Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Oppåt med Gröna Hissen
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1952-12-26

Medverkande

Stig Järrel
William "Billy" Forsberg, docent i entomologi

Annalisa Ericson
Blanche Lövman, hustru till Billys skolkamrat och granne Malte

Gunnar Björnstrand
Malte Lövman, kallad Lövet, disponent, Billys skolkamrat

Inger Juel
Marianne Forsberg, f.d. aktris, gift med Billy

Georg Rydeberg
Philip Lange, teaterhabitué

Tollie Zellman
Millie, teaterchef, Mariannes mor

Visa alla medverkande

Handling

William Forsberg, kallad Billy, är en pedantisk och världsfrånvarande docent i zoologi. Hans allt överskuggande intresse i livet är fjärilar. Sedan tre år är Billy gift med den...

Visa hela handlingen

Press

Börje Larssons andra filmbearbetning av Avery Hopwoods amerikanska fyllefars ville inte lyfta enligt stockholmsrecensenterna. Ett undantag bildade S G-D i MT, som hävdade att "också nu blir...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel

Filmteam

Medverkande

Stig Järrel William "Billy" Forsberg, docent i entomologi
Annalisa Ericson Blanche Lövman, hustru till Billys skolkamrat och granne Malte
Gunnar Björnstrand Malte Lövman, kallad Lövet, disponent, Billys skolkamrat
Inger Juel Marianne Forsberg, f.d. aktris, gift med Billy
Georg Rydeberg Philip Lange, teaterhabitué
Tollie Zellman Millie, teaterchef, Mariannes mor
Lillebil Kjellén Elsie, husa hos Forsbergs
Gus Dahlström Gus, djurskötare
Holger Höglund Holger, djurskötare
- Ej krediterade:
Georg Adelly Oscar, Elsies uppvaktande kavaljer
Gunnar Hedberg vakt på naturhistoriskt museum
Carl-Gustaf Lindstedt vakt på naturhistoriskt museum
Axel Högel vakt på naturhistoriskt museum
John Botvid Johansson, vaktmästare m.m. på Millies teater
Hanny Schedin grannfru till Forsbergs
Astrid Söderbaum servitris på Björns Kafé
Erna Groth Majsan, balettflicka, väninna till Philip Lange

Bolag

Produktionsbolag Film AB Imago
Distributör i Sverige (35 mm) Freja-Film AB 1954 (kortversion)
AB Svea Film 1952
Laboratorium AB Kinocentralen

Handling

William Forsberg, kallad Billy, är en pedantisk och världsfrånvarande docent i zoologi. Hans allt överskuggande intresse i livet är fjärilar.

Sedan tre år är Billy gift med den paranta f d aktrisen Marianne. Hans svärmor, teaterchefen Millie, har aldrig förstått varför dottern ingått detta omaka äktenskap, och Marianne anser sig, efter en dag av demonstrativa försummelser från makens sida, mogen för uppbrott. Åtminstone tycks det krävas någon dramatisk gest för att framkalla en reaktion hos Billy.

En gammal beundrare och don juan från scentiden, Philip Lange, står beredd att ta hand om Marianne och har bjudit henne på Millies pjäspremiär samma kväll skilsmässan förs på tal.

Jakten på en svårfångad fjäril har fört docenten ända in i grannens villa. Den nyinflyttande ägaren visar sig vara "Lövet", Billys kompis från studietiden, f d resande i underkläder, nu välbeställd disponent under det borgerliga namnet Malte Lövman. Det dröjer inte länge förrän Billy anförtrott vännen sina äktenskapliga bekymmer. Maltes råd är att Billy måste göra sig spännande och åtråvärd genom att inbilla hustrun att han har många kvinnor vid sidan om. Det är så Malte handskas med sin äkta hälft Blanche.

Vid mötet mellan de bägge grannfamiljerna passar Marianne samtidigt på att tala ut med Blanche: visserligen älskar hon Billy men det irriterar henne att andra kvinnor inte skulle vilja ha hennes man.

Malte har bokat in kvällen för "sammanträde". I förtroende har han låtit Billy förstå att det betyder något helt annat. Lämnade åt sitt öde beslutar Billy och Blanche att göra något "riktigt tokigt" tillsammans, men det stannar vid att "gå ut hemma", nämligen i det forsbergska hemmet.

Då Billy avslöjar för Blanche vad Malte antytt om sina "sammanträden" grips hon av en hämndlysten svartsjuka och författar en biljett till sin man, där det står att hon kommer att vara borta hela natten med "en annan". Billy får på sin lott att spela den andre mannen, och han och Blanche försätter sig i komprometterande situationer i hopp om att bli överraskade av sina respektive partner.

Tiden rinner iväg och ingenting händer. Billy föreslår att de skall dricka champagne för att hålla sig vakna. Efter några glas är Blanche beredd att hämta över Maltes spritförråd. Det transporteras till Billys villa i en barnvagn, och nu vidtar ett intensivt drinkblandande, vars mest verksamma resultat döps till "Gröna Hissen".

Medan Philip anstränger sig att förföra Marianne ombord på sin lyxyacht tillgriper Billy och Blanche Maltes racerbåt och ger sig ut på en vådlig färd som inte kan undgå att väcka en tullkryssares intresse.

Bensinen tar slut och det berusade paret tvingas simmande ta sig i land, där de möts av polisbeskedet att en förrymd björn strövar omkring i trakten. Billy, som fått råg i ryggen av det nattliga supandet, låter sig inte skrämmas. Då han stöter på björnen låser han in den i familjens bil.

Hemvändande Marianne och Malte påträffar verkligen Billy och Blanche under omständigheter som ger näring åt de värsta misstankar. Malte har läst sin hustrus biljett och hotar Billy med stryk, men finner det till sist mer angeläget att återföra sin älskade Blanche till deras gemensamma bo.

Marianne får en chock och beger sig till modern -- med björnen i baksätet -- för att söka tröst. Inte oväntat ser Millie ljust på nattens tilldragelser: äntligen har Billy visat friska takter, det finns hopp om svärsonen. Inför Billys resoluta och modiga handhavande av björnen -- den har lufsat in i Millies hus -- och hans ådagalagda likgiltighet för fjärilar, faller Marianne till föga och inser att hon varit dum.

Björnen kör skötarnas transportbil i diket och försvinner ut i skogen.

Censur / granskning

Censurnummer 95650
Datum 1960-03-12
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 245 meter
Kommentar Speltid: 9 minuter. Kortfilmen "Gus och Holger som björnjägare". Aktlängder: 245.


Censurnummer 85262
Datum 1954-11-18
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2020 meter
Kommentar Aktlängder: 555-540-590-335 = 2020 m - 74 minuter. Bolaget lät klippa ned filmen, d.v.s. man tog helt enkelt bort hela akt 4. Aktlängder: 555, 540, 590, 335.


Censurnummer 81608
Datum 1952-12-15
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2605 meter
Kommentar Aktlängder: 555-540-590-585-335 = 2605 m - 95 minuter. Aktlängder: 555, 540, 590, 585, 335.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2605 meter
Längd i minuter 95 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Börje Larssons andra filmbearbetning av Avery Hopwoods amerikanska fyllefars ville inte lyfta enligt stockholmsrecensenterna. Ett undantag bildade S G-D i MT, som hävdade att "också nu blir det en härlig hissfärd även om det naiva blir alltför utspekulerat i Järrels spel". En viss reservation kom dock till uttryck i recensionens slutmening: "Annalisa Ericson, Gunnar Björnstrand och Georg Rydeberg leker också med i den kostliga karusellen, som Börje Larsson borde snurrat betydligt snabbare."

Movie (StT) hade ett och annat gott ord att säga om en hissfärd där det f ö var "neråt gång på gång":

"Det spelas delvis finfin teater, men inte film; delvis film, men av det allra lättaste, för att inte säga enklaste slaget. (-) Bäst trivs man med de minst filmiska scenerna, tack vare en rad utmärkta skådespelare. I upptakten finns många fina komediscener med Stig Järrel, Gunnar Björnstrand, Inger Juel och sedan rycker Georg Rydeberg in -- naturligtvis som välskolad förförare."

Lill i SvD påpekade det riskabla i att försöka "blåsa nytt liv i gamla succéer" med filmens hjälp, detta trots Stig Järrels medverkan "från början till slut som den prudentlige men så småningom ohjälp!ligt nedsupne Billy":

"Inte ens hans enorma rutin och naturligt goda humör kan göra något smakfullt på film av ett fylledille som räcker en hel timma med mycket få nyanser." Det gick bättre för hans motspelerska tyckte signaturen: "Annalisa Ericson klarar sig dock med grace igenom rollens vimsigheter och är lika söt i alla stadier av berusning och kopparslagare. Mest synd är det om Inger Juel och Georg Rydeberg i deras obeskrivligt larviga halverotiska scener, men Gus och Holgers misslyckade djurskötare tar ordentligt hem sina poänger i spelet på sidolinjen."

Tunga släggan användes i Arbetaren och Expressen. I den förra tidningen, där titeln missuppfattats, ställde Gunnar Oldin frågan:" Är Uppåt med gröna hissen den sämsta svenska filmkomedi som gjorts? Jag vågar inte med bestämdhet säga det, men den torde i alla fall stå sig bra i konkurrensen. Först är det själva historien som måste göras otroligt elegant för att det inte skall lysa igenom att alltihop bara är en utdragen uppvisning i fyllkomik -- och den här Gröna hissen innehåller inte champagne utan träsprit. Så formen: Börje Larsson gör en högst olycklig comeback som komediregissör med en historia, i vilken kameran varit fastlåst, pratet svämmat över och några av Sveriges skickligaste skådespelare kommit att framstå som amatörer. Nåja, Stig Järrel får skylla sig själv, han har medsignerat manuskriptet. -- Så platt. Så plumpt. Så dumt."

DNs Carl Björkman ägnade sig uteslutande åt en enda medverkande i filmen: björnen. På grund av att en "fängslad och plågad cirkusbjörn" spelade en av rollerna uppmanade Björkman tidningens läsare att inte gå på premiärbiografen Astoria med följande motivering: "De löjliga spektakel som människor utför kring en plågad levande varelse är naturligtvis komplett ointressanta; det enda som intresserar i filmen Gröna Hissen är den fängslade björnen och dess tragedi. Men någon gång ska det väl bli ett slut på eländet. Och det finns ett sätt, ett enda, att göra slut på cirkusarnas och cirkusfilmens djurplågeri -- att folk låter bli att gå dit. Att ingen människa köper biljett."

Kommentar Svensk filmografi

Med "Fair and Warmer" skrev den amerikanske författaren Avery Hopwood (1882-1928) en alkoholdimmig äktenskapsfars som skulle väcka teaterdirektörernas och filmbolagens förtjusning under decennier på båda sidor om Atlanten. Pjäsen uruppfördes i New York 1915 och filmades i USA fyra år senare. Drottningholmsteaterns bibliotek har en svensk premiär noterad 1921. Berömd blev Gösta Ekmans uppsättning på Oscars-Teatern 1928 i egen regi och med sig själv i rollen som Billy. I den föreställningen medverkade även Tollie Zellman. Beppe Wolgers skrev text och Olle Adolphson musik till en lätt musikaliserad version på Nya Scala i Stockholm 1962, i vilken bl a Jan Malmsjö spelade mot Annalisa Ericson. 1971 var det Isa Quensels tur att sätta upp pjäsen på Sandrews stockholmsteater Maxim.

Regissören Börje Larsson gjorde första gången svensk film av Gröna Hissen (1944/17) på manuskript av Torsten Lundqvist. Dialogmedarbetare var märket Kar de Mumma (Erik Zetterström). Max Hansen, Sickan Carlsson, Gaby Stenberg och Karl-Arne Holmsten lockade vid detta tillfälle fram skratt och jubel i stor mängd och kritiken var övervägande positiv.

1952 års version inspelades på höstkanten i Stocksund med omgivningar. Ursprungligen hade man tänkt använda en tiger för att utvinna komiska effekter ur det oväntade mötet mellan människa och rovdjur -- Howard Hawks' Bringing Up Baby/Ingen fara på taket (USA 1938) med Katharine Hepburn och Cary Grant samt en leopard stod som förebild -- men bolaget fick inte tag på något stort kattdjur utan måste nöja sig med en cirkusbjörn från Danmark, införd via Bromma flygplats.

Komikerparet Dahlström och Höglund hade i egenskap av misslyckade djurskötare en del mellanhavanden med björnen. Dessa scener skars ut och redigerades till en 245 m lång barntillåten fyllnadsfilm med titeln Gus och Holger som björnjägare, censurerad 12.3.1960 med registernummer 95.650.

Carl Björkmans anklagelse för djurplågeri tillbakavisades av Svea Film, men stora dresserade rovdjur försvann ur de svenska filmateljéerna till djurvännernas lättnad.

Förlaga

Originaltitel Fair and Warmer (Pjäs)
Författare Avery Hopwood


Inspelning

(hösten) 1952 1952
Imagoateljéerna Stocksund Sverige
Stocksund med omgivningar Sverige (exteriörer)
Naturhistoriska riksmuseet Stockholm Sverige (exteriörer)
Strandvägen Stockholm Sverige (exteriörer)

Visningar

Sverigepremiär 1952-12-26 Odéon Helsingborg Sverige 93 min
1952-12-26 Odéon Höganäs Sverige 93 min
1952-12-26 Grand Kristianstad Sverige 93 min
1952-12-26 Grand Landskrona Sverige 93 min
1952-12-26 Rex Limhamn Sverige 93 min
1952-12-26 Reflex Lund Sverige 93 min
1952-12-26 Rio Malmö Sverige 93 min
1952-12-26 Astoria Stockholm Sverige 93 min
1952-12-26 Grand Trelleborg Sverige 93 min
1952-12-26 Hansa Visby Sverige 93 min
1952-12-26 Scala Ystad Sverige 93 min
Urpremiär 1952-12-26 Odéon Helsingborg Sverige 93 min
1952-12-26 Odéon Höganäs Sverige 93 min
1952-12-26 Grand Kristianstad Sverige 93 min
1952-12-26 Grand Landskrona Sverige 93 min
1952-12-26 Rex Limhamn Sverige 93 min
1952-12-26 Reflex Lund Sverige 93 min
1952-12-26 Rio Malmö Sverige 93 min
1952-12-26 Astoria Stockholm Sverige 93 min
1952-12-26 Grand Trelleborg Sverige 93 min
1952-12-26 Hansa Visby Sverige 93 min
1952-12-26 Scala Ystad Sverige 93 min
TV-visning 2003-05-26 SVT1 Sverige 80 min
2008-07-02 SVT1 Sverige 80 min
2016-08-29 SVT1 Sverige
Kyss henne! (1940) Citeras i Oppåt med Gröna Hissen (1952)

Ämnesord

Alkoholförtäring
Björn
Cirkus
Crazyinslag
Disponenter
Djurplågeri
Docenter
Fyllslag
Motorbåt
Otrohet
Skådespelerska
Stocksund
Teaterchef

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm
Längd i meter 248


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 248


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2242


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel OPPÅT MED GRÖNA HISSEN en ny inspelning av skratt succén Gröna Hissen
Tryckeri Tryckeri AB Mercur
Affischdesign ? Sjöström
? Safft


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel OPPÅT MED GRÖNA HISSEN en ny inspelning av skrattsuccén Gröna Hissen
Tryckeri Tryckeri AB Mercur
Affischdesign ? Sjöström
? Safft


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?