Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Snurren direkt
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1952-09-01

Medverkande

Nils Poppe
Vicke Vire, forskare

Annalisa Ericson
Lisa Leje, revystjärna

Åke Söderblom
Brenner, bankdirektör

Thor Modéen
direktör för Revyteatern

John Botvid
Andersson, betjänt på Möllegården och Revyteaterns kamrer

Carl Reinholdz
Kalle Browning, yrkesförbrytare

Visa alla medverkande

Handling

En sömnmedelsforskare har i sitt laboratorium framställt ett preparat med mycket snabb verkan. Två av hans vänner kommer på besök för att lyckönska honom till hans nya befattning som...

Visa hela handlingen

Press

Tre recensioner har påträffats till denna klippfilm: två från Malmö och en från Halmstad. Skånska Dagbladets och Arbetets medarbetare i den skånska metropolen var inte särskilt roade,...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Nils Poppe Vicke Vire, forskare
Annalisa Ericson Lisa Leje, revystjärna
Åke Söderblom Brenner, bankdirektör
Thor Modéen direktör för Revyteatern
John Botvid Andersson, betjänt på Möllegården och Revyteaterns kamrer
Carl Reinholdz Kalle Browning, yrkesförbrytare
Sigge Fürst Klock-Jimmy, alias Emil, yrkesförbrytare
Millan Bolander fröken Mård, Möllegårdens ägarinna
Birgitta Arman Brita Lind,fröken Mårds yngre släkting
Egon Larsson Steffe (Stefan), Britas fästman
Joe Naster onkel Tom, cirkusvakt
Kerstin Holmberg Vicke Vires drömflicka
Hilding Gavle professor Örnstedt, astronom
Ragnar Falck Kassaskåps-Oskar, inbrottsexpert
Hanny Schedin Brita Linds hushållerska
Holger Höglund Röda Björn, cirkusindian
Carl Hagman mannen från Chicago, frimärksframställare
Arne Lindblad fotvårdsspecialist på Salon Rose med fordringar på Revyteatern
Nils Ericson Vickes vän
Gösta Bodin Vickes vän, alias mannen vid telefonkiosken
Margit Andelius kränkt dam på gatan
Hugo Björne styrelseordförande i Brenners bank
Eric Abrahamsson bankens kamrer
Richard Lund överste, styrelsemedlem
Oscar Åberg styrelseledamot
Yngwe Nyquist styrelseledamot
David Erikson tidningsläsare på spårvagn, fordringsägare på Revyteatern
Viran Rydkvist pianospelande kontorschef
Siri Olson dansande kontorsflicka
Alice Wallis dansande kontorsflicka
Georg Skarstedt polisdetektiv
Axel Isaksson polisdetektiv
Gaby Stenberg revydansös
Adèle Söderholm påkläderska
Bertil Schedin Revyteaterns inspicient
Arne Hülphers orkesterdirigent
Anna-Lisa Baude professorskan Örnstedt
Carin Swensson Örnstedts hembiträde
Anna-Greta Krigström serverande hos Örnstedts

Bolag

Produktionsbolag Film AB Imago
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svea Film 1952
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

En sömnmedelsforskare har i sitt laboratorium framställt ett preparat med mycket snabb verkan. Två av hans vänner kommer på besök för att lyckönska honom till hans nya befattning som assistent åt professor Örnstedt, känd astronom. En flaska plockas fram och man skålar.

Sedan besökarna avlägsnat sig råkar forskaren av misstag tömma ett glas sömnmedel i stället för resterna av den äkta varan. Han somnar lika fort som laboratoriets försökskaniner, men innan dess har han fått syn på en vacker flicka genom fönstret, och hon dyker envist upp för hans blickar i drömvärlden.

Styrelsen för en av stadens banker väntar otåligt på sin något excentriske direktör -- Brenner -- vilken så småningom anländer i full ishockeymundering efter en hård match.

Den insomnade forskarens alter ego Vicke Vire får lust att inköpa en utannonserad silverservis, tillhörande Hennes Nåd Fröken Mård på Möllegården i Mölla. Ett telefonsamtal med ägarinnan ger negativt resultat, varför Vicke bestämmer sig för att på ort och ställe inspektera den åtråvärda servisen. De dyrbara pjäserna har även upptäckts av förbrytaren Kalle Browning, men han jagas på flykten av gårdens betjänt Andersson. Fröken Mård, som inte är lättskrämd, åker till stan på en veckas semester.

Bankdirektör Brenner har satt sig i sinnet att modernisera kontorslivet. Under mottot "sol, sommar och music" låter han den kvinnliga personalen utföra ett dansnummer i bästa amerikanska showstil.

Kalle Browning inser att han behöver hjälp med det kombinationslås Fröken Mård låtit montera på silverskåpet och ringer upp kompanjonen Kassaskåps-Oskar. Tillfälligt indisponerad lovar Oskar att sända en annan expert -- Klock-Jimmy -- till brottsplatsen. Denne arresteras emellertid av två detektiver innan han hinner kliva på tåget.

Kalle möter Vicke på Mölla station och tror att det rör sig om den utsände medhjälparen, eftersom Vicke i all oskuld råkar använda rätt igenkänningskod. Samtidigt anländer Steffe, fästman till Fröken Mårds unga släkting Brita. Då han ser Kalle och Vicke ta sig in genom ett fönster i det slottsliknande herresätet ålägger han sig uppgiften att försöka skrämma inkräktarna på flykten och klär i detta syfte ut sig i en gammal apkostym.

Äkta vilda djur från Cirkus Max Goldstein springer omkring i trakten, sedan deras svarte väktare Onkel Tom somnat på sin post, och babianen August passat på att öppna burarna.

På Möllegården utbryter till betjänten Anderssons förskräckelse ett nattligt och spöklikt förväxlingsspel med många turer och överraskningar. Inblandade är, förutom oäkta apan Steffe, Vicke, Kalle, Onkel Tom, lejon, babian, dromedar och pytonorm.

Fröken Mård och Brita återvänder i lagom tid för att finna Kalle Browning inlåst i en koffert och Vicke och Onkel Tom sovande skavfötters i parad!sängen. Steffe demaskerar sig, varefter han och Brita faller i varandras armar. Babianen August tröstar Vicke med en våt kyss och orden: "Du har ju mig!"

Tillbaka i staden ställer Vicke till rabalder på skönhetsinstitutet Salon Rose, där Fröken Mård och Brita tillfälligtvis genomgår behandling före ett teaterbesök.

Revyteatern har råkat i ekonomiska svårigheter inför den stundande premiären. Dess koleriske direktör har i förbifarten tagit upp teaterns sexsiffriga telefonnummer bland tillgångarna i budgeten och detta upptäcks av kamrern. Fordringsägarna kräver betalt och hotar med leveransstopp. I sista minuten dyker Brenner upp och överlämnar en förlösande check. Ännu en hotande situation uppstår då revyns stjärna Lisa Leje blir utlåst från scenen av den alltför nitiske kamrern. Direktören tvingas att tillsammans med Brenner improvisera ett orientaliskt pas de deux i kretsen av balettkårens odalisker. Publiken tror att numret är instuderat och jublar. Brenner får kort därpå tillfälle att visa sina scentalanger tillsammans med Lisa, som han älskar.

Efter föreställningen väntar Fröken Mård och Brita förgäves på Steffe; han kommer inte till teatern. Vicke stöter ihop med en trombonspelande svensk-amerikan från Chicago, som trollar fram frimärken ur sitt instrument.

Professor Örnstedt har inbjudit sina närmaste att bese en komet från hustaket. Vicke tappar balansen och trillar ned. Av fallet väcks han ur sin sömn och finner drömflickan sittande på sängkanten. Hon visar sig vara professorns brorsdotter och har kommit för att hämta Vicke ut på landet i bil.

Censur / granskning

Censurnummer 80757
Datum 1952-07-12
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2030 meter
Kommentar Speltid: 74 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2030 meter
Längd i minuter 74 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Tre recensioner har påträffats till denna klippfilm: två från Malmö och en från Halmstad. Skånska Dagbladets och Arbetets medarbetare i den skånska metropolen var inte särskilt roade, medan Hallands Postens signatur -gn anslog en hovsam ton och tyckte att filmen, trots sina ålderdomliga inslag -- det förmodades faktiskt att klippen skulle härröra från 1930-talets början -- var rolig.

"Sin bästa ovän unnar man knappast omaket att beskåda Snurren direkt", skrev -ll i SkD och fortsatte: "Hopklipparen av 'filmen' har kallat den 'kavalkad', vilket torde vara det enda sanna i det hela. Men vilken kavalkad av länge sedan glömda filmstumpar, som aldrig borde ha grävts fram, överdrivna scener där Nils Poppe, Åke Söderblom och andra i och för sig trevliga människor har sig på det förfärligaste. Rysligt, helt enkelt."

I Arbetet skrev signaturen Tim: "Påhittet att klippa ihop gamla lustspelsstumpar och presentera resultatet som en "kavalkad" har inte slagit väl ut, trots att Nils Poppe och andra framstående komiker gör sitt bästa och ibland lite till. Man kan inte säga att svensk filmproduktion berikats av Snurren direkt. Man skrattar hjärtligt åt enskilda burleskerier, men som helhet är intrycket matt."

Det har sitt nöje att återse gamla bekanta, tyckte Hallands Postens recensent, som konstaterade att det rörde sig om klipp ur gamla filmer:

"Snurren direkt har man döpt den till och titeln är ganska adekvat. Huvudaktörerna är Nils Poppe, Annalisa Ericson och Åke Söderblom, och filmerna de är klippta ur är från tidigt trettiotal. Somligt kommer man ihåg även om man inte riktigt klart kan erinra sig i vilka filmer episoden förekom. En gång försökte man sig på att göra revyfilmer -- som man då tyckte var riktigt bra. Men tidens tand far hårt fram också med gamla filmer och man häpnar över hur teknik och foto i alla fall gått framåt. Kanske är det inte alla gånger så nyttigt att se gamla barndomsvänner. Man minns dem lite annorlunda än de kanske var. Sånt kallas brustna illusioner.

Men Snurren direkt bjuder på många episoder och gags som tål att skrattas åt än en gång. Det är roligt att återse Thor Modéen och John Botvid för visst var de roliga. Gammal skåpmat blir som ny -- tror filmklipparna. Riktigt så är det kanske inte. Men Snurren direkt är rolig ändå."

Kommentar Svensk filmografi

Någon stockholmspremiär under 1950-talet för Snurren direkt har inte kunnat beläggas. Sammanlagt censurerades fem kopior i samband med premiären i södra Sverige. Den 5.10.1953 sattes Snurren direkt upp i Göteborg (Saga).

Trots filmbolaget Imagos reklam rör det sig knappast om en "kavalkadfilm" i gängse bemärkelse. Redigeraren Rune Redig har uppenbarligen ansträngt sig att göra en ny crazyfilm av äldre material på samma sätt som Hasse Ekman i det omdiskuterade fallet Dårskapens hus (1951/20).

Doktor Baltazars insomnande, drömmar och uppvaknande i Professor Poppes prilliga prillerier/Som fallen från skyarna (1944/22) fungerar som sammanhållande ramberättelse, men namnet Baltazar förekommer inte i klippfilmen, där Nils Poppes enda omnämnda identitet är "Vicke Vire" ur Det spökar, det spökar (1943/24). Bank-, teater- och revyscenerna togs från Kyss henne! (1940/15). Någon inbördes kronologisk ordning efter utgångsmaterialets produktionsdatum tillämpas inte och bitar ur en och samma film är insatta på olika ställen.

Filmkrisen satte åren 1951--52 sina spår i form av ett antal "hemarbeten" i bolagens klipprum. Förutom den här nämnda Ekmanfilmen tillkom Livat på luckan (1951/23), Kronans glada gossar (1952/1), Åke klarar biffen (1952/4), Klackarna i taket (1952/10) och Adolf i toppform (1952/13). (Information har lämnats av Nils Poppe.)

Visningar

Sverigepremiär 1952-09-01 Saga Halmstad Sverige 74 min
Urpremiär 1952-09-01 Saga Halmstad Sverige 74 min
Sverigepremiär 1952-09-01 Grand Malmö Sverige 74 min
Urpremiär 1952-09-01 Grand Malmö Sverige 74 min
Sverigepremiär 1952-09-01 Plaza Malmö Sverige 74 min
Urpremiär 1952-09-01 Plaza Malmö Sverige 74 min
Annan visning 1953-10-05 Saga Göteborg Sverige 74 min
Kyss henne! (1940) Citeras i Snurren direkt (1952)

Ämnesord

Apa/babian
Bov
Cirkus
Crazyinslag
Dans
Direktörer
Djur/cirkus-
Dröm
Forskare/sömnmedels-
Förklädnader
Gags
Indianer/cirkus-
Klippfilm
Orm
Revybalett
Revyer
Revystjärna
Revyteater
Silverservis
Spökhus
Steppdans
Sömnmedel
Teatrar
Tjuv

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel SNURREN DIREKT
Tryckeri Ewes O.B. -tryck
Affischdesign Walter Bjorne


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel SNURREN DIREKT
Tryckeri Borås kliché & litografiska AB
Affischdesign Walter Bjorne


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?