Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Påhittiga Johansson
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1950-09-04

Medverkande

Åke Grönberg
P.H. Johansson, kallad Påhittiga Johansson, tusenkonstnär

Julia Cæsar
Barbara Nilsson, änka

Lasse Krantz
Rutger von Bryngel, greve på Berga slott, änkling, Barbaras bror

Rut Holm
Carolina Johansson, Påhittiga Johanssons fru

Iréne Söderblom
Claire Svensson

Bengt Logardt
John Nilsson, yngre släkting till Barbara

Visa alla medverkande

Handling

Tusenkonstnären "Påhittiga Johansson", livs levande i rollen som sin egen komiska serie, hanterar oljekanna och skiftnyckel lika uppfinningsrikt som penslar och hönsägg. Denna gång har han...

Visa hela handlingen

Press

Alla recensenter satte inte huggtänderna i detta folk!lustspel som först turnerat på biograferna i landsorten, även om åtskilliga hårda omdömen koncentrerades på små spaltutrymmen....

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Klippning
Ljudtekniker
Inspicient
Musikarrangör

Medverkande

Åke Grönberg P.H. Johansson, kallad Påhittiga Johansson, tusenkonstnär
Julia Cæsar Barbara Nilsson, änka
Lasse Krantz Rutger von Bryngel, greve på Berga slott, änkling, Barbaras bror
Rut Holm Carolina Johansson, Påhittiga Johanssons fru
Iréne Söderblom Claire Svensson
Bengt Logardt John Nilsson, yngre släkting till Barbara
Jan Molander Sixten von Bryngel alias Sigge Grevander, grevens son
Alf Östlund fabrikör Svensson, Claires far
Gus Dahlström Pratt, polis och privatdetektiv
Holger Höglund Jean, grevens betjänt
Carl-Gustaf Lindstedt medlem av styrelsen för länets hönsavelsförening
Gunnar "Knas" Lindkvist medlem av styrelsen för länets hönsavelsförening
Curt "Minimal" Åström ordförande i styrelsen för länets hönsavelsförening
- Ej krediterade:
Carl-Axel Elfving doktorand på komiska serier
Wiktor "Kulörten" Andersson stins
Stig Johanson tågkonduktör
John Melin tågpassagerare
Arne Källerud poliskommissarien
Sven Holmberg en man på vägen
Mille Schmidt en man på vägen
Harriett Philipson ljushårig flicka på festen
Thomas Gistedt Knut, Påhittiga Johanssons son
Jarl Hamilton en man på festen
Kerstin Wibom mörkhårig flicka på festen

Bolag

Produktionsbolag Film AB Imago
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svea Film 1951
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium

Handling

Tusenkonstnären "Påhittiga Johansson", livs levande i rollen som sin egen komiska serie, hanterar oljekanna och skiftnyckel lika uppfinningsrikt som penslar och hönsägg. Denna gång har han åtagit sig att renovera en vapensköld åt greve Rutger von Bryngel på Berga. Genom vändning av skölden lyckas han härleda det bryngelska adelsemblemet till en importör av långsvansade kor.

Rutger är ett original som lever en bekymmerslös tillvaro tillsammans med och tack vare sin syster Barbara. Hon är änka med pengar efter herr Nilsson, ofrälse men framgångsrik företagare. På Barbaras sida finns den unge släktingen John. Han söker gärna sitt där han vet att det finns kapital.

Rutger, själv änkling, har en eventuell efterträdare i sonen Sixten. Harmlös, d v s godhjärtad men utan ambitioner att överta och förvalta det bryngelska arvet, har Sixten i tolv år fört ett kringflackande liv med inslag av åtskilligt festande.

På återgång till fadershuset förleds Sixten av John att delta i en fest. Vägg i vägg befinner sig en viss fabrikör Svensson, med vilken Barbara driver affärer. Svensson störs av oväsendet och tillkallar polis.

I upprymt tillstånd stjäl Sixten på Johns inrådan Svenssons häst och försvinner i natten. Polis Pratt upptar jakten på tjuven men tappar spåret. Hästen för Sixten, berusad och insnärjd i ballonger, rätt in i den grevliga matsalen, där den förlorade sonens sorgliga entré vållar stor uppståndelse. Barbara ställer ultimatum: antingen måste Sixten ändra sitt leverne eller också kommer hon att adoptera John. Den bryngelska arvtagaren rider vidare ut i natten.

Sixten hamnar framåt morgonen i en sjö men fiskas lyckligtvis upp av Påhittiga Johansson. Tusenkonstnären gömmer honom under täcknamnet Sigismund Grevander hos sig och ger honom jobb i verkstaden. Medan Pratt fortsätter sina spaningar, nu på grevens uppdrag, ger sig de två nyblivna kompanjonerna i kast med att framställa "det plattfotade ägget", det som skall göra alla äggkoppar överflödiga.

Ett tillfälligt monteringsuppdrag hos Svensson ger Påhittiga Johansson anledning att borra i taket till direktörens salong. Borren går genom badkaret i våningen ovanför, i vilket Svenssons förtjusande dotter Claire, inte ont anande, lögar sig. Då medhjälparen Sixten rusar upp för att täta hålet stiftar han bekant!skap med Claire och blir mycket intagen. För att få vara i hennes närhet erbjuder han sig lära henne bilkörning.

Johansson har upptäckt att man kan hypnotisera både höns och människor med ett kritstreck draget från näbb eller näsa och har bl a prövat tricket på sin fru Carolina med framgång. Han och Sixten placerar nu ett flatbottnat modellägg framför hönan Laura och lyckas på detta sätt få henne att producera ägg efter förebilden.

John gör sitt bästa för att sabotera både uppfinningen och Sixtens förhållande -- med Svenssons hjälp -- till Claire, men Johansson finner ständigt på motdrag, dock inte alltid de mest lyckade.

Ryktet om den nya "uppfinningen" (ägget) når till sist pressen och de bägge upphovsmännen presenteras. Barbara, som ser sin äggkoppsfabrikation hotad av ruin, ger order om omedelbart inköp av uppfinningen; greven inser att hans son är en driftig och därför värdig arvtagare.

Sedan Barbara fått veta att John lurat henne på pengar i samband med köp av en äggkoppsmodell förskjuter hon honom. Sixten tas till nåder och han och Claire kan meddela sitt förestående giftermål.

Vi återvänder till filmens upptakt på ett bibliotek, frekventerat av Påhittiga Johansson. Där sitter en licentiat som tänker doktorera på komiska serier. Han frågar tusenkonstnären vad som hände sedan och får svaret: -- Tja, det var nog ingen som tog varken uppfinningen eller mej på allvar, och det var inte meningen heller.

Censur / granskning

Censurnummer 77440
Datum 1950-08-24
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2335 meter
Kommentar Aktlängder: 565-535-550-555-130 = 2335 meter - 85 minuter. Aktlängder: 565, 535, 550, 555, 130.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2335 meter
Längd i minuter 85 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Alla recensenter satte inte huggtänderna i detta folk!lustspel som först turnerat på biograferna i landsorten, även om åtskilliga hårda omdömen koncentrerades på små spaltutrymmen.

"Ett bedrövligare mischmasch har svensk film inte gjort sig skyldig till på länge", skrev Ulph i AB. Han fann några godtagbara scener som lockade till skratt, men "resten borde man gråta åt". Mons Mossner i Expressen åkallade saliga Pensionat Paradiset (1937/2) och fann sig föranlåten, emedan Påhittiga Johansson gick upp på sju småbiografer i storstaden, att utropa: "Skandalen är sjufaldig!"

"Urfånigt serielarv inför storgäspande publik", noterade Arbetaren, och Ny Dag suckade i en sex raders recension: "Med Påhittiga Johansson torde det absoluta bottenrekordet på den svenska film- och lågkomikens område vara nådd. Arma, arma skådespelare som lånar sig till medverkan i sådan smörja."

Håson i AT passade på att ifrågasätta såväl censuren som filmpolitiken: "Enligt förhandsreklamen 'en film för barn i alla åldrar'. Men nog blir man nyfiken på censurens motivering för att släppa fram ett så charmlöst, klumpedunsigt, enfaldigt larv som barntillåtet! Vill 'stora barn' flabba åt Lasse Krantz' dårhusmässiga greve och de andra panoptikonfigurerna må det vara deras ensak. Filmer av den här typen borde komma folk att fråga sig om inte den statliga återbäringen borde fördelas bland publiken." Håson slutar med en kommentar till en av huvudrollsinnehavarens repliker: "'Vi arbetar på att få fram den verkliga flatheten' -- Ja, det märks."

DNs Lbk var för sin del inte särskilt upprörd över att Påhittiga Johansson anlänt till Kungl Huvudstaden i Åke Grönbergs "frodiga gestalt": "Vad man kort och gott vill säga om Axel Bäckmans seriehjälte är att han också i filmversion är rasande oförarglig och -- ibland -- riktigt lustig i sin enkla humor. Åke Grönberg gör honom på allra bästa sätt, inte tu tal om annat, och vad Lasse Krantz' spattige greve angår är han en rätt dråplig spexfigur med anor från salig Modéen. Jan Molander är också i form, men för övrigt spelas det nog mest onödigt enkel fars." Det skrattades också för mycket, tyckte recensenten, och fyllscenerna var "inte fullt så lustiga som vederbörande tycks tro -- fast pilsnern utbytts mot något finare drycker". Men till sist var det hela "oerhört enkelt och oförargligt -- och svenskt", så han förstod att premiärpubliken "skrattade gott utan alla hämningar".

Kommentar Svensk filmografi

Axel Bäckmans (1868-1941) serie "Påhittiga Johansson" startade i veckotidningen Vårt Hem nr 52/1922 och lades ned i nr 35/1941. På läsarnas begäran återkom den med gammalt material då andra världskriget närmade sig sitt slut 1945. Serien upphörde med nr 4/1949.

Bäckman drev godmodigt med svenska bysnillen och uppfinningsrika hobbyhantverkare som i sin strävan efter praktiska lösningar ständigt överskrider gränserna för det praktiskt möjliga. Farsmakaren Harry Iseborg (1906-1981), svensk films störste och flinkaste manusleverantör Torsten Lundqvist (1894-1957) och dess store komiker Thor Modéen (1898-1950) bearbetade folkkäre Johansson för film.

Detaljerna kring inspelningen senvåren 1950 är höljda i dunkel; de viktigaste personerna i farsen har gått ur tiden. Ännu verksamma skådespelare och tekniker har endast vaga minnen. Från Svensk Filmin!dustri utlånades Hugo Bolander och förmodligen ytter!ligare personal. Ett bevarat manusexemplar är signerat Edvind Hammarberg. Han var biträdande klippare på Filmstaden i Råsunda och det är tänkbart att han klippte filmen. Den kopierades i varje fall på SFs laboratorium.

Att det tog nära ett år innan filmen sattes upp i Stockholm tyder på att distributören inte riktigt litade på huvudstadens press och publik.

Förlaga

Originaltitel Påhittiga Johansson (Tecknad serie)
Författare Axel Bäckman


Inspelning

(våren och försommaren) 1950 1950
Imagoateljéerna Stocksund Sverige
Stocksund med omgivningar Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1951-08-20 Cameo Stockholm Sverige 85 min
1951-08-20 Caprice Stockholm Sverige 85 min
1951-08-20 Gloria Stockholm Sverige 85 min
1951-08-20 Lido Stockholm Sverige 85 min
1951-08-20 Saba Stockholm Sverige 85 min
1951-08-20 Tranan Stockholm Sverige 85 min
Sverigepremiär 1950-09-04 Saga Gävle Sverige 85 min
1950-09-04 Göta Göteborg Sverige 85 min
1950-09-04 Rialto Göteborg Sverige 85 min
1950-09-04 China Halmstad Sverige 85 min
Urpremiär 1950-09-04 Saga Gävle Sverige 85 min
1950-09-04 Göta Göteborg Sverige 85 min
1950-09-04 Rialto Göteborg Sverige 85 min
1950-09-04 China Halmstad Sverige 85 min
TV-visning 1993-07-05 Kanal 1 Sverige 82 min
2008-07-08 SVT1 Sverige 82 min
2014-10-14 SVT1 Sverige
2019-05-02 TV12 Sverige
2019-05-30 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Påhittiga Johanssons vals
Kompositör Gus Dahlström (1950)
Textförfattare Harry Iseborg (1950)
Sångare Åke Grönberg (ej i bild)


Originaltitel Misterioso
Kompositör Jules Sylvain


Originaltitel Amours divins, ardentes flammes. Ur La belle Hélène
Kompositör Jacques Offenbach (1864)
Textförfattare Henri Meilhac (fransk text 1864)
Ludovic Halévy (fransk text 1864)
Palle Block (svensk text 1865)
Sångare Åke Grönberg


Originaltitel Det var i grevens tid
Kompositör Gus Dahlström (1950)
Textförfattare Figaro (1950)
Sångare Lasse Krantz


Originaltitel Älvsborgsvisan
Textförfattare August Wilhelm Thorsson (1883)


Originaltitel Serenad
Kompositör Hugo Bolander (1950)
Textförfattare Hugo Bolander (1950)
Sångare Gus Dahlström
Holger Höglund


Originaltitel Kovan kommer, kovan går
Textförfattare Emil Norlander (1900)


Ämnesord

Adel
Alkoholförtäring
Betjänter
Förklädnad/man som kvinna
Föräldrar och barn
Gags
Greve
Hypnos
Hästar
Höna
Polis
Stocksund
Tecknade serier
Uppfinnare
Ägg

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2386


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2390


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Åke Grönberg PÅHITTIGA JOHANSSON
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.
Affischdesign Walter Bjorne


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Åke Grönberg PÅHITTIGA JOHANSSON
Tryckeri Ewes O.B. -tryck


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Efter seriefiguren, av Harry Iseborg, Torsten Lundqvist och Thor Modéen.
Omfång 160 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 32 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 3
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?