Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel För min heta ungdoms skull
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1952-12-17

Medverkande

Maj-Britt Nilsson
Ingrid "Ninni" Arvidsson, studentska

Folke Sundquist
Torben Altman, student

Aino Taube
Greta Arvidsson, Ingrids mor

Georg Rydeberg
Karl Arvidsson, adjunkt i latin, Ingrids far

Nils Hallberg
Kuno Andersson, Torbens skolkamrat och vän

Ulla-Bella Fridh
Maj, studentska, Kunos flickvän

Visa alla medverkande

Handling

Torben Altman och Ingrid Arvidsson går i sista ringen i den lilla stadens läroverk. De har redan hållit ihop i flera år, men Ingrid vill vänta med den fysiska föreningen tills de kan...

Visa hela handlingen

Press

Åsikterna i stockholmspressen bröt sig kring Arne Mattssons andra 50-talsfilm om ung kärlek. Robin Hood (StT) tyckte att Mattsson "aldrig gjort ett bättre arbete som regissör och person-...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Kläder
Maskör
Smink
Förtexter

Medverkande

Maj-Britt Nilsson Ingrid "Ninni" Arvidsson, studentska
Folke Sundquist Torben Altman, student
Aino Taube Greta Arvidsson, Ingrids mor
Georg Rydeberg Karl Arvidsson, adjunkt i latin, Ingrids far
Nils Hallberg Kuno Andersson, Torbens skolkamrat och vän
Ulla-Bella Fridh Maj, studentska, Kunos flickvän
Ester Roeck-Hansen Berit Altman, Torbens mor
Erik "Bullen" Berglund Altman, konsul, Torbens far
Ib Schønberg Madsen, dansk spannmålshandlare
Naima Wifstrand Vendela Påhlman, lärarinna
Margareta Fahlén Elaine, Torbens fästmö
Ragnvi Lindbladh Marianne, Torbens syster
Wiktor "Kulörten" Andersson skolvaktmästaren
Henny Lindorff Buckhøj fru Madsen
Else Jarlbak piga hos Madsens
Hanny Schedin Majs mor
Birgitta Olzon Majs studentkamrat
Axel Högel vänlig tågkonduktör
Mats Björne Jens, fänrik, Mariannes man
Lars Egge doktor Knut Hegel
Erik Hell den blinde tunnelgatsmusikanten
- Ej krediterade:
Olav Riégo rektor i läroverket (röst) (endast röst)
John Melin cigarrökande tågpassagerare
Gabriel Rosén löjtnant vid kavalleriet, Torbens utbildningschef
Birger Åsander gatuarbetare
Sten Mattsson livryttare Berg
John Norrman violförsäljaren
Olle Johansson Torbens studentkamrat
Ove Kant Torbens studentkamrat
Olof Frenzel Torbens studentkamrat
Åke Lagergren gymnasist
Nils Gustafsson domprost, censor
Ebba Adrian gymnasist
Barbro Schuback gymnasist
Marianne Sundkvist gymnasist
Anne-Marie Hultman gymnasist
Topsy Westman gymnasist
Anders Timdahl senkommen skolpojke som blir luggad
- Bortklippta i den slutliga filmen:
Astrid Bodin skolvaktmästarens hustru (bortklippt)
Ingrid Backlin Britta, Ingrids arbetskamrat (bortklippt)
Nils Kihlberg en herre (bortklippt)
Per-Axel Arosenius kyrkoadjunkten (bortklippt)
Kerstin "Kicki" Bratt "bruden" på möhippan (bortklippt)
Maj Billquist "brudgummen" på möhippan (bortklippt)
Tom Walter gatuarbetare (bortklippt)

Bolag

Produktionsbolag Svenska AB Nordisk Tonefilm
Distributör i Sverige (35 mm) Svenska AB Nordisk Tonefilm 1952
Laboratorium AB Kinocentralen

Handling

Torben Altman och Ingrid Arvidsson går i sista ringen i den lilla stadens läroverk. De har redan hållit ihop i flera år, men Ingrid vill vänta med den fysiska föreningen tills de kan bestämma över sig själva.

Torbens föräldrar är emot förbindelsen, som inte överensstämmer med deras ambitioner för sonens del. Fadern, en välbärgad konsul med grossistfirma, vill inte se sin son gift med en latinlärares dotter.

Hos familjen Arvidsson bestämmer hustrun; hon styr sin man, läser dotterns dagbok och oroar sig ständigt för följderna av ungdomarnas förälskelse.

En kväll kommer paret Altman hem oväntat tidigt från en fest och överraskar Torben och Ingrid i en öm scen på salongsmattan. Föräldrarna på bägge sidor kommer överens om att förbjuda de ungas samvaro men kärleken ger dem styrka att trotsa förbudet.

Våren kommer med studentskrivningar och tentamen inför censorer. Ingrid och Torben erövrar den vita mössan. Efter det sedvanliga firandet på examensdagen träffas de samma natt i ett gammalt badhus där de ligger med varandra för första gången. Torben rycker därefter in i militärtjänst vid ett kavalleriregemente på annan ort. Ett brev från Ingrid berättar att hon väntar barn. Kamraterna på luckan förstår genom Torbens bekymrade min vad som hänt och nyheten sprider sig.

Även föräldrarna får besked. Konsuln vill till varje pris få slut på förhållandet och hotar att dra in Torbens underhåll om han inte fogar sig. Adjunkt Arvidsson har krävt giftermål, medan hustruns allt överskuggande intresse är att undvika skandal.

Då ungdomarna inte ser någon möjlighet att bilda familj underkastar de sig föräldrarnas plan. Den går ut på att sända Ingrid till en gård i Danmark för att föda och lämna barnet där. Gården ägs av en spannmålshandlare Madsen, som i kristen anda och mot ersättning tar emot obemärkta kvinnor. Konsul Altman har arrangerat inkvarteringen och står för kostnaderna. Under vistelsen förbjuds Ingrid hålla kontakt med Torben. Hennes mor, full av förebråelser, lämnar av henne hos Madsens.

Torben lyckas göra sig fri och kommer på ett kort besök. Ingrid känner sig sviken, men Torben lovar att de skall gifta sig så snart han blivit myndig och fullgjort värnplikten. Ingrids oro gäller barnet, som hon inte vill lämna i främmande händer. På våren föder hon en flicka och hämtas sedan hem av modern.

Torben avslutar sin militärtjänstgöring och skall börja på handelshögskola. Han och Ingrid har blivit myndiga och kan nu gifta sig; inför deras beslutsamhet måste föräldrarna ge sig. Paret flyttar till Stockholm och Ingrid börjar arbeta på ett förlag.

Hon vill ta barnet till sig, men Torben är inte benägen att omedelbart axla familjefaderns roll. Han tycker det är viktigare att ta vara på studietidens frihet och glädjeämnen. Motsättningarna leder till en kris i äktenskapet, som slutar i skilsmässa. Torben far till England på ett år för fortsatt utbildning.

Ensam och med gnagande skuldkänslor för barnet sviktar Ingrids nerver. De två gamla klasskamraterna Maj och Kuno finner henne apatisk i lägenheten och råder henne att resa hem. Maj gör i ett häftigt utfall Ingrids mor ansvarig för dotterns tillstånd. En familjeläkare tar hand om Ingrid och gör klart för henne att hon inte kan bli lycklig förrän hon fått barnet tillbaka.

Konsul Altman dör i hjärtslag, och Torben lämnar England i sällskap med sin svenskättade fästmö Elaine, som han träffat i London. Ombord på båten får hon veta att han har ett barn med Ingrid före äktenskapet. Elaine förklarar sig villig att ta hand om det. Torbens mor har dock andra planer. Hon vill fortfarande dölja vad hon betraktar som en skamlig familjehemlighet och föreslår att dottern Marianne och hennes man, själva barnlösa, skall adoptera flickan. Torben ser nu klart familjens djupa egoism och likgiltighet för Ingrid och säger nej. Elaine förstår att han fortfarande älskar Ingrid och bryter förlovningen.

Ingrid har begivit sig till Danmark för att hämta hem flickan; Torben reser efter. På gården återförenas de i medvetande om att de kan börja ett nytt liv tillsammans som en verklig familj. Torben har äntligen mognat till ansvar.

Censur / granskning

Censurnummer 81616
Datum 1952-12-16
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 3145 meter
Kommentar Aktlängder: 515-585-480-535-560-470 = 3145 meter - 115 minuter. Aktlängder: 515, 585, 480, 535, 560, 470.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 3145 meter
Längd i minuter 115 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Åsikterna i stockholmspressen bröt sig kring Arne Mattssons andra 50-talsfilm om ung kärlek. Robin Hood (StT) tyckte att Mattsson "aldrig gjort ett bättre arbete som regissör och person- och fotoinstruktör" och placerade in verket "i ledet av fullgoda svenska filmer från 'den nya storhetstiden', som med rätta väckt intresse världen runt".

En motsatt värdering uttryckte Staffan Tjerneld i Expressen; han talade om en "pighistoria med allt vad därtill hör av odramatisk seghet, falskt patos, schablontecknade figurer och påklistrat snyft".

Birgit Ehrén (Ny Dag) var heller inte nådig: "Olyckligtvis verkar manuset hopsnickrat efter sämsta följetongsrecept -- den ena av författarna, Majken Cullborg, är f ö flitig medarbetare i den kolorerade veckopressen, och den andre, Rune Lindström, har inte lyckats hyfsa bort ens det värsta skrivbordsdammet från replikerna. Det har blivit en stel och styltig dialog som bereder skådespelarna märkbara bekymmer. Arne Mattssons omständliga regi plus det ansträngt djupsinniga fotot med dess omotiverade och krystade kameravinklar förstärker det konstruerade och livlösa intrycket."

I Arbetaren konstaterade Lasse Bergström först att Mattsson inte var en stilsäker regissör men hade vad det stora flertalet svenska filmare saknade, "ett fast grepp, en förmåga att göra det triviala slagkraftigt och det högstämda mättat". Visserligen förstorade regissören storyns skavanker "men själva kärnan är frisk och filmen gör ett ovanligt sympatiskt och ärligt intryck genom att den med stort allvar söker lösa ett problem som så många andra filmer med glatt mod förfalskat: den unga kärlekens problem". Bergström ansåg att filmens första del var bäst. Trots sina reserva!tioner avgav han en positiv sammanfattning: "En film som denna är inte insmickrande som Hon dansade en sommar. Men med alla sina brister förverkligar den sin innersta ambition: att rensa bort fördomar och förljugenhet för att ge den levande möjligheten sin frihet att utvecklas till möjligt liv."

DNs Carl Björkman menade att generationsmotsättningen i filmen var förljugen och konstruerad: "Ett oskyldigt svärmeri mellan en yngling och en flicka, båda i studentklassen, behandlas som om ungdomarna sökt förvandla sin svenska småstad till ett Sodom och Gomorra. När flickan sen blivit stora damen och blir med barn med honom som hon ska gifta sig med, behandlas detta missöde som en världsskandal, eller vad värre är: en småstadsskandal. Hon skickas, noga bevakad av sin sippa mamma att föda sitt barn i lönndom hos två otäckingar nere på en dansk bondgård. Otäckingarna är frälsta och talar känslolöst mot bakgrunden av en träskulpterad korsfäst Kristus. Jag tror inte ett vitten på hela arrangemanget." Dock fann Björkman ett äkta och inspirerande element i filmens förälskelse i ungdomen: "Så snart den rör sig bland unga människor är den älsk!värd och full av behag, då har den charm och fräschör, då får den oss att både se och lyssna." Han gav oförbehållsamt erkännande åt skådespelarna, framför allt Maj-Britt Nilsson. Georg Rydeberg och Aino Taube gjorde sitt bästa av "hopplösa roller", Naima Wifstrand var "alldeles utmärkt som lärarinna" och Ulla-Bella Fridh "en chosefri flickväninna med skinn på näsan". Folke Sundquist förutspåddes öka postverkets inkomster på backfischpost. Paret Fridh-Hallberg uppmärksammades f ö positivt i de flesta recensionerna, t o m i Expressen.

Som tidigare nämnts var Robin Hood mest entusiastisk. Han försummade inte att överräcka rosor till produktionsgruppens olika medlemmar, bl a fotografen Sven Thermænius, arkitekten Bibi Lindström och komponisten Sven Sköld. Mot eventuella påståenden att skildringen av föräldrarna skulle vara överdriven hävdade han att den borgerliga moralen i Sverige var djupt rotad, "särskilt i mindre s k societet", och berättelsen byggde på "en ung kvinnas verkliga dagboksanteckningar". Det var med "en kvinnas syn på saken, en kvinnas medkänsla för den kvinnliga parten", som filmen skrivits.

Kommentar Svensk filmografi

Svensk lyrik i filmtitlar var inte ovanligt i början av 50-talet. I detta fall kunde man använda den litterära förlagans titel, som hämtats från sista frasen i dikten "Dina ögon äro eldar" ur Erik Axel Karlfeldts (1864-1931) samling "Fridolins lustgård och Dalmålningar på rim" (1901).

Även annan svensk lyrik ingick, men den nämnda dikten fungerade som ett slags ledmotiv och lästes i filmens början med pregnans och inlevelse av lärarinnan vid småstadens läroverk Vendela Påhlman (Naima Wifstrand) under en lektion i svenska med tämligen ointresserade elever.

Manuskriptet skrevs av författarinnan Majken Cullborg (f 1920) i samarbete med Rune Lindström. Gunnar Tannefors, filmskribent på Vecko-Revyn, hade rekommenderat Nordisk Tonefilm att granska ett romanmanuskript som Cullborg lämnat till tidningen i syfte att få det publicerat som följetong. Hon medarbetade f ö regelbundet med noveller i veckopressen.

Filmbolaget var intresserat av tänkbara uppföljare till den väldiga publiksuccén Hon dansade en sommar (1951/27) och fann temat -- ung kärlek med komplikationer -- passande. För säkerhets skull placerade man Folke Sundquist från den tidigare succéfilmen i den manliga huvudrollen och Maj-Britt Nilsson från Ingmar Bergmans Sommarlek (1951/21) i den kvinnliga. Landsortsrecensenterna var inte sena att dra paral!leller till de nämnda verken, och några gav luft åt en viss desperation över att svensk filmerotik i så hög grad tycktes utlösas av bad och badhus.

"För min heta ungdoms skull" infördes i Vecko-Revyn vintern 1952-1953 och publicerades sedan i bokform av Bonniers Folkbibliotek (1953), alltså efter filmens distribution. Tidigare hade Majken Cullborgs debutroman Barbacka filmats av Europa Film (1946/27).

Inspelningen startade i mitten av augusti och pågick till mitten av november 1952. Läroverksmiljö hittade man i Uppsala, och Helsingborg fick föreställa en småstad på västkusten; i romanen åsyftas Halmstad. En gård i stadens närhet blev "dansk", och den kände danske skådespelaren Ib Schønberg bättrade på lokalfärgen genom att spela spannmålshandlare Madsen.

Förlaga

Originaltitel För min heta ungdoms skull (Roman)
Författare Majken Cullborg


Inspelning

1952-08-13 1952-11-14
Svenska AB Nordisk Tonefilms ateljéer Stockholm Sverige
Högre Allmänna Läroverket Uppsala Sverige
Livregementet till häst (K 1) Stockholm Sverige
Stockholms Flygcity vid Nybroplan Stockholm Sverige
Uppsala Sverige
Helsingborg med omnejd Sverige
Mälaren vid Skokloster Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1952-12-17 Grand Stockholm Sverige 115 min
TV-visning 1987-10-04 TV1 Sverige 111 min
1991-03-12 Kanal 1 Sverige 111 min
1995-04-08 Kanal 1 Sverige
1999-01-14 SVT1 Sverige 111 min
1999-02-15 SVT1 Sverige 111 min
Urpremiär 1952-12-17 Grand Stockholm Sverige 115 min
TV-visning 2005-05-30 SVT1 Sverige 111 min
2008-01-14 SVT1 Sverige 111 min

Musikstycken

Originaltitel Dina ögon äro eldar
Kompositör Nils Söderström (1941)
Textförfattare Erik Axel Karlfeldt (1901)
Instrumentalist Erik Hell (violin - dubbad av ?)
Framförs av Naima Wifstrand (läses)


Originaltitel It's Been a Long, Long Time
Kompositör Jule Styne (1945)
Textförfattare Sammy Cahn (1945)
Sångare Folke Sundquist (på engelska)


Originaltitel Die Seeräuber-Jenny. Ur Die Dreigroschenoper
Kompositör Kurt Weill (1928)
Textförfattare Bertolt Brecht (tysk text 1928)
Curt Berg (svensk text 1929)
Sångare Lotte Lenya (på tyska - grammofonskiva CBS 62264)


Originaltitel Sjungom studentens lyckliga dag
Kompositör G***** (1851)
Textförfattare Herman Sätherberg
Sångare kör


Originaltitel Lili Marleen
Kompositör Norbert Schultze (1938)
Textförfattare Hans Leip (tysk text 1914)
Gunilla (svensk text 1942)


Originaltitel Kungliga Livgardets till häst marsch
Kompositör Aron Ericson


Originaltitel Wien bleibt Wien
Kompositör Johann Schrammel (1884)


Originaltitel Johan på Snippen
Kompositör Gaston René Wahlberg (1922 - "Hindersmässan")
Textförfattare Skånska Lasse (1922 - "Johan på Snippen")
Sångare Ulla-Bella Fridh (sjungs här med ny text av Rune Lindström)


Ämnesord

Adoptioner
Barn/utomäktenskapligt
Expressionism
Fosterbarn
Föräldrar och barn
Graviditeter
Gymnasister
Helsingborg
Karlfeldt/Erik Axel
Konsuler
Lyrik
Lärare
Läroverk
Mälaren/Skokloster
Mödrar
Sex före äktenskap
Sexualmoral
Skilsmässor
Skola
Spannmålshandlare
Stockholm/Flygcity
Stockholm/K1
Studentexamen
Studentskrivning/svensk uppsats
Uppsala

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 3161


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 3160


Typ Duplikatpositiv Neutral bakgrund
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Tonpositiv
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel FÖR MIN HETA UNGDOMS SKULL
Tryckeri Ljunglöfs


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel FÖR MIN HETA UNGDOMS SKULL
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign [?] Holmström


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel FÖR MIN HETA UNGDOMS SKULL
Tryckeri Ewes O.B. -tryck


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel FÖR MIN HETA KÄRLEKS SKULL
Tryckeri Ewes O.B. -tryck


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Omfång 109 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 149 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 177 s. Rekvisitlista och klädlista (18 s.) samt miljölista (10 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Because of my love.
Omfång 33 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Norska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?