Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel 91 Karlssons bravader
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1951-12-26

Medverkande

Gus Dahlström
91:an Mandel Karlsson, beväring

Holger Höglund
87:an Axelsson, beväring

Fritiof Billquist
korpral Revär

Iréne Söderblom
Elvira, major Morgonkröks husa

Marion Sundh
Eva, överste Gyllenskalps husa

Kai Gullmar
överstinnan Gyllenskalp

Visa alla medverkande

Handling

Regementet förbereder en manöver. I desorienterande syfte har staben under överste Gyllenskalps ledning låtit framställa en hemlig karta, där ingenting är vad det synes vara utom några...

Visa hela handlingen

Press

"Man får innerligt hoppas att Imagos filmförsök inte ska bli tongivande för den svenska filmproduktionen efter filmstoppet. I så fall hade det varit bättre att det aldrig hävts", skrev...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Musikarrangör
Förtexter

Medverkande

Gus Dahlström 91:an Mandel Karlsson, beväring
Holger Höglund 87:an Axelsson, beväring
Fritiof Billquist korpral Revär
Iréne Söderblom Elvira, major Morgonkröks husa
Marion Sundh Eva, överste Gyllenskalps husa
Kai Gullmar överstinnan Gyllenskalp
John Norrman överste Gyllenskalp
Lasse Krantz major Morgonkrök
Georg Adelly postbudet på regementet
Ragnar Klange major Jokern
Git Gay kalaspinglan i drömmen
- Ej krediterade:
Arne Källerud regementsläkaren
Carl-Axel Elfving bastubablåsare på regementet
Stig Johanson telegrafisten på båten
Gösta Bernhard mannen med måttbandet
Gösta Krantz beväring
Sven Ericsson beväringen som söker läkare för hicka
Sylva Åkesson beväringens fästmö
Nils "Knas" Ohlson ena beväringen som håller måttbandet
Olle Ekbladh furiren på skjutbanan
Kerstin "Kicki" Bratt flicka i omklädningsrummet
Gertrud Lilienberg flicka i omklädningsrummet
Dixie Collins flicka i omklädningsrummet
Berit Thul flicka i omklädningsrummet
Margit Klefbom flicka i omklädningsrummet
Anna-Stina Löfgren flicka i omklädningsrummet
Anny Zika flicka i omklädningsrummet
Britta Green flicka i omklädningsrummet

Bolag

Produktionsbolag Film AB Imago
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svea Film 1951
Pallas Film AB 1964
Laboratorium FilmTeknik AB (tveksam uppgift!)

Handling

Regementet förbereder en manöver. I desorienterande syfte har staben under överste Gyllenskalps ledning låtit framställa en hemlig karta, där ingenting är vad det synes vara utom några vidhäftande tallbarr. Översten ger kartan till major Morgonkröök som ger den till major Jokern som anförtror den åt korpral Revär. Denne beordras svara för inskeppningen av manskapet på båt samma kväll.

På kaserngården plockar beväringarna 91:an och 87:an papper. De är sedan någon tid rivaler om major Morgonkrööks hembiträde Elvira.

91:an har genom ett upphittat tidningsklipp erfarit att det är hans lyckliga dag, men händelsernas gång tycks till en början motsäga horoskopet. Elviras meddelande om en träff vid bryggan före avfärden hamnar först i 87:ans ficka och senare hos korpral Revär, som strax tror sig vara den utvalde.

91:an och 87:an utsätter korpralen för allehanda mer eller mindre praktiska skämt. Revär hämnas med straffexercis och rapporter. För att undgå hans vedergällning uppsöker 91:an regementsläkaren. Vid undersökningen av den sjukanmäldes knäreflex råkar läkaren ut för en spark som gör honom groggy. 91:an är inte sen att överta den utslagnes roll. 87:an infinner sig och blir vederbörligen inspekterad.

Just när han är i färd med att handgripligen avslöja den falske doktorn närmar sig Revär, genom 91:ans försorg skadad av en känga i ögat. Kompanjonerna beslutar sig hastigt att driva spelet vidare och 87:an klär om sig till assisterande sjuksyster. Den intet ont anande Revär utsätts för omild behandling och tvingas överlåta tre månaders innestående spritranson till sina plågoandar. Fortfarande förklädda blir 91:an och 87:an därefter vittnen till hur yngre medlemmar av den kvinnliga hjälpkåren Blå Stjärnan utnyttjar regementets duschrum.

På Revärs tjänsterum lyckas de bägge olycksfåglarna i ett obevakat ögonblick åstadkomma en hel del ofog. Den hemliga manöverkartan sänds i väg med postbudet. Revärs radioapparat krossas och vid korpralens återkomst inbillar 91:an honom via radion att han tilldelats en orden. Meddelandet om utmärkelsen läser 91:an själv i "nyheterna".

Kartan vandrar vidare med postbudet till major Morgonkrööks kök där Elvira och hennes väninna Eva är föremål för flitig militär uppvaktning, och där det bjuds på både kaffe och musikalisk underhållning.

Efter ett svettigt träningspass med Revär i gymna!stiksalen råkar 91:an lägga sig på kartan och får ett vackert avtryck på ryggtavlan. Något senare stoppar Elvira kartan i korpral Revärs mössa.

På flykt undan sin befälhavare hamnar 91:an och 87:an i skjutbanans kulregn och får ett och annat hål i mössorna. Korpralens handgranatövning leder till en alltför närliggande explosion, som lyckligtvis åstad!kommer mer sot än personskador.

91:an går till vila i gymnastiksalen. I drömmen skådar han vackra dansöser och en sjungande "kalaspingla", men där finns också oroande inslag: Korpral Revär uppträder som djävul i frack och 87:an, befordrad till major, har gift sig med Elvira.

Till mötet med Elvira vid bryggan anländer samtidigt 91:an, 87:an och Revär. Rivalernas planerade herdestund ersätts av ett dopp i sjön, varunder korpralen förlorar kartan i mössan.

Regementet inskeppas. Elvira och Eva har av 91:an och 87:an smugglats ombord och placerats i högsta befälets hytt. Då överste Gyllenskalp kommer seglande efter i en slup tvingas flickorna dela svit med honom och en lång nattlig kurragömmalek tar sin början.

Korpral Revär kan inte längre uppskjuta sanningens ögonblick; översten begär att få se kartan.

Då Revär måste tillstå att han förlorat den blir han samtidigt degraderad och förklarad fredlös av den rasande regmentschefen. Under försöken att återkalla den av vanmakt avsvimmade korpralen till medvetande blottas 91:ans ryggkarta. Staben kan nu avläsa manöverplanen. Som tack för att han räddat regementets ära blir 91:an Karlsson på prov befordrad till vicekorp!ral.

Glatt vinkande lämnar efter manövern 91:an kasernen medan den degraderade Revär plockar papper på gården. Postbudet anländer och överlämnar till den f d korpralen den försvunna kartan, som han fiskat upp vid bryggan.

Censur / granskning

Censurnummer 79906
Datum 1951-12-17
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2425 meter
Längd efter klipp 2400 meter
Kommentar Granskningskopians aktlängder före censurklipp: 520-565-575-485-280 = 2425 m - 89 minuter. Censurklipp i akt 2: några naket- och avklädningsscener. Aktlängder efter censurklipp: 520-540-575-485-280 = 2400 m - 88 minuter. Klippen upphävda 11.9.1972. Av filmbolaget förkortad till 2290 meter 1951-12-21 (alltså före premiären) - aktlängder: 505-500-570-445-270 = 2290 m - 84 minuter. 15 kopior stämplades 1951, 6 kopior 1952, 1 kopia 1964, 3 kopior 1965 och 1 kopia 1972. Aktlängder: 520, 565, 575, 485, 280.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2425 meter
Längd i minuter 89 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Man får innerligt hoppas att Imagos filmförsök inte ska bli tongivande för den svenska filmproduktionen efter filmstoppet. I så fall hade det varit bättre att det aldrig hävts", skrev Zack i SvD och gav därmed uttryck åt en tongivande uppfattning bland kritikerna.

I två tidningar, DN och Expr, var recensionerna ganska hyggliga; det förmodades bl a att filmen hade publiken med sig.

I DN skrev Jerome att Gösta Bernhards regi tillfört vår nyaste militärfars " en god portion raljant och gäckande humör", men någon riktig femetta hade det ändå inte blivit, därtill tragglade filmen om sina poänger alltför mycket. Till det traggliga räknade recensenten dörrspringet i överstens båthytt, där Iréne Söderblom och Marion Sundh, "visserligen söta och piffiga", sprang före och gömde sig. Officerskaraktäristiken var i början ganska rolig men "sedan tappade också den bort sig i farsöverdrift".

Det fanns dock, tyckte Jerome, lyckosamma aktörer: Lasse Krantz som major Morgonkröök var "hela tiden en festlig krumelur" och Gus och Holger lekte fram "Harry Iseborgs ibland prilliga, ibland tama påhitt på ett faktiskt ganska stillsamt men ändå pricksäkert vis. Publiken har dessa muntergökar med sig i hög grad också denna gången, ingen tvekan på den punkten".

Presskommentarerna var dock övervägande negativa. "Den här Imagofilmen borde övertyga t o m ledamöterna i 1950 års filmutredning, att statligt stöd åt svensk filmproduktion inte gärna -- om bidragslämnaren vill ha något litet anseende kvar -- kan ges generellt", skrev signaturen Kajax i AT. Han noterade att regissören Bernhard likt thrillermästaren Hitchcock uppträdde i en liten roll, men där var likheten slut: "Herr Bernhard är på sin höjd en Kitschkock."

I StT tyckte Movie att Svensk Filmindustri förverkade publikens förtroende genom att sätta upp filmen på en av bolagets främsta teatrar (Skandia). I denna "lika humor- och hopplösa film" blommade dock talang och fars ifråga om John Norrman -- "han visar vad man kunde förr i komeditrolleri" -- och Git Gay, som med "sin klatschiga kalaspingla" demonstrerade "var vi kan träffa vår schlagersångerska nummer ett". I sin avslutning skrev recensenten: "Gösta Bernhard skrattar gott i slutscenen. Jag gillar honom som förnämlig Casinodirektör, men i det här fallet kom jag att tänka på bumerangen. Den där lilla djävulska tingesten som smäller tillbaka. Utan förskoning."

Kommentar Svensk filmografi

1951 års 91:a var den tredje i serien av filmer, föregång!en av 91:an Karlsson (1946/15) och 91:an Karlssons permis (1948/9). På 50-talet följde ytterligare fyra filmer (1953/26, 1956/4, 1958/5, 1959/12) med Rudolf Peterssons (1896-1970) odödliga seriefigur, och så sent som 1977 dök den upp i 91:an och generalernas fnatt (Stockholmspremiär på China 25.11) med manus av Henry Sidoli och Sten Hedman och regisserad av Ove Kant.

Den folkkäre svenske bondbeväringen från sekelskiftet -- i föreliggande films förtext uppges handlingen "tilldra sig mellan 1870-1970 eller däromkring" -- debuterade som tecknad serie i veckotidningen Allt för Alla 1932, passerade Levande Livet och Folket i Bild och bosatte sig 1963 i Året Runt, där den ännu löper. SEMIC förlag publicerar därutöver var fjortonde dag seriemagasinet 91:an, i vilket flera svenska serier ingår. Huvudansvarig för 91:anfiguren är sedan 1960 tecknaren Nils Egerbrandt (f 1926). Åtskilliga av de äldre historierna bearbetas fortfarande.

Inspelningen av 91:an Karlssons bravader startade i början av november 1951 med exteriörscener på Livgardet till häst i Stockholm. Filmen torde därmed ha varit en av de första produktioner som sattes igång i samband med det från början av året rådande film!stoppets upphävande. I Filmjournalen (nr 47) talas det om tjuvstart. Vid det laget hade författaren Harry Iseborg fritagit sig själv från allt litterärt upphovsmannaansvar.

Gösta Bernhard infinner sig i början och slutet av filmen. Han lurar två beväringar att medverka i mätandet av en huskropp genom att be dem hålla i var sin ände av ett måttband som går runt ett hörn. När militärfarsen är överspelad möts de och inser att de fallit offer för ett skämt.

Det förekom ett mycket oskyldigt exponerande av kvinnliga former i vissa scener. Censuren, som hade uppgiften att skydda de kommande generationerna -- filmen var barntillåten -- avlägsnade 25 m. De återinsattes tjugoett år senare.

Filmen hade samtidig annandagspremiär på minst tolv andra platser.

Förlaga

Originaltitel 91:an Karlsson (Fiktiva personer)
Skapade av Rudolf Petersson


Inspelning

1951-11 1951-12
Imagoateljéerna Stocksund Sverige
Livregementet till häst Stockholm Sverige
Stocksund med omgivningar Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1951-12-26 Saga Arvika Sverige 84 min
1951-12-26 Folkan Borås Sverige 84 min
1951-12-26 Storan Falkenberg Sverige 84 min
1951-12-26 Palladium Katrineholm Sverige 84 min
1951-12-26 China Linköping Sverige 84 min
1951-12-26 Rio Ljusdal Sverige 84 min
1951-12-26 Röda Kvarn Mjölby Sverige 84 min
1951-12-26 Grand Skellefteå Sverige 84 min
1951-12-26 Skandia Stockholm Sverige 84 min
1951-12-26 China Sundsvall Sverige 84 min
1951-12-26 Hansa Visby Sverige 84 min
1951-12-26 Saga Vänersborg Sverige 84 min
1951-12-26 Saga Växjö Sverige 84 min
TV-visning 1993-06-12 TV3 Sverige
1996-08-09 TV4 Sverige
1997-07-04 TV4 Sverige
1998-07-28 TV4 Sverige
1998-12-23 TV4 Sverige
Urpremiär 1951-12-26 Saga Arvika Sverige 84 min
1951-12-26 Folkan Borås Sverige 84 min
1951-12-26 Storan Falkenberg Sverige 84 min
1951-12-26 Palladium Katrineholm Sverige 84 min
1951-12-26 China Linköping Sverige 84 min
1951-12-26 Rio Ljusdal Sverige 84 min
1951-12-26 Röda Kvarn Mjölby Sverige 84 min
1951-12-26 Grand Skellefteå Sverige 84 min
1951-12-26 Skandia Stockholm Sverige 84 min
1951-12-26 China Sundsvall Sverige 84 min
1951-12-26 Hansa Visby Sverige 84 min
1951-12-26 Saga Vänersborg Sverige 84 min
1951-12-26 Saga Växjö Sverige 84 min

Musikstycken

Originaltitel Valse Martynique
Kompositör Hans Wallin


Originaltitel Svenska arméns revelj
Kompositör Johann Heinrich Walch


Originaltitel Hej! Sparka takten
Kompositör Harry Iseborg
Textförfattare Harry Iseborg
Sångare Georg Adelly
Gus Dahlström
Holger Höglund


Originaltitel Allegro molto
Kompositör Jules Sylvain
Gunnar Johansson


Originaltitel Tack för kaffet
Kompositör Gus Dahlström
Textförfattare Harry Iseborg
Sångare Gus Dahlström
Holger Höglund
Georg Adelly
Iréne Söderblom
Marion Sundh


Originaltitel Effektmusik
Kompositör Olle Lindholm


Originaltitel Opp - omkull
Kompositör Gus Dahlström


Originaltitel En elak dröm
Kompositör Gösta Bernhard
Textförfattare Gösta Bernhard
Sångare Git Gay


Ämnesord

Beväringar
Blå Stjärnan
Dröm
Fartyg
Gags
Hembiträden
Medaljer
Militär
Officer
Olycka/handgranat
Revybalett
Skjutövningar
Stocksund
Underofficerare
Värnplikt
Överste

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2455


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2455


Bestånd Affischer

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel 91:AN KARLSSONS BRAVADER Den 3:dje i raden av 91:an
Affischdesign Walter Bjorne


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel 91:AN KARLSSONS BRAVADER
Tryckeri Ewes Offsettryck


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel 91:AN KARLSSONS BRAVADER
Tryckeri Borås kliché & litografiska AB
Affischdesign Walter Bjorne


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel REKRÜTEN RECHTS RAÜS!
Tryckeri Borås kliché & litografiska AB


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel 91:an Karlssons lyckliga dagar. Manus Harry Iseborg och Imagofilm.
Omfång 150 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista.
Omfång 29 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista.
Omfång 21 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialogliste.
Omfång 20 s.
Språk Tyska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?