Grundfakta

Media (3 st)

Originaltitel Vingslag i natten
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1953-10-05

Medverkande

Lars Ekborg
Gerald Rönne

Pia Skoglund
Ninni (Inger) Tornelius

Edvin Adolphson
kyrkoherde Tornelius, Ninnis far

Erik "Bullen" Berglund
Berno, prästgårdens arrendator

Naima Wifstrand
Ane, pojkarna Rönnes fostermor

Dagny Lind
fru Tornelius

Visa alla medverkande

Handling

Det är andra världskrigets år. I en liten by vid blekingekusten arbetar den unge Gerald Rönne i jordbruket. Han har just drabbats av motgångar och sorger. Modern, som han försökt hjälpa...

Visa hela handlingen

Press

Det skrevs åtskilliga sarkastiska sammandrag av handlingen i Vingslag i natten, vars titel AT ville ändra till "Ett slag i luften". Man påvisade bygdefilmens schabloner och de agerandes...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Smink
B-ljud
Mixning
Förtexter

Medverkande

Lars Ekborg Gerald Rönne
Pia Skoglund Ninni (Inger) Tornelius
Edvin Adolphson kyrkoherde Tornelius, Ninnis far
Erik "Bullen" Berglund Berno, prästgårdens arrendator
Naima Wifstrand Ane, pojkarna Rönnes fostermor
Dagny Lind fru Tornelius
Ruth Kasdan Valborg, Bernos hustru
Carl Ström Kristen, kyrkvaktmästaren
Nils Hallberg Elmer Rönne, Geralds halvbror
Ulla-Bella Fridh Hillevi, en flicka i byn
Berit Gustafsson Märta, piga hos Berno
Renée Björling Else Rönne, Geralds och Elmers mor
Märta Dorff översköterskan på mentalsjukhuset
Rut Cronström skollärarinnan
Kenne Fant Ivar Tornelius, prästens son
Jolle Andersson Gerald som barn
- Ej krediterade:
Knut Almroth Ivar som barn
Thomas Driving Elmer som barn
Marianne Öberg Ninni som barn
Magnus Kesster länsman
Sven Magnusson landsfiskalen
Kristina Adolphson Ninnis väninna
Bibi Andersson studentska på Tornelius' fest
Olof Thunberg ung man hos kyrkoherden
Öllegård Wellton den unge mannens flickvän
Knut Kronholm vaktkonstapel
Herman Lundberg vaktkonstapel
- Ej identifierade:
Gösta Lilja taxichaufför (ej identifierad)
Börje Castenhag ej identifierad roll

Bolag

Produktionsbolag Svenska AB Nordisk Tonefilm
Distributör i Sverige (35 mm) Svenska AB Nordisk Tonefilm 1953
Laboratorium AB Kinocentralen

Handling

Det är andra världskrigets år. I en liten by vid blekingekusten arbetar den unge Gerald Rönne i jordbruket. Han har just drabbats av motgångar och sorger. Modern, som han försökt hjälpa till ett människovärdigt liv, är död; tjänsten som sockenkyrkans vaktmästare har gått till en annan sökande. Av för honom okända skäl motsätter sig kyrkoherden -- Tornelius -- hans utnämning.

Desperat bryter sig Gerald in i prästgården och anklagar Tornelius för att ha visat den döda modern likgiltighet och ödelagt hans framtid. Med sig har han ett lossbrutet stycke av en altartavla med inskriptionen "Gud är kärleken"; det krossar han inför prästens ögon. Efteråt flyr han till barndomens torp, där han sätter sig att tänka tillbaka på sitt liv.

Gerald och hans bror Elmer är föräldralösa. Fadern, en sjöman, har förolyckats på havet. Modern är hjärnskadad efter en olycka och intagen på mentalsjukhus. Pojkarna tas om hand av mor Ane, en äldre, fattig och kärleksfull kvinna.

Vid hennes död utackorderas de på olika håll. Gerald kommer till prästgårdsarrendatorn Berno och dennes unga hustru Valborg. Det är ett omaka äktenskap, och Valborg kan till en början inte tåla Gerald, som påminner henne om hennes egen barnlöshet.

Gerald tycker om att leka med prästens barn Ivar och Ninni, men den elaka fru Tornelius kör iväg honom. En sommar lockar Ivar honom att röka i Bernos lada; det börjar brinna i höet. På tu man hand med Valborg erkänner Gerald sitt ansvar för eldsvådan. Hon tröstar honom oväntat ömt.

Bäste vännen är den trygge, vänlige kyrkvaktmästaren Kristen. Gerald söker ofta hans sällskap i kyrkan; den blir hans andra hem.

Tiden går. Gerald konfirmeras. Elmer tar tjänst på sjön. Gerald blir kvar i land -- något av en enstöring -- och hjälper Berno och Kristen i arbetet. En dag känner han lust till Valborg. Den besvaras. Hon är nära att ge sig åt honom, men ångrar sig och ber om förlåtelse för sin svaghet.

Ninni tar studenten. Gerald blir bjuden på examensfesten. Den slutar med en öppen konflikt mellan makarna Tornelius. Prästfrun drar sig tillbaka och ger Gerald skulden för uppträdet. Han lovar att inte mer visa sig i huset.

Elmer kommer på besök. På dansbanan träffar han den söta Hillevi och uppvaktar henne, men någon förbindelse mellan dem blir det inte. Snart mönstrar han på som steward.

Ninni skjutsas hem från en bal på midsommarafton och stöter ihop med Gerald utanför prästgården. Föräldrarna är bortresta över helgen. Ensam och lätt berusad bjuder hon in honom. Den natten ligger de med varandra. Gerald, som egentligen tänkt utnyttja tillfället för att hämnas gångna oförrätter, blir föräls!kad; Ninni besvarar hans känslor. De fortsätter, trots prästparets motstånd, att träffas, i markerna, i kyrkan och i dess pannrum.

Gerald och Elmer satsar sina besparingar i ett försök att bota modern. Hon genomgår en hjärnoperation. Den misslyckas och hon dör. Även gamle Kristen avlider. Gerald söker den lediga tjänsten, men Tornelius röstar bort honom. Det är nu Gerald tappar besinningen, tar sig ett rus, kränker kyrkorummet och rusar iväg till prästgården för att ställa Tornelius till svars.

Efteråt känner han sig bära på en stor skuld, inte så mycket för skadegörelsen och hemfridsbrottet som för andra saker: lusten till Bernos hustru, moderns död, allt Ninni fått stå ut med. Han begär och får ett fängelsestraff.

När straffet är avtjänat återvänder han till byn, där Ninni troget väntar honom. Inte heller för Bernos har domen betytt någonting. Arrendatorns krafter sviker; han behöver Geralds hjälp och hoppas kunna överföra arrendet på honom.

Gerald och Ninni beslutar att gifta sig. Tornelius vägrar utfärda lysningsbevis och tvingas för att motivera sin handling avslöja familjens hemlighet. Prästen har haft en kärleksförbindelse med Geralds mor, då hon tjänade i prästgården, och frukten av den är Elmer. Detta har hustrun inte kunnat glömma. Hon har dessutom räddat sin make från konkurs.

Ett telegram från utlandet till pastorsexpeditionen meddelar att Elmer omkommit. Tornelius har inte mod att ge Gerald beskedet. Hustrun erbjuder sig att gå i hans ställe. Hon vill, efter Elmers död, inte längre stå i vägen för dotterns och Geralds framtida lycka.

Censur / granskning

Censurnummer 82983
Datum 1953-09-29
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2675 meter
Kommentar Speltid: 98 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0.


Censurnummer 82983
Datum 1953-09-29
Åldersgräns Tillåten från 15 år


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2675 meter
Längd i minuter 98 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Det skrevs åtskilliga sarkastiska sammandrag av handlingen i Vingslag i natten, vars titel AT ville ändra till "Ett slag i luften". Man påvisade bygdefilmens schabloner och de agerandes omotiverat tvära sinnesförändringar. Motvilligt erkände recensenterna i Arbetaren, DN, Expr och MT att filmen ändå på något sätt berörde dem: genom sin "hederlighet" eller "oskyldighet" och genom skådespelarnas förnämliga insatser.

Kalle Bergholms foto "med förankring i en underbart vacker svensk natur och bygd" (AB) fick beröm, och om den minste rollinnehavaren skrev Lill (SvD): "Enda ogrumlade glädjeämne är den trohjärtade pysen Jan Olov Andersson, vilken spelar (-) Gerald som liten, ett hjälplöst sockenbarn som går åskådaren raka vägen till hjärtat. Han torde ha en icke oväsentlig del i den framgång som likväl redan följt filmen på dess väg ute i landet."

Bertil Gripenfors (Arbetaren) igenkände i dramatiseringen den populära bygderomanens ingredienser och tyckte sig finna ett slags "hederlig tröghet": "Folk (-) rör sig som om de stod i Blekinges trygga lera ända upp till stövelskaften. Och kyrkan står mitt i byn." Han efterlyste "en endaste liten frisk vindpust som även om den inte kommer från Salje ändå kan vara blekingsk och mänsklig och riktig." Trots reservationerna tyckte kritikern om filmen "för de många fina detaljernas skull, för sättet att emellanåt säga stora sanningar med små ord". "I dessa detaljer finns kvalitet och stor filmkonst. Där har lyriskt regisserande Kenne Fant, fotograferande Kalle Bergholm och skådespelarna gått hand i hand."

"En bred, folklig film utan några som helst konstnärliga ambitioner och utan andra artistiska effekter än dem som ligger i ett vackert fotografiskt tillvaratagande av det sydsvenska landskapets skönhet", ansåg C B-n (DN) och tillskrev filmens landsortsframgångar ett "troskyldigt" drag:

"Den berättar med rörande tonfall om flickan av börd och gossen av folket och om deras trofasthet. Och dessa båda ungdomar spelas verkligen ganska intagande av Lars Ekborg och Pia Skoglund. Ungdomens hudlöshet kontrasteras mot de vuxnas förstening. En äldre generation är oförstående och får sitt straff. Ungdomen går det väl i händer, och de får stanna 'nära jorden' som det heter."

I Expressen noterade Alf Montán att det ingick både ond bråd död "på lämpliga ställen" och blodskam i handlingen. De unga älskande ville kritikern emellertid tro på och för iscensättarens del uttryckte han sig optimistiskt:

"Regissören Kenne Fant gör med Vingslag sin andra film. Han har utvecklats åtskilligt som bildberättare sedan debuten i våras och kan notera en personlig framgång. De många kufiska hoppen i handlingen skall han inte lastas för. Felen är att söka i manus, där man sökt komprimera alltför mycket av Saljeromanens innehåll."

"Det finns något redbart hos denna prosaiska bygdefilm med den poetiska titeln", deklarerade Nils Beyer (MT), "något blåögt och troskyldigt, som gör att man inte riktigt nänns tala om hur dålig den är". Förmedlaren av denna insikt var enligt kritikern huvudrollsinnehavaren:

"Det finns hos Lars Ekborg något så äkta och renhårigt, att han tvärs igenom alla sina vedermödor blir inte bara sympatisk utan något vida mer -- en symbol för ungdomen, när den är som bäst. Man tror både på hans inre konflikter, hans sårbarhet och hans ärlighet, hans försök att finna en kompromissfri väg genom livet. Ja, just på hans redbarhet, som ger filmen en viss kvalitet! Det är Lars Ekborg, som räddar vad räddas kan i denna besynnerliga historia."

Andra kritiker uttryckte ett mer oreserverat missnöje. I AB ansåg Filmson att inte ens en ambitiös regi kunde dölja det faktum att filmen från början till slut var "ett välment pekoral".

Kommentar Svensk filmografi

Av den blekingske författaren Sven Edvin Saljes - 1914 i Jämshögs socken (död 1998) - romansvit om familjen Loväng på sammanlagt fem verk filmades under 1940-talet "På dessa skuldror" (1948) och "Människors rike" (1949). Ytterligare en roman i serien, "Den söker icke sitt", utgiven 1953, bildade underlag till filmen Tarps Elin (1957).

"Vingslag i natten", som publicerades av LTs Förlag i Stockholm 1948, var en fristående roman med handlingen förlagd till skånska kustslätten. Titeln syftade på ljudet av flyttfåglarna. Filmens exteriörer togs på Ven och i Saljes hemtrakt i juli 1953. Till den senare platsen var även ett par av de många "urpremiärerna" ute i landet 5.10.1953 förlagda. På Jämshögs Bio fick t.ex. författaren och regissören sida vid sida motta ortsbefolkningens hyllningar.

Karl-Fredrik Björn hade skrivit manus till de två första inspelningarna ovan och fick även denna gång uppdraget. I "Sjung dig själv en sång - En bok om Sven Edvin Salje" (LTs Förlag, 1981) skildrar han produktionens tillkomst och anger de viktigaste avvikelserna från romanen. En annan tidigare medarbetare i Salje-filmerna, regissören Gösta Folke, var upptagen av teaterarbete varför budet gick till Kenne Fant. Denne gjorde här sin andra film efter Skuggan (1953), i samarbete med fotografen Kalle Bergholm.

Romanen hade redan hundratusentals läsare; filmen blev en aktningsvärd publikframgång. I landsortspressen förmodade åtskilliga recensenter att Nordisk Tonefilm satsat på en uppföljare till guldkalven Hon dansade en sommar (1951). I varje fall utnämnde reklamavdelningen Lars Ekborg (1926-1969) och Pia Skoglund (1931-1957) till "ett nytt betagande kärlekspar".

Förlaga

Originaltitel Vingslag i natten (Roman)
Författare Sven Edvin Salje


Inspelning

(sommaren) 1953 1953
Svenska AB Nordisk Tonefilms ateljé Stockholm Sverige
Film AB Imagos ateljé Stocksund Sverige
Ven Sverige (exteriörer)
Karlstorp i Blekinge Sverige (exteriörer)
Olofström i Blekinge Sverige (exteriörer)
Fängelset Kristianstad Sverige (exteriörer)

Visningar

Stockholmspremiär 1953-11-02 Astoria Stockholm Sverige 98 min
Sverigepremiär 1953-10-05 Imperial Eslöv Sverige 98 min
1953-10-05 Reflex Falkenberg Sverige 98 min
1953-10-05 Palladium Göteborg Sverige 98 min
1953-10-05 Royal Halmstad Sverige 98 min
1953-10-05 Scala Helsingborg Sverige 98 min
1953-10-05 Park Hässleholm Sverige 98 min
1953-10-05 Jämshögs Bio Jämshög Sverige 98 min
1953-10-05 Metropol Karlshamn Sverige 98 min
1953-10-05 Saga Kristianstad Sverige 98 min
1953-10-05 Saga Landskrona Sverige 98 min
1953-10-05 Amiralen Malmö Sverige 98 min
1953-10-05 Metropol Malmö Sverige 98 min
1953-10-05 Grand Olofström Sverige 98 min
1953-10-05 Centrum Ronneby Sverige 98 min
1953-10-05 Scala Sölvesborg Sverige 98 min
1953-10-05 Capitol Varberg Sverige 98 min
1953-10-05 Scala Ystad Sverige 98 min
1953-10-05 Scala Ängelholm Sverige 98 min
TV-visning 1973-04-13 TV1 Sverige 94 min
1985-02-27 TV1 Sverige 94 min
1993-04-23 Kanal 1 Sverige 94 min
1996-04-26 SVT2 Sverige 94 min
1999-10-20 SVT1 Sverige 94 min
Urpremiär 1953-10-05 Imperial Eslöv Sverige 98 min
1953-10-05 Reflex Falkenberg Sverige 98 min
1953-10-05 Palladium Göteborg Sverige 98 min
1953-10-05 Royal Halmstad Sverige 98 min
1953-10-05 Scala Helsingborg Sverige 98 min
1953-10-05 Park Hässleholm Sverige 98 min
1953-10-05 Jämshögs Bio Jämshög Sverige 98 min
1953-10-05 Metropol Karlshamn Sverige 98 min
1953-10-05 Saga Kristianstad Sverige 98 min
1953-10-05 Saga Landskrona Sverige 98 min
1953-10-05 Amiralen Malmö Sverige 98 min
1953-10-05 Metropol Malmö Sverige 98 min
1953-10-05 Grand Olofström Sverige 98 min
1953-10-05 Centrum Ronneby Sverige 98 min
1953-10-05 Scala Sölvesborg Sverige 98 min
1953-10-05 Capitol Varberg Sverige 98 min
1953-10-05 Scala Ystad Sverige 98 min
1953-10-05 Scala Ängelholm Sverige 98 min

Musikstycken

Originaltitel Gammal fäbodpsalm
Kompositör Oskar Lindberg


Originaltitel Bä, bä, vita lamm
Kompositör Alice Tegnér (1892)
Textförfattare August Strindberg (1872 efter barnramsan "Ba, Ba, Black Sheep")
Sångare Jan Olov Andersson


Originaltitel Down in the Valley
Textförfattare Eve (svensk text)
Sångare Lars Ekborg
Kenne Fant
Berit Gustafsson
Nils Hallberg


Originaltitel Sjungom studentens lyckliga dag
Kompositör G***** (1851)
Textförfattare Herman Sätherberg
Sångare Pia Skoglund
kör


Originaltitel Det var i vår ungdoms fagraste vår
Sångare Pia Skoglund
kör


Originaltitel Lördagsvalsen
Kompositör Anselm Johansson (1921)
Textförfattare Svarta Masken (1921)


Originaltitel Piauw Piauw
Kompositör Max Woiski


Originaltitel Ven negrita
Kompositör Magrinelli
Silvestre Vargas
Sångare kör (på spanska)


Originaltitel Då väntar jag vid vägarna
Kompositör Anders Börje (1949)
Textförfattare Rune Lindström (1949)
Sångare Ulla-Bella Fridh


Originaltitel En prästkrage i min hand
Kompositör Olof Thiel (1946)
Textförfattare Gösta Rybrant (1946)
Sångare Ulla-Bella Fridh


Ämnesord

Arrendator
Barn/utackorderat
Barn/utomäktenskapligt
Barndom
Barnlöshet
Bondgårdar
Brand/ladugårds-
Dans
Dansbanor
Dödsbädd
Ensamhet
Fattigdom
Fester
Fordon/häst-
Fosterbarn
Fängelsestraff
Föräldrar och barn
Konfirmation
Kyrka
Kyrkvaktmästare
Mentalvård
Midsommarafton
Präst
Prästgårdar
Sinnessjukdom
Sjöman
Skola
Världskriget/Andra

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2666


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2684


Typ Ej typbestämt material
Bredd 35 mm
Längd i meter 2666


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel VINGSLAG I NATTEN Efter Sven Edvin Saljes roman
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign Gösta Åberg


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel Nordisk Tonefilm presenterar VINGSLAG I NATTEN Efter Sven Edvin Saljes roman
Tryckeri Ljunglöfs


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel VINGSLAG I NATTEN
Tryckeri Ewes O.B. -tryck


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel Efter Sven Edvin Saljes roman VINGSLAG I NATTEN
Tryckeri Ewes Offsettryck


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Omfång 101 s. + 40 s. tillägg, delvis handskrivet.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 116 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 108 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 113 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 113 s. + separat miljölista (7 s.).
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 15
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?