Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Före stormen
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Sverigepremiär 2000-09-22

Handling

En icke namngiven stad i Sverige, nutid. En morgon finner taxichauffören Ali, som flytt regimen i ett land i Mellanöstern, ett flygblad fäst på vindrutan med en bild av en robotramp...

Visa hela handlingen

Press

Regissören Reza Parsa och medmanusförfattaren Mikael Bengtsson hyllades för sin förmåga att vara såväl samhällsinriktade som underhållande, därtill med ett drama som innehöll...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Ljuddesign
Regiassistent
Stuntregi
Scripta
Inspelningsledare
Produktionsassistent
Rollsättare
Produktionsekonom
Filmkonsulent
B-foto
C-foto
Stillbildsfoto
Elektriker
Passare
Scenografiassistent
Snickare
Dekormålare
Rekvisita
Attributör
Kläder
Maskör
Byggledare
Klädassistent
Klippassistent
B-ljud
Mixning
Övrig medarbetare

Medverkande

Per Graffman Ali
Maria Lundqvist Alis fru
Emil Odepark Leo
Tintin Anderzon Leos mamma
Christer Fant Leos pappa
Martin Wallström Danne
Margareta Niss Dannes mamma
Daniel Aliu Dannes kompis
Sasha Becker Sara
Anni Egecioglu Jenny
Eric Lager Filip, Leos lillebror
Carolina Svensson Therese, tidningsflickan
Fatemeh "Nasrin" Pakkho den kvinnliga kuriren
Caweh Passereh Josef, kurirens barnbarn
Mina Azarian Hanan, Alis förra fru
Ashkan Ghods Farid, Alis son
Claes Ljungmark Johan Sander
Wilfred Breistrand Sanders pappa
Duncan Green livvakten
Niels Dybeck en äldre polis
Johan Gry en yngre polis
Guje Palm rektorn
Troels Lyby läraren
Clas-Göran Turesson prästen
Ewa Wilhelmsson affärsbiträdet
Cesar Sarachu gisslantagare
Caroline Rauf gisslantagare
Fares Fares gisslantagare
Reza Shojaijan gisslantagare
Naser Ghofranifar gisslantagare
Katarina Schulz radionyheter
Madelene Axelsson tv-reporter
Angelica Rubertson taxicentral
Alexandra Romanov Leos klasskamrat
Lisa Olsson Leos klasskamrat
Michaela Rokka Leos klasskamrat
Karin Rimbäck Leos klasskamrat
Rachel Lachenardière Leos klasskamrat
Maria Tjäder Leos klasskamrat
Josefin Lundahl Leos klasskamrat
Anna Svanberg Leos klasskamrat
Eva-Lina Josefsson Leos klasskamrat
Sofie Rydelius Leos klasskamrat
Klara Tullberg Leos klasskamrat
Christoffer Jansson Leos klasskamrat
Max Fredrik Zachrisson Leos klasskamrat
Björn Lind Leos klasskamrat
Albert Jungselius Leos klasskamrat
Jens Leffler Leos klasskamrat
Erik Sehlström Leos klasskamrat
Lowe Cederqvist Leos klasskamrat
Aron Ascher Leos klasskamrat
Jon Ekström Leos klasskamrat
Fabian Asserbäck Leos klasskamrat
Lasse Lundgren stuntman

Bolag

Produktionsbolag Illusion Film & Television AB (i samproduktion med)
Samproduktionsbolag Felicia Film AB
Film i Väst AB
Norsk Film A/S
Per Holst Filmproduktion ApS
Sveriges Television AB (SVT Drama)
TV 1000 Sverige AB
Ríkisútvarpið-Sjónvarpid (RÚV)
MTV3 Oy
Produktionsstöd Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1999
Det Danske Filminstitut
Nordisk Film- & TV Fond
Fonds Eurimages du Conseil de l'Europe
Distributör i Sverige (35 mm) Egmont Entertainment AB 2000
Columbia TriStar Films (Sweden) AB 2000
Laboratorium FilmTeknik AB
Specialeffekter, ljud Arclight AB (specialeffekter, explosionssekvens)
Övrigt bolag Norsk FilmStudio AS (ljudbearbetning)
Media- & Reklamhuset i Uppsala AB (sponsringsansvarig)
Wasa Protection AB (vapenkonsult & träning)
Film Finances Scandinavia ApS (completion bond)
The Chimney Pot AB (digital bearbetning)
Beaver Pipes AB (smide)
Svenska Stuntgruppen AB (explosionssekvens)

Handling

En icke namngiven stad i Sverige, nutid. En morgon finner taxichauffören Ali, som flytt regimen i ett land i Mellanöstern, ett flygblad fäst på vindrutan med en bild av en robotramp monterad på en lastbil och texten: "Stop the Madness". Han skjutsar döttrarna Jenny och Sara till skolan. Utanför skolan träffar han den tolvårige Leo som putsar en av elevernas, Dannes, cykel med sin mössa. Ali reagerar mot Dannes mobbning och uppmuntrar Leo att säga ifrån. Strax efter stiger en kvinna in i taxin och ber att få bli körd. Hon berättar om en eftersökt terrorist, kallad "kapten", som varit försvunnen efter ett misslyckat attentat i hemlandet. Ali förstår att det är honom hon syftar på och kör ut henne ur taxin.

Utanför omklädningsrummet i skolan står Leo i bara kalsongerna. Hans plågoande Danne dyker upp med sin kompis och tvingar in Leo i flickornas omklädningsrum naken för att sedan stänga dörren. Efter en stund kommer Danne in och tvingar Leo att ta på sig Saras - en klasskamrat som Leo är förtjust i - trosor. Leo ger sig på Danne men får stryk. Leos mamma är polis och när han kommer hem lyckas han komma åt hennes tjänstevapen som är inlåst i ett kassaskåp. Hon frågar Leo om hur det går med Danne.

Efter lunchrasten släpper Leo ut luften ur däcken på Dannes cykel. Ali kommer för att hämta sina döttrar. Leo frågar Sara om de kan gå ut tillsammans. Hon svarar att hon inte kan för hennes syster ska konfirmera sig. Danne förstår vem som släppt ut luften och jagar upp Leo i skogen. Där tar Leo fram pistolen och hotar Danne som ber för sitt liv. Danne lommar iväg men återvänder och Leo skjuter honom då i bröstet. Leos pappa är glad när han kommer hem från stadens bilfabrik. Företagets chef, Sander, har dragit tillbaka varslet om uppsägningar. Mamman får telefon och måste ge sig iväg.

Ali varnar sina döttrar för okända människor. Nästa dag berättar Leo för Sara att Danne är skjuten. Sara har en present till Ali som hon fått av okänd tant. Han är orolig för att det kan ligga en brevbomb i paketet och öppnar det med försiktighet. Innehållet visar sig vara en videokassett och en liten ask med ett avhugget finger och en vigselring - hans förra hustrus.Eleverna på skolan förhörs av två poliser, så också Leo. Sara frågar Leo om han är kär i henne, för hon är inte kär i honom. Mamman kommer för att hämta Leo. Hon vet att det är hennes tjänstevapen som använts mot Danne. Leo sticker iväg när pappan och lillebror Filip dyker upp.

Ali föjer med sina döttrar för att köpa en konfirmationsklänning åt Jenny. Han går in i en livsmedelsbutik för att titta på videobandet. Den innehåller en vädjan från hans förra fru, Hanan, och en son, Farid, som han aldrig träffat, om att utföra den order han kommer att få annars kommer de att avrättas. Den kvinnliga kuriren befinner sig också i butiken med sitt barnbarn, den blinde Josef. Det gäller en exportorder på lastbilar som stadens fabrik fått. Uppdraget gäller att förhindra att avtalet skrivs under, d v s Sander måste dödas.

Leo kommer hem till Ali. Han erkänner att det var han som sköt Danne. Samma kväll får Ali ett telefonsamtal från Hanan och Farid. Han plockar fram sin bönematta och ber till Allah. För hustrun berättar han att han måste mörda någon.

Leo tänker lämna tillbaka Dannes plånbok som han tog av honom sedan han skjutit honom. Där träffar han skolkamraten Therese som delar ut morgontidningar. Dannes mamma, som precis kommer från sjukhuset där hon vakat, dyker upp och Leo överlämnar plånboken till henne. Innan Leo tar bussen och skiljs från Therese kramar hon om honom.

Ali träffar den kvinnliga kuriren som ger honom en pistol. Om han inte före en viss tid utfört sitt uppdrag ska hans förra familj avrättas. Han går till konfirmationen tillsammans med familjen men avviker efter en stund. Ali kommer till sjukhuset förklädd till läkare. Sander ska besöka sin far på sjukhuset, men kommer i sällskap med en livvakt. När livvakten försvinner för att hämta kaffe försöker Ali strypa Sander men ångrar sig. Han får dock löfte av Sander att denne inte ska skriva under exportordern. Ali tvingar sedan kvinnan att ringa till hemlandet och bekräfta att ordern är utförd. Livvakten har förföljt Ali ut och hotar att skjuta om kvinnan inte stannar bilen. Ali lyckas smyga sig ut ur bilen. Livvakten skjuter och kvinnan dör när bilen kraschar mot en mur.

Filmen avslutas med ett bildmontage från de dagar som historien varat och det som kommer att hända. Ali återvänder till kyrkan där han förenas med sin hustru. En omplåstrad Danne står eftertänksam på skolgården. Leo överlämnar sig till polisen. Sander skriver under kontraktet. Raketer avlossas från de svenska lastbilarna och byn utplånas där Hanan och Farid befinner sig.

Censur / granskning

Censurnummer 136921
Datum 2000-06-02
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 2909 meter
Kommentar Aktlängder: 556-529-517-487-375-445


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Digital
Färgtyp Färg
Hastighet 24


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Regissören Reza Parsa och medmanusförfattaren Mikael Bengtsson hyllades för sin förmåga att vara såväl samhällsinriktade som underhållande, därtill med ett drama som innehöll moraliska komplikationer. Men det saknades inte anmärkningar.

Johan Croneman, DN: "Reza Parsas emotsedda långfilmsdebut är ett relativt komplicerat stycke, berättat med enkla medel. De två berättelserna löper mjukt parallellt, övergångarna häremellan är oftast fint ljudlösa, han behöver aldrig hamra in sina avsikter - och flera gånger vänder det överraskande. Framför allt gläds man över hans sätt att befolka filmvärlden med svårtydda tecken, utan att för den skull falla för frestelsen att i den allra sista bilden klyftigt lösa ekvationen.

Det är en modig film Parsa har gjort, klyschan till trots. Han är djupt allvarlig och utomordentligt angelägen, men aldrig tråkig. (-)

Däremot lider "Före stormen" av några andra besvärliga åkommor, andra nivåskillnader. De står att finna i spelet, skådespelare emellan, men framför allt uppdagas de ibland i rörelsen från en enskild bild till en annan - ibland alldeles förfärligt uppenbart. Pojken Leo mobbas av sina klasskamrater i omklädningsrummet efter gymnastiken. Det är en innehållsmässigt obehaglig tillställning, men genant illa genomförd. Därefter föses han ut i korridoren och in i flickornas omklädningsrum - där det plötsligt spelas upp en av de starkaste mobbningsscenerna någonsin i svensk filmhistoria.

Det finns lite för många sådana tvära kast och, som sagt, också något för stora skillnader när det kommer till enskilda skådespelare, på stort avstånd från varandra, oroväckande långt borta från sina karaktärer.

Det kan ju också vara Per Graffmans fel, alltihopa. Han är nämligen, som Ali, i en klass för sig. Han är inte bara det perfekta karaktärsvalet, han spelar också stort på alla nivåer, i en mycket besvärlig roll. Han är ruggigt skicklig."

Annika Gustafsson, SDS: "Parsa och hans medmanusförfattare Mikael Bengtsson för i sitt aktuella samtidsdrama en i svensk film ovanlig, moraliskt komplicerad diskussion om det någon gång kan vara motiverat att döda en annan människa. Leos och Alis dilemma framställs som varianter på samma tema och de speglar sig i varandra med den skillnaden att Leos problem befinner sig på det privata planet medan Alis hör till offentligheten och sträcker sig ut i världspolitiken. (-)

[Parsa] berättar enkelt, använder en realistisk stil där formen aldrig överflyglar innehållet.

Men det finns ett problem i 'Före stormen'. I Parsas/Bengtssons strävan att vara tydliga och komplexa samtidigt insmyger sig ett drag av konstruktion. Det är inte svårt att tro på Leos och Alis historia var för sig men att föra samman dem just för att de ska speglas i varandra leder till ett didaktiskt intryck."

Jeanette Gentele, SvD: "Ambitionen är (-) hög men ingredienserna är för många för en enda film. Man hade önskat att Reza Parsa hade koncentrerat sig på Alis dilemma, kärleken till familjen och solidariteten med hemlandet, och den politiska konflikten men svensk sysselsättning kontra arabisk krigföring. Och låtit berättelsen om Leo bli nästa film.

Nu faller 'Före stormen' isär i två berättelser, den om Ali och den om Leo, och i en rad enskilda mycket välspelade scener, som inte riktigt hakar i varandra. Filmens slutsats blir att det inte finns något antingen-eller, eftersom vi aldrig vet vad våra handlingar och än mindre våldshandlingar kommer att leda till. Det finns inga enkla lösningar på komplicerade problem, vilket är en minst sagt djärv konklusion, åtminstone i filmsammanhang, där det mest brukar lösas med ett välriktat skott.

Det Reza Parsa tillför svensk film med 'Före stormen' är framför allt en nyttig utifrånblick, ett hack i vår oförvitliga svenska självbild och vår inskränkta besserwisserattityd."

Bertil Palmqvist, Arbetet: "Med 'Före stormen' bevisar [Parsa] att han (-) kan genomföra en långfilm med stor konstnärlig behärskning och ett övertygande moraliskt engagemang. (-)

Ali (mycket trovärdigt gestaltad av Per Graffman) och Leo får kontakt.

Deras problem ligger långt ifrån varandra politiskt och geografiskt men inte mentalt. Och deras sätt att tackla problemen präglas av samma blandning av desperation, förtvivlan och kärleksbehov.

Mycket hänger på Emil Odepark som gör Leo. Det är en helt igenom imponerande rollprestation, nyansrik, snabb i växlingarna mellan total förkrosselse, uppflammande hat och förmåga till ömhet.

En ovanlig svensk film som inte ett ögonblick väjer för det svåra och det smärtsamma.

Reza Parsa kan vi vänta oss mycket av."

Kommentar Svensk filmografi

Reza Parsa är född 1968 i Iran och har varit bosatt i Sverige 1980. Hanhar genomgått den danska filmskolan (1991-95), där han som examensfilmgjorde den uppmärksammade "Gränsen", belönad med en Oscar för bästastudentfilm. Därefter har han bl a gjort "Tigerhjärta" (1997) och "Den8:e sången", åttonde delen i den av Göteborg Film Festival producerade"90 minuter 90-tal". "Före stormen" var hans långfilmsdebut."Filmen hade en budget på 17 miljoner. För de bärande barnrollernafilmades 2.000 barn. Inspelningen tog 45 dagar. Hela teamet bodde i ettvandrarhem i utkanten av Trollhättan.I filmen finns en fem sekunder lång scen som är gjord med avanceraddigital teknik, där 17 olika bildlager lades ovanpå varandra. Bara denscenen kostade en halv miljon kronor.Scenerna från Mellanöstern är inspelade i ett sandtag i Gråbo och iett soptippsaktigt område på Hisingen" (GP 22.9.2000).I en intervju (Nöjesguiden 9/2000) fick Parsa frågan varför hanvalde en svensk skådespelare att spela invandraren Ali:- Vi provfilmade mer än hundra personer för rollen och hittade ingensom kändes helt rätt förrän vi testade Per Graffman. Han har ettnedtonat naturalistiskt spel som jag tycker väldigt mycket om. Att talamed brytning blev bara en naturlig del av hans förberedelser somskådespelare"."Före stormen" hade internationella framgångar. Vid filmfestivalen iSan Sebastian tilldelades Reza Parsa priset för bästa regi, medan filmentillerkändes ungdomsjuryns pris för bästa film.Parsa erhöll Kurt Linders stipendium för år 2000, utdelat av SvenskaFilmakademien.

Visningar

Sverigepremiär 2000-09-22 BioPalatset Göteborg Sverige 106 min
2000-09-22 BioPalatset Malmö Sverige 106 min
2000-09-22 BioPalatset Stockholm Sverige 106 min
2000-09-22 Grand Stockholm Sverige 106 min
2000-09-22 Royal Stockholm Sverige 106 min
2000-09-22 Victoria Stockholm Sverige 106 min (samt ytterligare 21 platser)
TV-visning 2002-10-11 SVT1 Sverige
2005-09-07 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Eruas me
Kompositör Peter Lundbäck
Textförfattare Peter Lundbäck
Orkester Gothenburg Session Orchestra
Dirigent Jerker Johansson (orkesterdirigent)
Peter Lundbäck (kördirigent)
Sångare Camilla Tilling
Göteborgs kammarkör


Originaltitel Serse. Ombra mai fù/Largo
Kompositör Georg Friedrich Händel (1738)
Textförfattare Nicolò Minato (1654)
Silvio Stampiglia (1738)
Orkester Japan Philharmonic Symphony Orchestra
Dirigent Shigeo Genda
Sångare Yoshikazu Mera


Originaltitel It's Summer in My Heart
Kompositör Tobias Jeanson (1999)
Mikael Vilkas (1999)
Kenneth Pilo (1999)
Textförfattare Tobias Jeanson (1999)
Mikael Vilkas (1999)
Kenneth Pilo (1999)
Framförs av Say Colour (1999)


Originaltitel Absolutely Nothing
Kompositör Anders Eliasson (1999)
Textförfattare Anders Eliasson (1999)
Framförs av Lambretta (1999)


Originaltitel Lakmé. Les fleurs me paraissent plus belles
Kompositör Léo Delibes (1883)
Textförfattare Édmond Gondinet (1883)
Philippe Gille (1883)


Utmärkelser

Guldbaggenominerad Stockholm 2001 Bästa skådespelare Per Graffman
Festivalpris Brasilien 2001 (juryns specialpris)
Seattle 2001 (juryns specialpris)
Brasilia 2001 (juryns specialpris)
Seattle 2001 (juryns specialpris)
Kurt Linders minnesfondsstipendium Stockholm 2000 Reza Parsa
Festivalpris San Sebastián 2000 Reza Parsa (Silversnäckan för bästa regi)
San Sebastián 2000 (ungdomsjuryns pris för bästa film)

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2905


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2909


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv Huvudtext
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv för OP
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 16 mm


Typ Originalnegativ bild Huvudtext
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Slutmix
Bredd 17,5 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Rikoschett. Tycka om nån, är antingen eller. Finns inget mittemellan. Arbetstitel. 7:e versionen. Av Mikael Bengtsson & Reza Parsa.
Omfång 94 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Rikoschett. Tycka om nån, är antingen eller. Finns inget mittemellan. 6:e versionen. Av Mikael Bengtsson & Reza Parsa.
Omfång 103 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Rikoschett. En drama-thriller. 5:e versionen. Av Mikael Bengtsson & Reza Parsa.
Omfång 99 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Rikoschett - att ta en människas liv -. 4:e versionen. Av Mikael Bengtsson & Reza Parsa.
Omfång 119 s. + 3 s. rollbeskrivning.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Rikoschett - Att ta en människas liv -. Version 3. Av Mikael Bengtsson & Reza Parsa.
Omfång 132 s. + 4 s. rollbeskrivning (3 s.) och planer för fortsatt manusarbete ( 1 s.).
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Rikoschett -Att ta en människas liv. Version 1. Av Mikael Bengtsson & Reza Parsa.
Omfång 128 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Rikoschett. Tycka om nån, är antingen eller. Finns inget mittemellan. 8:e versionen. Av Mikael Bengtsson & Reza Parsa.
Omfång 98 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialog-lista final-version!!! "Före stormen".
Omfång 18 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Before the storm
Omfång 24 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Före stormen. Fransk text.
Omfång 17 s.
Språk Franska


Typ Synopsis
Manustitel Rikoschett. Treatment mars -98.
Omfång 8 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Före Stormen. Dialoglista. Final-version!!!
Omfång 26 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Före stormen. Fransk text.
Omfång 18 s.
Språk Franska


Typ Dialoglista
Manustitel Before the storm
Omfång 30 s.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Färg papper 10
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?