Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Sommaren med Monika
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1953-02-09

Medverkande

Harriet Andersson
Monika Eriksson, 17 år

Lars Ekborg
Harry Lund, 19 år

Dagmar Ebbesen
fru Lindström, Harrys faster

Åke Fridell
Ludvig "Ludde" Eriksson, Monikas far

Naemi Briese
Monikas mor

Åke Grönberg
verkmästaren, Harrys arbetskamrat

Visa alla medverkande

Om filmen

Sommar, skärgård och svenskt nakenbad: Ingmar Bergmans filmatisering av Per Anders Fogelströms populära roman blev en omskriven publiksuccé. Harriet Andersson förkroppsligar i rollen som...

Visa hela texten

Handling

Harry Lund, nitton år och hemmahörande på Söder i Stockholm, jobbar på lagret hos Forsbergs Glas- & Porslinsvaru AB. Yngst bland de anställda får han ta emot snubborna. På ett...

Visa hela handlingen

Press

"Filmen är lika litet som boken konstnärligt märklig, men den lever på sina bittra och friska sanningar", skrev Ingrid Arvidsson i BLM och anslöt sig därvid till samma mening som...

Visa all press


Relaterat

Om filmen

Sommar, skärgård och svenskt nakenbad: Ingmar Bergmans filmatisering av Per Anders Fogelströms populära roman blev en omskriven publiksuccé. Harriet Andersson förkroppsligar i rollen som Monika, en ny erotisk frigjordhet som bidrog till intresset för Bergmans filmer utomlands.

Sommaren med Monika är en filmatisering av Per Anders Fogelströms roman med samma namn, publicerad 1951, och bygger på ett manus som Fogelström skrev i samarbete med regissören Ingmar Bergman. Huvudpersonen Harry (Lars Ekborg) är en blyg nittonåring som jobbar på ett lager på Södermalm i Stockholm. En vacker vårdag när han tar rast på det lokala fiket träffar han biträdet från grönsaksaffären mittemot, sjuttonåriga Monika (Harriet Andersson). Hon är frispråkig, upprorisk, och mer erfaren än Harry, men de faller för varandra och i förälskelsens rus bestämmer de sig för att lämna sina trista jobb och rymma till en skärgårdsö. Gunnar Fischers bilder av den lilla motorbåten som tuffar förbi Stockholms kajer med kosan mot solstekta skärgårdsklippor är som klippta ur i en samtida reklamfilm för huvudstaden. Men när dagarna blir kortare, nätterna kallare och pengarna tryter hopar sig mörka moln över frihetsdrömmen. Tillbaka i stan sliter Harry med jobb och studier för att försörja den gravida Monika, som spenderar hyrespengarna på nöjen och kläder.

Fogelström är idag känd främst för romanserien ”Stad” i fem delar som börjar med "Mina drömmars stad" (1960) och följer en släkt på Södermalm under ett omvälvande sekel. Han hade redan erfarenhet av att skriva filmmanus med utgångspunkt i egna verk, Lars-Eric Kjellgren hade regisserat filmen Medan staden sover (1950) utifrån Fogelströms "Ligister" (1949), och Bergman hade bidragit med idéer till detta manus, som också handlade om ungdomar på Söder. De nästan jämngamla upphovsmännen förknippas idag med olika konstnärliga trender, den internationellt berömde Bergman är känd för psykologiskt komplexa personporträtt i borgerliga miljöer, medan Fogelström är folkkär framförallt inom Sverige för sina socialt förankrade skildringar av arbetarliv i Stockholm. Men Bergmans tidiga filmer var mer samhällstillvända, och i Sommaren med Monika förenas Fogelström och Bergman i sökandet efter en sanning eller realism som tar sig uttryck i en för sin tid vågad erotisk frispråkighet. I linje med Fogelströms intressen speglar filmen samtida attityder till social mobilitet, könsroller, tonårskultur, och ofrivilligt moderskap, men formmässigt pekar filmen också framåt mot Bergmans intresse för själslig komplexitet. 

Sommaren med Monika kan ses som en fortsättning på Bergmans Kvinnors väntan (1952) som slutar med att ett ungt par rymmer till skärgården. Men Anderssons genombrott i rollen som Monika anknyter också till Ulla Jacobssons nakenbad i Hon dansade en sommar (1951) och kanske även Silvana Manganos sexuellt utmanande arbetartjej i italienska Giuseppe De Santis film Bittert ris, som fick svensk premiär hösten 1950. På femtiotalet var skildringen av romantik i Hollywood fortfarande strikt reglerad för att undvika protester från moralens väktare, men när ungdomspubliken började efterfråga en filmkultur som bättre speglade deras syn på mänskliga relationer, skapades en öppning för europeisk film i USA.

Sommaren med Monika väckte stor uppståndelse både på hemmaplan och internationellt, och den amerikanska distributionstiteln Monika, Story of a Bad Girl är talande för mottagandet. Filmen blev en internationell publiksuccé, och även kritikerna i franska Nya Vågen, vars hyllningar skulle ge Bergmans internationella genombrott en mer konstnärlig och prestigefylld tyngd, attraherades av ryktet om den ”svenska synden”.

Effekten av den omskrivna scenen då Bergman bryter mot en grundläggande regel i det klassiska filmberättandet och låter Monika titta rakt in i kameran – ett grepp som François Truffaut skulle återanvända i slutscenen på sin debutfilm De fyrahundra slagen (1958) – är fortfarande omvälvande. Samtidigt som Monika är på väg att bryta sitt äktenskapskontrakt bryter Bergman kontraktet med publiken, som förväntar sig att genom kamerans lystna fokus få betrakta – och döma – den lättjefulla Monika utan att själva bli sedda. Med Anderssons allvarsamma blick in i kameran väcks frågor om Monikas tankar, om vad som finns under ytan.

Ingrid Stigsdotter (2015)

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser.

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Internationell titel
Distributionstitel
Videotitel i Sverige
Manustitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Dirigent
Kläder
B-ljud
Mixning

Medverkande

Harriet Andersson Monika Eriksson, 17 år
Lars Ekborg Harry Lund, 19 år
Dagmar Ebbesen fru Lindström, Harrys faster
Åke Fridell Ludvig "Ludde" Eriksson, Monikas far
Naemi Briese Monikas mor
Åke Grönberg verkmästaren, Harrys arbetskamrat
Sigge Fürst Johan, lagerbasen på Forsbergs Glas & Porslinsvaru AB
John Harryson Lelle, Harrys rival
- Ej krediterade:
Georg Skarstedt Harrys far
Gösta Ericsson Forsberg, direktör för glas- och porslinsvarufirman
Gösta Gustafson Forsbergs kamrer
Gösta Prüzelius försäljare hos Forsbergs
Göthe Grefbo lagerarbetare hos Forsbergs
Arthur Fischer chef för grönsakslagret
Torsten Lilliecrona chaufför på grönsakslagret
Bengt Eklund förste man på grönsakslagret
Hans Ellis Svensson, springpojke på grönsakslagret
Ivar Wahlgren Göran, villaägare i skärgården
Renée Björling Görans fru
Catrin Westerlund Görans dotter
Carl-Uno Larsson Hasse, Monikas yngre bror
Hanny Schedin fru Boman, innehavarinna av kafé 12:an
Kjell Nordenskiöld hjälten i filmen "Sången om kärlek" (röst: John Padovano)
Margaret Young hjältinnan i filmen "Sången om kärlek"
Nils Hultgren Lindevall, kyrkoherde
Ernst Brunman tobakshandlare
Sten Mattsson Harrys kompis på verkstaden
Magnus Kesster Harrys arbetskamrat i tågkupén
Carl-Axel Elfving Harrys arbetskamrat i tågkupén
Bengt Brunskog Monikas kavaljer på kaféet
Wiktor "Kulörten" Andersson ölgubbe tillsammans med Monikas far
Birger Sahlberg ölgubbe tillsammans med Monikas far
Nils Whiten lumphandlare
Tor Borong lumphandlare
Einar Söderbäck lumphandlare
Mona Geijer-Falkner en fru på gården som klagar över Erikssons barn
Astrid Bodin en fru i gårdsfönstret
Gun Östring sköterska på BB
Sven Löfgren lastbilschauffören bakom Harry vid järnvägsövergången
Uno Larsson en man med basker på gården som talar med tobakshandlaren
Marianne Lindén June, Monikas och Harrys lilla dotter
- Bortklippta i den slutliga filmen:
Harry Ahlin villaägaren (bortklippt)
Jessie Flaws villaägarens dotter (bortklippt)
Mona Åstrand en flicka (bortklippt)
Gordon Löwenadler en av Monikas kavaljerer (bortklippt)
Anders Andelius en av Monikas kavaljerer (bortklippt)
Gustaf Färingborg en man på grönsakslagret (bortklippt)

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1953
Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994
Distributör i Sverige (DCP) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2017
Distributör i Sverige (hyrvideo) (fysisk) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1998
Distributör i Sverige (köpvideo) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1998
Distributör i Sverige (DVD) SF Home Entertainment 2005
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium
Smink Firma Carl M. Lundh AB

Handling

Harry Lund, nitton år och hemmahörande på Söder i Stockholm, jobbar på lagret hos Forsbergs Glas- & Porslinsvaru AB. Yngst bland de anställda får han ta emot snubborna. På ett grönsakslager i närheten arbetar Monika. Sjutton år och fysiskt attraktiv utsätts hon ofta för de manliga arbetskamraternas bryska närmanden. Harry och Monika träffas på en kafferast. Det är vår i luften och Monika tar initiativet till bekantskap. Snart håller de ihop. Hennes f d sällskap, hårdingen Lelle, gillar inte det nya förhållandet, väntar ut Harry en kväll då denne följt Monika till porten, och ger honom ett kraftigt slag i ansiktet.

Harry bor med sin far, som är ensam och sjuklig. Modern var tidigt klen och dog när Harry var åtta år. Monikas miljö är den barnrika och fattiga arbetarfamiljens. Hon har svårt att tåla sin far, en spritglad slarver. En kväll kommer fadern upprymd hem för att fira 25-årsdagen av sitt möte med hustrun. Det skär sig mellan far och dotter; Monika får inkassera några örfilar och flyr upprörd hemmet. Hon har ingenstans att ta vägen och ber att få flytta in hos Harry. Egentligen skulle det gå, eftersom Harrys far tagits in på sjukhus, men fastern har nyckel till lägenheten. Harry vågar därför inte låta Monika bo där. I stället inkvarterar han henne på faderns campingbåt, förtöjd intill Västerbron.

Harry tillbringar sin första natt med Monika ombord på båten och försover sig följande morgon. På lagret håller direktören, kamrern och basen räfst med den försumlige. Harry är inte beredd att svälja de överordnades kritik och gliringar; han och direktören enas om att han bör sluta. Monika har efter förälskelsen i Harry redan givit upp sitt jobb. Nu är de båda fria. Upproret mot förtryckarna fullföljs med båtens hjälp; de lämnar staden bakom sig.

Skimrande dagar bland skären i havsbandet följer. De väver drömmar om en framtid tillsammans. Harry vill utbilda sig till ingenjör, jobba på dagarna och läsa på kvällarna. Monika ser sig i rollen som välbeställd hemmafru, väntande på Harry efter jobbet. Men först vill hon njuta av sommaren.

En dag överraskas de av Lelle medan Monika håller på att lära den fumlige Harry dansa vals i strandkanten. Lelle tar sig osedd ombord på båten, kastar parets persedlar i sjön och anlägger eld. När Harry ingriper får han först stryk av den starkare Lelle, men Monika skyndar till och gemensamt lyckas de besegra inkräktaren i paradiset. Triumfen firas med ett rus.

Sommaren lider mot sitt slut, Monika är havande och resurserna tryter. Hon vill ha annat än svamp att äta och tvingar den tveksamme Harry ut på stöldraider. Själv infångas hon av en villaägare som ringer efter polis. I sista ögonblicket lyckas hon rymma med sitt byte: familjens helgstek. Hon anklagar Harry för att lämna henne i sticket och inte vilja ta några risker. Ögonblicket kommer då de ovillkorligen måste återvända till staden.

Fastern tar det unga paret till prästen och ser till att de får vigselbevis innan barnet föds. De flyttar in i en liten lägenhet. Harry börjar på verkstad och försöker läsa om kvällarna. Monika, ensam med dottern på dagarna, tröttnar snart på modersrollen och överlåter den nattetid på Harry, som inte får mycket sömn. När fastern engagerar sig i barnpassningen i tron att Monika börjat jobba går den senare ut på stan och roar sig.

En morgon återvänder Harry oväntat från ett firmauppdrag norrut och överraskar sin hustru med Lelle i sängen. Hans framtidsdröm rasar. Monika försvarar sig med att han inte kunnat försörja henne och att han lämnat henne ensam. Dessutom är hon kär i Lelle. Förtvivlad och rasande slår han henne. Monika känner igen slagen hemifrån och lämnar honom. Snart blir han vräkt; hustrun har köpt en kappa för hyres!pengarna.

Harry har blivit ensam ansvarig för barnet. I Forsbergs gatuspegel står han med dottern på armen och drömmer sig tillbaka till den fysiska lyckan med Monika vid havet. Det är en erfarenhet som kommit honom att mogna trots det bittra slutet.

Censur / granskning

Censurnummer 81857
Datum 1962
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2640 meter
Längd efter klipp 2630 meter


Censurnummer 81857
Datum 1956
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2640 meter
Längd efter klipp 2630 meter


Censurnummer 81857
Datum 1953-02-06
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2640 meter
Längd efter klipp 2630 meter
Kommentar I akt 1: råa sparkar mot den knockade Harry (3 m). I akt 3: bröstsmekningen efter spritorgien (7 m). Granskningskopians aktindelning före censurklipp: 525-570-575-550-420 = 2640 m - 96 minuter. Visningskopiornas aktindelning efter censurklipp: 522-570-568-550-420 = 2630 m - 96 minuter. Aktlängder: 525, 570, 575, 550, 420.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2640 meter
Akter 5 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Filmen är lika litet som boken konstnärligt märklig, men den lever på sina bittra och friska sanningar", skrev Ingrid Arvidsson i BLM och anslöt sig därvid till samma mening som flertalet stockholmskritiker uttryckte. Besvikna var recensenterna i AB, Ny Dag och SvD. Lill i den sistnämnda tidningen kämpade på premiären med "generad olust", som hon försökte motivera. Starkt beröm överlag fick paret Harriet Andersson och Lars Ekborg.

Mauritz Edström i Arbetaren hade väntat sig ett vulkaniskt utbrott från Bergmans sida efter de två föregående filmernas nerdämpade, resignerade ton, men det kom inte:

"Sommaren med Monika är en både fränt riktig, roande och lyriskt vacker berättelse om den eviga längtan bort -- mot en säkert antydd grå social bakgrund. Men likväl är det ingen stor film, därtill är den för ojämn. Det jämna är nu inget karakteristiskt för Ingmar Bergman, men ändå är det honom man saknar, en förenande lidelse och kraft. Filmen är i hög grad Harriet Anderssons och Lars Ekborgs och de förmedlar med nästan överraskande säkerhet Fogelströms på en gång ömma och kärvt realistiska känsla för storstadens ungdom och hans kunskap om den." Edström var inte nöjd med tempot i filmen och skärgårdsskildringen saknade "trots all sin lekfullhet något mycket väsentligt: värme". "De glittrande, mäktiga eller fint intima naturbilderna får trots sin lyrism något kyligt beräknande över sig", menade han.

Carl Björkman (DN) såg en film som hade "mycket av Stockholms, skärgårdens och ungdomens behag", men den var också "lite späckad med schabloner: svensk films generella och Ingmar Bergmans mera privata schabloner". Om båtflykten från staden och arbetet skrev kritikern:

"Det finns i detta skärgårdsparti bilder som är ganska förtrollande i sin frihet och friskhet och där man verkligen känner vinden och vattnet i sina nerver; här finns också bilder som accentuerar filmens karaktär av sensuell robinsonad. Inte utan rörelse följer man den lilla motorbåten där den leker ungdomsskepp mellan kobbar och skär." Men snart, tyckte Björkman, övergick skärgårds!äventyret i schabloner: "De båda älskande kryper in i buskage eller ner under däck, och molnen tornas upp och himlen förmörkas och blixt och dunder. Mycket riktigt -- när himlen dundrat tillräckligt många gånger befinnes den unga flickan vara med barn."

Bergmans nya sommarsaga hade enligt Jurgen Schildt (MT) berättats med samma sensibla nyansering som upphovsmannen visat i Sommarlek (1951/21):

"Det tycks vara ett område som han och fotografen Gunnar Fischer numera behärskar intill fulländning: molnen, vattenreflexerna och de soliga paradisidyllerna, hela den blonda svenska drömbilden av frihet. Här utspelas Harrys och Monikas robinsonad och här upplever de sin erotiska invigelse som en befriad protest mot alla förkvävande auktoriteter. Bättre än Lars Ekborg och Harriet Andersson kunde knappast någon ha gjort dessa fribytare; de har träffat den exakt rätta tonen av ensamhet och trots, sårad idealitet och ömhetslängtan."

Skildringen av den efterföljande krisen och upplösningen av äktenskapet ansåg Schildt betydligt svagare: "Här börjar man skönja bristen på kompositionell balans, episoderna svarar inte mot varandra, och man märker en olycklig komprimering av Per Anders Fogelströms romanoriginal". Särskilt illa tyckte kritikern om "den elake busen Lelle", spelad av John Harryson: "Han kommer från ingenstans, han återkommer i alla möjliga och omöjliga sammanhang, och har bara en enda uppgift: att vara miniatyrdjävul."

Robin Hood (StT) tyckte om filmen till tre fjärdedelar men ogillade den dramatiska utvecklingen: "Vid återkomsten till staden går allting annorlunda än man önskar. Må vara att upplösningen är 'riktig' -- realistiskt sett. Men den är inte riktig, konstnärligt sett. Regissören Bergman har byggt upp något, som ej fullföljes. Kanske är Fogelströms manus konsekvent. I så fall har regissören dragit fram v i s s a drag i början och trängt undan andra. Hur som helst, Harriet Andersson visar i slutet egenskaper man inte observerat tidigare. Hon blir en annan, som man inte tycker om. Man blir otillfredsställd."

Lill (SvD) ansåg att Bergman "berövat den lilla slampan Monika den godlynthet och själens oskulds!fullhet som i boken åtminstone någorlunda balanserar hennes loja lättja, ansvarslöshet och allmänna hondjursmentalitet, och gjort henne till en ilsken ragata, ovädrad, otvättad, okammad och aggressiv". "Så har han fått Fogelström att skapa 'handling' genom att lägga in ett omotiverat slagsmål mitt i sommaridyllen och plockat in ett par ovidkommande naturalistiska detaljer, ungefär lika lustiga som de ord smågrabbar brukar klottra på väggarna. Allt som är ömhet och friskhet, hjärta och humor hos Ingmar Bergman verkar vara bortblåst."

Kommentar Svensk filmografi

Ingmar Bergman avslutade Kvinnors väntan (1952) med ett uppbrott: Ett par förälskade ungdomar lämnar släkten åt sitt öde i en skärgårdsvilla och flyr i en liten båt mot friheten och äventyret. Sommaren med Monika kan ses som en utveckling av den föregående filmens slutmotiv.

Bergman samarbetade med författaren Per Anders Fogelström vid utformningen av scenariot till Medan staden sover (1950), som Lars-Eric Kjellgren iscensatte. Bägge regissörerna hade på ett tidigt stadium fått kännedom om att Fogelström skrev på en berättelse om två arbetarungdomar som ger sig av i båt från storstadens frihetsinskränkande plikter och miljöer och förklarat sig intresserade av att göra film på historien. Det blev Bergman som slutligen engagerade sig i projektet och gav Fogelström vissa direktiv för dramatiseringen, bl.a. beträffande Lelle-figuren.

Romanen utkom i september 1951 på Bonniers Förlag i Stockholm och publicerades våren 1952 som följetong i Folket i Bild med illustrationer av Eric Palmquist. Konstnärens teckningar kom i flera fall att tjäna som förebilder till Bergmans scenuppställningar.

Inspelningen - planerad på låg budget - ägde rum från slutet av juli till början av oktober 1952.

Exteriörscenerna i skärgården togs stumt av en liten arbetsgrupp som inkvarterats hos klockaren, läraren och spelmannen Filip Olsson (1904-1977) på Ornö. Av denne legendariske öbo skapade Alf Sjöberg ett porträtt i Den blomstertid ... (1940). Tre veckors exponerad film visade sig vid framkallningen skadad och scenerna måste tas om. Den förlängda vistelsen bland skären bars dock med jämnmod av de medverkande. Bergman har själv talat om den lustfyllda stämningen kring denna produktion.

Statens Biografbyrå klippte, utan att möta några allvarligare protester, några meter våld och erotisk frigjordhet. Större uppmärksamhet i pressen väckte det faktum att en amerikansk biografägare i Los Angeles våren 1956 ådrog sig sedlighetsåtal för att ha visat filmen. Svenska tidningar rapporterade att den amerikanske distributören "bättrat på" nakenscenerna med inhemskt material, men uppgiften är obekräftad.

Sommaren med Monika bidrog i hög grad till att göra regissören och stjärnan Harriet Andersson internationellt kända. I sin bok om Bergman - "Djävulens ansikte" (1962) - gör Jörn Donner gällande att filmen visar inflytande från italiensk neorealism, närmare bestämt den "nästan kommersiella" sensualismen hos Giuseppe De Santis. Skarpa iakttagare kan eventuellt finna vissa likheter mellan Harriet Anderssons utstyrsel på de svenska skären och Silvana Manganos i den italienske regissörens Bittert ris/Riso Amaro från 1948.

Förlaga

Originaltitel Sommaren med Monika (Ungdomsroman)
Författare Per Anders Fogelström


Inspelning

1952-07-22 1952-10-06
Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé)
Bodskär sydost om Ornö Haninge Sverige
Borgen sydost om Ornö Haninge Sverige
Sadelöga sydost om Ornö Haninge Sverige
Stockholms hamninlopp Stockholm Sverige
Södermalm Stockholm Sverige
Strömmen Stockholm Sverige
Riddarfjärden Stockholm Sverige
Ornö Haninge Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1953-02-09 Spegeln Stockholm Sverige 96 min
TV-visning 1977-01-22 TV2 Sverige 92 min
1990-11-17 Kanal 1 Sverige 92 min
1998-06-16 SVT1 Sverige 92 min
2003-06-22 SVT2 Sverige 92 min
2005-03-21 SVT1 Sverige 92 min
Urpremiär 1953-02-09 Spegeln Stockholm Sverige 96 min
1953-02-09 Spegeln Stockholm Sverige 96 min
Videorelease 1998-12 Sverige 92 min
Annan visning 1959 Warszawa Polen
TV-visning 2008-10-14 SVT1 Sverige 92 min
Dvd-release 2005-05-11 Sverige 92 min
Festivalvisning 2010-11-21 Norrmalmstorg Stockholm Sverige 90 min 21st Stockholm International Film Festival. Utomhusvisning.
TV-visning 2011-07-11 SVT1 Sverige
2012-04-24 SVT1 Sverige
2017-08-22 SVT1 Sverige
Cinemateksvisning 2018-03-28
FIAF-visning 2018-01-02 British Film Institute London Storbritannien
2018-05-15 Cinemateket NFI Oslo Norge
Annan visning 2018-02-01 Janus Films New York USA
FIAF-visning 2018-03-08 Jerusalem Cinematheque Jerusalem Israel
Utländsk biograf exkl FIAF 2018-08-23 Taipei Golden Horse Film Festival Taipei Taiwan
2018-10-08 LAB111 Amsterdam Nederländerna
2018-08-24 Stadtkino Basel Basel Schweiz
2018-07-06 Babylon Berlin Tyskland
2018-09-10 Kino Rex Bern Schweiz
FIAF-visning 2018-11-02 ENTE MOSTRA INT.LE DEL CINEMA LIBERO - CINEMA LUMIERE Ufficio spedizioni Bologna Italien
Utländsk biograf exkl FIAF 2018-06-28 FJ Cines, CineSesc São Paulo Brasilien
2018-02-21 Biograf Kannusali Esbo Finland
2018-07-12 Metropolis Hamburg Tyskland
FIAF-visning 2018-04-19 Cinema Orion Helsingfors Finland
Utländsk biograf exkl FIAF 2018-05-08 Kino Metso Jyväskylä Finland
2018-10-26 Bio Rex Kajaani Kajaani Finland
2018-09-02 Kino Kuvakukko Kuopio Finland
FIAF-visning 2018-11-03 Det Danske Filminstitut Köpenhamn Danmark
Utländsk biograf exkl FIAF 2018-07-12 Kijkhuis Leiden Nederländerna
FIAF-visning 2018-08-15 Slovenska Kinoteka Ljubljana Slovenien
2018-04-08 La Cinemathèque québécoise Montreal Kanada
Utländsk biograf exkl FIAF 2018-09-02 Filmhaus Nürnberg - kommkino Nürnberg Tyskland
2018-06-27 Art-kino Rijeka Kroatien
2018-09-20 Espaço Itaú de Cinema Rio de Janeiro Brasilien
2018-10-03 Kinok – Cinema in der Lokremise St.Gallen Schweiz
2018-11-25 International Film Festival of Kerala Thiruvananthapuram Indien
2018-12-01 International Film Festival of Kerala Thiruvananthapuram Indien
2018-05-20 Kino Ritz Vaasa Finland
2018-09-13 Films by the sea Vlissingen Nederländerna
2018-06-15 Filmpodium Zürich Schweiz
TV-visning 2018-06-22 SVT1 Sverige
2018-06-22 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Kärlekens hamn
Kompositör Filip Olsson (1952)


Originaltitel In My Dream Garden
Kompositör Gordon Rayner


Originaltitel Om stråkarna kunde sjunga om Wien
Kompositör Harry Lundqvist (1950)
Textförfattare Harry Lundqvist (1950)


Originaltitel Sankt Örjanslåten


Originaltitel Blume von Hawaii
Kompositör Paul Abraham (1931)
Textförfattare Nalle Halldén (svensk text 1932)
S.S. Wilson (svensk text 1932)
Paul Abraham (tysk text 1931)


Originaltitel 'O sole mio!
Kompositör Eduardo Di Capua (1898)
Alfredo Mazzucchi (1898)
Textförfattare Giovanni Capurro (italiensk text 1898)
Sven Nyblom (svensk text 1901)


Originaltitel An der schönen blauen Donau, op. 314
Kompositör Johann Strauss d.y. (1867)


Originaltitel Wiener Blut (vals), op. 354
Kompositör Johann Strauss d.y. (1873)


Originaltitel Helan går
Sångare Harriet Andersson
Lars Ekborg


Originaltitel Tango
Kompositör Hans Wallin
Textförfattare Gardar


Originaltitel Ragtime
Kompositör Reinhold Svensson


Från spex till sex (1971) Citat ingår från Sommaren med Monika (1953)
Minns Ni? (1993) Citat ingår från Sommaren med Monika (1953)

Ämnesord

Arbetare
Bakgård
Biträde
Båt/Camping-
Camping
DK Drama
DK Erotik
DK Kärlek
Dans
Föräldrar och barn
Graviditeter
Gårdsmusikant
Nakenbad
Neorealism
Otrohet
Rivalitet
Skilsmässor
Slagsmål
Spädbarn
Stockholm Strömmen
Stockholm/Riddarfjärden
Stockholm/Skuruleden
Stockholm/Södermalm
Stockholms skärgård
Stölder
Svartsjuka
Vräkningar
Äktenskap
Ölcafé

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2526


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2611


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2614


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2614


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2612


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2615


Typ Duplikatnegativ
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel SOMMAREN MED MONIKA
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel SOMMAREN MED MONIKA
Tryckeri Zetterlund & Thelanders boktryckeri AB


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Ingmar Bergmans världssuccés SOMMAREN MED MONIKA
Tryckeri Kopia
Affischdesign Ranke Sandgren


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel Harriet Andersson och Lars Ekborg i SOMMAREN MED MONIKA
Tryckeri Fotopress


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel Harriet Andersson och Lars Ekborg i SOMMAREN MED MONIKA
Tryckeri Fotopress


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel Harriet Andersson och Lars ekborg i SOMMAREN MED MONIKA
Tryckeri Fotopress


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel DIE ZEIT MIT MONIKA


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel En sommar med Monika.
Omfång 124 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Manuscript: Per Anders Fogelström.
Omfång 16 s. Produktionsuppgifter och innehållsbeskrivning (1 s.) ingår.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Omfång 17 s. Produktionsuppgifter och innehållsbeskrivning (1 s.) ingår.
Språk Tyska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 11
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Ljudtyp Ljud
Färgtyp Svartvit
Bredd DCP
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt visningsmaterial


Typ Digitalt arkivmaterial


Typ Digitalt visningsmaterial


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?