Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Dansa min docka
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1953-07-20

Medverkande

Nils Poppe
Sebastian Pettersson, småskollärare och amatördetektiv i Skrabbarp

Inga Landgré
Elise, elev vid Musikaliska Akademien, konstnärsmodell

Kenne Fant
Holger, f.d. tjänsteman i Utrikesdepartementet

Gunnar Björnstrand
Zdenko Zapatil, invandrad tjeckisk skulptör

Adolf Jahr
Albin Kvist, kyrkvaktmästare, f,d, inbrottstjuv

Henrik Schildt
Erik, gangster

Visa alla medverkande

Handling

I det lilla skånska samhället Skrabbarp bor och verkar småskolläraren Sebastian Pettersson, på lediga stunder amatördetektiv och en av stockholmskriminalens flitigaste korrespondenter....

Visa hela handlingen

Press

Filmens reklammakare hade myntat genrebeteckningen "priller" vilket observerades av flera kritiker och förmodades betyda "en rolig thriller". "Nils Poppe har försökt sig på...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Manusbearbetning
Inspelningsledare
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Orkesterledare
B-ljud
Mixning

Medverkande

Nils Poppe Sebastian Pettersson, småskollärare och amatördetektiv i Skrabbarp
Inga Landgré Elise, elev vid Musikaliska Akademien, konstnärsmodell
Kenne Fant Holger, f.d. tjänsteman i Utrikesdepartementet
Gunnar Björnstrand Zdenko Zapatil, invandrad tjeckisk skulptör
Adolf Jahr Albin Kvist, kyrkvaktmästare, f,d, inbrottstjuv
Henrik Schildt Erik, gangster
Gull Natorp fru Uggla, antikvariatsinnehavarinna
Märta Dorff Hildur, hushållerska hos Sebastian, Albins syster
Ragnvi Lindbladh Lilly, flicka på glid, Eriks f.d. väninna
Börje Mellvig Bertold, överkonstapel
Helge Hagerman Svensson, skyltdocksfabrikör, ligachef
Dagmar Ebbesen fru Valldin, Zapatils värdinna
Curt Löwgren frisör, ligamedlem
Arne Lindblad luffare, ligamedlem
Fritiof Billquist Svedje, Bertolds assistent
Semmy Friedmann Berg, lärare på Musikaliska Akademien
Bengt Eklund Lundvall, ingenjör, ägare av misstänkt bil
Adolf Schütz Gustav Steneman, innehavare av modeaffär
Olav Riégo Wallgren, direktör för ekiperingsaffär
Ragnar Klange slaktare i Skrabbarp
Åke Svensson korvförsäljare
Georg Skarstedt ölgubbe
Gustaf Hiort af Ornäs fängelsevakt
Frithiof Bjärne radiopolis
Eric von Gegerfelt tågkonduktör
Carl-Uno Larsson pojken med pinnen
Birger Lensander arbetare på pumpstation
Erik Rosén uppbragt äldre man med hund
Gösta Ericsson förman i dockmagasin
Stig Johanson arbetare i dockmagasin
Bengt Thörnhammar arbetare i dockmagasin
Carl Nydahl polis
Fritjof Hellberg polis
Tor Borong kund i frisersalong
Ingmar Karlsson brandman
Claes Esphagen en herre
Hilding Rolin en man
Gustav Roger en röst

Bolag

Produktionsbolag AB Komiska Teatern
Distributör i Sverige (35 mm) AB Fribergs Filmbyrå 1953
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium

Handling

I det lilla skånska samhället Skrabbarp bor och verkar småskolläraren Sebastian Pettersson, på lediga stunder amatördetektiv och en av stockholmskriminalens flitigaste korrespondenter. Hans geniala lösningar på en rad kända brottsfall skattas emellertid inte efter förtjänst på myndighetshåll. En dag ritar Sebastian en rebus på skolans svarta tavla och frågar barnen vad den betyder. Rebusen innehåller en pinne, två sammanflätade "Z", en skyltdocka och en skulptörkniv. Hur den skall lösas berättar sedan Sebastian.

Eleverna har hittat en sönderskuren skyltdocka i ett kärr intill skolan. En pojke tar hand om en ornamenterad pinne, som legat gömd i dockan; Sebastian, ovetande om pojkens fynd, lägger beslag på huvudet och "mordvapnet" -- en skulptörkniv. Samtidigt stjäls och "slaktas" dockor på olika platser i landet, merparten härrörande från fabrikör Svenssons verkstäder i Skrabbarp.

Kniven, som Sebastian tillvaratagit, är märkt med två Z-bokstäver. Han lyckas identifiera ägaren: den tjeckiske skulptören Zdenko Zapatil, bosatt i Stockholm. Läraren åker till huvudstaden för att delge polisen sina upptäckter. På tåget blir han nedslagen av en skum typ och berövad sitt bagage. Överkonstapel Bertold har fått fallet med de sönderskurna dockorna på sitt bord i polishuset. Efter Petterssons besök beslutar han inleda spaningar efter skulptören.

Sebastian har låtit inkvartera sig hos sin vän Albin Kvist, f d yrkestjuv, nu kyrkvaktmästare. Med hjälp av Kvists bevarade uppsättning inbrottsnycklar tar sig Sebastian in i Zapatils ateljé och överraskas där av både Zdenko och hans sköna modell Elise. De flyr vid åsynen av Sebastian. Elise har stått modell för skyltdockorna. Zdenko är djupt förälskad i henne, men hatar den "yrkesprostitution" för Svenssons räkning han tvingats till av ekonomiska skäl.

Elise, invandrad från Västerås, studerar vid Musikaliska Akademien. Hennes verklige hjärtevän heter Holger och är tjänsteman på Utrikesdepartementet. Han sitter för ögonblicket i rannsakningshäkte, misstänkt för att ha sålt kopior av hemliga handlingar till en spion. För att hjälpa Holger, som är oskyldig och i själva verket höll på att avslöja en hel liga, har Elise börjat spana på egen hand. Hon har därvid blivit förtrogen med Erik, medlem av ligan och gangster i största allmänhet. Fabrikör Svensson låter polisen förstå att den desperate Zapatil ligger bakom "morden" på dockorna. Under tiden gör ligan sitt bästa för att röja Sebastian ur vägen. Vid besök på ett antikvariat blir han inbjuden till förtäring av dess älskvärda innehavarinna, fru Uggla. Det serveras förgiftad likör, men Sebastian undgår den planerade hädanfärden av principiella skäl: Han förtär inte alkoholhaltiga drycker. Bakom dådet står Erik.

Holger rymmer från häktet och göms av Elise hos Eriks avlagda "brud" Lilly ombord på en huspråm under Västerbron. Dit kommer även Zdenko i akt och mening att göra slut på Elise -- föremålet för hans besinningslösa lidelse -- och sig själv. Planen hinner emellertid ej sättas i verket, då Erik anländer och slår ner konstnären. Zapatil tas därefter om hand av poli!sen. Under tumultet på pråmen smiter Elise och Holger och plockas upp av Sebastian, som inte tror att tjänstemannen är brottslig. Alla tre beger sig till Skrabbarp.

Skolläraren anar att något måste vara gömt i dockorna. Under en skolfest kommer pinnen till rätta. Den går att ta isär och i gömstället ligger ett kodmeddelande, som Holger kan dechiffera. Dockorna har av spionligan använts som kurirer, men genom en lagerarbetares misstag har ett exemplar kommit på avvägar. Koden visar sig innehålla en uppmarschplan i händelse av krig och en förteckning över ligans agenter.

Ligan omringar Sebastians hus, men han och det unga paret lyckas fly. Polisen anländer och tvingar ligan att slå till reträtt. Ledaren tar sin tillflykt till en närliggande industriell anläggning. På toppen av dess höga skorsten hinner Holger upp honom. Efter en kort strid störtar främlingen till marken. Den döde identifieras som en av Skrabbarps förtroendemän: fabrikör Svensson.

Holger befrias från alla misstankar, polisen kan infånga ligans medlemmar och Sebastian kan fylla i lösningen på rebusen.

Censur / granskning

Censurnummer 82486
Datum 1953-07-02
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2355 meter
Kommentar Aktlängder: 550-605-550-650 = 2355 meter - 86 minuter. Aktlängder: 550, 605, 550, 650.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2355 meter
Längd i minuter 86 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Filmens reklammakare hade myntat genrebeteckningen "priller" vilket observerades av flera kritiker och förmodades betyda "en rolig thriller".

"Nils Poppe har försökt sig på någonting nytt inom svensk film, nämligen att göra en kriminalfilm med en lustig krumelur i centrum", skrev Expressens Gösta Wernlöf, "och han har lyckats". "För att ett sådant experiment skall gå hem fordras det emellertid att man har just en sådan skicklig och samtidigt också mänsklig aktör som Nils Poppe att tillgå. Ty den här filmen är praktiskt taget bara Poppe, eftersom handlingen är för diffus och bifigurerna mest staffage för att man skall intressera sig för någonting annat än vad småskolläraren Sebastian Pettersson från Skrabbarp har för sig som privatdetektiv."

Wernlöfs uppfattning om Poppes betydelse delades av alla kritiker men tre tidningar -- AT, Arbetaren och StT -- var negativa till historien i sin helhet. Steinar Olsen i AT tyckte att den hemsnickrade deckaren dels var "för tam", dels hade "på tok för många pusselbitar åt åskådaren". "Man hinner inte plocka in dom innan slutet ramlar över en."

"Rörig, inte särdeles lustig och inte alls prillig", ansåg Bertil Gripenfors (Arbetaren) och ville placera verket i crazygenren, i vilket fall personrekvisitan var "omsorgsfullt illa vald". Filmen hade visserligen "små finurliga poänger, början och slutet med skollärare Poppe själv i katedern är fina omslag". "Men", fortsatte recensenten, "förpackningen bedrar och själva varan är fruktansvärt likgiltig". "Skall premiärpubliken för en gångs skull tas som värdemätare så var det rena Alvestastämningen på Spegelns sjua. Vilket på sätt och vis är synd för Poppes egen skull. Hans Sebastian Pettersson från Skabbarp har så pass många försonande drag och hans nästan fanatiska vilja att göra något nytt av lustspelsgenren är så lovvärd att det dåliga resultatet just därför måste beklagas."

I en kort recension i StT anmälde Robin Hood åsikten att det knappast var välbetänkt av regissören Martin Söderhjelm att debutera med en deckare, "ty denna filmart om någon kräver ett suveränt herravälde över filmkonstens uttrycksmedel, dess teknik och rytm". "Gudskelov är Poppe med", skrev kritikern, "han är filmens ljuspunkt och solstråle. Och så snart han finns i bildrutan lever filmen och är underhållande".

Jerome (DN) ansåg i likhet med sina kolleger att det fanns för många bitar i berättelsens pussel men utfärdade ändå betyget "av fint artistiskt märke": "Filmen har ett bra och roligt uppslag, inte fråga om det. Mustiga och drastiska typer har plockats in i ett händelseförlopp som ideligen kastas in i ständigt skiftande, men ändå alltid lika dunkla miljöer. Här blommar fantasin och uppfinningsrikedomen för fullt. Gränder och källare, båtar och bakgårdar har gett filmen husrum. I ett gammalt underligt ruckel sitter också Adolf Jahr som kyrkogårdsvaktmästare och f d yrkestjuv, medan Gull Natorp så att säga för öppen ridå förvandlar sig från ruggig uggla i säckväv till hysterisk häxa i siden. Dimmor och spökfigurer driver också sitt spel som i många goda deckare, men det skulle inte vara Poppe om inte också kärleken, den ungdomliga förälskelsen fick komma till tals med Inga Landgrés mjuka tonfall och ungdomliga charm."

S G-D i MT, hade "verkligt roligt nästan hela tiden" och ansåg att historien berättades "med ett spekulativt artisteri, som för det mesta är av god kvalitet, och som är tillsatt med en fin hjärtlighet, som betvingar". Om Poppe skrev kritikern: "Den försynt älskvärda uppsynen är nästan rörande. Och hans replikkonst är mästerlig. Han kan säga den enklaste sak med ett fabulöst tonfall, som lockar fram kraftiga skrattsalvor. Det är ett artisteri, som är drivet till sin fulländning. Och det är så mästerligt."

Kommentar Svensk filmografi

Författaren, teatermannen och filmarbetaren Martin Söderhjelm föddes i Helsingfors 1913. Flerspråkig till följd av moderns schweiziska börd fick han sin konstnärliga utbildning i Genéve och Berlin i början av 1930-talet. Efter att ha återvänt till Finland gick han som elev vid Svenska Teatern i Helsingfors 1935-1937.

Den litterära debuten skedde med novellsamlingen "Vägen ut" 1937. Vid andra världskrigets slut åtog han sig ledarskapet för Åbo svenska teater, där han var verksam 1945-1947. Dessförinnan hade han hunnit med att regissera den av berlinfödde Kurt Jäger (1898-1965) producerade filmmelodramen Rakkautensa uhri/Offer för sin kärlek med premiär i Helsingfors 11.2.1945. Kontakt med svensk film fick han då Ingmar Bergman inspelade hans prisbelönta pjäs "Skepp till Indialand" för Sveriges Folkbiografer (1947/28). Scenversionen hade uppförts på Svenska Teatern i Helsingfors året före.

Martin Söderhjelm regisserade två svenska spelfilmer; den andra, en musikfilm på manus av Roland Eiworth och med sångerskan Bibi Johns som centralfigur, bar titeln Flicka med melodi (1954/16). Vid denna tid uppträdde regissören även i mindre filmroller, t ex i Vi tre debutera (1953/14) och i den på svensk botten iscensatta amerikanska TV-serien Foreign Intrigue.

Av kommentarer i samband med TV1-visningen av Dansa min docka 26.6.1970 framgår att Söderhjelm, nu bosatt i Skåne, vid sidan av sitt författarskap ägnat sig åt skiftande arbetsuppgifter inom teater- och film!området.

Inspelningen av Dansa min docka startade under senare hälften av oktober 1952 och pågick till mitten av december. Kompletteringar utfördes i februari-mars 1953. En av Poppes manusmedarbetare, Adolf Schütz, passade på att statera i en liten roll som affärsinnehavare.

Inspelning

(kompletteringar i februari-mars 1953) 1952-10 1952-12
Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé)
Halmsjön Sigtuna Sverige
Lövsta Hässelby, Stockholm Sverige
Vaxholm Sverige
City Stockholm Sverige
Nybrokajen Stockholm Sverige
Västerbron Stockholm Sverige
Värtans gasverk, Hjorthagen Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1953-07-20 Spegeln Stockholm Sverige 86 min
TV-visning 1970-06-26 TV1 Sverige 82 min
1991-11-30 Kanal 1 Sverige 82 min
1999-09-03 SVT1 Sverige 82 min
Urpremiär 1953-07-20 Spegeln Stockholm Sverige 86 min

Musikstycken

Originaltitel Ballad, piano, nr 4, op. 52, f-moll
Kompositör Frédéric Chopin (1842-43)


Originaltitel Blumenlied
Kompositör Gustav Lange (1882?)


Originaltitel Stephanie Gavotte
Kompositör Alfons Czibulka (1909)


Ämnesord

Antikvariat
Ateljéer
Bovjakt
Chifferkod
Departement/UD
Detektiv/amatör-
Docka
Förbrytarliga
Gangster
Gift
Husbåt
Invandrare
Kalla kriget
Konstnär
Korvgubbe
Kyrkogårdar
Lärare
Mordförsök
Polis
Psykisk sjukdom/förföljelsemani
Rebus
Skola
Skräckfilmsinslag
Skyltdocka
Slagsmål
Spionage
Stockholm/Gamla Stan
Stockholm/Musikaliska Akademien
Stockholm/Nybroplan
Stockholm/Värtans gasverk
Vaxholm

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2352


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2335


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel Nils Poppe DANSA MIN DOCKA
Tryckeri Zetterlund & Thelanders boktryckeri AB


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Poppe DANSA MIN DOCKA
Tryckeri Ljunglöfs


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel Nils Poppe i DANSA MIN DOCKA
Tryckeri Fotopress


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel Karl-Henrik Fant Inga Landgré i DANSA MIN DOCKA
Tryckeri Fotopress


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel Nils Poppe i DANSA MIN DOCKA
Tryckeri Fotopress


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Film 6/52. Dansa, min docka...
Omfång 224 s.+ 1 s. inspelningsplan. Miljölista och personlista (2 s. ingår).
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 34 s. Produktionsupplysningar (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Omfång 1 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis


Typ Synopsis
Manustitel Tanze Mein Püppchen
Omfång 1 s.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel Tanze Mein Püppchen
Omfång 27 s. + 2 s. Produktionuppgifter, rollista och synopsis ingår.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel The Dance of the Broken Dummies.
Omfång 24 s. + 2 s. Produktionsuppgifter, rolllista och synopsis ingår.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Manustitel The dance of the broken dummies.
Omfång 2 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel "trailer". The dance of the broken dummies.
Omfång 1 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel "trailer". Tanze mein Püppchen.
Omfång 1 s.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Omfång 1 s.


Typ Dialoglista
Manustitel "trailer"
Omfång 1 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel "trailer"
Omfång 2 s.
Språk Svenska


Typ Kringmaterial
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?