Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel 69:an, sergeanten och jag
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1952-12-22

Medverkande

Gus Dahlström
Waldemar "Valle" Johansson, frisör, 69:an

Holger Höglund
Rudolf "Rulle" Karlsson, frisör, 55:an

Åke Söderblom
major Näs

Arne Källerud
sergeant Hedlund, kallad Lilla Bullret

Gunvor Pontén
Greta Borg, manikyrist hos frisör Blomkvist

Anna-Lisa Baude
Agata Pressvik, överlotta, Waldemars moster

Visa alla medverkande

Handling

Waldemar Johansson och Rudolf Karlsson -- sinsemellan "Valle" och "Rulle" -- arbetar på en frisérsalong, där de uppvaktar den söta manikyristen Greta Borg. Dessvärre tycks Greta föredra...

Visa hela handlingen

Press

"Här slösas med många goda krafter i en billig blandning av militärlustspel och sängkammarfars", skrev Filmson i AB och det var nästan det mest positiva som kom till uttryck i pressen....

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel
Manustitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Dialog
Produktionsassistent
Inspicient
B-foto
Musikarrangör

Medverkande

Gus Dahlström Waldemar "Valle" Johansson, frisör, 69:an
Holger Höglund Rudolf "Rulle" Karlsson, frisör, 55:an
Åke Söderblom major Näs
Arne Källerud sergeant Hedlund, kallad Lilla Bullret
Gunvor Pontén Greta Borg, manikyrist hos frisör Blomkvist
Anna-Lisa Baude Agata Pressvik, överlotta, Waldemars moster
Torsten Lilliecrona Edvin Rosenhjelm, godsägare på Björkhaga
Ann-Mari Wiman Margit, hans dotter
Viveca Serlachius Lillemor, husa på Björkhaga
Jarl Kulle löjtnant Sten Fryklund
Rune Halvarsson Pontus Blomkvist, frisör med egen salong
Carl-Gustaf Lindstedt Lindstedt, bilmekaniker, värnpliktig
Git Gay Git Gay, gästartist i arméns nöjesdetalj
Gösta Bernhard överste Kron
Wiktor "Kulörten" Andersson friserad nasare
Lars Lönndahl ung musicerande värnpliktig på majorens fest
Curt "Minimal" Åström värnpliktig
Bengt Sundmark brevbäraren
John Botvid dräng på Björkhaga
Jarl Hamilton löjtnant på expeditionen
Thore Segelström värnpliktig
Sven Ericsson lång värnpliktig
Paul Rosén värnpliktig

Bolag

Produktionsbolag AB Wivefilm
AB Kinocentralen
Distributör i Sverige (35 mm) AB Wivefilm 1952
Laboratorium AB Kinocentralen

Handling

Waldemar Johansson och Rudolf Karlsson -- sinsemellan "Valle" och "Rulle" -- arbetar på en frisérsalong, där de uppvaktar den söta manikyristen Greta Borg. Dessvärre tycks Greta föredra chefen frisör Blomkvist. Valles moster, krigaränkan Agata, infinner sig för behandling, och Valle anförtror henne sina kärleksbekymmer. Agata råder honom att "för en gångs skull visa att han är en karl". En av salongens tillfälliga kunder, sergeanten Hedlund, råkar i klorna på Valle och Rulle och frisläpps åtskilligt omplåstrad.

Armén kallar till beredskapstjänstgöring. Valle och Rulle hör till de drabbade. I motsats till nämnda par ställer Agata, överlotta i det militära, med stolthet och glädje sin person till fosterlandets förfogande. Alla tre förläggs till Björkhage gård, där det närmaste befälet utövas av den beryktade "Lilla Bullret". Det visar sig vara ingen mindre än sergeant Hedlund, vilken snabbt igenkänner sina plågoandar från frisérsalongen. Under sina nya benämningar 69:an och 55:an fortsätter de bägge kompanjonerna att göra livet surt för Hedlund med allehanda upptåg, bl a hamnar han ofrivilligt i gårdens vattenbassäng.

Ägare till Björkhage är Edvin Rosenhjelm, en äldre gentleman med öronproppar och bacillskräck. Han har i sin ungdom haft en romans med Agata, och Valles far har arbetat hos honom som trädgårdsmästare.

Godsägarens vackra dotter Margit på annan ort får ett mystiskt telegram från fadern med uppmaning att resa hem. Anländ till gården genom manöverområdet får hon klart för sig att telegrammet sänts av hennes uppvaktande kavaljer löjtnant Fryklund, som vill ha sällskap på förläggningsplatsen under inkallelsetiden. Hon vill ge honom en läxa för det fräcka och inbilska tilltaget och utser sin f d lekkamrat Valle att spela hennes nya "intresse". Löjtnanten lejer å sin sida Rosenhjelms unga husa Lillemor att spionera på Margits förehavanden. Snart inströmmar alarmerande rapporter.

Med sina utpräglat demokratiska ideal har Agata inspirerat förbandets högste chef Major Näs till en viss nyordning: han tänker sova tillsammans med manskapet på logen. Sergeanten bär visserligen med hjälp av en dräng ned majoren i ladugården bland korna i tron att det är hans vedersakare 69:an.

Det oroar i hög grad Valle och Rulle att Greta är ensam kvar i stan med Blomkvist. De tar bondpermission och uppsöker henne i lägenheten för att tvinga henne till ett val mellan dem. Vistelsen hos Greta blir för Valles del en kurragömmalek. Han får visserligen oavsiktliga bevis på hennes ömma känslor för honom men somnar i våningen sedan han svalt ett sömnpiller. Rulle avviker, och enbart Agatas rådiga ingripande vid förbandets uppställning följande morgon räddar Valle från bestraffning; hon tar hans plats i ledet.

Arméns nöjesdetalj ordnar underhållning för manskapet. Även lokala förmågor anlitas. Valle och Rulle väljer att framträda som de musikaliska men något förvuxna underbarnen Pizzicatto. Kvinnlig förförelsekonst utövas av estradstjärnan Git Gay med särskilt uppdrag att undersöka manskapets moral.

Margits krav på "låtsad kärlek" har frestat hårt på Valles förhållande till Greta. I syfte att bli befriad från sina förpliktelser uppsöker han Margit på hennes rum och framhåller det lämpliga i att hon gifter sig med löjtnant Fryklund. Margit mår inte bra och har gått till sängs för att kurera sig.

Rulles uppdykande och omgivningens, särskilt faderns, intresse för sin dotters hälsa, försätter Valle och sjuklingen i en rad ömsesidigt komprometterande sängkammarsituationer, vars innebörd blottas och missförstås då Greta kliver in och finner Valle halvklädd i Margits säng. För Gretas del är måttet rågat; hon ger sin soldat på båten. Rulle hittar sin livsledsagarinna i Lillemor; Valle ser ingen annan utväg än att emigrera till Amerika.

Tiden går. Blomkvist rustar till bröllop med Greta. Allt är klart för det högtidliga evenemanget då Valle -- nu berömd filmstjärna -- anländer till frisérsalongen i cowboymundering och "befriar" Greta från den tilltänkte brudgummen samtidigt som han gör rent hus på sin f d arbetsplats. Han har följt Agatas råd, och Greta inser äntligen vem hon tillhör.

Censur / granskning

Censurnummer 81606
Datum 1964
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2700 meter
Kommentar Aktlängder: 575-555-545-540-485 = 2700 meter.


Censurnummer 81606
Datum 1953
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2700 meter
Kommentar Aktlängder: 575-555-545-540-485 = 2700 meter - 99 minuter. Aktlängder: 575, 555, 545, 540, 485.


Censurnummer 81606
Datum 1952-12-15
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2700 meter
Kommentar Aktlängder: 575-555-545-540-485 = 2700 meter - 99 minuter. Aktlängder: 575, 555, 545, 540, 485.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2700 meter
Längd i minuter 99 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Här slösas med många goda krafter i en billig blandning av militärlustspel och sängkammarfars", skrev Filmson i AB och det var nästan det mest positiva som kom till uttryck i pressen. Gunnar Oldin (Arbetaren) sträckte sig längst när det gällde att hitta något vänligt att säga: "Även om man är manisk militärfarshatare -- och det är man -- så kan man dock se filmen utan kväljningar, vilket beror på tre saker: dels att filmen aldrig blir givaktshurtig, dels att Åke Söderblom totar till ett mästerligt majorsporträtt med drag av både karikatyr och karaktärsteckning, och dels att Gunvor Pontén är en ovanligt gullig filmbrud; kommer hon igen i allvarligare sammanhang är det risk för att världen blir ännu ljusare."

DNs Jerome avgav med anledning av tidpunkten för premiären följande kommentar: "Skandias nya program är ingen prydnad för filmjulgranen. 69:an, sergeanten och jag är en svensk militärfars av enklaste märke, där den s k kvintessensen oftast ligger i att publiken skall fröjda sig åt de halvutsagda slipprigheternas rätta innebörd. Någon försonande elegans finns inte över dessa kvickheter. Man känner sig mest generad över det sällskap man hamnat i. Här kikas i nyckelhål, tappas rakborstar i huvudet på förbipasserande damer och strös floskler om svensk demokrati. Ett och annat manligt kalsongspring förekommer också, detta naturligtvis i den dekolleterade hjältinnans sängkammare, som även är skådeplatsens för farsens situationsklimax med fel karl i sängen och stor tablå, utan att det ändå blir någon skrattsuccés."

Rolf Husberg hade inte lyckats få sprätt på farsen, menade kritikern. I andra tidningar ställdes manusförfattaren(na) vid skampålen: "Författarna har gömt sin skam under beteckningen Nils Jensen", skrev Filmson.

Staffan Tjerneld (Expr) ansåg inte att huvudrollsinnehavarna Gus och Holger lämpade sig för film -- "deras knasiga tankfullhet blir sega longörer" -- men la huvudansvaret för filmens misslyckande på produ!centerna, vars enda originalidé "tycks ha varit uppslaget att i titeln sätta ett tvåsiffrigt tal som kan förväxlas med 91 och 65". "För min del får det gärna förväxlas. Det är lika dumt alltsammans", slutade kritikern.

Ny Dags recensent tänkte på vad man faktiskt skulle kunna utvinna ur temat: "Några små ansatser att skoja med det högre militärbefälets 'demokratiska' inställning och med Hollywoodfilmen stannar vid ansatser. Och dock: svenskt militärliv skulle kunna ge stoff till en verkligt skojig fars. Så mycket galenskaper som det där förekommer. Men sådana ambitioner har inte den här filmens upphovsmän haft. Låt oss i anständighetens namn dra en slöja över eländet."

Kommentar Svensk filmografi

Ett avtal träffades i februari 1952 mellan Film AB Imago, Kinocentralen och Wive Film om inspelning av en fars med Gus Dahlström och Holger Höglund i ledande roller. Manusförfattarna Adolf Schütz och Paul Baudisch levererade ett synopsis med titeln "Kärlekskommando". Undertiteln "69:an och jag på bondpermis" tycks ha förekommit på ett tidigt stadium.

Imagos direktör Sven "Massa" Nygren var inte särskilt nöjd med det därefter utarbetade scenariot, men framför allt inte med det faktum att inspelningen måste skjutas upp till hösten 1952, bl a med hänsyn till Gus och Holgers sommarengagemang. Han erbjöd därför de andra deltagarna i projektet, C F Anderson (Kinocentralen), Inge Ivarson och SAG Swenson (Wive Film) att dra sig tillbaka mot ersättning för gjorda utlägg.

Då ingen slutlig överenskommelse träffades och Kinocentralen/Wive Film tydligen på egen hand avsåg att producera en film, vars karaktär låg mycket nära ett av Imago inmutat område -- militärfarsen 91:an Karlsson (se 1946/15) med det tidigare nämnda komikerparet som starkaste publikmagnet -- stämde Nygren sina f d medintressenter för illojal konkurrens och intrång på upphovsmannarätt och begärde en ansenlig summa i ersättning, bl a innehållande beräknade ateljé- och personalavgifter för den samplanerade filmen. Wive Film å sin sida hävdade varje producents frihet att göra militärfars med vem som helst och hänvisade till bolagets eget alster 65, 66 och jag (1936/23).

Efter åtskilliga turer i ärendet skedde förlikning i mars 1953. Målet vid Stockholms Råd!husrätt återkallades, och Nygren fick ersättning för utlagt scenarioarvode, värdet av beräknat produktionsledarskap samt 1/12 av vinsten av filmen, tillsammans 17 200 kr.

69:an, sergeanten och jag synes enligt pressnotiser ha inspelats i oktober-november 1952. Stora Nyckelvikens jaktområde från den svenska stormaktstiden i nuvarande Nacka kommun fick bl a tjänstgöra som militär fältmiljö.

Idén till smeknamnet "Lilla Bullret", som tilldelats filmens sergeant (Arne Källerud), hade hämtats från beteckningen "Stora Bullret" på generalen Nils Swedlund (1898-1965), krigsmaktens överbefälhavare åren 1951-1961. I Kungliga Krigsvetenskapsakademiens Handlingar och Tidskrift omtalas att "hans gestalt var stor och hans stämma och skratt bullrande."

Ägaren till en betydligt mjukare stämma -- sångaren Lars Lönndahl -- tycks här ha visat sig för första gången i en spelfilm. Hans bror Per Lönndahl svarade för ljudupptagningen.

Inspelning

1952-10 1952-11
AB Sandrew-Ateljéerna Stockholm Sverige
Stora Nyckelviken Nacka Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1952-12-22 Skandia Stockholm Sverige 99 min
Urpremiär 1952-12-22 Skandia Stockholm Sverige 99 min

Musikstycken

Originaltitel Tom Marches On
Kompositör Clive Richardson


Originaltitel For You Alone
Kompositör Henry E. Geehl (1909)
Textförfattare Ernst Wallmark (svensk text 1912)
P.J. O'Reilly (engelsk text 1909)
Sångare Gus Dahlström


Originaltitel La petite viennoise
Kompositör Jules Sylvain (1933)


Originaltitel Munspelsimprovisation
Kompositör Nils Wahrby


Originaltitel Jag måste glömma dig
Kompositör Hans Eklund
Bengt Nilsson
Textförfattare Hans Eklund
Bengt Nilsson
Sångare Lars Lönndahl


Originaltitel Havet, vinden och stjärnorna
Kompositör Jules Sylvain (1951)
Textförfattare S.S. Wilson (1951)


Originaltitel A Hupfata


Originaltitel La Fiesta
Kompositör Sölve Strand


Originaltitel De' va' nog inte bra de' som hände
Kompositör Gus Dahlström
Textförfattare Gus Dahlström
Sångare Gus Dahlström


Originaltitel Har jag talat om hur berusande du är?
Kompositör Git Gay
Textförfattare Git Gay
Sångare Git Gay


Originaltitel Yankee Doodle


Ämnesord

Adel
Avklädningsscen
Bacillskräck
Crazyinslag
Demokratisering/Armé-
Frisersalong
Frisör
Fältmanöver
Godsägare
Husor
Hypokondri
Inkallelse
Lotta
Manikyr
Manikyrist
Nacka/Stora Nyckelviken
Officer
Soldater
Sundbyberg
Underofficerare
Värnplikt
Överbefäl/armé

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel 69:AN SERGEANTEN OCH JAG
Tryckeri Ewes O.B. -tryck


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel 69, SERGENTEN OF JEG
Affischdesign [K.] Wenzel


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Manuskript. 69:an och jag på bondpermis.
Omfång 163 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel 69:an och jag på bondpermis.
Omfång 105 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 107 s. Rollista och telefonr. (2 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel 69:an och jag på bondpermis.
Omfång 105 s. Inspelningsplan (1 s.) inklistrad i pärm.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Manuskript. Två i Lumpen. En filmfars med musik.
Omfång 117 s.
Språk Svenska


Typ Kringmaterial


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?