Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Klasskamrater
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1952-11-17

Medverkande

Sickan Carlsson
Anna-Greta Wallin, gymnasielärarinna

Olof Winnerstrand
Carl-Otto Johansson, rektor

Stig Olin
Stig Andersson, gymnasist i IV ring

Karl-Arne Holmsten
kapten Anders Björk, gymnastiklärare

Hjördis Petterson
Wilma Pettersson, lärarinna

Pia Skoglund
Barbro Larsson, gymnasist i IV ring

Visa alla medverkande

Handling

Den unga söta Anna-Greta Wallin, nyexaminerad magister, har tagit en gymnasietjänst i sin forna skola. Samma dag hon tillträder ordnas en orienteringstävling som även står öppen för...

Visa hela handlingen

Press

Ingen kritiker ville förneka att det skrattades högt åt trion Cederstrand-Bauman-Spjuths lustspel i skolmiljö, och att skådespelarna gjorde det bästa av sina roller och repliker, men en...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
B-foto
Biträdande fotograf
Musikarrangör
Smink
Mixning
Förtexter

Medverkande

Sickan Carlsson Anna-Greta Wallin, gymnasielärarinna
Olof Winnerstrand Carl-Otto Johansson, rektor
Stig Olin Stig Andersson, gymnasist i IV ring
Karl-Arne Holmsten kapten Anders Björk, gymnastiklärare
Hjördis Petterson Wilma Pettersson, lärarinna
Pia Skoglund Barbro Larsson, gymnasist i IV ring
Jan Molander Sixten Törnqvist, lärare i naturvetenskap
Rune Carlsten Mauritz Stolpe, undervisningsråd
John Botvid Gustafsson, skolvaktmästare
Amy Jelf Maj-Britt, gymnasist i IV ring
Tommy Nilson spritdrickande gymnasist
- Ej krediterade:
Fale Burman spritdrickande gymnasist
Maritta Marke Anna-Gretas hyresvärdinna
Hanny Schedin Hulda, rektorns hushållerska
Aurore Palmgren en arg äldre dam på gatan
Karin Hilke Stigs hyresvärdinna
Olle Johansson Gunnar Andrén, gymnasist i IV ring
Gunnar Oldin gymnasist i IV ring
Sven Holmberg journalist på skoldansen
Curt "Minimal" Åström pressfotograf på skoldansen
Hilma Barcklind lärarinna
Edith Wallén lärarinna
Sickan Castegren lärarinna

Bolag

Produktionsbolag Produktion S. Bauman AB
Distributör i Sverige (35 mm) AB Sandrew-Bauman Film 1952
Distributör i Sverige (DVD) Sandrew Metronome Distribution Sverige AB 2009
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Den unga söta Anna-Greta Wallin, nyexaminerad magister, har tagit en gymnasietjänst i sin forna skola. Samma dag hon tillträder ordnas en orienteringstävling som även står öppen för lärare. Ansvarig organisatör är den stilige gymnastikläraren kapten Anders Björk, Anna-Gretas svärmeri under skoltiden. På hans uppmaning anmäler hon sig. Otränad i kartläsning dröjer det inte länge förrän hon gått bort sig och hamnat i ett kärr.

Fjärderingaren Stig Andersson har försovit sig och varit tvungen att ta sig ut till startplatsen med egen motorcykel. Det blir han som hör Anna-Gretas rop på hjälp i skogen och skyndar till undsättning. Ingen av dem vet vem den andre är, och medan Stig torkar lärarinnans våta strumpor över en eld, och de delar medhavd matsäck, uppstår en förtrolig stämning. Det slutar med att Stig ber henne om en kyss som tack för sin insats och det vill Anna-Greta inte neka honom. Kyssen blir dock mer passionerad från den unge mannens sida än hon tänkt sig.

Stig infinner sig -- försenad -- till första lektionen följande dag och får en chock då han upptäcker Anna-Greta i katedern. Efter deras möte i skogen kan han inte glömma henne och kräver att få träffa henne på nytt. Förgäves försöker hon bagatellisera vad som förevarit mellan dem och tala honom till rätta.

Barbro Larsson, en temperamentsfull flicka i klassen, är förälskad i Stig. Hon har inte kunnat undgå att märka hur han förändrats efter orienteringen. Själv har Stig i en uppsats, som rektorn läst, givit en starkt romantiserad skildring av skogsäventyret. Bland lärarna sprider sig ryktet om den märkliga "förbindelsen".

Gymnasieföreningens 25-årsjubileum firas med dans i skolans gymnastiksal. Kollegiets medlemmar är inbjudna, och den äldre ensamstående lärarinnan Wilma Pettersson, självutnämnd representant för moralisk oförvitlighet, har avtalat med en tidning om bevakning av evenemanget.

Under festen har Anna-Greta svårt att hålla den uppvaktande Stig på avstånd. Sårad och desperat hittar Barbro på idén att hon och Anders Björk skall bilda ett par för att väcka de två andras svartsjuka och på så sätt skilja dem åt. Anders, som redan är förtjust i Anna-Greta, ser med oblida ögon hur hon dansar med Stig och lämnar festen på dåligt humör. Barbro kommer efter till hans bostad för att söka tröst, och även om gymnastikläraren på intet vis försöker utnyttja situationen slutar det med att flickan blir bjuden på köttbullar i köket. Därefter tar han farväl av henne och går till sängs. Vad han inte vet är att Barbro låtsas försvinna ur lägenheten men i själva verket lägger sig att sova i Anders' salongssoffa.

Anna-Greta har stannat kvar i skolan och tagit hand om en flaska whisky, som ett par elever smugglat med sig. I ett trängt läge råkar hon gömma flaskan i Wilmas pälsficka, där ägarinnan vid festens slut påträffar den till elevernas skadeglädje. Wilma låter sin förtrytelse gå ut över Stig, som får en örfil. Uppträdet fotograferas påpassligt av den inbjudna tidningens fotograf och återges med ironiska kommentarer i morgonupplagan.

Rektorn försöker inför allmänhetens uppmärksamhet hålla huvudet kallt men får genom förhör med inblandade parter långsamt klart för sig skandalens omfattning: Inte bara har Anna-Greta följt den förödmjukade Stig till hans port efter bråket, hon har verkligen kysst honom i skogen; Wilma har fram på småtimmarna i upphetsat tillstånd störtat in hos Björk, blott för att finna en kvinnlig tonårselev -- Barbro -- sovande i lärarens soffa.

Men makterna står på den gode rektorns sida. Wilmas moraliska offensiv kommer av sig sedan hon i en buss grovt förolämpat undervisningsrådet Stolpe på väg till skolan. Vid åsynen av sitt offer på rektorsexpeditionen svimmar Wilma och bortförs så småningom i ambulans.

Barbro har inte lyckats återvinna Stig och gör i sin förtvivlan ett självmordsförsök på en kemilektion. "Giftbägaren" som hon tömmer visar sig emellertid endast innehålla koksaltlösning.

Hennes handling väcker Stig till insikt om vem han egentligen älskar, och de bägge ungdomarna återförenas i en kyss på platsen.

Anders erkänner för Anna-Greta att han varit svartsjuk och burit sig dumt åt. Även i detta fall bekräftas försoningen med en kyss inom skolans väggar till den redan starkt luttrade rektorns häpnad. "En sån skola", utropar han.

Censur / granskning

Censurnummer 81435
Datum 1952-11-14
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2895 meter
Längd efter klipp 2866 meter
Kommentar Akt 4: förkortning av uppträdet i tamburen mellan lärare och elever (28 meter). Akt 6: flickans skrik sedan hon druckit ur glaset (1 meter). Granskningskopians aktlängder: 540-520-540-570-500-225 = 2895 meter - 106 minuter. Visningskopiornas aktlängder efter censurklipp (slutmusik ej inräknad): 540-520-540-542-500-224 = 2866 meter - 105 minuter. Aktlängder: 540, 520, 540, 570, 500, 225.


Tekniska fakta

Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2895 meter
Längd i minuter 106 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Ingen kritiker ville förneka att det skrattades högt åt trion Cederstrand-Bauman-Spjuths lustspel i skolmiljö, och att skådespelarna gjorde det bästa av sina roller och repliker, men en och annan kritiker gav uttryck åt en viss trötthet vid tanken på att svenska filmkomedier inte visade några tecken på förnyelse.

"Det roliga med den här filmen", skrev Filmson i AB, "är att den mitt i alla sina tokigheter och överdrifter har ett visst sunt förnuft. Sen kan det ju inte hjälpas att den på något sätt spelar i ett lufttomt rum på samma sätt som trettiotalets polerade filmlustspel".

I Arbetaren gjorde Lasse Bergström en kortare utredning: "En film som Klasskamrater är inte gjord för annan publik än den som kan skratta i alla väder. Och publiken skrattar. Ett skratt som porlar lika friskt över kvick- och plumpheter. De herrar som står som ansvariga för filmen kan en del om bioskrattets psykologi: de är cyniker. De vet hur en skolhistoria, som är utrustad med en ung och söt lärarinna, en klämmig gymnastiklärare, en förälskad gymnasist, en svartsjuk gymnasissa, en förstående rektor, en moraltant till skolfröken och en velig skolvaktmästare, ska skötas; de känner fårorna och fåren och vet var det pikanta skåpet skall stå. (-) Svenska filmkomedier på den tråden har vi sett många gånger förr och varit småroade och välvilliga. Någon gång måste dock bli den sista. Den illusionen förefaller försvarlig för en filmkritiker utan illusioner."

Större entusiasm fanns i DN, Expr, Ny Dag och SvD. Jerome (DN) tyckte upphovsmännen gjort ett gott arbete: "Sina överdrifter till trots i uppläggningen av historien och i den kalabalikartade anhopningen av konflikter på slutet hör Klasskamrater otvivelaktigt till Schamyl Baumans och hans medhjälpares (-) bästa och mest genomarbetade filmer i genren. Inte minst dialogen är ofta förbålt rolig och pricksäker i sin korthuggna stil. Och säga vad man vill om detta komplex av konflikter som byggs upp så obarmhärtigt av den ragatiga lärarinnan Hjördis Pettersson och sedan rivs ner av herr Winnerstrand med sådan vis och ömsint förståelse av hjärtan i olika åldrar; (-) det är logik och konsekvens och mycket gott humör i historien."

Lill i SvD hade lagt märke till att det fanns annat än humor i skildringen: "I denna vårliga komedi (-) skymtar också tonårsbittert allvar på botten, huvudlös förälskelse och bottenlös förtvivlan driver fram konfliktsituationer som visserligen mycket tål att skrattas åt men mera ömkas ändå." Om skådespelarna skrev signaturen att de spelade "med élan och naturlighet och med den roade och roande effektivitet som Bauman brukar kunna locka fram hos sina aktörer och som sätter sin prägel på hans trevliga filmer". "Och i denna vältränade omgivning glider den alldeles nya flickan Pia Skoglund in utan minsta ansträngning och gör exakt vad hon skall göra av sin svartsjuka skolflicka, brädad för en vecka av den stiliga vikarien i katedern, en mjuk och lustig, rörande ung liten varelse med ett inte alltför snarfagert, levande och uttrycksfullt ansikte. Henne får vi nog glädje av."

I StT tyckte inte Robin Hood att filmen var fullt så bra som "den långa raden av föregångare". Visserligen fanns det "mjuka och vänliga baumanska handlaget" men historien var för utdragen. Till publikens tystnad under vissa scener hade kritikern en särskild förklaring: "Det ämne som berättas är egentligen ingenting att skratta åt, intet lustspelsämne -- två skolungdomars djupt allvarliga, vackra och romantiska upplevelse av kärleken. Bauman har inte velat skämta bort ämnet, men ej heller frångå traditionen att komma med 'Sickan Carlsson-lustspel'. Den gamla historien om 'åsnan mellan två hötappar'. Klasskamraters största behållning blir ej skrattpoängerna utan de två ungdomarnas spel." Kritikern uppehöll sig även vid det dubbelbottnade, "odygdigt vågade" i Bauman-Cederstrands komedier: "Allt som händer är så dygdigt som helst men filmens personer -- och publiken -- skall låta tankarna gå odygdiga vägar. Det är avsikten. Balansgång på dygdens smala lina. Samma metod som på sin tid användes av målaren Greuze, vilken sökte förena rokokons slipprighet med den begynnande romantikens sedesamhet. Men den gamle syndaren Sölve Cederstrand, förr specialist på att trampa med bockfot i den goda smakens klavér, har bättrat sig åtskilligt med tiden. Fast bockfoten finns kvar, maskerad."

Kommentar Svensk filmografi

Klasskamrater var Schamyl Baumans sjätte komedi av sammanlagt åtta med Sickan Carlsson som stjärna. Det mestadels framgångsrika samarbetet inleddes med Skolka skolan (1949/13) och avslutades med Älskling på vågen (1955/13).

Inspelningen av 1952 års skolfilm startade i mitten av maj och pågick till första hälften av juli premiär!året. Autentisk miljö för gymnasieföreningens jubileumsfest upplät Vasa Real i Stockholm och Filmjournalen svarade för reportage med bilder.

Pia Skoglund (1931-1957) kom från Göteborg till Terserus teaterskola i Stockholm och därifrån till Dramatens elevskola. Tyngdpunkten i hennes korta scenkarriär låg på teatersidan.

Inspelning

(44 inspelningsdagar) 1952-05-12 1952-07-10
AB Sandrew-Ateljéerna (Lästmakargatan och Novilla) Stockholm
Gustaf Adolfs kyrka Stockholm Sverige (skolgård)
Tekniska Högskolan Stockholm Sverige (skolgård)
Östra Station Stockholm Sverige (Östra Station)
Vasa Real Stockholm Sverige (gymnastiksal, omklädningsrum, kemisal)
Falugatan Stockholm Sverige (gatan där Stig startar sin motorcykel)
Tattby Nacka Sverige (skolgård)
Saltsjöbaden Nacka Sverige (skogen och träsket)
Kils gård, Saltsjö-Boo Nacka Sverige (skogen, lägerplatsen, orienteringen)

Visningar

Stockholmspremiär 1952-12-15 Royal Stockholm Sverige 105 min
Sverigepremiär 1952-11-17 Palladium Göteborg Sverige 105 min
TV-visning 2003-02-11 SVT1 Sverige 101 min
2006-01-10 SVT1 Sverige 101 min
Urpremiär 1952-11-17 Palladium Göteborg Sverige 105 min
TV-visning 2007-05-08 SVT1 Sverige 101 min
Dvd-release 2009-02-11 Sverige 101 min
TV-visning 2011-06-07 SVT1 Sverige Del: 4
2013-06-18 SVT1 Sverige
2017-08-28 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Stycke, piano, op. 32. Nr 3 Frühlingsrauschen
Kompositör Christian Sinding (1893)


Originaltitel When It's Springtime in the Rockies
Kompositör Robert Sauer (1929)
Milt Taggart (1929)
Textförfattare Sven-Olof Sandberg (svensk text 1929)
Mary Hale Woolsey (engelsk text 1929)


Originaltitel Vårkänslor
Kompositör Einar Björke (1930)
Textförfattare Sten Hage (1930)
Sångare kör (elever)


Originaltitel Good Morning
Kompositör Nacio Herb Brown (1939)
Textförfattare Per-Martin Hamberg (svensk text)
Arthur Freed (engelsk text 1939)


Originaltitel Vårsång
Kompositör G***** (1846)
Textförfattare Herman Sätherberg
Sångare Olof Winnerstrand
kör (manskör - ej i bild)


Originaltitel Champagnegalop
Kompositör Hans Christian Lumbye (1845)


Originaltitel Sjungom studentens lyckliga dag
Kompositör G***** (1851)
Textförfattare Herman Sätherberg
Sångare kör (ej i bild)


Originaltitel Kycklingpolka
Arrangör Gunnar Lundén-Welden (1952)


Ämnesord

Alkohol i skolan
Försoning
Gymnasister
Gymnastiklärare
Kärlek/elev-lärare
Lärare
Läroverk
Orientering
Rektorer
Självmordsförsök
Skandal
Skola
Skolbal
Stockholm/Vasa Real
Stockholm/Östra station
Svartsjuka

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2850


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2940


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel KLASSKAMRATER
Tryckeri Ewes O.B. -tryck


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel KLASSKAMRATER En film om modern ungdom - i en drömskola
Tryckeri Borås kliché & litografiska AB


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Originalmanuskript av Sölve Cederstrand och Schamyl Bauman.
Omfång Miljölista (7 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Tyska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?