Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Livat på luckan
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1951-10-29

Medverkande

Thor Modéen
Göran Persson, sergeant vid kavalleriregemente

Erik "Bullen" Berglund
83:an Carl-Ulrik Johansson, värnpliktig

Gustaf Lövås
"Lången", värnpliktig

Einar Fagstad
"Korten", värnpliktig

Carl Barcklind
Stålhagen, överste

Håkan Westergren
Gösta Johansson, värnpliktig, Carl-Ulriks son

Visa alla medverkande

Handling

Kungliga Johansson Värnpliktige Johansson har lyckats hålla sig undan tjänstgöring i flera år men blir till slut inkallad och tilldelas nummer 83. Ordern kommer olägligt då han dels har...

Visa hela handlingen

Press

StT var den enda av huvudstadens tidningar som bevärdigade Svensk Talfilms kavalkad med en recension och den var hård. Så här skrev Micro: "Det är ganska beklämmande att se så...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Musik
Klippning
Redigering

Medverkande

- Kungliga Johansson
Thor Modéen Göran Persson, sergeant vid kavalleriregemente
Erik "Bullen" Berglund 83:an Carl-Ulrik Johansson, värnpliktig
Gustaf Lövås "Lången", värnpliktig
Einar Fagstad "Korten", värnpliktig
Carl Barcklind Stålhagen, överste
Håkan Westergren Gösta Johansson, värnpliktig, Carl-Ulriks son
- Samvetsömma Adolf
Adolf Jahr 55:an Adolf Berg, sångartist, värnpliktig
Weyler Hildebrand Göransson, sergeant
Nils Ericson 107:an Knutte, värnpliktig
Stig Järrel Anton, malaj
Elsa Carlsson Adolfs moster
Wiktor "Kulörten" Andersson Plattfot, tandlös, befriad värnpliktig
Carl Ström kapten
Knut Frankman bananförsäljare
John Elfström korpral
- Här kommer vi
Sture Lagerwall värnpliktig
Sigge Fürst sergeant
Gunnar Björnstrand värnpliktig på återgång till regementet
Magnus Kesster värnpliktig på återgång till regementet
Stig Johanson värnpliktig på återgång till regementet
Anders Andelius värnpliktig på återgång till regementet
- Alle man på post
Elof Ahrle 1749 Kurre Karlsson, sjungande värnpliktig
Åke Grönberg värnpliktig
Ragnar Widestedt befäl
Karl Kinch värnpliktig
Åke Uppström värnpliktig
John Elfström värnpliktig
Tord Stål befäl
Nils Kihlberg befäl
- Kronans käcka gossar
Nils Poppe 52:an Nisse Ek, värnpliktig
Carl Reinholdz 47:an Kalle Karlsson, värnpliktig
Sigurd Wallén fanjunkare
Åke Grönberg 55:an Lasse Björk, värnpliktig
Arthur Fischer Magnus Bengtsson, skum direktör
Willy Peters 45:an Viktor Bengtsson, värnpliktig skrivare, direktörens son
Sigge Fürst Erik Holger, direktörens medhjälpare
Frithiof Bjärne Fredrik Blom, slaktardräng
Carin Swensson Greta, hembiträde
Bengt Djurberg Berg, kapten
Erik Rosén Granfors, ingenjör, sprängämnesuppfinnare
Stina Sorbon Eva, Granfors dotter
Hugo Björne Skogsberg, fabrikör
Bertil Hallberg arrestvakt
Bertil Berglund poliskonstapel
David Erikson poliskommissarie
Yngwe Nyquist lärare
Manne Grünberger värnpliktig

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Talfilm
Distributör i Sverige (35 mm) Svensk Talfilms Distributionsbyrå AB 1951
Laboratorium AB Kinocentralen

Handling

Kungliga Johansson Värnpliktige Johansson har lyckats hålla sig undan tjänstgöring i flera år men blir till slut inkallad och tilldelas nummer 83. Ordern kommer olägligt då han dels har en orre att ta hand om hemma, dels är beroende av riklig och läcker mat. Efter rustning med något opassande plagg går 83:an till sängs på logementet. Med sitt lallande och ylande i sömnen stör han mannarna på luckan men upptäcks därigenom av sin samtidigt inkallade son. Johanssons allt uppslukande lidelse tar form i drömmen: han sitter vid ett dukat bord omgiven av änglar.

Återkallad till verkligheten av reveljen drabbas han av en brutal behandling. Sergeanten Persson beordrar två man att ta ut honom i duschen för ett mer fullständigt uppvaknande.

83:ans första ridtur slutar i en höstack; den för hans kunskaper lämpligaste hästen -- det lugna stoet Svea -- har i stallet bytts ut mot ett betydligt vildare djur. Med hjälp av en lös sadel lyckas han emellertid få även en van ryttare som sergeanten att trilla av.

En kväll återvänder 83:an till luckan efter en god middag och bjuder mannarna på smörgåsbord och brännvin. Det blir glam och sång tills sergeanten stoppar den improviserade festen. Johansson hotas av disciplinära åtgärder men klarar sig tack vare att regementet behöver en kock. Samvetsömma Adolf Adolf Berg och hans vän Anton är inkallade. På väg till regementet per järnväg försöker de smuggla med sig brännvin, men vakthavande sergeanten Göransson beslagtar Antons flaska och Adolfs brännvin, gömt i kupékaraffen, töms av konduktören ut genom fönstret när denne byter vatten.

Anton är kvalificerad malaj medan 55:an Berg har svårigheter att klara sig från ordinarie tjänst. Inspirerad av ett flygblad förklarar han sig samvetsöm. I väntan på ärendets byråkratiska behandling uttas 55:an till handräckning.

Efter avslag på ansökan om förlängd permission chansar Adolf på "bondpermis". Härvid stöter han oturligt nog ihop med sergeanten som påminner honom om klockslaget för inställelse. 107:an, en kompis på luckan, har lovat att ta in Adolf fönstervägen om han jamar som en katt vid återkomsten. Planen rubbas av en verklig katt och ankommande Göransson får en hink vatten i huvudet, avsedd för katten. Adolf hinner dock slinka in obemärkt och ställer på kvällen till med dans- och musikfest. Festligheterna på logementet får ett brådstörtat slut då sergeanten dyker upp. Efter latrintömningskommendering bekänner 55:an att han bluffat och uttas till hård exercis i övningsfältets gyttja. Här kommer vi Fyra värnpliktiga återvänder för sent från permission, gömda i en sopbil. På regementets gård observeras deras bekymmersamma belägenhet av en kamrat. Genom att anlägga eld i en hög bråte lyckas denne avvända den befälhavande sergeantens blickar från bilen. De gömda hoppar ur och lovordas av den omisstänksamme sergeanten för tjänstvilligt deltagande i släckningsarbetet. Alle man på post Arméns nöjesdetalj anordnar uttagningstest bland en grupp värnpliktiga i fält. Deklamation och sång framförs av de värnpliktiga, bland vilka den glade "Kurre" tycks bäst på att dra en underhållande låt. Kronans käcka gossar I Folkets park råkar 52:an Nisse Ek i slagsmål med slaktardrängen Blom. Egentligen har 45:an Viktor Bengtsson anstiftat bråket, men polisen anhåller Nisse. Placerad i regementsarresten lyckas 52:an låsa in sin bevakare och smita. Han ringer sedan upp kansliexpeditionen, imiterar kaptens röst och förklarar sig oskyldig. Viktor, som är skrivare, tar emot samtalet i tron att det är från kaptenen. Efter sin eskapad tar sig Nisse på nytt in i arrestlokalen för att där vänta på att två kompisar skall vittna till hans förmån.

47:an Kalle Karlsson uppvaktar hembiträdet Greta, anställd hos den skumme direktören Bengtsson. På regementet fortsätter Nisse sina röstimitationer. Dessa drabbar framför allt fanjunkaren, som tror sig vara offer för hallucinationer och uppsöker läkare.

Viktor kommer med sin flickvän till sin fars -- den skumme direktören -- bostad och finner denne överfallen. Den skyldige är Bengtssons kompanjon Erik Holger, som stulit ett nytt sprängämne. Sprängämnet ifråga har uppfunnits av ingenjören Granfors, som överenskommit om exploatering med en fabrikör. Nisse och hans kamrater på regementet anländer i rätt tid för att lägga vantarna på Bengtsson. Imiterande direktörens röst i telefon får Nisse reda på Holgers planer att rymma med sprängämnet och var en avtalad mötesplats ligger. Nisse tar sig dit -- det visar sig vara en äldre verkstad -- och uppfångar i duell med Holger den av motsåndaren kastade sprängämnesflaskan. Holger flyr bakvägen men infångas och övermannas av tillskyndande soldater. Regementskaptenen tackar sina rådiga mannar, flaskan med det explosiva ämnet hamnar i en kanal där den flyger i luften mot en klippa och Nisse faller i sin kärestas armar.

Censur / granskning

Censurnummer 79458
Datum 1952-01
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2680 meter
Kommentar Aktindelning: 610-580-575-570-345 = 2680 m - 98 minuter. Aktlängder: 610, 580, 575, 570, 345.


Censurnummer 79458
Datum 1951-10-04
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2680 meter
Kommentar Aktindelning: 610-580-575-570-345 = 2680 m - 98 minuter. Aktlängder: 610, 580, 575, 570, 345.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2680 meter
Längd i minuter 98 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

StT var den enda av huvudstadens tidningar som bevärdigade Svensk Talfilms kavalkad med en recension och den var hård. Så här skrev Micro:

"Det är ganska beklämmande att se så många kända skådespelare agera i dessa imbecilla militärsketcher, som de nog helst inte skulle vilja bli påminda om. Livat på luckan är nämligen ett hopkok ur olika filmer på s k roliga episoder från militärlivet.

Där är allt det outslitliga skämtet med sergeanten och det flitiga snapsandet, som utgör ett av den svenska filmens spirituella bidrag till tidens nedbusning. Bortsett från brännvinsklunkandet, som av publikens reaktion att döma tycktes vara höjden av krigarhumor, så var det mesta enfaldigt, okonstlat och ganska oförargligt. Någon enstaka detalj kunde kanske vara lustig, men det räckte inte på långa tag till för att motivera framförandet av detta jönsiga blaha."

Kommentar Svensk filmografi

Det distribuerades två klippfilmer under filmstoppet. Den första var Hasse Ekmans Dårskapens hus (1951/20), vilken i motsats till Svensk Talfilms alster recenserades i alla tidningar och fick ett i huvudsak hyggligt mottagande. Flitige manusförfattaren Tors!ten Lundqvists princip i fallet Livat på luckan var inte att växelklippa mellan olika filmer men väl inuti varje film. Dock bestod klippen till stor del av sammanhängande komplex.

Klipp gjordes ur följande fem filmer: Kungliga Johansson (1934/12) i regi av Sölve Cederstrand; Samvetsömma Adolf (1936/1) i regi av Sigurd Wallén; Här kommer vi (1947/31) i regi av Sture Lagerwall och John Zacharias; Alle man på post (1940/29) i regi av Anders Henrikson samt Kronans käcka gossar (1940/3) i Sigurd Walléns regi.

Visningar

Sverigepremiär 1951-10-29 Cameo Stockholm Sverige 98 min
1951-10-29 Gloria Stockholm Sverige 98 min
1951-10-29 Karla Stockholm Sverige 98 min
TV-visning 1997-12-29 TV4 Sverige 94 min
1998-06-04 TV4 Sverige 94 min
1999-01-13 TV4 Sverige 94 min
2004-08-10 TV4 Sverige 94 min
2006-08-24 TV4 Sverige 94 min
Urpremiär 1951-10-29 Cameo Stockholm Sverige 98 min
1951-10-29 Gloria Stockholm Sverige 98 min
1951-10-29 Karla Stockholm Sverige 98 min
TV-visning 2008-07-30 TV4 Sverige 94 min
2019-10-29 TV4 Film Sverige
2019-11-25 TV4 Guld Sverige
2019-12-13 TV4 Guld Sverige
2020-01-23 TV4 Guld Sverige
2020-02-27 TV4 Guld Sverige
2020-03-19 TV4 Guld Sverige
2020-04-10 TV4 Guld Sverige
2020-05-01 TV4 Guld Sverige
2020-05-21 TV4 Guld Sverige
2020-06-03 TV4 Guld Sverige
2020-06-12 TV4 Guld Sverige
2020-06-19 TV4 Guld Sverige

Musikstycken

Originaltitel On Parade
Kompositör Joseph Engleman


Originaltitel Presents Arms
Kompositör Joseph Engleman


Originaltitel Buglers on Parade
Kompositör Joseph Engleman


Originaltitel Tom Marches On
Kompositör Clive Richardson


Originaltitel Ascot Parade
Kompositör Jack Strachey


Kungliga Johansson (1934) Citeras i Livat på luckan (1951)
Samvetsömma Adolf (1936) Citeras i Livat på luckan (1951)
Här kommer vi ... (1947) Citeras i Livat på luckan (1951)
Alle man på post (1940) Citeras i Livat på luckan (1951)
Kronans käcka gossar (1940) Citeras i Livat på luckan (1951)

Ämnesord

Alkoholförtäring
Beredskapsanda
Beväringshumor
Bondpermission
Bov
Hästar
Imitatör
Kavalleri
Klippfilm
Landsförrädare
Militär
Militär inryckning
Regementslogement
Slagsmål
Sprängämne
Underofficerare
Uppfinning

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2610


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2526


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?