Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Han glömde henne aldrig
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1952-11-28

Medverkande

Anita Björk
Karin Engström

Sven Lindberg
Christopher "Chris" Johnson, svensk-amerikansk affärsman, f.d. flygkapten

Gunnar Sjöberg
Nilsson, kirurg, Karins man

Elsie Albiin
Brita Martin

Austin Goodrich
Curly Martin, rederitjänsteman, Britas make

Gösta Cederlund
Höglund, direktör i Svenska Pappersbolaget

Visa alla medverkande

Handling

Den svensk-amerikanske affärsmannen Chris Johnson anländer till Stockholm för att teckna avtal om leverans av trämassa till den koncern i USA han övertagit efter sin far. Under...

Visa hela handlingen

Press

Mot en kompakt negativ hållning hos flertalet kritiker i huvudstadspressen stod signaturerna Filmsons (AB), Robin Hoods (StT) och Lills (SvD) övervägande vänliga uppskattning. Lasse...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Samproduktionstitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Scenario
Inspicient
Stillbildsfoto
Kameraman
Musikarrangör
Dekor
Smink
Mixning

Medverkande

Anita Björk Karin Engström
Sven Lindberg Christopher "Chris" Johnson, svensk-amerikansk affärsman, f.d. flygkapten
Gunnar Sjöberg Nilsson, kirurg, Karins man
Elsie Albiin Brita Martin
Austin Goodrich Curly Martin, rederitjänsteman, Britas make
Gösta Cederlund Höglund, direktör i Svenska Pappersbolaget
Tord Stål pastor Andersson i Stockholms Storkyrkoförsamling
Manne Grünberger apotekare på apoteket Storken
Ragnvi Lindbladh mottagningssköterska på sjukhuset
Guje Lagerwall prostituerad
Arne Lindblad hotellportiern
Torsten Lilliecrona poliskonstapeln
Gösta Prüzelius Tore, direktör Höglunds medarbetare
Curt "Minimal" Åström direktör Höglunds medarbetare
Carl-Gustaf Lindstedt direktör Höglunds medarbetare
Dordy Hylén Inga Svensson, Britas kusin
Arne Källerud vakthavande på polisstationen i Gamla Stan
Inga-Lill Åhström portvaktsfrun
Göran Lidström Charlie, Karins och Chris son
- Ej krediterade:
Mats Björne restauranggäst
Bengt Sundmark dörrvaktmästare på Embassy Club
Sven-Axel "Akke" Carlsson hotellpojke
Verner Oakland passkontrollant
Gösta Qvist äldre man i väntsalen på järnvägsstationen
John W. Björling flygpassagerare som stiger ur planet
George Nader en man vid hotellets receptionsdisk
- Bortklippta i den slutliga filmen:
Bellan Roos städerska (bortklippt) (dock krediterad i filmens förtexter)
Gunnar "Knas" Lindkvist affärsman (bortklippt)

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Talfilm
Auerbach Productions Inc.
Distributör i Sverige (35 mm) Svensk Talfilms Distributionsbyrå AB 1952
Laboratorium AB Kinocentralen

Handling

Den svensk-amerikanske affärsmannen Chris Johnson anländer till Stockholm för att teckna avtal om leverans av trämassa till den koncern i USA han övertagit efter sin far.

Under andra världskriget tjänstgjorde han som kapten vid amerikanska flygvapnet och deltog i bombraider mot Tyskland. Planet träffas vid ett anfall och måste nödlanda med sin besättning i Sverige. Chris, som är skadad, tas in på ett sjukhus i Stockholm och vårdas där av den unga sköterskan Karin Engström. De två förälskar sig i varandra.

Sju år har gått sedan deras kärleksmöte. Chris har upprepade gånger skrivit till Karin, men breven har kommit i retur med stämpeln "adressaten okänd". Nu har han flugit över en dag i förväg för att leta efter henne. Under sina efterforskningar försjunker han i minnen.

En av besättningsmännen på bombplanet, Curly Martin, har slagit sig ned i Sverige och gift sig med en svenska. Han är synnerligen tillfreds med sitt val och försöker få sin f d chef intresserad av hustruns kusin. För Chris finns dock bara Karin. Han minns hur de upprymda av champagne firade den amerikanska nationaldagen i hennes lya, hur han gjorde sitt bästa för att spela upp sitt hemlands vilda seder. Den kvällen förklarade han henne sin kärlek.

Snart friar han, men Karin är inte beredd att svara ja. Till osäkerheten om Chris' förhållanden i USA -- barndomsväninnan Elisabeth är hans officiella fästmö -- kommer hennes medvetande om skillnaden i deras levnadsvanor. De pengar han ger henne har för honom ingen betydelse; hon känner sig förödmjukad av att behöva ta emot dem. En dag kommer besked från legationen att han måste återvända. De tillbringar natten i varandras armar. Det enda bindande löfte för framtiden Chris kan ge är att han skall älska henne.

Karin tycks dock inte ha lämnat några spår efter sig. Under mötet med det svenska företagets representanter får Chris plötsligt syn på henne genom fönstret och rusar iväg för att fånga henne. På en dansrestaurang i närheten talar de ut. Karin får veta att Elisabeth är ett avslutat kapitel: Hon är lyckligt gift och mor till fyra barn. Chris tror att det förflutna kan återuppstå och bekänner på nytt sin kärlek till Karin. Hon lämnar utan hans vetskap stället då han kallas till kontraktskrivning.

Än en gång lyckas han nå kontakt med henne och blir bjuden till hennes hem i en förort. Där väntar honom en plågsam upptäckt. Karin är sedan flera år gift med läkaren som skötte Chris efter nödlandningen. Paret har en son. Pojken är i själva verket frukten av hennes och Chris' kärlekssaga, och då Chris får detta klart för sig försöker han övertala Karin att följa honom till Amerika tillsammans med sonen. Läkaren lämnar avgörandet till sin hustru. Hon har redan träffat sitt val: att stanna hos honom.

I mörkret kör Karin besökaren till stationen. Det tillfälle som en gång fanns för dem att skapa en gemensam tillvaro är förbi. Deras kärlek kommer att förbli ett vackert minne.

Censur / granskning

Censurnummer 81334
Datum 1952-10-22
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2455 meter
Kommentar Aktlängder: 520-565-480-560-330 = 2455 meter - 90 minuter. Aktlängder: 520, 565, 480, 560, 330.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2455 meter
Längd i minuter 90 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Mot en kompakt negativ hållning hos flertalet kritiker i huvudstadspressen stod signaturerna Filmsons (AB), Robin Hoods (StT) och Lills (SvD) övervägande vänliga uppskattning.

Lasse Bergström i Arbetaren och Expressens Staffan Tjerneld hade uppmärksammat ett intermezzo under premiären som enligt deras åsikt gav uttryck åt publikens allmänna känslor. "En man som under 7-föreställningen fann ett olidligt avsnitt alltför olidligt och inte hade filmrecensentens plikter utropade högt: Jag vill ut", skrev Bergström och tillade: "Han tog sig ut." Tjerneld hade helst velat skratta åt händelsen "men det hela var faktiskt mest att gråta åt".

I AT klämde Ture Gerdes till med följande beskrivning: "Historien är av den kolorerade veckopresstypen, dock några streck under det vanliga märket. Dollarmiljonären och den fattiga flickan. En fattig film trots sedelprasslet." Recensenterna var samstämmiga i övertygelsen att Sten Dahlgrens förfilm Önskedrömmen med Stig Holm jazzande vid en flygel och några dansande ungdomar runtomkring var befriande opretentiös, välkomponerad, frisk och fick man tro SvD "avsevärt bättre och mera fantasifull i bild än huvudfilmen".

Sven Hanson (märket Filmson) talade dock om "en öm och rar och i mångens tycke kanske en smula väl sentimental kärleksfilm där Sven Lindberg med boyerskt vemodiga ögon rekapitulerar en bitterljuv kärlekssaga med den drömögda på en gång kuttriga och småmuttrande Anita Björk". Nog för att filmen pendlade "mellan svindlande höjder och avgrunder", men Hanson tyckte i stort sett ändå om den.

Lill såg "en liten bild ur livet som nog kunde vara sann" och vidare "en älskvärd och anspråkslös film som kanske finner sin publik. Den tar god tid på sig -- tempot är alls icke av vanliga amerikanska takter -- och regissören visar inga lejonklor. Fotograferingen kunde nog också ha varit bättre. Men det spelas bra". Kritikern antog att Anita Björk skulle göra intryck på den amerikanska publiken "med sin mjuka intensitet och sitt vackra ansikte, där glädjen ilar som lätta sommarskyar över en djupt allvarlig botten". Sven Lindberg lovordades för "sin kultiverade stil, vitt skild från he-mannens hejiga käckhet, utomordentligt tilltalande, lågmält men full av sentiment".

Andra kritiker lät sig inte påverkas av berättelsens sentimentala inslag. Om det svensk-amerikanska samarbetet uttryckte sig Lasse Bergström i följande ordalag: "De ansvariga tycks helt ha gått in för att förena svensk films alla dåliga sidor med amerikansk films sämsta: resultatet är ur den synpunkten så fulländat att allt fortsatt handelsutbyte inom denna verksamhet kan anses överflödigt."

"En ganska påfrestande historia", menade Jerome i DN, "pretentiös i sina anspråk på att skildra de verkligt stora känslorna, den verkligt stora kärleken och långtråkig med allt sitt prat och sin ofta krystat djupsinniga dialog." Sven Lindberg med sin "mjuka charm" passade illa i rollen som den hemvändande svensk-amerikanen; "det är inte mycket av de vedertagna friska framåttagen över denne rike och betydande businessman." F ö ansåg recensenten att Gamla Stans skyddsängel Vera Siöcrona borde "kunna protestera mot de typer som förevisas i 78:an Prästgatan vid Chris återkomst. Det var inga vackra djur i hennes hage".

Kommentar Svensk filmografi

Under 1950-talet utnyttjades Europa som inspelningsplats för amerikanska tv-serier. Här hade man tillgång till exotiska miljöer, ledig ateljékapacitet på förmånliga villkor och en mängd skickliga skådespelare. Producenten av Foreign Intrigue-serien tillverkade bl.a. 82 avsnitt i Råsunda åren 1952-1955 och en biograffilm: Foreign Intrigue/Den dödes skugga (1956).

Bakom Auerbach Film Enterprises stod Josef Auerbach (1885-1968) och hans son Norbert (1922-2009). Född i Polen tillbringade fadern sin uppväxttid i Österrike och var efter första världskrigets slut verksam inom filmbranschen. Under 1930-talet skapade han ett eget produktionsbolag - Electa - i Prag och byggde ateljéer i Barrandov, som ännu används.

Företagets mest kända samproducerade verk blev filmen Extase, regisserad av Gustav Machatý och utsläppt 1933. Den i filmen ingående, symboliskt skildrade (hingst och sto) kärleks- och samlagsscenen, liksom badscenen med den unga skådespelerskan Hedy Kiesler ledde till censuringrepp på åtskilliga håll men också till filmens ryktbarhet och framgång. För skådespelerskans del blev det utgångspunkten för en Hollywoodkarriär under namnet Lamarr.

Vid nazismens maktövertagande tvingades familjen Auerbach fly och kom så småningom till USA, där först bolaget Film Classics och senare det ovan nämnda startades. Norbert Auerbach är sedan början av 80-talet även direktör för United Artists Corporation.

1952 års svensk-amerikanska inspelningsprojekt gällde från början en "pilotfilm" för en planerad engelskspråkig tv-serie, Memory of Love, till vilken Robert B. Spafford levererat uppslaget. Huvudrollerna skulle spelas av den amerikanske skådespelaren George Nader, den gången ett namn på uppåtgående, och Anita Björk, som blivit internationellt känd genom Fröken Julie (1951).

Den amerikanske producenten vände sig till Kinocentralen för att hyra ateljé och teknisk utrustning. Finansieringen av pilotfilmens svenska inspelningskostnader skulle lösas genom att man även gjorde en svensk version, vars distribution i Sverige Kinocentralen kunde säkra genom avtal med det närstående Svensk Talfilm.

Författaren Stig Dagerman (1923-1954), vid tidpunkten sammanlevande med Anita Björk, engagerades för att skriva ett svenskt manus, men Robert Spaffords förlaga gav honom inte tillräcklig inspiration, varför uppgiften överläts åt Torsten Lundqvist och Gunnar Höglund.

De bägge filmerna spelades in parallellt våren 1952, sannolikt med start sista veckan i april. Sven Lindberg anförtroddes rollen som den amerikanske flygaren i den svenska versionen, och han tog även hand om personregin i denna.

Resultatet var inte av den kvaliteten att Auerbachs förmådde intressera någon amerikansk sponsor för en tv-serie på temat "Memory of Love". En uppgift från den svenske produktionsledaren Olle Kinch att den amerikanska versionen biografdistribuerats i USA har ej kunnat bekräftas i tillgängliga källor.

I USA tv-distribueras idag en kopia på 82 minuter av Prime TV Films Inc, New York. Filmversionen biografdistribuerades i England 1953.

Inspelning

1952-04-21 1952-05
AB Kinocentralens ateljé (A 1) Stockholm Sverige
Gamla Stan, Prästgatan Stockholm Sverige
Djurgården Stockholm Sverige
Blasieholmen Stockholm Sverige
Strandvägen Stockholm Sverige
Bromma flygplats Stockholm Sverige
Embassy Club Stockholm Sverige
Saltsjöbaden med omgivningar Nacka Sverige
Stocksunds station Danderyd Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1952-11-28 Grand Stockholm Sverige 90 min
TV-visning 1992-12-29 TV3 Sverige 86 min
2004-01-05 TV4 Sverige 86 min
2004-08-16 TV4 Sverige 86 min
2005-07-22 TV4 Sverige 86 min
Urpremiär 1952-11-28 Grand Stockholm Sverige 90 min
TV-visning 2019-07-31 TV4 Film Sverige
2019-11-28 TV4 Guld Sverige
2019-12-15 TV4 Guld Sverige
2020-01-16 TV4 Guld Sverige
2020-02-18 TV4 Guld Sverige
2020-03-19 TV4 Guld Sverige
2020-04-07 TV4 Guld Sverige
2020-04-30 TV4 Guld Sverige
2020-05-27 TV4 Guld Sverige
2020-06-16 TV4 Guld Sverige

Ämnesord

Affärsmän
Barn/utomäktenskapligt
Flygare
Föräldrar och barn
Kirurger
Läkare
Nationaldag/USA:s
Stockholm/Blasieholmen
Stockholm/Bromma flygplats
Stockholm/Djurgården
Stockholm/Embassy Club
Stockholm/Gamla Stan
Stocksund
Svensk-amerikaner
USA
Världskriget/Andra

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2400


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2452


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel HAN GLÖMDE HENNE ALDRIG
Tryckeri Wikskells tryckeri


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel HAN GLÖMDE HENNE ALDRIG
Tryckeri Borås kliché & litografiska AB
Affischdesign [?] Heindorff


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Han glömde henne aldrig.
Omfång 32 s. Miljöförteckningar (2 s. ) ingår.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Han glömde henne aldrig.
Omfång 38 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?