Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Leva på "Hoppet"
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1951-04-11

Medverkande

Meg Westergren
Vivi / berättare

Ingrid Thulin
Yvonne

Gunvor Pontén
Maj-Britt

Jarl Kulle
Jalle, teaterelev

Arne Ragneborn
Arne, teaterelev

Visa alla medverkande

Handling

Det är försommar i luften. 17-åriga Vivi sitter i stadshusparken i Stockholm och tänker på hur hennes bok "Opp i det blå -- Roman av mej" kom till. Den handlar om hennes teaterdrömmar,...

Visa hela handlingen

Press

Ett bristfälligt manus men en film med stor charm, tyckte AT, Expressen, MT och SvD. En skuta som seglade in med friska vindar i den svenska filmens bakvatten ansåg Arbetarens, Ny Dags och...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspicient
Musikarrangör

Medverkande

Meg Westergren Vivi / berättare
Ingrid Thulin Yvonne
Per Oscarsson Per
Gunvor Pontén Maj-Britt
Jarl Kulle Jalle, teaterelev
Arne Ragneborn Arne, teaterelev
Rudolf Wendbladh Harry, borgmästare i Marstrand
Anna-Lisa Baude Hilda, borgmästarinna
Hjördis Petterson lärare på Dramatens elevskola
Olav Riégo lärare på Dramatens elevskola
Tord Stål lärare på Dramatens elevskola
Eric Gustafson reklamdirektör
Arthur Fischer Yvonnes far
Torsten Lilliecrona kontorist
Wiktor "Kulörten" Andersson kontorist
Barbro Fleege kontorist
Elsa Almlöf ej identifierad roll

Bolag

Produktionsbolag AB Europa Film
Distributör i Sverige (35 mm) AB Europa Film 1951
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Det är försommar i luften. 17-åriga Vivi sitter i stadshusparken i Stockholm och tänker på hur hennes bok "Opp i det blå -- Roman av mej" kom till. Den handlar om hennes teaterdrömmar, om planen att spela sommarteater med de arbetslösa kamraterna på Dramatens elevskola och göra en film av hela äventyret.

Från bokens verklighet träder vi in i filmens. Vivi skyndar att samla en utvald skara kring sig: den vackra Yvonne, en femme fatale som längtar bort från Sverige, Per, geni och grönsaksätare, kunnige, trygge Jalle och mjuka Maj-Britt, och sist men inte minst viktig, Arne, regissörsämne och bråkmakare.

Nästa problem gäller finanserna. Vivi övertalar en reklamdirektör att köpa in sig i den förestående turnén. Pjäsutkastet har hon skrivit själv; det accepteras av kamraterna sedan de fått klart för sig att de kan formulera sina egna repliker.

En gammal fraktskuta förvandlas till teaterbåt och bostad. Fejad och utrustad av ungdomarna sjösätts hon med champagne och döps till "Hoppet".

Seglatsen kan börja. Under dispyt om skådespelarkonstens teorier repeterar gruppen Vivis pjäs "Heta nätter", en rafflande melodram i lyxkryssarmiljö. Premiären går av stapeln i Trosa; skutan har fått hollywoodsk däcksdekor och dramats lidelser spelas ut för fullt. Vid lägligt tillfälle i handlingen inträder skeppsläkaren (Jalle) och anbefaller förtäring av halspastillerna Figaro och Tenor, enligt reklamavtalet. Besättningen känner sig redan säker på succé; man firar på stadshotellet. Men tidningsrecensionerna följande dag är förkrossande. Ord som "kalops", "pyttipanna" och "fårstuvning" förekommer i spalterna.

Stämningen är på nollpunkten. Arne föreslår att man skall byta ut Vivis pjäs mot "Hamlet". I det senare dramat kan man inte finna någon roll åt Vivi. Ovetande om vad som pågår under däck står hon vid rodret och drömmer in sig själv och Jalle i en romantisk amerikansk filmklassiker. Drömmen får ett tvärt slut då "Hoppet" törnar mot ett lastfartyg i farleden.

Kamraternas svek blir för mycket för Vivi. Efterlämnande ett patetiskt avskedsbrev flyr hon samma kväll. Gänget, oroade över hennes öde, drabbas av samvetskval. Jalle ger sig iväg för att leta rätt på Vivi och finner henne på tåget till Stockholm. Deras möte slutar i en öm scen; Vivi gråter ut vid Jalles bröst. De älskar varandra nästan, i varje fall Vivi Jalle. Hon följer honom tillbaka till skutan.

Turnén fortsätter nu längs Göta kanal mot västkusten med "Heta nätter". Även ombord stiger så småningom temperaturen med sommarvärmen. Yvonne överger Per och lockar en natt till sig den mer än villige Arne. Den spelade melodramens mest dramatiska scen övergår till följd härav i äkta handgripligheter mellan de bägge rivalerna. Publiken jublar. Men Maj-Britt fyller gärna det tomrum den trolösa Yvonne efterlämnat hos Per.

Utanför Marstrand förlorar Jalle, Per och Arne orienteringen i dimma och mörker och ränner teaterskutan på ett grund. Ingen skadas och på morgonen visar det sig att man är alldeles intill land, men färskvattentanken har sprungit läck.

Ytterligare en prövning väntar. Polisen i Marstrand har utfärdat spelförbud. I samlad trupp tågar ungdomarna till borgmästaren för att få det hävt. Borgmästarparet visar sig emellertid vara vittnen till ett pinsamt uppträde under turnén: Jalle, Per och Arne har supit sig fulla och ställt till med bråk på ett nachspiel. Det krävs ett stort dramatiskt utspel av Per för att övertyga borgmästaren om det nödvändiga i att de får spela och om sin egen oerhörda begåvning. Sedan Per lovat att ersätta all skada som de kan ha vållat och en uppsättning av "Hamlet" på Marstrands fästning veknar borgmästarens sinne.

Vi återvänder till stadshusparken. I uppsluppen stämning tågar gänget bort, förvissade om att en sådan historia måste en filmdirektör köpa.

Censur / granskning

Censurnummer 79390
Datum 1958-11-19
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2610 meter
Kommentar Aktindelning: 535-585-545-435-510 = 2610 m - 95 minuter. Aktlängder: 535, 585, 545, 435, 510.


Censurnummer 79390
Datum 1951-09-25
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2610 meter
Kommentar Aktindelning: 535-585-545-435-510 = 2610 m - 95 minuter. Aktlängder: 535, 585, 545, 435, 510.


Censurnummer 78602
Datum 1951-04-07
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2740 meter
Kommentar Granskningskopians aktlängder: 490-450-630-470-390-310 = 2740 m - 100 minuter. Visningskopiornas aktlängder: 555-585-525-480-510 = 2655 m - 97 minuter. Aktlängder: 490, 450, 630, 470, 390, 310.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Tobis Klangfilm
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2740 meter
Längd i minuter 100 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Ett bristfälligt manus men en film med stor charm, tyckte AT, Expressen, MT och SvD. En skuta som seglade in med friska vindar i den svenska filmens bakvatten ansåg Arbetarens, Ny Dags och StTs skribenter. Beröm fick genomgående det unga skådespelargardet, Karl-Erik Alberts foto med "poetiskt skim!mer" (Arbetaren) och Gösta Nystroems musik.

"Utan överdrift är det här den friskaste fläkten i svensk film på många år", skrev Lasse Bergström i Arbetaren, "en ungdomligt ohämmad lek med lätta och allvarliga ting, som i ett slag skänker oss en filmskapare -- Göran Gentele -- att fästa våra svikna förväntningar på och göra dem hoppfulla som våren". Kritikern tänkte på den franske regissören Jacques Becker och tyckte att Gentele bytt ut parisatmosfären i fransmannens Möte i julinatt (1949) mot det svenska sommarlandskapet men för övrigt var det "Genteles lycka att han liksom sin franske kollega kan leka med bilden och känna för ungdomen".

Ny Dag hyllade filmen för att den trots sin brist på realism uttryckte "en hängiven tro på livet och ungdomen. (-) Mitt i den svenska filmdöden drog ett ungt skådespelarkollektiv med Dramatens unge Göran Gentele i spetsen in på Saga-biografen och visade oss i en tid av stagnation och slentrian att det kan göras både god och entusiastisk film här i landet. För om något är det väl entusiasmen som bär fram Leva på Hoppet."

Filmen är "lek, ungdomsspexeri och saga, berättad av stora barn för andra stora barn", skrev Robin Hood i StT och fortsatte: "Det är en mycket, mycket trevlig film Göran Gentele fått ihop, skrivit och regisserat. Den rehabiliterar 'svensk ungdom' på film. Skutan Hoppet styr ut från fyrtiotalismens 'ångest', 'nakenhet', 'fula ord', vita kattor och svarta skökor in i ett femtiotal utan nakenhet men i shorts, utan komplex, utan andra fula ord än ett enstaka 'jävligt'."

A Gunnar Bergman i AT riktade sin kritik mot manuskriptet som "led av samma svaghet som så många treaktskomedier för teater: första akten är bra, andra är matt och så tar det upp sig igen i tredje". När inte Gentele klarade upp sin komedi tillgrep han, enligt Bergman, samma recept som så många andra komediförfattare, nämligen att försöka rädda pjäsen genom att låta den övergå "i rena farsen".

U S-m i SvD hade väntat sig att Gentele, eftersom han fått fria händer "begärligt skulle hugga chansen att fullständigt bryta med svensk lustspelskonvention och visa att man kan vara rolig på ett mindre opersonligt, förskruvat och grönköpingsmässigt sätt än det vedertagna." Men det hade, menade recensenten, Gentele knappast gjort: "Han har inte kunnat skaka av sig fördomarna om hur ett svenskt lustspel bör vara. I stället för att låta berättelsen växa fram spontant och naturligt har han pressat in stoffet i ett hårt och schematiskt lustspelsmönster, där till och med erotiken lyder under symmetrins lagar. Bilda kö! Armar om varandra lägg! På stället kyss! Lediga!"

Det skrattades friskt och applåderades på slutet, summerade U S-m, "men inte skrattade och applåderade man åt något nytt och självständigt i svensk filmproduktion."

Kommentar Svensk filmografi

Leva på "Hoppet" var Göran Genteles (1917-1972) tredje regiuppgift efter debuten med Brott i sol (1947/40). Ett avlägset, parallellt motiv finns i amerikanen Jerome Kerns (1885-1945) operett "Teaterbåten" från 1927.

Inspelningen startade i början av augusti 1950 och avslutades vid årsskiftet.

18-åriga Meg Westergren, dotter till skådespelarparet Inga Tidblad och Håkan Westergren och hämtad från en påbörjad utbildning i modebranschen, gjorde här sin debut i kretsen av unga skådespelare, alla utom Gunvor Pontén vid Dramaten i Stockholm. Presskommentarerna var välvilliga om också inte översvallande. Robin Hood skrev om henne att hon var "film direkt, förtjusande pigg och smålustig film". Ny Dags recensent ägnade henne följande uppskattning: "Det vore orätt mot kollektivet att framhålla någon av de unga skådespelarna framför de övriga, men kanske stannar debutanten Meg Westergrens trubbnosiga och flick!ömma bild av Vivi längst kvar på näthinnan tillsammans med Per Oscarssons kvicksilvergnistrande och samtidigt drömmande hamletkandidat."

Harry Schein i BLM retade sig något på den publicitet som uppstått kring Meg Westergren, "fastän hon naturligtvis inte rår för disproportionen mellan hennes i och för sig acceptabla prestation och reklamens otrevliga försök att göra en polstjärna av en än så länge ganska liten meteor".

Vid filmfestivalen i Berlin 1951 tilldelades Leva på "Hoppet" priset Silverbjörnen i komediklassen. Den tyska titeln var vid tillfället Fahrt ins Blau men någon västtysk distribution har ej kunnat beläggas.

Inspelning

1950-08 1950-12
AB Europa Studio Sundbyberg Sverige
Stadshusparket Stockholm Sverige
Stockholms city Stockholm Sverige
Trosa Sverige
Göta kanal Sverige
Marstrand Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1951-04-11 Saga Stockholm Sverige 97 min
TV-visning 1988-06-25 TV2 Sverige 92 min
1988-06-26 TV2 Sverige 92 min
1993-04-13 TV2 Sverige 92 min
1996-05-17 SVT2 Sverige 96 min
1999-09-01 SVT1 Sverige 92 min
Urpremiär 1951-04-11 Saga Stockholm Sverige 97 min

Musikstycken

Originaltitel Båtvisa
Kompositör Gösta Nystroem
Textförfattare Else Fisher


Originaltitel Kom, kom, kom till smörgåsbordet
Kompositör Helge Lindberg (1929, bearb. av "Björneborgarnas marsch")
Textförfattare Gösta Stevens (1929)


Originaltitel Tango
Kompositör Liliane Nystroem


Originaltitel Det var i vår ungdoms fagraste vår


Originaltitel Den lyse nat
Kompositör Gösta Nystroem
Textförfattare Else Fisher


Originaltitel Finns det flickor, ja då finns det kyssar
Kompositör Jules Sylvain (1930)
Textförfattare Gösta Stevens (1930)


Originaltitel Liten vals
Kompositör Erik Baumann


Originaltitel Mandom, mod och morske män
Textförfattare Richard Dybeck (1858)


Originaltitel Fjorton år tror jag visst att jag var
Textförfattare Henrik Lilljebjörn


Utmärkelser

Silberner Bär (Silverbjörn) Berlin 1951 (bästa komedi)
Syndare i filmparadiset (1956) Citat ingår från Leva på "Hoppet" (1951)

Ämnesord

Borgmästare
Båtar
Båtfärder
Dröm
Film i filmen
Filmparodi
Göta kanal
Marstrand
Skeppsbrott
Skådespelare
Stockholm/Stadshusparken
Svartsjuka
Teaterelever
Teatersällskap/resande
Teatrar
Trosa

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel LEVA PÅ "HOPPET"
Tryckeri Uddeholms Offset


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel LEVA PÅ "HOPPET" Belönad med silverbjörnen vid internationella Filmfestivalen i Berlin sommaren 1951
Tryckeri Ewes O.B. -tryck


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Synopsis
Manustitel Opp i det blå! Filmsynopsis av Göran Gentele.
Omfång 40 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Opp i det blå. En film av Göran Gentele.
Omfång 115 s. Rollbeskrivning (2 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Opp i det blå. En film av Göran Gentele.
Omfång 113 s. + ett antal lsöa sidor med ändringar mm.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Leva på "hoppet"
Omfång 149 s. Miljölista (4 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Leva på "hoppet".
Omfång 21 s.


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Opp i det blå. Pjäsen.
Omfång 6 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Leva på "Hoppet". Dialoglista.
Omfång 28 s. Produktionsuppgifter (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Up in the clouds.
Omfång 27 s. Produktionsuppgifter (1 s.) ingår.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Fahrtins blaue.
Omfång 33 s. Produktionsuppgifter (1 s.) ingår.
Språk Tyska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Opp i det blå! En film av Göran Gentele.
Omfång 87 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Dia 1
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?