Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Åsa-Nisse på nya äventyr
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1952-09-19

Medverkande

John Elfström
Åsa-Nisse, hemmansägare Nils Nilsson på Åsen

Artur Rolén
Klabbarparn, hemmansägare i Klabbarp

Helga Brofeldt
Eulalia, Åsa-Nisses fru

Elsa Textorius
Kristin, Klabbarparns fru

Gustaf Lövås
handelsman Ejnar Sjökvist

Anna-Lisa Baude
fru Niklasson, sommargäst från Stockholm

Visa alla medverkande

Handling

Nils Nilsson på Åsen, känd i hemtrakten under namnet Åsa-Nisse, har annonserat efter sommargäster. Positivt svar har influtit från en fru Niklasson i Stockholm. Åsa-Nisse kör...

Visa hela handlingen

Press

Det vänligaste som skrevs om Åsa-Nisses småländska äventyr stod att läsa i SvD. Där avgav signaturen Zack följande kommentar: "Man måste nog vara beskaffad på ett särskilt...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Manustitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionschef
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspelningsledare
B-foto
Musikarrangör
Orkesterledare
Smink

Medverkande

John Elfström Åsa-Nisse, hemmansägare Nils Nilsson på Åsen
Artur Rolén Klabbarparn, hemmansägare i Klabbarp
Helga Brofeldt Eulalia, Åsa-Nisses fru
Elsa Textorius Kristin, Klabbarparns fru
Gustaf Lövås handelsman Ejnar Sjökvist
Anna-Lisa Baude fru Niklasson, sommargäst från Stockholm
Carl-Gunnar Wingård Olsson, grosshandelsdirektör
Bertil Boo den sjungande bonden
Gösta "Snoddas" Nordgren folkparkssångaren
Kerstin "Kicki" Bratt Elsa, idrottsflicka, fru Niklassons dotter
Margreth Weivers Yvonne, direktör Olssons dotter
Sigyn Sahlin Greta, direktör Olssons dotter
Willy Peters Klöverhage, landsfiskal
Arne Källerud konstskojare från Stockholm
Evert Granholm Svensson, konstskojare från Stockholm
Harald Emanuelsson Karlsson, fjärdingsman
Josua Bengtson smeden
Wiktor "Kulörten" Andersson Knohultarn
John Norrman telefonväxelskötaren
- Ej krediterade:
Arne Lindblad Garibaldi, skjutbaneägare på tivoli
Naemi Briese Garibaldis dotter
Bertil Karlsson skolläraren
Hartwig Fock Olsson, bonde
Millan Lyxell Hulda Karlsson, fjärdingsmans fru
Sonja Rolén Johanna, telefonväxelskötarens fru
Carl Ericson en äldre man på Sjökvists fest

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Talfilm
Distributör i Sverige (35 mm) Svensk Talfilms Distributionsbyrå AB 1952
Distributör i Sverige (DVD) PAN Vision AB 2005
Laboratorium AB Kinocentralen

Handling

Nils Nilsson på Åsen, känd i hemtrakten under namnet Åsa-Nisse, har annonserat efter sommargäster. Positivt svar har influtit från en fru Niklasson i Stockholm.

Åsa-Nisse kör till stationen för att hämta. Bredvid sig på förarsätet har han vännen och medhjälparen Klabbarparn. Utsocknes kvinnor är en stor attraktion på orten. Under färden blir de invecklade i en fartduell med grosshandlare Olssons amerikanska lyxåk. Direktören tvingas så småningom bita i gräset tack vare Klabbarparns kraftiga, snörstyrda gaspådrag och Nisses hänsynslöshet i vägkorsningar.

Fru Niklasson åtföljs av sin spänstiga dotter Elsa, vilken har för avsikt att i de småländska sommarskogarna träna för den kommande olympiaden. Till Nisses grämelse visar sig modern vara en synnerligen handlingskraftig dam, som genast övertar ratten vid hemfärden.

Lanthandlare Sjökvist firar 25-årsjubileum som traktens varuleverantör och tackar sina trogna kunder med gratiserbjudanden. En och annan ortsbo försöker sko sig på Sjökvists goda hjärta. Men inte Elsa. I henne blir handelsmannen redan vid första ögonkastet över disken djupt betagen, och då hon graciöst löper fram i markerna följer han troget efter med kaffekorgen, ehuru på distans och flämtande. Elsa är road av uppvaktningen men tar den inte på allvar.

Åsa-Nisse och Klabbarparn har lagt ut långrev i sjön Ylen. Knohultaren och hans kompis bedriver fiskafänge en bit därifrån och råkar få fatt i reven. De lurar i Nisse att en stor gädda hugger. Samtidigt kommer grosshandlaren framforsande i ett snabbgående åk och passar på att ge Nisse betalt för biljakten genom att välta honom i sjön med svallet.

Släpandes efter Olssons båt i den upphäktade reven ser det från land ut som om Nisse tänkte slå världsrekord i simning.

Till sist plockas han upp av Olsson och bjuds på kaffe i dennes sjövilla. Det skryts om vem som fångat de största fiskarna, och Nisse berättar i talande bilder hur han i Västindien drog upp en gädda på tvåhundra kilo, dvs egentligen en haj.

Åsa-Nisse och Klabbarparn kontrollerar sina penninglotter och finner att de vunnit, inte 50 000 som de först tror, men väl femtio. De ger sig av till Växjö, kvitterar ut pengarna och gör en rond på stadens tivoli. Med sin jaktvana skjuter Nisse hem hela prissamlingen i ett skjutbanestånd och avtvingar dessutom ägaren en hundralapp för att inte komma tillbaka. Därefter säljer de på egen auktion de nyförvärvade silverserviserna till hugade ortsbor. Fjärdingsmannen misstänker till en början att det rör sig om stöldgods men låter sig slutligen övertygas om att allt är lagligen förvärvat.

Sjökvist har bjudit in ortsborna på jubileumsfest i Odensalen. Under jubilarens tal, vari han tillkännager sin förlovning med Elsa, råkar en av gästerna aska i en låda med fyrverkeripjäser, som antänds. Utanför lokalen är Åsa-Nisse och Klabbarparn inte sena att bättra på den katastrofala effekten genom att bränna av sitt eget batteri av pjäser. Fru Niklasson har nu fått nog och lämnar Åsen medtagandes Elsa. Vemodig, med svikna förhoppningar, ser Sjökvist sina drömmars mål föras bort av tåget.

Två konstskojare besöker Åsen och lurar Nisse att köpa ett sjömotiv. Efteråt upptäcker Klabbarparn att tavlan är en reproduktion, endast värd en fjärdedel av köpesumman.

Eld utbryter i Olssons sjövilla. Grosshandlaren har svårigheter att tillkalla ortsbrandkåren per telefon; när den väl rycker ut sitter Åsa-Nisse på plats och blåser i ett horn. Det frivilliga manskapet får, efter inledande fumligheter med slangarna, bukt med elden och bjuds på "eftersläckning" av grosshandlaren.

En arbetsvecka lider mot sitt slut. Sockenkyrkans klockor ringer in helgen. Ortens sjungande bonde avslutar för sin del arbetet med en sång vid dikeskanten. Friden bryts då de bägge tavelnasarna återvänder till Åsen för att lägga beslag på Nisses tillgångar. Eulalia är dock på sin vakt och ropar på hjälp.

Tillsammans med Klabbarparn tar Nisse upp jakten på tjuvarna. De senare kör i diket med sin bil och ett handgemäng vidtar, varunder Nisse utdelar åtskilliga råsopar men dessvärre även inkasserar några. Inslagen i bandage ligger han hemma i soffan och kvider inför Eulalias deltagande blickar. Då Klabbarparn meddelar att en räv synts i hönsgården går emellertid Åsa-Nisses krämpor hastigt över.

Censur / granskning

Censurnummer 81140
Datum 1952-10-04
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 70 meter
Kommentar Trailer.


Censurnummer 81156
Datum 1952-09-16
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2500 meter
Kommentar Gransknings- och premiärkopians aktlängder: 565-545-540-540-310 = 2500 meter - 91 minuter. Den 27.9.1952 lät bolaget förkorta filmen till 2420 meter - 88 minuter. Aktlängder efter kortning: 545-545-540-480-310 = 2420 m - 88 minuter. Aktlängder: 565, 545, 540, 540, 310.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2500 meter
Längd i minuter 91 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Det vänligaste som skrevs om Åsa-Nisses småländska äventyr stod att läsa i SvD. Där avgav signaturen Zack följande kommentar:

"Man måste nog vara beskaffad på ett särskilt sätt för att kunna uppskatta filmerna om seriefiguren Åsa-Nisse. Anmälaren erkänner villigt, att han inte är så funtad och beklagar det. Men det fanns många i salongen vid sju-föreställningen som hörbart gav sin förtjusning till känna under Åsa-Nisses nya 'äventyr'. De består av en grovkornig folklig komik, som man dock misstänker mer hör hemma på vissa revy- och friluftsscener än ute i bygderna. Någon handling kan man inte tala om, utan filmen är uppdelad i en rad löst hopfogade farsepisoder med John Elfström och Artur Rolén som huvudagerande. Det skall visst inte förnekas, att det finns en burlesk frodighet i deras spel som för tankarna till commedia dell'arte-farsen med dess stående typer. Även i den svenska filmen är det ju fråga om från början skisserade typer, karikatyrer utan rotfäste i det verkliga livet. Tekniskt är filmen svag och ljudet är genomgående av dålig kvalitet."

I den övriga stockholmspressen var omdömena hårda. "Man skräpar ner i Guds vackra natur med larvigheter och tarvligheter och de förfärliga käringarna har inte det minsta lilla drag av försonande humor, och inte ens gamle Petschler skulle ha släppt fram några så enkla flickungar även om jumpern ser ut att strama på de rätta ställen på Kiki Bratt, missgynnad av sminkören och i total avsaknad av mimik och talteknik", skrev Filmson (AB) och kollegan Kajax i AT menade att de nya äventyren var "sämre än vad t o m de värsta pessimisterna fruktat!"

Jerome tyckte att det hedrade premiärpubliken att den inte tycktes "riktigt med på noterna": Situationskomiken är lika ansträngd och tradig som dialogen är floskulös och svulstig. För all del, några verkliga pilsner- eller kalsongklavertramp finns här väl inte, men filmen är trots detta generande enkel och billigt publikfriande."

"Närmare kan man inte komma den gamla, ohederliga friluftsteatern", menade Staffan Tjerneld i Expr och fortsatte: "Det är nästan så åskådaren har snuva och kalla fötter då föreställningen är över. En stuga står till höger och en till vänster och så är det knäna ut och jädrar i min lilla låda mest hela tiden."

Kommentar Svensk filmografi

Filmen var den tredje i raden av Åsa-Nissefilmer byggda på Stig Cederholms (1905--1980) berättelser och hade i Svensk Talfilms reklamråd försetts med beteckningen "Åsa-Nisse III". Förhållandet till det litterära underlaget var dock betydligt friare än i de två föregående filmerna i serien, Åsa-Nisse (1949/28) och Åsa-Nisse på jaktstigen (1950/16) och minst lika fritt i förhållande till det skrivna manuskriptet av år 1951.

Sammanlagt iscensattes tjugo filmer fram till Åsa-Nisse i rekordform (1969/31), där Arne Källerud övertagit titelrollen. En fullständig förteckning ingår i kommentaren till 1949/28.

Inspelningen skedde sommaren 1952 (maj-juli). Exteriörscener togs huvudsakligen i stockholmstrakten, bl a vid Rösjön, men några smålandssekvenser ingick.

"Den sjungande bonden" Bertil Boo (f 1914) var med i de två första filmerna och skulle förbli ett återkommande inslag i serien fram till 1959. Gösta Nordgren (1926-1981), en skogarnas son, natursångare och bandyspelare, upptäckt av Sveriges Radio och gjord till kändis i hela landet under namnet "Snoddas", debuterade här på film men skulle inte återkomma i Åsa-Nisses sällskap på femton år (1967/22). Även om namnet fungerade som dragplåster i reklamen verkade filmdebuten på intet sätt förberedd.

En tradition att låta urpremiären på Åsa-Nissefilmerna äga rum på småländsk mark, närmare bestämt biografen Saga i Vetlanda, med efterföljande av staden bekostad bankett för särskilt inbjudna skådespelare och lokala storheter hade vuxit fram och upprätthölls även denna gång. Evenemanget gick av stapeln under borgmästarens ledning 19.9.1952.

Förlaga

Originaltitel Åsa-Nisse (Fiktiva personer)
Skapade av Stig Cederholm


Inspelning

1952-05 1952-07
AB Kinocentralens ateljé Täby Sverige
Stockholm Sverige (exteriörer norr och söder om Stockholm)
Vetlanda med omnejd Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1952-09-19 Saga Vetlanda Sverige 91 min
Urpremiär 1952-09-19 Saga Vetlanda Sverige 91 min
Stockholmspremiär 1952-10-27 Astoria Stockholm Sverige 88 min
TV-visning 1996-05-18 SVT1 Sverige 88 min
2001-10-22 SVT1 Sverige 88 min
2004-09-27 SVT1 Sverige 88 min
Dvd-release 2005-01-19 Sverige
TV-visning 2005-08-04 TV4 Sverige 88 min
2006-07-12 TV4 Sverige 88 min
2008-07-18 TV4 Sverige 88 min
2018-06-06 TV4 Film Sverige
2018-06-27 TV4 Film Sverige
2018-12-17 TV4 Film Sverige
2019-02-01 TV4 Film Sverige
2019-04-18 TV4 Film Sverige
2019-05-14 TV4 Film Sverige
2019-07-08 TV4 Film Sverige
2019-08-29 TV4 Film Sverige
2019-09-28 TV4 Guld Sverige
2019-09-30 TV4 Film Sverige
2019-10-18 TV4 Guld Sverige
2019-11-04 TV4 Film Sverige
2019-11-23 TV4 Guld Sverige
2019-12-03 TV4 Film Sverige
2019-12-16 TV4 Guld Sverige
2020-01-06 TV4 Guld Sverige
2020-01-09 TV4 Film Sverige
2020-01-29 TV4 Film Sverige
2020-03-01 TV4 Guld Sverige
2020-03-04 TV4 Film Sverige
2020-04-06 TV4 Film Sverige
2020-04-24 TV4 Film Sverige
2020-05-08 TV4 Film Sverige
2020-05-24 TV4 Film Sverige
2020-05-30 TV4 Guld Sverige

Musikstycken

Originaltitel Traffic
Kompositör Wilfred Burns


Originaltitel Maypole Dance
Kompositör Fela Sowande


Originaltitel Keep Moving
Kompositör Frederick G. Charrosin


Originaltitel Tjo faderullan
Kompositör Sven Rüno
Textförfattare Arne Ossian
Sångare John Elfström
Artur Rolén


Originaltitel Idyl in the Clouds
Kompositör Ludo Philipp


Originaltitel En rallare, en trallare
Kompositör Sven Rüno
Textförfattare Arne Ossian
Sångare Gösta "Snoddas" Nordgren


Originaltitel Fåglarna små
Kompositör Sven Rüno
Textförfattare Arne Ossian
Sångare Gösta "Snoddas" Nordgren


Originaltitel Tour Cameos
Kompositör Joseph Engleman


Originaltitel Weaving Loom
Kompositör Charles Williams


Originaltitel At the Factory
Kompositör Fela Sowande


Originaltitel Breton Peasant Lullaby
Kompositör Francis Chagrin


Originaltitel St. John's Eve
Kompositör Ronald Hanmer


Originaltitel The Assembly Line
Kompositör Frederick G. Charrosin


Originaltitel Helgdagsklockor ring
Kompositör Sven Rüno
Textförfattare Arne Ossian
Sångare Bertil Boo


Originaltitel Danger Ahead
Kompositör Percival Mackey


Originaltitel Fauns and Satyrs
Kompositör Oliphant Chuckerbutty


Originaltitel Encarnita
Kompositör Anthony Picon


Ämnesord

Biljakt
Brandkår
Dansbanor
Eldsvådor
Fiskehistorier
Fyrverkerier
Gags
Idrottsflicka
Land motsatt stad
Lanthandlare
Motorcyklar
Nasare
Slagsmål
Småland
Sommargäster
Tavelskojare
Vetlanda
Vissångare

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2480


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel ÅSA-NISSE PÅ NYA ÄVENTYR med John Elfström Artur Rolén
Tryckeri Ewes tryckeri AB


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel ÅSA-NISSE PÅ NYA ÄVENTYR
Tryckeri AB Thore Wicksells tryckeri


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Dä ä lögn sa Åsa Nisse.
Omfång 148 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Dä ä lögn sa Åsa-Nisse.
Omfång 148 s. + 1 s. rollista + 11 s. miljölista + några lösa blad.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?