Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Adolf i toppform : En kavalkad ur Adolf Jahrs bästa filmer
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1952-05-12

Medverkande

Sigurd Wallén
Olsson, redaktionssekreterare på Morgonbladet

Adolf Jahr
Adolf Berglund, journalist på Morgonbladet

Sven-Eric Carlsson
Sven-Erik, redaktionspojken

Ragnar Widestedt
Dahlgren, chefredaktören

Emil Fjellström
"Värnamo", brandman

Visa alla medverkande

Handling

Adolf i eld och lågor Journalisten Adolf Berglund på tidningen Morgonbladet har i ett eldsvådereportage uttryckt sig kritiskt om brandkårens uppträdande. Kritiken tas illa upp av den...

Visa hela handlingen

Press

Den enda stockholmstidning som noterade klippfilmens premiär var Aftonbladet. Signaturen C avlät där följande kommentar: "Svensk Talfilm har gjort en sammanställning av Adolf Jahrs...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Musik
Redigering

Medverkande

- Adolf i eld och lågor (1939):
Sigurd Wallén Olsson, redaktionssekreterare på Morgonbladet
Wiktor "Kulörten" Andersson Notis-Karlsson
Adolf Jahr Adolf Berglund, journalist på Morgonbladet
Sven-Eric Carlsson Sven-Erik, redaktionspojken
Ragnar Widestedt Dahlgren, chefredaktören
Emil Fjellström "Värnamo", brandman
Nils Poppe Knutte Svensson, brandman
Rudolf Svensson Rudolf "Rulle" Svensson, brandman och brottare
Folke Algotsson åskådare vid brottningsmatchen
- På kryss med Albertina (1938):
Emil Fjellström Jakob, besättningsman på Albertina
Otto Landahl Kalle, kocken på Albertina
Adolf Jahr styrman John Andersson kallad Blonda John
Erik Johansson bartendern på sjömanskrogen
Uno Larsson gäst på sjömanskrogen
Signe Wirff fru Blomberg, gäst på sjömanskrogen
Ulla Wikander Ann-Mari Blomberg, hennes dotter
Olav Riégo generalkonsul Blomberg, Ann-Maris far
Åke Engfeldt Karl-Göran Sparrholm, Ann-Maris kavaljer
- Adolf Armstarke (1937):
Adolf Jahr riddar Adolf Armstarke
Weyler Hildebrand riddar Göran Tre Stånkor, riddar Armstarkes vapenbroder
Olle Hilding Henrik Mjölnare
Stina Ståhle Magdalena, piga hos Henrik Mjölnare
Georg Rydeberg riddar Georg till Ankarhus
Kate Thunman Eufemia Larsonius, krämarens dotter
Alice Skoglund Birgitta Larsonius, krämarens dotter
Sigge Fürst anförare för rövarbandet
Theodor Berthels Larsonius, krämare
Eivor Engelbrektsson piga hos Henrik Mjölnare
Emil Fjellström Niklas Skäggfager, rövare
Herman Lantz rövare
James Westheimer Pater Olaus, munk
Ludde Juberg Antonius, munk
- Samvetsömme Adolf (1936):
Adolf Jahr Adolf Berg
Karin Albihn Ulla Wern, operettsångerska
Åke Uppström vaktposten
Stig Järrel Anton, inkallad
Torsten Winge löjtnant Pettersson
Weyler Hildebrand sergeant Göransson
Nils Ericson 107:an Knutte
Elsa Carlsson Maja, Adolfs moster, Werns köksa
Hugo Björne major Wern, Ullas far
Richard Lund major som spelar kort med Wern
Christian Schröder löjtnant som spelar kort med Wern
John Westin kapten som spelar kort med Wern
Rolf Botvid dansande frackklädd man på officersbalen
Sigge Fürst dansande frackklädd man på officersbalen
Gudrun Brost gäst på officersbalen
Carl Ström kapten, kompanichef
Astrid Bodin dansande gäst på officersbalen
Knut Pehrson officer på balen
Karin Granberg gäst på balen
Hilding Gavle överste på balen
Alice Skoglund överstens sällskap
Otto Kyndel violinisten på balen

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Talfilm
Distributör i Sverige (35 mm) Svensk Talfilms Distributionsbyrå AB 1952
Laboratorium AB Kinocentralen

Handling

Adolf i eld och lågor Journalisten Adolf Berglund på tidningen Morgonbladet har i ett eldsvådereportage uttryckt sig kritiskt om brandkårens uppträdande. Kritiken tas illa upp av den berörde brandchefen, som klagar hos tidningens chef!redaktör. För att studera förhållandet på ort och ställe och om möjligt belägga kritiken tar Adolf tillfälligt tjänst vid brandkåren. På grund av sin vid armbrytning dokumenterade styrka värvas Adolf till kårens brottarklubb och matchas mot tungviktsässet Rudolf Svensson. Kampen blir lång och hård, men Adolf måste till slut ge sig, varvid hans kompis Knutte förlorar sin vadhållningsinsats. På natten utsätts Adolf för allehanda föremålsspökerier av logementskamraterna och luras till sist med hjälp av en väckarklocka att göra en enskild utryckning. På kryss med Albertina Före avfärd från Sverige med styckegodslastade skutan "Albertina" besöker styrman John Andersson en hamnkrog där han i visan "Blonda John" besjunger sig själv. En högreståndsfamilj med dotter och uppvaktande kavaljer kommer till krogen i jakt på "sjömansromantik". På överklassfruns nyfikna frågor svarar John att sjömansyrket i huvudsak är hårt och strävsamt. Innan han kallas iväg till speditionsfirman hinner han sjunga ännu en sjömansvisa. Adolf Armstarke Den girige Riddar Georg till Ankarshus har lejt ett rövarband att överfalla krämaren Larsonius' vagn, i vilken krämaren färdas tillsammans med två döttrar. Georgs håg står till hemgiften plus en av döttrarna. Rövarna för bytet till Henrik Mjölnares gård, där de bägge ridderliga vapenbröderna Adolf Armstarke och Göran Tre Stånkor låsts in av mjölnaren, en av Georgs samarbetsmän. Med list lyckas de två kämparna övermanna mjölnaren, besegra rövarna, befria kvinnorna och ta hand om Larsonius' guldpung.

Adolf och Göran tar in på ett kloster. Föreståndaren Pater Olaus står, liksom mjölnaren, i maskopi med Georg och gör ett försök att söva de två vapenbröderna genom att hälla sömnmedel i vinet. Anslaget misslyckas dock tack vare Adolfs vaksamhet. Munken som skall lägga beslag på Larsonius' guld infångas och tvingas dricka sig redlös i en ölduell med den bottenlöse Göran Tre Stånkor. Adolf, förklädd i munkens kåpa, lurar Pater Olaus och Riddar Georg ned i källaren, där de låses in tillsammans med den berusade munken. I skydd av erövrade munkkåpor lyckas Adolf och Göran fly till häst framför näsan på den överraskade vaktstyrkan. Samvetsömma Adolf På regementet städar värnpliktige 55:an Adolf Berg ett rum tillhörande löjtnant Pettersson, vivör och musikälskare. Om det senare intresset vittnar bl a ett piano.

Då Adolf prövar löjtnantsuniformen inträder den unga och vackra blivande operettsångerskan Ulla Waern medförande hälsningar från Petterssons bror i Paris. Hennes personförväxling vållar Adolf vissa släktmässiga kunskapsproblem, men han och Ulla finner varandra på musikens område, sedan hon upptäckt noterna till "Kärleksmanöver" på pianot. I den operetten skall hon själv debutera.

Utan att avslöja sin egen kommande medverkan förälskar sig Adolf häftigt i sångerskan och hennes röst och känslorna besvaras vid ett möte i "Kärlekslunden" på Hasselbacken.

En stor manöver går av stapeln i det Waernska slottets omgivningar, som hålls av "fienden". Ullas far, major Waern, är regementschef och underhåller sig på fritiden med det högre befälet.

Adolf har tagit bondpermission för att få träffa sin älskade i slottsparken men stöter olyckligtvis ihop med plutonens plågoande, sergeant Göransson. Sergeanten tror att Adolf är hans rival om Waerns hushållerska Maria. Hon är i själva verkets Adolfs moster och hans mellanhavanden med henne ligger på det ekonomiska planet. 55:an beordras omedelbart tillbaka till regementet.

Intermezzot har bevittnats av Ulla. Hennes misstankar att Adolf inte är den han utgett sig för bekräftas av Göransson, som gör sitt bästa för att svärta ned sin rival. Ullas känslor svalnar snabbt.

Maskerad till majorn på slottet lurar Adolf efter parkmötet både sergeanten och en fientlig, beriden ordonnans, vilken berövas en för kriget avgörande rapport samt sin ridhäst.

Majoren ställer till bal på slottet och beordrar handräckning till köket från regementet. Göransson och Adolf är bland de utvalda.

Under balen får Ulla reda på Adolfs verkliga identitet. Ombedd att sjunga för gästerna väljer hon en tango ur "Kärleksmanöver". Adolf nedanför fönstren lyssnar och svarar med sitt parti. Ullas känslor för honom väcks på nytt till liv och de förenas på slottet med majorens välsignelse. Han har inte glömt 55:ans insats i manöverkriget.

Censur / granskning

Censurnummer 80378
Datum 1952-03-20
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2295 meter
Kommentar 25.4.1952 lät bolaget förkorta filmen till 2285 m. Vissa kopior hade 5 akter. Aktlängder (längre version): 620-545-560-570 = 2295 meter - 84 minuter. Aktlängder (längre version): 620-450-490-425-310 = 2295 meter - 84 minuter. Aktlängder (kortare version): 620-570-605-490 = 2285 meter - 84 minuter Aktlängder: 620, 545, 560, 570.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2295 meter
Längd i minuter 84 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Den enda stockholmstidning som noterade klippfilmens premiär var Aftonbladet. Signaturen C avlät där följande kommentar:

"Svensk Talfilm har gjort en sammanställning av Adolf Jahrs bästa filmer och gjort det väl. För en Jahr-beundrare måste det vara trivsamt att få se de bästa klippen. Torsten Adenby har speakat ett förspel om Snoddas och även visat ett par rutor med sig själv. Salongen verkade ganska kylslagen för haderian."

Kommentar Svensk filmografi

Avsnitten i klippfilmen var redigerade i omvänd kronologisk ordning, dvs det första partiet härrörde från Adolf i eld och lågor (1939/5), det sista från den äldsta filmen Samvetsömma Adolf (1936/1). Däremellan låg partier ur På kryss med Albertina (1938/25) och Adolf Armstarke (1937/5). Inom varje avsnitt, som föregicks av en nyskriven versvinjett, hade ansträngningar gjorts att åstadkomma en viss logik i handlingen, men beträffande riddartidsspexet Adolf Armstarke torde det ha varit svårt för publiken att räkna ut identiteten på de bortrövade kvinnorna.

Brottningsmatchen mellan Adolf Jahr och Rudolf Svensson (1899-1979) var det största klippet ur Adolf i eld och lågor. "Starke Rudolf", från 1922 medlem av Brandkårens IK, var en av Sveriges genom tiderna mest framgångsrika brottare i tungvikt och lätt tungvikt med bl a två olympiska guldmedaljer (Amsterdam 1928, Los Angeles 1932) och två silver (Paris 1924). Han var känd för sina eleganta liv- och krysstag och en brytande backhammer, vilka grepp han fick tillfälle att demonstrera på skådespelaren Jahr, även han berömd för sin fysiska styrka.

Adolf Jahr (1893-1964) inledde sin artistkarriär som sångare med genombrott i operetten "Czardasfurstinnan" 1922. Under stumfilmstiden var han Edvard Perssons komikerpartner. Sammanlagt utförde han 62 roller i svensk film 1925--1960 och blev en av landets stora folkkära skådespelare.

Scener ur Samvetsömma Adolf och Adolf Armstarke ingick i Svensk Talfilms Cavalcad -- I filmens minnesalbum (censurerad 2.12.1941, censurnummer 63.800, 900 m), sammansatt av korta sekvenser ur bolagets produktion 1930--1940. I Livat på luckan (1951/23), en annan av Talfilms redigeringar, fanns utdrag ur Samvetsömma Adolf, dock ej desamma som i 1952 års kavalkad. Filmstoppet året 1951 gynnade återanvändningen av den äldre produktionen.

Inspelning

Sverige 1952 1952

Visningar

Stockholmspremiär 1952-09-01 Cameo Stockholm Sverige 84 min
1952-09-01 Gloria Stockholm Sverige 84 min
1952-09-01 Karla Stockholm Sverige 84 min
1952-09-01 Lido Stockholm Sverige 84 min
1952-09-01 Lorry Stockholm Sverige 84 min
Sverigepremiär 1952-05-12 Grand Malmö Sverige 84 min
1952-05-12 Plaza Malmö Sverige 84 min
TV-visning 1985-03-24 TV2 Sverige 81 min
1992-11-28 TV4 Sverige 81 min
1998-07-15 TV4 Sverige 81 min
1999-01-08 TV4 Sverige 81 min
2004-06-29 TV4 Sverige 81 min
Urpremiär 1952-05-12 Grand Malmö Sverige 84 min
1952-05-12 Plaza Malmö Sverige 84 min
TV-visning 2006-08-02 TV4 Sverige 81 min
2018-08-21 TV4 Film Sverige
2019-10-20 TV4 Film Sverige
2019-11-06 TV4 Guld Sverige
2019-11-26 TV4 Guld Sverige
2020-01-03 TV4 Guld Sverige
2020-02-20 TV4 Guld Sverige
2020-03-25 TV4 Guld Sverige
2020-04-23 TV4 Guld Sverige
2020-06-01 TV4 Guld Sverige
2020-06-25 TV4 Guld Sverige

Musikstycken

Originaltitel Klämta och slå alarm
Kompositör Kai Gullmar (1939)
Textförfattare Gus Morris (1939)


Originaltitel Sleepy Time
Kompositör Olle Johnsson


Originaltitel Albertina
Textförfattare Evert Taube (1922)
Bearbetning Evert Taube (1922)
Sångare Emil Fjellström
Otto Landahl


Originaltitel Blonda John
Kompositör Kai Gullmar (1938)
Textförfattare Gus Morris (1938)
Sångare Adolf Jahr
kör


Originaltitel Sailor Song
Kompositör Kai Gullmar (1938)
Textförfattare Gus Morris (1938)
Sångare Adolf Jahr
Emil Fjellström
kör


Originaltitel Fanfarer
Kompositör Fred Winter


Originaltitel Klostermusik
Kompositör Fred Winter


Originaltitel Min evigt älskade är du
Kompositör Fred Winter (1935)
Henry Carson (1935)
Textförfattare Fred Winter (1935)
Weyler (1935)
Sångare Karin Albihn (dubbad av ?)
Adolf Jahr (dubbad av ?)


Originaltitel En sommarkväll
Kompositör Gunnar Johansson


Adolf i eld och lågor (1939) Citeras i Adolf i toppform (1952)
På kryss med Albertina (1938) Citeras i Adolf i toppform (1952)
Adolf Armstarke (1937) Citeras i Adolf i toppform (1952)
Samvetsömma Adolf (1936) Citeras i Adolf i toppform (1952)

Ämnesord

Alkoholförtäring
Bal
Beväring
Brandkåren
Brottning
Dryckesduell
Duell/stridsfäktning
Förväxlingar
Hamnkrog
Journalist
Klippfilm
Kvinnorov
Medeltiden
Munk
Officer
Operetter
Redaktion/tidning
Riddare
Rövare
Sjöman
Sjömansvisa
Spex
Sport/brottning
Tidning
Underofficerare
Ölhävning

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2298


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2321


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 915


Typ Originalnegativ bild Huvudtext
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm
Längd i meter 915


Typ Tonnegativ
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm
Längd i meter 915


Bestånd Affischer

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel ADOLF I TOPPFORM
Tryckeri Wicksells tryckeri


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?