Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Det var en gång en sjöman : En saga om Saga på Saga
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1951-08-20

Medverkande

Sonja Stjernquist
Saga, dansös

Bengt Logardt
Axel Öhman, styrman

Elof Ahrle
"Pricken" Holmberg, sjöman

Gus Dahlström
"Korten", matros på S/S Saga

Holger Höglund
"Lången", matros på S/S Saga

Git Gay
"Heta Mary", gangsterdrottning

Visa alla medverkande

Handling

Styrman Öman går på bommen i den nordafrikanska staden Jazzablanca, ett syndens näste med prostitution och allsköns organiserad brottslighet. En kväll besöker han en krog, där en...

Visa hela handlingen

Press

En majoritet recensenter accepterade med mindre förbehåll vad trion Logardt-Rybrant-Frisk åstadkommit i fråga om "enkelt men humörfriskt äventyrsspex med åtskilliga kvicka vändningar...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Manustitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Koreograf
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspelningsledare
Musikarrangör
Kläder
Förtexter

Medverkande

Sonja Stjernquist Saga, dansös
Bengt Logardt Axel Öhman, styrman
Elof Ahrle "Pricken" Holmberg, sjöman
Gus Dahlström "Korten", matros på S/S Saga
Holger Höglund "Lången", matros på S/S Saga
Git Gay "Heta Mary", gangsterdrottning
Artur Rolén kapten på S/S Saga
Jan Molander Isidor Hagberg, allvetare, Sagas fästman
Gösta Bernhard "Undre Världen", gangster, vit slavhandlare
Börje Mellvig "Den store", gangsterledare
Jossie Pollard svart sångerska, "Undre Världens" flicka
Magnus Kesster Juan Carioca, gangster
Edel Stenberg Inga, dansös
Rune Stylander don Duroija, gangster
Alexander Baumgarten "Svarten", pianist, gangster
Gustaf Hiort af Ornäs gangster
Kerstin "Kicki" Bratt Marianne, dansös
- Ej krediterade:
Kerstin Lust Eva, dansös
Yvonne Sjöberg Britt, dansös
Ann-Marie Wallin Ann-Marie, dansös
Wiveka Ljung Viveca, dansös
Karl-Axel Forssberg "Råttöga", knivkastare, gangstervakt
Tom Walter bilföraren i Jazzablanca som ger dansöserna skjuts
Martin Ljung in- och utkastaren på krogen
Gustaf Färingborg en storväxt skäggig gäst på krogen i Jazzablanca
Lars Boberg sjöman
- Bortklippt i den slutliga filmen:
Alf Östlund balettmästare (bortklippt) (dock krediterad i förtexterna)

Bolag

Produktionsbolag AB Svea Film
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svea Film 1951
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Styrman Öman går på bommen i den nordafrikanska staden Jazzablanca, ett syndens näste med prostitution och allsköns organiserad brottslighet.
En kväll besöker han en krog, där en grupp unga svenska dansöser uppträder. Deras ledare, den vackra Saga, upptäcker bakom kulisserna att de råkat i händerna på ett gangsterband, som bedriver vit slavhandel.
På krogen träffar Öman en annan svensk sjöman, lättmatrosen "Pricken" Holmberg från inneliggande svenska båten "Saga". Det blir dunk i ryggen och åtskilliga glas innan de kommer överens om att Öman skall söka den lediga styrmansbefattninen på "Saga".
Saga -- sångerskan och dansösen -- får höra talas om den svenska båten; hon ser plötsligt en möjlighet för flickorna att undgå ett öde värre än döden. På natten flyr de från sin arbetsgivare "Undre Världen" och lyckas ta sig ombord, förföljda av krogchefen och dennes hantlangare. Ett kraftfullt ingripande av Öman och Pricken befriar fartyget från inkräktarna. "Undre Världen" kastas över bord medan flickorna gör sig osynliga.
Skepparen på "Saga" anställer Öman. Då han och Pricken uppsöker sina hytter finner de där till sin överraskning den gömda baletten. De beslutar sig för att hjälpa flickorna och dölja dem för den övriga besättningen, i synnerhet för skepparen, som är ungkarl och inbiten kvinnohatare. Men "Korten" och "Lången", två skojfriska matroser, har redan upptäckt dem och slår sina lovar kring den begärliga lasten.
"Undre Världen" har "leveranskontrakt" på Saga till sin chef "Den Store". Den senare, en liten man med diktatoriska manér, har tröttnat på sitt senaste sällskap, krogdrottningen "Heta Mary". Leveransen måste fullföljas och "Undre Världens" plan är att kidnappa balettledarinnan och spränga båten i luften.
Uppdraget ges under hotelser till pianisten "Svarten", som gömmer sig ombord. På fartyget finns även Sagas fästman Isidor Hagberg som passagerare, en mångkunnig men fysiskt klen och bortkommen forskare.
Medan den tickande bomben vandrar ur hand i hand bland intet ont anande besättningsmedlemmar avslöjas så småningom flickornas närvaro, slutligen även för skepparen. Han blir till en början inte glad, men sedan flickorna utfäst sig att svara för underhållningen ombord och ge showföreställningar längs resrutten och på så sätt tjäna in pengar, ändrar han hållning. Hastigt förvandlad till direktör för en teaterbåt börjar han se något försonligare på sina kvinnliga fripassagerare.
Gangsterligan genomför sin plan. Vid landningen i Savannah tar sig ligan ombord och bortför under pågående föreställning baletten till "Den Stores" borg, vars innehavare och herre försöker övertala Saga att dela hans behagliga tillvaro. Öman och Pricken spårar dock upp gömstället, och Öman besegrar i en svärdsduell "Den Store"; Saga och hela baletten befrias.
En tid därefter återfinner vi den äventyrliga resans huvudpersoner vid en Söderhavsstrand. Alla bekymmer är bortblåsta och ingen längtar "hem till stenarna", där de lekt som barn. Man äter, spelar, sjunger och umgås med hulahulaflickor. Saga ger Isidor Hagberg korgen och finner sin lycka i styrman Ömans trygga famn. Pricken har fastnat för Inga i baletten.

Texten reviderad 2011-02-04

Censur / granskning

Censurnummer 79046
Datum 1951-08-02
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2770 meter
Kommentar Filmen efter stämplingen nedklippt av bolaget med 20 m i akt 2 samt med 80 m i akt 5, vilket tillåtits av biografbyrån 24.8.1951. Gransknings- och premiärkopiornas aktlängder: 580-550-575-485-580 = 2770 meter - 101 minuter. De kortade kopiornas aktlängder: 580-530-575-485-500 = 2670 meter - 98 minuter. Aktlängder: 580, 550, 575, 485, 580.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2770 meter
Längd i minuter 101 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

En majoritet recensenter accepterade med mindre förbehåll vad trion Logardt-Rybrant-Frisk åstadkommit i fråga om "enkelt men humörfriskt äventyrsspex med åtskilliga kvicka vändningar och slapstickpoänger" (AB).

De övriga gjorde det inte. A Gunnar Bergman (AT) tyckte inte att upphovsmännen "kunnat bestämma sig för vad slags film de skulle göra: lustspel, äventyrsfilm, thriller eller crazy". Och så har det blivit "en blandning av alltsammans och ingetdera med besked".

Bertil Gripenfors (Arbetaren) tillgrep de i stockholmska kritikerkretsar mycket populära matlagningsliknelserna för deklarera sin uppfattning: "Smeten som degen gräddats av är förfärlig. Man skäms, våndas, lider med en så pass hygglig och artistisk krumelur som Elof Ahrle att han skall behöva tjäna sitt guld genom offer på den goda smakens altare."

Carl Björkman (DN), en av de nöjda, såg hos Bengt Logardts frejdiga och friska sjöman "några stänk Errol Flynn och några stänk Alan Ladd i sin svenska sjötappning", men tyckte inte att han fått se tillräckligt av baletten, bland vars medlemmar han särskilt nämnde Sonja Stjernquist, Anne-Marie Wallin och Kerstin Bratt. "Det finns mycket gott humör och många glada takter i denna nya svenska sjömansfilm", skrev Björkman och fortsatte: "Visserligen är det lätt att gräla på dess orimligheter, och om man så vill kan man ju säga att dess påfund är ateljépåhitt, och att filmen som helhet smakar mera av ateljé än av hav. Men ateljéarbetet är styvt gjort, och orimligheterna är så våldsamma att filmen var snudd på crazy. Låt oss säga att filmen är modifierad crazy med allt vad det innebär av fantasirikt broderiarbete på ett smalt tillklippt verklighetsunderlag."

Helge Åkerhielm i MT, mycket missnöjd med upphovsmännens försök att "göra en surrealistisk komedi i fransk stil, fylld av aktuell satir och med roliga parodier på olika filmgenrer" ansåg Elof Ahrle och Jan Molander vara de enda som nådde "över amatörstadiet". De medverkande "matroserna" (Gus & Holger) är kanske storseglare i privatlivet, skrev recensenten, "men här gör de inte intryck att använda saltvatten till annat än att gurgla sig med. Och de 'lättfärdiga' flickorna i hamnkvarteren tror ingen ens om att någon gång ha smitit till dansbanan utan mammas vetskap".

Kommentar Svensk filmografi

Mot slutet av 40-talet började det bli populärt att sända svensk film på kryssning till s k exotiska länder. Såren från andra världskriget ansågs förmodligen då läkta.

Bengt Logardts film, som i fråga om autentiska lokaliteter aldrig kom längre än till Svensk Filmin!dustris klipparkiv av film, hamnen i Stockholm och Bogesunds slott i närheten av Vaxholm, innehöll i förtexten följande geografiskt något fantasifulla och språkligt tveksamma erkännande: "Till de lokala myndigheterna i Jazzablanca, Savanna, San Vimsibale och ön Tonga i Söderhavet, utan vilkas hjälp och stöd denna mer eller mindre dokumentära film knappast kunnat inspelas, ägna vi en tacksamhetens tanke."

Manusmedarbetaren Gösta Rybrant (1904-1967), kåsör i AB under signaturen Flips, ställde sin komiska författartalang till svensk films förfogande i ett mindre antal fall. Med Bengt Logardt samarbetade han tidigare (1950) i militärfarsen Regementets ros (1952/6). Den fick annandagspremiär i landsorten det förstnämnda året men det skulle dröja två år innan den sattes upp i Stockholm.

Enligt kontraktet gällande Det var en gång en sjöman skulle Bengt Logardt svara för manus, regi och produktionsledning. Han fungerade således i huvudsak som producent för filmen. Regin delegerades till Ragnar Frisk.

Sonja Stjernquist debuterade tonårsung i svensk film vid mitten av 40-talet. Hon skulle bli en av våra populäraste sångartister, men i föreliggande film utnyttjades hennes fysiska attraktionskraft på bekostnad av den vokala begåvningen.

Inspelning

1951 1951
AB Sandrew-Ateljéerna Stockholm Sverige
Bogesunds slott Vaxholm Sverige
Stockholms hamn Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1951-08-20 Aveny Göteborg Sverige 101 min
1951-08-20 Saga Göteborg Sverige 101 min
1951-08-20 Röda Kvarn Luleå Sverige 101 min
1951-08-20 Olympia Stockholm Sverige 101 min
Urpremiär 1951-08-20 Aveny Göteborg Sverige 101 min
1951-08-20 Saga Göteborg Sverige 101 min
1951-08-20 Röda Kvarn Luleå Sverige 101 min
1951-08-20 Olympia Stockholm Sverige 101 min

Musikstycken

Originaltitel Ja, må han leva!


Originaltitel Skepp som mötas
Kompositör Fred Winter (1922)
Textförfattare Valdemar Dalquist (1922)
Sångare Bengt Logardt


Originaltitel Bongu
Kompositör Tibor von Szabady
Textförfattare Tibor von Szabady
Sångare Jossie Pollard (sjungs på engelska)


Originaltitel Piano Boogie
Kompositör Charles Redland


Originaltitel När vi lättar och lägger ut
Kompositör Bengt Logardt
Roland Eiworth
Textförfattare Bengt Logardt
Roland Eiworth
Sångare Elof Ahrle
Bengt Logardt
Gus Dahlström
Holger Höglund


Originaltitel Jag väntar på dej
Kompositör Charles Redland
Textförfattare Bengt Logardt
Sångare Sonja Stjernquist
Dansare kör (balettflickor)


Originaltitel Jag drömmer om en saga
Kompositör Bengt Logardt
Roland Eiworth
Textförfattare Bengt Logardt
Roland Eiworth
Sångare Sonja Stjernquist
Sonja Stjernquist (repris)
Bengt Logardt (repris)


Originaltitel Savanna
Kompositör Charles Redland


Originaltitel Samborino
Kompositör Charles Redland


Originaltitel The Searobber
Kompositör Charles Redland
Dansare kör (balettflickor)


Originaltitel One Night in Toulouse
Kompositör Tor Bergner
Textförfattare Bengt Logardt
Emil Hagström
Sångare Git Gay (sjunger på engelska)
Elof Ahrle (sjunger på svenska)


Originaltitel Festuvertyr 1812, op. 49
Kompositör Pëtr Čajkovskij (1880)


Originaltitel Koster-Valsen
Kompositör David Hellström (1907)
Textförfattare Göran Svenning (1907)
Sångare Bengt Logardt


Originaltitel The Hawaiian War Chant
Kompositör Leleiohaku, prins av Hawaii (1936)
Johnny Noble (1936)
Textförfattare Ralph Freed (engelsk text 1936)
Dansare kör (balettflickor)


Ämnesord

Allvetare
Antifascism
Balett
Bogesunds slott
Dansös
Droskar
Fartyg
Filmparodi
Gangster
Kapten
Krogshow
Matros
Sjöman
Strip-tease
Styrmän
Tidsinställd bomb
Vit slavhandel

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2704


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel DET VAR EN GÅNG EN SJÖMAN
Tryckeri Borås kliché & litografiska AB
Affischdesign Walter Bjorne


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel DET VAR EN GÅNG EN SJÖMAN
Tryckeri Robert E. Petersen offset-bogtryck


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel DET VAR ENGANG EN SØMAND
Tryckeri Dyva & Jeppesens bogtryckkeri A/S
Affischdesign [?] Lundvald


Bestånd Manuskript

Typ Synopsis
Manustitel Styrman Jansons sjöjungfrur eller Balett på villovägar. S. A. G. Swenson.
Omfång 2 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel 96 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 141 s. Miljölista (4 s.) och rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Dia 1
Album Nej


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?