Grundfakta

Media (3 st)

Originaltitel Flyg-Bom
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1952-12-22

Medverkande

Nils Poppe
balettmästare Fabian Bom/pappa Bom, f.d. husar, Fabians far

Elisaveta Kjellgren
Lisa Larsson Röök, mannekäng av samiskt ursprung

Yvonne Lombard
Saga Saxholm, balettelev hos Fabian och flyglotta

Gerd Andersson
Anita Berg, balettelev hos Fabian

Gunnar Björnstrand
Niklas Slevbrink, furir vid flygvapnet, Sagas kavaljer

John Botvid
Jonte Larsson Röök, same, Lisas farfar

Visa alla medverkande

Handling

Danspedagogen och huvudstadsbon Fabian Bom driver en balettskola i Gamla Stan. Ett par av hans elever verkar lovande. Skolans ekonomi är emellertid skral. Fabian ligger femton månader...

Visa hela handlingen

Press

Alla kritiker var överens om att Nils Poppe i sin fjärde Bomfilm bjöd på flera komiska högtidsstunder och att de medverkande kvinnliga scenpersonligheterna var intagande, men Arbetarens,...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Manustitel

Filmteam

Medverkande

Nils Poppe balettmästare Fabian Bom/pappa Bom, f.d. husar, Fabians far
Elisaveta Kjellgren Lisa Larsson Röök, mannekäng av samiskt ursprung
Yvonne Lombard Saga Saxholm, balettelev hos Fabian och flyglotta
Gerd Andersson Anita Berg, balettelev hos Fabian
Gunnar Björnstrand Niklas Slevbrink, furir vid flygvapnet, Sagas kavaljer
John Botvid Jonte Larsson Röök, same, Lisas farfar
Arne Källerud värnpliktig flygsoldat
Hjördis Petterson fru Wikman, modeateljéägarinna
Inga Landgré Matilda, pappa Boms ungdomskärlek
Else Fisher Amanda, balettdansös, pappa Boms maka
Margit Andelius fröken Psilander, pianist på Fabians balettskola
Sven Magnusson Stickan, värnpliktig flygsoldat
Nils Eklund Molnet, värnpliktig flygsoldat
Arne Lindblad Jean-Jacques Pampouche, impressario för nakenbalett i Monte Carlo
Ragnar Klange Grankvist, Fabians husvärd
Kenneth Petersen balettdansör, elev hos Fabian, Anitas partner
- Ej krediterade:
Gustaf Hedberg major på flottiljen
Ulf Johanson kapten på flottiljen
Birger Åsander korpral Svensson, Matildas man
Tom Dan-Bergman flygare
Nils Hallberg flygare på mannekänguppvisningen
Josua Bengtson ölgubbe
Birger Sahlberg ölgubbe
Hugo Bolander prästen i fallskärm
Ludde Juberg prästen som viger pappa Bom och Amanda
Ulla Norgren flickan med puderdosan på dansen
Karl-Axel Forssberg postexpeditör
Olof Krook ölgubbe
Uno Larsson ölgubbe
Helge Sjöquist ölgubbe
Sten Lonnert värnpliktig flygsoldat
Olle Teimert värnpliktig flygsoldat
Kerstin "Kicki" Bratt mannekäng i modeateljéns omklädningsrum
Anita Rosén mannekäng i modeateljéns omklädningsrum
Margit Sjödin mannekäng i modeateljéns omklädningsrum
Berit Thul mannekäng i modeateljéns omklädningsrum
Birgitta Böhm balettelev
Birgit Norlindh balettelev
Lena Ericson balettelev
Sven Ericsson lång man som vill anmäla sig som balettelev
Wilma Malmlöf postexpeditör
Lily Berglund refrängsångerskan
Alice Timander mannekäng som visar underkläder på modeateljén
Fredrik Larsson balettelev
Rune Lindkvist en ung kyssande man på gården
Inger-Marianne Klagström en ung kyssande kvinna på gården
Per Appelberg värnpliktig flygsoldat
Sven Berghall värnpliktig flygsoldat
Max Lundek värnpliktig flygsoldat
Hans Nilsson värnpliktig flygsoldat
Bengt Thörnhammar värnpliktig flygsoldat på dansen
Gunnar Hammar värnpliktig flygsoldat
- Bortklippta i den slutliga filmen:
Ernst Brunman ölgubbe (bortklippt)
Anna-Lisa Fröberg en dam (bortklippt)
Mary Gräber dam på Wikmans modeateljé (bortklippt)
Mario Mengarelli dansör (bortklippt)

Bolag

Produktionsbolag AB Komiska Teatern
Distributör i Sverige (35 mm) AB Fribergs Filmbyrå 1952
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium
Smink Firma Carl M. Lundh AB

Handling

Danspedagogen och huvudstadsbon Fabian Bom driver en balettskola i Gamla Stan. Ett par av hans elever verkar lovande. Skolans ekonomi är emellertid skral. Fabian ligger femton månader efter med hyran, och värden hotar med vräkning. Ytterligare bekymmer vållar Boms i hemmet inkvarterade far, en levnadsglad f d husar, som förbrukar sin sons besparingar på öl.

När Fabians bästa elev Anita Berg inte har råd att fortsätta, inte ens äta, slaktar den godhjärtade balettmästaren sin spargris för att hjälpa henne. Problem av annat slag har han med den föga begåvade Saga Saxholm. Hon har satt sig i sinnet att som kvinna erövra sin motspänstige instruktör, trots att hon har en ordinarie kavaljer i den hårdföre flygfuriren Niklas Slevbrink. Ett ögonblick skymtar en lösning på den finansiella krisen; en fransk impressario vid namn Pampouche erbjuder Fabian ledningen för en balett i Monte Carlo. Det visar sig dock handla om nakenbalett, varför han avslår anbudet.

Från ett gårdsfönster beskådar mannekängen Lisa tillsammans med sin farfar, samegubben Jonte Larsson Röök, på avstånd Boms förehavanden under lektionerna. Hon har smått förälskat sig i honom och anmäler sig till undervisning i plastik, vilket den renlärige mästaren inte vill ge henne.

En inkallelseorder befriar oväntat Fabian från de dagliga bekymren. På flygflottiljen där han skall tjänstgöra väntar emellertid den svartsjuke Slevbrink och till råga på eländet även Saga i egenskap av lotta. Men furiren förmår inte bringa Bom ur fattningen. Den hårdaste straffexercis på startbanan förvandlar balettmästaren till graciös koreografi.

Under en rekognoseringsflygning till övre Norrland med Slevbrink vid spakarna får planet motorfel och måste nödlanda. Bom, som kommenderats med, faller av planet utan fallskärm, men en nådig försyn kommer honom att oskadd slå ned i närheten av ett praktfullt fall.

På fjället möter Fabian Lisa och tror sig i henne ha funnit det ädla och goda "naturbarn" han alltid drömt om. Lisa är på besök hos farfar Jonte i kåtan, och eftersom Bom inte känner igen henne fortsätter hon att spela sameflicka.

Fabian återvänder lycklig till civilisationen, och än lyckligare blir han då Lisa ringer upp och berättar att hon anlänt till Stockholm. Fabian inbjuder henne till fest på förläggningen. Hans kamrater blir eld och lågor över den söta flickan från fjällvidderna, och Fabian får knappt tillfälle att dansa med henne. När de skall språkas vid försvinner hon. Lisa är rädd för att Fabian inte skall acceptera henne som den hon verkligen är.

Kamraterna på luckan har upptäckt hennes yrke och lurar Fabian till en visning på modeateljén. Åsynen av Lisa i en raffinerad kreation, med målade tånaglar, krossar Fabians illusioner.

Vräkningen av balettskolan och Fabians hem verkställs. Utan tak över huvudet installerar han sig med fadern bland de utburna möblerna på gården. Nu orkar han inte stå emot anbudet från Pampouche; han skriver på det skamliga kontraktet. På natten under bar himmel, plågas han av drömmar, i vilka Lisa först uppträder som det älskade naturbarnet, sedan förvandlad till femme fatale i svart korsett, nästrumpor och plymer.

Slevbrink skall provflyga en ny autopilot, och Saga har bestämt sig för att följa med planet. Av misstag får furiren i sig en avsevärd kvantitet sprit före starten. Det blir Fabians lott att åta sig uppdraget i sin överordnades ställe. Efter en ofrivillig uppvisning i högre luftakrobatik lyckas Fabian landa planet med den starkt chockade Saga fortfarande i sittbrunnen. Furiren får oförtjänt ta emot det högre befälets beröm, medan Lisa, som just infunnit sig på flottiljen, börjar tänka på att själv leta rätt på ett "naturbarn".

Nedslagen beger sig Fabian till Gamla Stan. Där väntar en glad överraskning; de f d eleverna har ordnat fest på skolan och stämningen är hög. Anita har fått ärva och erbjuder honom pengar till en ny start. Kontraktet med Pampouche kan rivas.

Även på kärleksfronten ljusnar det. Saga tar det säkra före det osäkra och gifter sig med furiren. Lisa och Fabian inser att de trots allt passar bäst för varandra och firar bröllop i fallskärm halvvägs mellan himmel och jord.

Censur / granskning

Censurnummer 81572
Datum 1952-12-06
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2685 meter
Kommentar Aktlängder: 505-550-655-525-450 = 2685 meter - 98 minuter. Aktlängder: 505, 550, 655, 525, 450.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2685 meter
Längd i minuter 98 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Alla kritiker var överens om att Nils Poppe i sin fjärde Bomfilm bjöd på flera komiska högtidsstunder och att de medverkande kvinnliga scenpersonligheterna var intagande, men Arbetarens, Expressens, Ny Dags och Svenska Dagbladets recensenter ville inte ge filmen godkänt, och Filmson i AB uttalade som slutkläm följande önskan:

"Det är inget fel på sången och dansen (-), men tänk om Poppe skulle ta och följa Chaplins exempel -- det är förbanne mig ingenting att gruffa om att nämnas på samma gång som världens förste tragikomiker -- och samla sig till något mer än bara prillerier!"

Även Bertil Gripenfors (Arbetaren) väntade på "den riktiga Poppe, han som inte är rädd för steget fullt ut att kopiera den svenske Chaplin han i sina bästa ögonblick är". Kritikern tyckte synd om Poppe, "liksom man tycker synd om varje begåvning som inte har turen eller förmågan att producera sig rätt", och denna gång hade komikern inte haft "råd!givare av klass".

Snapp i Ny Dag menade att "den gode, glade och genomrolige komikern Poppe inte orkar flyga över alla de höga longörfjäll som manuskriptförfattaren Poppe placerat i hans flygväg". Flyghaveriet i Lappland var också "filmens haveri": "Manuskriptet var här så gott som helt utan hållbar intrigtråd, varför den annars så pålitlige regissören Lars Eric Kjellgren bl a lagt in en knäckseg drömscen, som var helt omöjlig. Sen hjälpte det inte att pappa Bom tog fram sin skånska kavalleriuniform ur malpåsen och gjorde en munter sång- och danssketch inför de ölande bröderna på kaféet, eller att hangarsoparen Fabian Bom trasslade in sig i kreationerna på mannekänguppvisningen, där han upptäckte att hans 'naturbarn' från Lappland hade målade tånaglar. Flyg-Boms motorer fungerade inte längre."

Kaj Axelsson (AT) refererade till Chaplin och amerikanska musicals som förebilder. Men även om det fanns "lite samarbete över nationsgränserna" så betydde det inte alls att filmen var ett plagiat: "Den rymmer så mycket genuint svenskt -- jag tänker inte bara på öl och brännvin och en något kufisk lappgubbe (-) -- och så mycket genuint Poppe att dess framgång är säkrad. Och i serien av Bomhistorier klarar den sig gott. Både manusförfattare Poppe och regissör Kjellgren har lyckats förnya sig tillräckligt för att man ska trivas, och på sätt är filmen något av en dementi av talet om faran med seriefilmer."

DNs recension var mycket positiv. Signaturen Jerome ansåg Poppe vara i högform och fördelade därutöver blomstren jämt mellan de tre kvinnor som omgav honom, Elisaveta, Yvonne Lombard och Gerd Andersson. "Poppes nya film har samma mjuka, vänliga och fantasifulla charm som så många av hans tidigare filmer," skrev recensenten och fortsatte: "Kanske har han förut någon gång släppt lös en mera burlesk och drastisk farskomik än här -- var det inte så i t ex Soldat Bom? Men å andra sidan måste man glädja sig åt den artistiska finess som får göra sig gällande i varje bildruta i Flyg-Bom och detta utan att inkräkta på vare sig det muntra humöret på duken eller de glada leendena hos publiken i salongen. Poppe är en glädjespridare som få, en hjärtevinnande krabat i en ganska dyster värld."

Jurgen Schildt (MT) skrev om regissören Kjellgren att han spunnit en film omkring de olika motiven "som kanske inte är Bom-seriens bästa, men rolig nog ändå": "Att han är en regissör med egna idéer och filmisk fantasi visar han ideligen i små inpass och vinjetter, där påhittigheten triumferat över schablonerna."

Staffan Tjerneld (Expr) och Robin Hood (StT) hade särskilda synpunkter på dansinslagen. Den förre menade att Poppes främsta uttrycksmedel var hans kropp och hans rätta form inte var ett traditionellt lustspel "utan en anglosaxisk 'musical"'. Robin Hood blev överraskad av att komikern "så bra kommit underfund med balettdansens små tricks, felsteg och specia!liteter" och trodde att skildringen av balettskolan nog stämde med förhållandena hos de första pedagogiska entusiasterna. Roligaste scenen var flygsoldaten Boms exercis, där Poppe självständigt nådde "chaplinska höjder".

Kommentar Svensk filmografi

Liksom i de tre föregående Bomfilmerna Soldat Bom (1948/32), Pappa Bom (1949/32) och Tull-Bom (1951/13) samarbetade Poppe vid detta tillfälle med de två till Sverige emigrerade österrikiska manuskriptförfattarna Paul Baudisch (1899-1977) och Adolf Schütz (1895-1974).

Lars-Eric Kjellgren var likaledes med vid seriestarten, vilket föranledde Aftontidningens recensent att införa följande parentes: "Ärligt talat tycker jag nog att Lars-Eric Kjellgren borde få Poppe-permis ett slag och försöka sig på något mer tungviktigt igen." Regissören torde emellertid här haft särskilda skäl att övervaka inspelningen; hans hustru -- med artistnamnet Elisaveta -- utförde den kvinnliga huvudrollen havande.

Tagningar påbörjades i mitten av juni och avslutades i början av september 1952. Fjällscenerna togs bl a på Flatruet i närheten av Skalstugans turiststation i Jämtland samt vid Tännforsen. De flesta äventyrligheterna i luften iscensattes på Filmstadens ateljé, men regiassistenten Tom Dan-Bergman var flygare och medverkade vid några luftbilder. Inspicienten Gustav Roger transporterade landvägen ett nedmonterat, utrangerat plan till fjällvärlden för uppställning i nödlandningsepisoden.

Från Operabaletten kom bl a Gerd Andersson, senare premiärdansös, och den amerikanske dansören Kenneth Pedersen. De utförde ett klassiskt pas de deux till danspedagogen Fabian Boms belåtenhet. För säkerhets skull angavs i filmens förtext att "alla personer, händelser och situationer i denna fars saknar varje motsvarighet i verkligheten."

Inspelning

1952-06-16 1952-09-05
Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé)
Gamla Stan Stockholm Sverige
Karlaplan Stockholm Sverige
Postkontoret Solna 2 Solna Sverige
Flygflottiljen F 10 Tullinge Botkyrka Sverige
Flygflottiljen F 8 Barkarby Järfälla Sverige
Åreskutan Åre Sverige
Tännforsen Åre Sverige
Flatruet, Härjedalen Sverige
Lovö kyrka Ekerö Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1952-12-26 Palladium Stockholm Sverige 98 min
Sverigepremiär 1952-12-22 Röda Kvarn Helsingborg Sverige 98 min
1952-12-22 Scania Malmö Sverige 98 min
1952-12-22 Skandia Norrköping Sverige 98 min
1952-12-22 Röda Kvarn Örebro Sverige 98 min
TV-visning 1974-10-06 TV2 Sverige 94 min
1978-04-09 TV2 Sverige 94 min
1982-04-11 TV2 Sverige 94 min
1989-07-02 TV2 Sverige 94 min
1997-02-04 SVT1 Sverige 94 min
2001-06-18 SVT1 Sverige 94 min
Urpremiär 1952-12-22 Röda Kvarn Helsingborg Sverige 98 min
1952-12-22 Scania Malmö Sverige 98 min
1952-12-22 Skandia Norrköping Sverige 98 min
1952-12-22 Röda Kvarn Örebro Sverige 98 min
TV-visning 2007-09-18 SVT1 Sverige 94 min
2008-12-15 SVT1 Sverige 94 min
2011-07-20 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Nötknäpparen. Flöjternas dans
Kompositör Pëtr Čajkovskij (1892)
Dansare Nils Poppe


Originaltitel Den glade flygsoldaten
Kompositör Jules Sylvain (1952)
Textförfattare Gardar (1952)
Sångare Nils Poppe
Dansare Nils Poppe


Originaltitel Små grodorna
Sångare Nils Poppe


Originaltitel Nu går vind över fjäll
Kompositör Jules Sylvain (1952)
Textförfattare Gardar (1952)
Sångare Elisaveta Kjellgren (dubbad av ?)
kör


Originaltitel Alte Kameraden
Kompositör Carl Teike (1894)
Dansare Nils Poppe


Originaltitel Jag är galen i Matilda
Kompositör Jules Sylvain (1952)
Textförfattare Gardar (1952)
Sångare Nils Poppe
Dansare Nils Poppe (repris)
Ragnar Klange (repris)
Arne Lindblad (repris)


Originaltitel An der schönen blauen Donau, op. 314
Kompositör Johann Strauss, d.y. (1867)
Dansare Nils Poppe
Margit Andelius


Originaltitel Bundle of Love / I'll Be Around with a Bundle of Love
Kompositör Sunny Skylar
Textförfattare Eric Nyholm (svensk text)
Sunny Skylar (engelsk text)
Sångare Lily Berglund


Originaltitel If
Kompositör Tolchard Evans (1950)
Textförfattare Robert Hargreaves (engelsk text 1950)
Stanley J. Damerell (engelsk text 1950)
Sångare Lily Berglund


Originaltitel Boogie-woogie (Eckert-Lundin)
Kompositör Eskil Eckert-Lundin (1952)
Dansare Nils Poppe
Yvonne Lombard
Elisaveta Kjellgren


Originaltitel La cumparsita
Kompositör Gerardo Matos Rodríguez (1916)
Textförfattare Pascual Contursi (1916)
Sångare Lily Berglund (nynnar)


Originaltitel Dans under stjärnorna
Kompositör Jules Sylvain (1952)
Textförfattare Gardar (1952)
Sångare Lily Berglund


Originaltitel Autumn Breezes
Kompositör Norman Demuth


Originaltitel Du gamla, du fria
Kompositör Trad (traditionell svensk folkvisa)
Textförfattare Richard Dybeck (1844)
Arrangör Jonas Hörnqvist


Originaltitel Oj oj oj oja
Kompositör Jules Sylvain (1952 - musiken "Jag är galen i Matilda")
Textförfattare Gardar (1952)
Sångare Nils Poppe
Elisaveta Kjellgren
Dansare Nils Poppe
Elisaveta Kjellgren


Originaltitel Blues (Jacobsen)
Kompositör Julius Jacobsen (1952)
Dansare Elisaveta Kjellgren


Originaltitel Liebestraum, piano, nr 3, op. 62
Kompositör Franz Liszt (1850)
Dansare Gerd Andersson
Kenneth Petersen


Originaltitel Ein Sommernachtstraum. Hochzeitmarsch
Kompositör Felix Mendelssohn-Bartholdy (1842)


Ämnesord

Alkoholförtäring
Balett
Balettskola
Barkarby/F 8
Danspedagoger
Dröm
Exercis
Fallskärmshopp
Farsinslag
Fjällen
Flatruet
Flygare
Flygning/konst-
Flygplan
Flygvapnet
Förväxlingar
Jämtland
Land motsatt stad
Lovö kyrka
Mannekäng
Modeateljéer
Nationella minoriteter, samer
Naturromantik
Nödlandning/flyg-
Samer
Sekelskiftespastisch
Shownummer
Tullinge/F 10
Tännforsen
Vräkningar
Värnplikt
Ölgubbar

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2653


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild för OP
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Nils Poppe FLYG-BOM
Tryckeri Ljunglöfs


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel FLYG-BOM
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Nils Poppe FLYG-BOM
Tryckeri Zetterlund & Thelanders boktryckeri AB


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Nils Poppe FLYG-BOM
Tryckeri Zetterlund & Thelanders boktryckeri AB


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel Nils Poppe i FLYG-BOM
Tryckeri Fotopress


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel Nils Poppe och Yvonne Lombard i FLYG-BOM
Tryckeri Fotopress


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel Nils Poppe i FLYG-BOM
Tryckeri Fotopress


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Nils Poppe FLYG-BOM
Tryckeri Ewes tryckeri AB


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Den glade flygsoldaten Bom. En musikfilmfars av Nils Poppe och Per Skytte.
Omfång 190 s. Rollista och miljölista (2 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 180 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 193 s. Miljölista, rekvisitalista, spelplan och rollista (13 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Den glade flygsergeanten. Ett filmlustspel med musik av P.A. Henriksen.
Omfång 177 s. Rollista (1 s.) och musiklista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Kringmaterial
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?