Anne-Margrethe Björlin
Elsa Ringschiöld, Rogers fästmö

John Botvid
Fredrik Göransson, vicevärd

Visa alla medverkande

Handling

På 40-årskalas hos den bohemiska konstnärinnan Louise "Lullan" Haglund träffar den unga ateljésömmerskan Puck Andersson en charmerande man, konstkritikern och doktoranden Roger Lindman....

Visa hela handlingen

Press

Det rådde starkt skilda meningar om filmens kvalitet men inte om huvudrollsinnehavarinnan. "Sickan Carlsson är ett fenomen för sig", skrev Filmson i AB, "en vintergäck som värmer ett...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Manustitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Musikarrangör
Orkester
Orkesterledare
Smink
Förtexter

Medverkande

Sickan Carlsson Puck Andersson, anställd på modesalongen Atelier Monica
Karl-Arne Holmsten Roger Lindman, doktorerande konstkritiker
Naima Wifstrand änkefru Agneta Lindman, majorska på Eka gård, Rogers mor
Marianne Löfgren Louise "Lullan" Haglund, konstnär
Anne-Margrethe Björlin Elsa Ringschiöld, Rogers fästmö
John Botvid Fredrik Göransson, vicevärd
Jan Molander Stellan Nilsson-Brosk, leg. läkare
Povel Ramel Malte "Pilo" Jonsson, musikalisk vän till Lullan
Harriet Andersson Dockie, Pucks väninna på modesalongen
- ej krediterade:
Gösta Cederlund Karl-Gustaf Ringschiöld, godsägare, Elsas far
Hilma Barcklind fru Ringschiöld, Elsas mor
Britta Holmberg gatflicka
Ludde Juberg Jansson, specerihandlare
Josua Bengtson morbror Orvar, majorskans svåger
Sonja Looft änkefru Lindmans syster, Orvars fru
Anders Börje gårdssångaren
Ullacarin Rydén Märta, biträde i Janssons affär
Mona Geijer-Falkner fru Göransson
Olav Riégo konsthandlare, god vän till Lullan
Maud Söderlund gäst hos Lullan
Inga Hodell fru Strömberg, chef för Atelier Monica
Ingrid Björk anställd på Atelier Monica
Bellan Roos fröken Johansson, anställd på Atelier Monica
Birgitta Wetterhall anställd på Atelier Monica
Aurore Palmgren Lotten, hushållerska på Eka gård
John Hilke Karlsson, kusk på Eka gård
Sven Holmberg polis
Hans Bjerkeling polis
Agda Helin en dam i tobaksaffären som väntar på att få låna telefonen
Nina Scenna hyresgäst som ringer polisen
Hugo Tranberg hyresgäst som ringer polisen
Rune Stylander läkare
Hans Wallin gårdsmusikant
Olle Jacobsson gårdsmusikant
Curt Broberg servitör på lunchrestaurangen
Olle Ekbladh ceremonimästaren vid 60-årskalaset
Tobis och hans gauchos orkestern på Restaurang Bellmansro
Bengt Logardt Bertil Rosenberg, kapten, gäst på 60-årskalaset (bortklippt) (rollen bortklippt i den slutliga filmen)

Bolag

Produktionsbolag Produktion S. Bauman AB
Distributör i Sverige (35 mm) AB Sandrew-Bauman Film 1950
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

På 40-årskalas hos den bohemiska konstnärinnan Louise "Lullan" Haglund träffar den unga ateljésömmerskan Puck Andersson en charmerande man, konstkritikern och doktoranden Roger Lindman. Tillgången på goda drycker och den befriande stämningen i Lullans lya och verkstad under Söders takåsar bäddar för romantiska förvecklingar mellan Puck och Roger, trots att den senare är förlovad med godsägardottern Elsa Ringschiöld på Färingehus.

Rogers mor, änkefru och majorska på Eka gård, kommer dagen därpå till Lullans lya för att sitta modell. Roger har av konstnärinnan beställt ett porträtt till moderns 60-årsdag. Lullan är ute i ärenden, och majorskan stöter på Puck, som hon omedelbart tycker om. Puck får hjälp med städningen efter festen och majorskan beställer klänningen till 60-årsdagen på Atelier Monica, där Puck arbetar.

Vid ankomsten till modeateljén finner Puck sin unga arbetskamrat Dockie i tårar. Hennes pojkvän har lämnat henne för en annan flicka. Pucks samvete börjar ömma och värre blir det då majorskan på en lunch sammanför Puck med Rogers fästmö Elsa, som kommit på besök till Stockholm. Puck och Elsa blir goda vänner.

Roger kan inte glömma Puck och uppvaktar henne intensivt medan Atelier Monica börjar sy upp Elsas bröllopsklänning. För att komma ur den plågsamma situationen beslutar Puck att låta Roger tro att hon är en dålig flicka. Utbjuden av Roger till Restaurant Bellmansro låtsas Puck dricka sig full på champagne och väcker pinsam uppmärksamhet. Till sist smiter hon från sin förvirrade kavaljer.

Följande dag kommer majorskan på besök hos Puck. Hon har under vård av Rogers kavaj kommit på sonens bejakade inbjudan till Puck och förstått hur förhållandet utvecklat sig. Puck bekänner under tårar sina känslor och majorskan, som känner sympati för den lilla sömmerskan, beslutar att ta henne med till Eka gård för att hon skall få vila ut och dessutom sy färdig majorskans jubileumsklänning och andra beställningar.

Roger kommer ut till godset och överraskar Puck. Hon flyr ut på en leråker. Ömt lyfter han henner ur leran när hon fallit omkull och förklarar att han älskar henne.

60-årskalaset går av stapeln i närvaro av släkt och vänner men Rogers gåva blir inte vad man tänkt sig. En förväxling av Lullans dukar har skett; målningen är en nakenstudie av Puck, inte en bild av majorskan. Puck tar nattåget till Stockholm.

Läget i huvudstaden är betydligt bättre. Dockie har fått sin pojkvän tillbaka och Lullan förlovat sig med läkaren Stellan Brosk. Under hyllningen av de nyförlovade, i vilken Puck deltar, infinner sig Roger. Puck flyr ånyo, denna gång ut på taket, där hon så småningom upphinns av Roger. De inledande uttrycken för besvikelse och vrede övergår snart till kärleksförklaringar och när polisen tar hand om dem har de insett att de hör ihop. Även Elsa har vid denna tidpunkt kommit till samma slutsats.

Censur / granskning

Censurnummer 82472
Datum 1953-06-29
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2620 meter
Kommentar Nedklippning av filmen i akt 1-4 utförd av bolaget i syfte att få den barntillåten. Aktlängder: 480-560-540-460-580 = 2620 m - 96 minuter. Aktlängder: 480, 560, 540, 460, 580.


Censurnummer 78434
Datum 1951-03-02
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2725 meter
Kommentar Granskningskopians aktlängder som saknade förtexter: 480-565-555-545-580 = 2725 m - 100 minuter. Visningskopiornas aktlängder: 530-565-555-545-580 = 2775 m - 101 minuter. Aktlängder: 480, 565, 555, 545, 580.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Intensitetston
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2775 meter
Längd i minuter 101 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Det rådde starkt skilda meningar om filmens kvalitet men inte om huvudrollsinnehavarinnan. "Sickan Carlsson är ett fenomen för sig", skrev Filmson i AB, "en vintergäck som värmer ett svenskt hjärta i lika hög grad som en gretagarbosk orkidé eller en ingridbergmansk kalla, eftersom hon föredrar att lysa i vårt gråvädersland".

Robin Hood jämförde henne i StT med en av Hollywoods stora komedienner: "Det börjar bli tjatigt att kalla henne 'frisk' och 'förtjusande'. Hon är mer än så -- storartad. Något av Irene Dunne i yngre år, fast vänligare, rundare. Vart man än kastar blicken världen runt kan man ej upptäcka någon, som skulle kunna göra en sådan roll som Puck 'spontanare' -- och bättre, eller lika bra."

Lasse Berg!ström (Arbetaren) tyckte att Schamyl Bauman och Sölve Cederstrand "kokat soppa på redan nyttjade spikar" och kunde "tacka sin skapare för Sickan": "Sickan Carlsson har vad detta enkla lustpel i övrigt saknar: en varm naturlighet och en förmåga att hålla sig inom de gränser denna naturlighet bjuder. Hennes charm är stor och hon arbetar numera utan choser, som en fulländad aktris inom den speciella kleinkunst, som svensk film kan odla, när klimatet är lämpligt för komedier."

Både Filmson och Robin Hood var nöjda med filmen. Den förre använde omdömen som "nätt och rart och roligt", den senare hyllade Schamyl Bauman och författarkompanjonen Cederstrand, "även han blommade i något slags ny vår". "Åter skjuter Bauman mitt i prick", skrev Robin Hood, "det är en prydlig serie lustspelskomedier han skjutit sedan Skolka skolan, begynnelsen till Baumans andra andning. Projektilerna -- skådespelarna betyder förvisso en hel del, men det är dock Schamyl Bauman som håller i bössan. Han har skapat en egen stil -- halvt lustspel, halvt komedi, mycket svensk och ganska förtjusande."

A G Bergman i AT gick med på att filmen var välgjord, vårdad och smakfull, men var inte nöjd med intrigen: "I början är filmen (-) full av upptåg och trevliga gags. Men eftersom den röda tråden är i allra tunnaste laget och författarnas uppfinningsrikedom inte outsinlig blir det så småningom ganska trögt och hela filmen beskriver en nedåtgående kurva -- det verkar som om man tröttnat på hela historien mer och mer."

"Sådana nödlösningar som tämligen omotiverade takklättringar i ösregn t ex gör just ingen människa glad", menade Bergman och utpekade därmed en scen som flera andra kritiker förargat sig över, bland dem Helge Åkerhielm (MT): "Att sitta på ett hustak i hällande regn och skrika åt den man älskar att man hatar honom tycker jag nog är att gå lite väl långt i omsorg om dygdens bevarande. Men jag är knappast en så utpräglat moralisk personlighet som de flesta filmproducenter."

Ny Dags signatur Snapp ansåg att det borde bli ännu svårare att motivera varför generellt statsanslag skulle utgå till svensk film "när detta kommer sådan rappakalja till del", och Lill i SvD gick mycket hårt åt Bauman-Cederstrands film sedan hon lämnat premiären "i ett tillstånd av dysterhet, som publika jubelskrän åt svordomar och enkla kvickheter inte på något sätt kunnat hindra att smyga sig på en".

"Utrymmet medger inte", förklarade Lill i stockholmspressens längsta recension, "att närmare ingå på intrigens utveckling, men den vacklar ideligen mellan lustspel och komedi, rätt som det är stoppas en onödig och rå scen med en berusad gatflicka in och slutligen ändar det hela i en hemgjord 'sensation' med flickan och kavaljeren springande på regnvåta hustak med radiopolisen efter sig. Ett fjolleri alldeles utan stil, en kärlekshistoria utan smak, med ett beteendemönster utan vett och logik".

Kommentar Svensk filmografi

Romanen "Puck" av Gunnar Widegren (1886-1959) utkom 1939 på förlaget Wahlström & Widstrand i Stockholm. Widegren fick redan på 30-talet tre av sina böcker filmade: Raggen -- det är jag det (1936/4), Familjen som var en karusell (1936/15) och Fröken blir piga (1936/20) efter romanen "Under falsk flagg".

Inspelningen av Puck heter jag startade i mitten av oktober 1950 och avslutades i mitten av januari 1951, då de svenska filmproducenternas "filmstopp" formellt trätt i kraft. Ett par kompletteringar gjordes dock efter detta datum. Sickan Carlssons fyllescen togs på djurgårdsrestaurangen Bellmansro i Stockholm.

Som förspel vid stockholmspremiären visades Alice Babs' provfilm för Swing it, magistern! (1940/33).

Några landsortsrecensenter ville identifiera Naima Wifstrands svärande, barska majorska på Eka gård som en gengångare till majorskan på Ekeby i Selma Lagerlöfs berättelse "Gösta Berlings saga", filmad 1924.

Sport- och friluftsentusiasten Torsten "TT" Tegnér gick i sin tidning Idrottsbladet (3.3.1951) till angrepp på de stockholmskritiker som behandlat filmen välvilligt; särskilt utpekade blev Robin Hood och A G Bergman. "Puck heter jag -- är en långrandig anhopning av småsuddigheter, småkladdigheter, småsvek och orimligheter", skrev TT och efterlyste för ovanlighetens skull 40-talsatmosfären i svensk film: "Gud vad man saknade denne Ekman och Ingmar Bergman och deras 'moraliska skevheter' och 'Lastbarhet' -- o c h k v a l i t e t! -- hela tiden man satt och skämdes över Puckschaskigheterna!!" I sitt svar (StT 11.3.1951) genmälde Robin Hood att TT inte förstått "att det finns miljoner människor i världen som är annorlunda skapta än de [TT[, utan att vara sämre för det, människor som uppskattar allvar, heroism, stor konst som de, men d e s s u t o m finner behag i bestsellerböcker, operetter och små älskvärda och välgjorda skämt med verkligheten som filmen 'Puck"'.

Förlaga

Originaltitel Puck (Roman)
Författare Gunnar Widegren


Inspelning

1950-10-16 1951-01-14
AB Sandrewateljéerna Stockholm Sverige (ateljéer)
Restaurang Bellmansro m.fl. platser i Stockholm Stockholm

Visningar

Sverigepremiär 1951-03-05 Royal Stockholm Sverige 101 min
TV-visning 1995-09-03 TV3 Sverige 97 min
2001-02-02 SVT1 Sverige 97 min
2005-08-29 SVT1 Sverige 97 min
Urpremiär 1951-03-05 Royal Stockholm Sverige 101 min
TV-visning 2007-08-20 SVT1 Sverige 97 min
2010-04-19 SVT1 Sverige 97 min
2014-01-28 SVT1 Sverige
2016-04-19 SVT1 Sverige
2018-12-10 SVT1 Sverige
2018-12-10 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel I dag så har vi rätt att festa
Kompositör Povel Ramel (1951)
Textförfattare Povel Ramel (1951)
Sjungs av Povel Ramel
Spelas av Povel Ramel (piano)


Originaltitel Varför småler Mona Lisa?
Kompositör Jules Sylvain (1951)
Textförfattare Gösta Rybrant (1951)
Sjungs av Sickan Carlsson


Originaltitel Havet, vinden och stjärnorna
Kompositör Jules Sylvain (1951)
Textförfattare S.S. Wilson (1951)


Originaltitel Leve Lullan
Kompositör Mildred J. Hill ("Happy Birthday to You" 1893)
Textförfattare Povel Ramel (specialtext 1951)
Sjungs av Povel Ramel


Originaltitel Den första gång jag såg dig
Kompositör Birger Sjöberg (1905)
Textförfattare Birger Sjöberg (1905)


Originaltitel Klackarna i taket
Kompositör Povel Ramel (1951)
Textförfattare Povel Ramel (1951)
Sjungs av Povel Ramel
Spelas av Povel Ramel (piano)


Originaltitel Resan till Paris
Kompositör Stig Olin (1950)
Textförfattare Stig Olin (1950)
Sjungs av Anders Börje
Sickan Carlsson
Marianne Löfgren


Originaltitel Ständchen/Serenad
Kompositör Franz Schubert (1828)
Textförfattare Ludwig Rellstab (1827)


Originaltitel Les sirènes, vals op. 148
Kompositör Émile Waldteufel (1878)


Originaltitel Den siste mohikanen
Kompositör Jules Sylvain (1951)
Orkester William Linds orkester (ej i bild)


Originaltitel Silver Threads Among the Gold
Kompositör Hart Pease Danks (1873)
Textförfattare Valdemar Dalquist (svensk textbearbetning 1915)
Emil Norlander (svensk text)
Eben E. Rexford (engelsk text 1873)
Sjungs av Naima Wifstrand
Spelas av Naima Wifstrand (gitarr)


Originaltitel Morena
Kompositör Torv. Tobis (1949)
Orkester Tobis och hans gauchos


Originaltitel Samling vid pumpen
Kompositör Ulf Peder Olrog (1945)
Textförfattare Ulf Peder Olrog (1945)
Orkester Tobis och hans gauchos


Originaltitel Med en enkel tulipan
Kompositör Jules Sylvain (1938)
Textförfattare Sven Paddock (1938)


Ämnesord

Akademiker
Ateljésömmerska
Ateljévåning
Födelsedag/40 år
Födelsedag/60 år
Herrgårdar
Konstkritiker
Konstnär
Konstnärslya
Krutgumma
Läkare
Modesalonger
Playboy
Restauranger
Stockholm/Bellmansro
Stockholm/Söder
Takklättring
Vicevärd
Änkor

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2775


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2818


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel PUCK - HETER JAG
Affischdesign Walter Bjorne


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel PUCK - HETER JAG
Tryckeri Ewes O.B. -tryck
Affischdesign Walter Bjorne


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Puck.
Omfång 138 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Svensk dialoglista. Puck heter jag.
Omfång 38 s.
Språk Svenska


Typ Kringmaterial


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?