Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Flottare med färg
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1952-12-26

Medverkande

Peter Lindgren
Ivar Persson, flottare

Artur Rolén
Fredrik, äldre flottare

John Botvid
Karlsson, banvakt

Dagmar Ebbesen
mor Stina, Ivars mor

Willy Tappert
Nils, Ivars yngre bror, flottare

Erna Groth
Kristina Niklasson

Visa alla medverkande

Handling

Ivar Persson och hans två bröder Nils och Lars är medlemmar av ett norrländskt flottarlag. Ivar är en särling som föredrar tjuvjakt i skogen och byflickornas heta läppar framför det...

Visa hela handlingen

Press

Inga stockholmsrecensioner till denna film har påträffats. Den tycks inte ha fått någon sättning på huvudstadens biografer trots att inte mindre än 17 kopior varit i omlopp. Urpremiären...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Idé
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspelningsledare
Stillbildsfoto
Fotoassistent
Musikarrangör
Dirigent
Smink
Frisyrer

Medverkande

Peter Lindgren Ivar Persson, flottare
Artur Rolén Fredrik, äldre flottare
John Botvid Karlsson, banvakt
Dagmar Ebbesen mor Stina, Ivars mor
Willy Tappert Nils, Ivars yngre bror, flottare
Erna Groth Kristina Niklasson
Ulla Smidje Inga, Karlssons dotter
Gösta "Snoddas" Nordgren sjungande flottare
Topsy Håkansson Marianne Holm
Ragnar Lundkvist Lasse, Ivars yngste bror, flottare
Sigyn Sahlin sjuksköterskan
Ewert Granholm Anders, flottarbas
Marion Sundh Berta, servitris, Ivars f.d. flickvän
Hilding Rolin Anton, flottare
Josua Bengtson Niklasson, bonde, Kristinas far
Ragnar Klange Holm, flottningschef, Mariannes far
Buddy Langton flottare
Sten Meurk utropare på tivolivarietén
Wiktor "Kulörten" Andersson Niklassons dräng
Axel Högel ej identifierad roll (rollen ev. bortklippt i den slutliga filmen)
Harasym Iwankiw Starke Alfonso, jätten från Tyrolen, Europas starkaste man
- Ej krediterade:
Hedvig Lindby fru Nilsson, äldre bondkvinna
Ragnar Frisk biljettförsäljare på stationen
Björn Gustafson ung man på dansbanan på tivolit
Elon Strand stand-in i stockfararscen

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Talfilm
Distributör i Sverige (35 mm) Realfilm 1952 (enligt arkivkopian)
Svensk Talfilms Distributionsbyrå AB 1952
Laboratorium AB Kinocentralen

Handling

Ivar Persson och hans två bröder Nils och Lars är medlemmar av ett norrländskt flottarlag. Ivar är en särling som föredrar tjuvjakt i skogen och byflickornas heta läppar framför det dagliga, hårda slitet med timret. Ett gott öga har han till bonden Niklassons unga dotter Kristina.

Det har bildats en stor bröte i en av forsarna, och flottarna förstår att man måste tillgripa sprängning. Ivar är känd för sitt goda handlag med dynamiten men har inte infunnit sig. I hans ställe tar den sextonårige Lars på sig uppdraget. Han faller bland stockarna sedan han placerat laddningen, bryter benet och måste föras till sjukhus. Salvan går, men bröten ger sig inte.

Flottarna ställer Ivar till svars för olyckan. För att freda sig spränger denne de låsta timmerstockarna med en välplacerad laddning. Timret börjar röra på sig. Ivar blir stående på en stock och förs av strömmen ut i älvfåran, där han faller. Några flottare räddar honom med en båt i sista stund.

Ivar stämmer möte en kväll med den vackra och självsäkra Marianne, flottningschefen Holms dotter. Han kommer för sent; Marianne har redan gått sin väg. I stället träffar han på Kristina som han kysst i kohagen. Hon skulle gärna vilja slå följe med honom, men Ivar är inte på humör efter den snöpliga utgången av bromötet.

Även banvakten Karlssons Inga har kärleksbekymmer. Hon tycker om Nils men vantrivs på landsbygden och skulle helst vilja flytta till Stockholm.

Framåt nattkröken cirkulerar Ivar mellan gårdarna på sin motorcykel. Marianne hör honom tuta utanför villan och tror att han skall komma upp till henne. Ivar, som sett direktör Holm i ett fönster, fortsätter i stället till Kristina i avsikt att "nattfria" och tar sig in i hennes sovrum med hjälp av en stege. Hon vill inte ligga med honom men inte heller att han skall gå.

De börjar samtala och han berättar om sin känsla av särlingskap. Hon förstår honom därför att hon själv känner sig ensam. Under det förtroliga samtalet i sängen överraskas de av Niklasson, som blivit varskodd av drängen. Ivar flyr samma väg han kommit, medan fadern lovar att ta itu med sin "slyna" till dotter.

Det är morgon i flottarnas stuga. Dagen börjar med sång, till vilken inte minst lagets naturbegåvning "Snoddas" bidrar. Även Ivar ansluter sig till laget men är inte välsedd. Fredrik, den äldste flottaren, tar honom i försvar mot de andra och menar att Ivar har ett gott hjärta längst inne.

På Fredriks inrådan besöker Ivar sin skadade lillebror på sjukhuset. Mötet mellan bröderna präglas av varm ömsesidig uppskattning. Lars berättar att han åtagit sig sprängningen för att skydda brodern mot förtal. Under hemvägen rastar Ivar på ett kafé. Det visar sig att en av hans f d flammor -- Berta -- arbetar där som servitris. Ivar bjuder henne att komma till byn och hälsa på.

På hembygdsgården ordnas fest. Nils och Inga är där, men deras samvaro blir kort då Marianne lägger beslag på flottaren. Ivar blir svartsjuk och upprörd för Ingas del och glömmer Kristina, som väntar på honom.

"Europas starkaste man" utmanar publiken på ett närliggande tivoli. Anton, flottarnas egen kraftkarl, ställer upp och lyckas efter hård kamp lägga den främmande muskelbjässen på rygg trots åtskilliga ohederliga ingrepp av den förkrympte domaren-impressarion.

Det dagas oväntat, och vi får se "Snoddas" på folkparks!turné sjunga sin favoritlåt "Flottarkärlek".

Nils hälsar på hos banvakten för att be Inga om förlåtelse. Fortfarande sårad över hans svek visar hon honom på dörren men ångrar sig ögonblicket efteråt. Ivar vill gärna göra upp med knytnävarna; ett större slagsmål mellan honom och Nils förhindras endast genom att Fredrik går emellan.

Inga beger sig till familjen Persson för att försona sig med Nils men råkar olyckligtvis finna honom i glatt samspråk med den tillfälligtvis gästande Berta och drar sina slutsatser. Bertas besök blir dock inte långvarigt. Mor Stina "städar" raskt ut henne.

Nästa gång det blir dans i byn är Marianne åter där och tar hand om Nils. Ivar ingriper nu, söker upp Inga och talar om att Nils egentligen vill ha henne och ingen annan. Brodern kommer till banvaktsstugan, tror att Ivar är ute efter Inga och slår ned honom. Nu har Inga fått nog. Hon kör ut bröderna och beslutar sig för att resa till sin faster i Stockholm.

Ett rov för stridiga känslor har Ivar behandlat Kristina illa. Nu inser han vad hon betyder för honom, går till Niklassons gård och talar om att det är henne han verkligen älskar.

Också Nils har kommit till klarhet; det är Inga han vill dela sitt liv med. Att hon rest sin väg betyder mindre. Karlsson har givit sin dotter biljett åt fel håll, nämligen till Östersund. Vid konduktörens granskning tvingas Inga kliva av. På perrongen väntar Nils. Tillsammans vandrar de bort mot en framtid i gemenskap. (Bearbetning av följetong och kopior.)

Censur / granskning

Censurnummer 81631
Datum 1952-12-18
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2245 meter
Kommentar Aktindelning: 545-555-555-590 = 2245 m - 82 minuter. Aktlängder: 545, 555, 555, 590.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2245 meter
Längd i minuter 82 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Inga stockholmsrecensioner till denna film har påträffats. Den tycks inte ha fått någon sättning på huvudstadens biografer trots att inte mindre än 17 kopior varit i omlopp. Urpremiären förlades till tre orter i Hälsingland, det landskap där Gösta "Snoddas" Nordgren hörde hemma och som fått släppa till flottningsmiljö. Bevarade klipp från lokalpressen visar att meningarna om filmens kvalitet gick isär.

Recensenten (anonym) i Hudiksvalls Nyheter fann att Flottare med färg "visade sig vara en överraskande bra film", och hon eller han var ganska nöjd med längden på Snoddas' framträdande. Kommentaren till dennes prestation rymmer möjligen en nedtonad ironi: "Någon skådespelare är han inte men när han sjunger, textar han alldeles utmärkt. Inte en stavelse går förlorad, vilket är tillräckligt bra bara det, när det gäller en sådan sångautodidakt som den käre Snoddas." Bortsett från Snoddas var det färg över flottarna och filmen innehöll "precis den där lagoma blandningen av romantik och våghalsighet och så naturligtvis den manliga styrkan, som poängterades vid en dråplig marknadsscen, där en av flottarna besegrar 'Europas starkaste man"'.

Ljusdals-Posten noterade att premiärpubliken var synnerligen talrik och gav uttryck åt åsikten att även om evenemanget inte tillhörde säsongens stora filmhändelser så fyllde berättelsen sin plats på repertoaren " för den som värdesätter lättare underhållning". Den okände recensenten fortsatte: "Filmen bygger på flottargängets liv och leverne, och dess typgalleri har fått en robust utformning. Artur Rolén är en av de färgstarka flottarna och vidare märks Hilding Rolin och Evert Granholm. Snoddas Nordgren har en undanskymd roll och sjunger ett par låtar. Men man fäster sig främst vid filmens ungdomar, flottarbröderna Peter Lindgren, Willy Tappert j:r och Ragnar Lundkvist samt på spinnsidan Erna Groth och Ulla Smidje."

Missnöjd var L-e i Hälsinge-Kuriren: "För den som hade väntat sig en film om flottarna och deras arbete, som reklamen bl a anspelat på, måste den bli en oerhörd besvikelse, likaså för den som väntat sig några större framträdanden av Snoddas. Handlingen kretsar kring äldsta brodern i en brödra!skara på tre där samtliga jobbar åt flottningsföreningen. Huvudfiguren tar livet från den glada sidan och är byns Don Juan för vilken flickorna faller som höet för lien. Genom sina amorösa äventyr lyckas han krångla till det för bröderna. Till sist ordnar det hela dock upp sig till allmän belåtenhet bortsett från publiken som säkerligen har svårt att tro på intrigens realitet. Bara det att få en järnvägstjänsteman att sälja en helt annan biljett än vad kunden begär vittnar om alltför stor fantasifullhet hos manuskriptförfattaren eller varför inte okunnighet om tjänstemännen. Filmen är ett pekoral, ett försök att slå mynt av Snoddas popularitet. Varken manus eller regi når upp till acceptabel klass och man har svårt att förstå hur filmen skall kunna dra folk på ställen där det lokala intresset inte finns."

Kommentar Svensk filmografi

De bevarade kopiorna till filmen är sinsemellan olika. Det har därför inte varit möjligt att exakt fastställa filmens form vid hälsingepremiären. Inte heller följetongen i veckotidningen Såningsmannen våren 1953 överensstämmer med filmmaterialet. Den längsta 35mm-kopian (2260 m) är försedd med titeln Flottarkärlek på förtextkartongen. I denna kopia saknas bl a slutsekvensen, där banvaktens dotter Inga lämnar byn med tåget. Slutet finns däremot i en 16mm-kopia tillhörande Swedish Film.

Svensk Talfilm försökte här för andra gången utnyttja Gösta "Snoddas" Nordgrens popularitet. Han hade tidigare medverkat i bolagets produktion Åsa-Nisse på nya äventyr (1952/18). Då sångaren inte visade särskilt stora förutsättningar för rollspel tvingades bolaget minska hans insatser i den nya filmen.

Nordgren (1926-1981) var en mångsysslare av rang, bl a fiskare, flottare, tegelbruksarbetare och bandyspelare. I ett av Sveriges Radios karusellprogram 26.1.1952 sjöng han visan "Flottarkärlek" och blev genom denna insats och den åtföljande intervjun med honom en svensk folkidol utan motstycke i modern tid. Tillsammans med sin impressario Torsten Adenby uppges han ha avverkat ca 600 framträdanden under 1952 och slagit publikrekord på de flesta platser.

Flottare med färg inspelades under september-oktober 1952 på en mängd olika platser, huvudsakligen i stockholmstrakten. Flottningsscenerna togs vid Ljusnan i närheten av Söderhamn, vilket säkert föranledde urpremiären på de tre hälsingeorterna Bollnäs, Hudiksvall och Ljusdal. Vid premiären i Hudiksvall presenterades Ragnar Frisk och skådespelarna Artur Rolén och Ewert Granholm, medan Snoddas uppträdde i Bollnäs, vars bandylag han hjälpe till mästerskapsseger 1951. I Göteborg fick filmen premiär 7.9.1953 och i Malmö den 28.9.1953. (Information till denna uppslagspost från Swedish Film, Ewert Granholm, Ingrid Wallin och Max Wiléen.)

Inspelning

1952-09 1952-10
Ljusnan Söderhamn Sverige
Täby Sverige
Djursholm Sverige
Hagaparken (grustag) Stockholm Sverige
Stora Skuggan Stockholm Sverige
Karlberg Stockholm Sverige
Svensk Talfilms ateljéer Täby Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1952-12-26 Röda Kvarn Bollnäs Sverige 82 min
1952-12-26 Rita Hudiksvall Sverige 82 min
1952-12-26 Rio Ljusdal Sverige 82 min
1952-12-26 Teaterbio Lycksele Sverige 82 min
TV-visning 2004-08-03 TV4 Sverige 79 min
2006-08-21 TV4 Sverige 79 min
Urpremiär 1952-12-26 Röda Kvarn Bollnäs Sverige 82 min
1952-12-26 Rita Hudiksvall Sverige 82 min
1952-12-26 Rio Ljusdal Sverige 82 min
1952-12-26 Teaterbio Lycksele Sverige 82 min
TV-visning 2008-06-25 TV4 Sverige 79 min
2018-06-13 TV4 Film Sverige
2018-07-21 TV4 Film Sverige
2018-07-29 TV4 Film Sverige
2019-11-27 TV4 Guld Sverige
2019-12-14 TV4 Guld Sverige
2020-01-23 TV4 Guld Sverige
2020-02-27 TV4 Guld Sverige
2020-03-12 TV4 Guld Sverige
2020-03-31 TV4 Guld Sverige
2020-04-16 TV4 Guld Sverige
2020-05-07 TV4 Guld Sverige
2020-06-04 TV4 Guld Sverige

Musikstycken

Originaltitel Varma gossars flickor
Kompositör Ernfrid Ahlin (1952)
Textförfattare Gus Morris (1952)
Sångare kör
Gösta "Snoddas" Nordgren (första repris)
Hilding Rolin (första repris)
Artur Rolén (första repris)
Evert Granholm (första repris)
kör (andra repris)
kör (tredje repris)


Originaltitel Det går en stig igenom ljungen
Kompositör Ernfrid Ahlin (1952)
Textförfattare Gus Morris (1952)
Sångare Gösta "Snoddas" Nordgren
Musiker Buddy Langton (dragspel)


Originaltitel Morgonstämning
Kompositör Sven Rüno (1952)


Originaltitel Disorder
Kompositör Edward Carmer


Originaltitel Highland Festival
Kompositör Eric H. Thiman


Originaltitel St. John's Eve
Kompositör Ronald Hanmer


Originaltitel Anguish
Kompositör Edward Carmer


Originaltitel The Assembly Line
Kompositör Frederick G. Charrosin


Originaltitel Confusion
Kompositör Walter Collins


Originaltitel Prunella
Kompositör Leslie Bridgewater


Originaltitel In the Heather
Kompositör Eric H. Thiman


Originaltitel Dismal Swamp
Kompositör King Palmer


Originaltitel Danger Ahead
Kompositör Percival Mackey


Originaltitel Tragic
Kompositör Gilbert Vinter


Originaltitel Gunman
Kompositör Cecil Milner


Originaltitel The Chimes of Home
Kompositör Ludo Philipp


Originaltitel Valse Joyeuse
Kompositör H.E. Gibson-Butler


Originaltitel Flower Garden
Kompositör Ludo Philipp


Originaltitel Storbråten går ...
Kompositör Hugo Lindh (1939)
Textförfattare Hugo Lindh (1939)
Sångare Gösta "Snoddas" Nordgren (ej i bild)


Originaltitel Yankee Doodle Polka
Kompositör Charles Pierre
Catherine McCarthy


Originaltitel Hambo (Rüno)
Kompositör Sven Rüno (1952).


Originaltitel Schottis (Rüno)
Kompositör Sven Rüno


Originaltitel Flottarkärlek
Kompositör Hugo Lindh (1952)
Textförfattare Hugo Lindh (1952)
Sångare Gösta "Snoddas" Nordgren


Originaltitel Storm
Kompositör Norman Demuth


Originaltitel Weaving Loom
Kompositör Charles Williams


Originaltitel Scène Macabre
Kompositör Frederick G. Charrosin


Originaltitel Waterfall
Kompositör Frederick G. Charrosin


Originaltitel Tambourin
Kompositör Wal-Berg


Ämnesord

Banvakt
Brottning
Brötsprängning
Dans
Djursholm
Flottare
Flottning
Folkdans
Forsfärder
Föräldrar och barn
Hälsingland
Land motsatt stad
Ljusnan
Motorcyklar
Nattfrieri
Norrland
Schlager
Schlagersångare
Stockholm/Hagaparken
Stockholm/Karlberg
Stockholm/Stora Skuggan
Svartsjuka
Tivolin
Tjuvjakt
Täby

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2254


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel En stark film om flottare och deras farofyllda liv FLOTTARKÄRLEK
Tryckeri Robert E. Petersen offset-bogtryck


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Flottarkärlek.
Omfång 181 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Flottarkärlek.
Omfång 181 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?