Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel En skärgårdsnatt
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1953-12-26

Medverkande

Ingrid Thulin
Ingrid

Öllegård Wellton
Annika, frisksportare

Bengt Blomgren
Björn, frisksportare/berättare

Gerd Ericsson
Liss, Ingrids väninna

Rune Halvarsson
Sture Svensson, frisör

Visa alla medverkande

Handling

Det är sommarlördag i Stockholm. Skärgårdsbåten "Waxholm III" lägger ut från Blasieholmskajen med ett brokigt sällskap av resenärer. Bland passagerarna befinner sig den glade frisören...

Visa hela handlingen

Press

Recensenterna i AB, Ny Dag och SvD var i huvudsak nöjda med Bengt Logardts skärgårdsfilm. DNs Carl Björkman tänkte på vad det kunde ha blivit om det inte funnits "för många förskruvade...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Medproducent
B-foto
Musikarrangör
B-ljud
Mixning
Förtexter

Medverkande

Ingrid Thulin Ingrid
Bengt Logardt Åke
Öllegård Wellton Annika, frisksportare
Bengt Blomgren Björn, frisksportare/berättare
Gerd Ericsson Liss, Ingrids väninna
Rune Halvarsson Sture Svensson, frisör
Britta Brunius Karin, Stures fru
Bernt Callenbo Rolf, Annikas bror, frisksportare
Gunlög Hagberg Gullan, Svenssons dotter
Sten Gester Bo "Bosse" Levhagen
Lissi Alandh Birgitta, flicka i Bosses sällskap
Arne Ragneborn "Stålis", rötägg, båttjuv
Catrin Westerlund Astrid, Svenssons dotter
Alf Östlund "Affe", törstig weekendfirare
Magnus Kesster "Mankan", Affes kamrat
Lennart Lundh Hjalle, Bosses kamrat
Julie Bernby servitris på Waxholm III
Sten Hedlund Helge Lundkvist, ingenjör
Märta Dorff fru Lundkvist
Jan-Olof Rydqvist "Kurre Hängläpp", kompis till Stålis
Nils Stödberg Fagerviksbo, Birgittas danskavaljer
Bo Eriksson Tomas, Svenssons lillpojke
Sven Holmberg fjärdingsman
- Ej krediterade:
Ann-Margret Bjellder Elsa, Svenssons dotter
Ingegerd Bjellder Marta, Svenssons dotter
Birgitta Kings Christina, Svenssons dotter
Tor Bergner dansbanegitarristen
Anders Swahn fjärdingsmans medhjälpare

Bolag

Produktionsbolag AB Sandrew-Produktion
Distributör i Sverige (35 mm) AB Sandrew-Bauman Film 1953
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Det är sommarlördag i Stockholm. Skärgårdsbåten "Waxholm III" lägger ut från Blasieholmskajen med ett brokigt sällskap av resenärer. Bland passagerarna befinner sig den glade frisören Sture Svensson med maka Karin och sex barn, de två äldsta döttrarna Astrid och Gullan i tonårsåldern. Två törstiga weekend-firare i övre medelåldern -- "Affe" och "Mankan" -- på väg till sommarstugan, parkerar sig omedelbart i restaurangen.

I egen segelbåt färdas den välväxte och solbrände Åke tillsammans med sitt vackra kuttersmycke Ingrid och hennes väninna Liss. Rötägget "Stålis" och hans mindre företagsamma följeslagare "Kurre Hängläpp" har funnit sig nödsakade att "låna" en mindre båt med snurra, och deras vilda framfart gör farlederna osäkra. På väg till ett frisksportarläger paddlar kanotisterna Björn och Rolf och den senares intagande syster Annika.

Sommarflyktingarna från staden sammanstrålar på den idylliska ön Fagervik. När Åke glider in i en stilla vik med segelbåten upptäcker Ingrid en tidigare anländ, flott motoryacht vid stranden. Iklädd bikini gör hon sitt bästa för att väcka ägarens intresse. Det lyckas hon med, och senare vid dansbanan tar han hand om henne. Kavaljeren visar sig vara den unge, bortskämde och i kärleksaffärer mycket hänsynslöse Bo Levhagen. Åke, svekfullt övergiven, tröstar sig med Annika. På kvällen blir han och Liss ensamma i båten. Liss bekänner att hon älskar honom, men hennes känslor är inte besvarade. För Åke finns bara Ingrid.

Stålis har kastat sina hungriga blickar på Svenssons dotter Astrid, som beviljats utsträckt kvällspermission. För att imponera på henne och samtidigt hitta en lämplig plats för intim samvaro lockar han Astrid ombord på motoryachten. Han påstår sig vara dess ägare och bjuder henne på Levhagens exklusiva skaffning, bl a rysk kaviar. Just som han börjar ett hårdhänt närmande till sitt offer infinner sig Bo med Ingrid. Fripassagerarna gömmer sig i ruffen, där de blir vittne till de nyanländas kärleksakt.

Efteråt hoppas Ingrid att Bo skall gifta sig med henne, men han ställer sig helt kallsinnig till tanken. Åke har lyckats spåra Ingrid till yachten. Rasande över hennes trohetsbrott knockar han sin rival. Ingrid gör ett teatraliskt iscensatt självmordshopp i sjön i syfte att väcka Åkes ömmare känslor. Då detta misslyckas tar hon morgonbåten till staden.

Astrid är svårt chockad över nattens upplevelser och kan inte förmå sig att gå hem. Hon upptäcks dock av de tämligen beskänkta kompanjonerna Affe och Mankan och återförs till familjen, som utan förebråelser mottar hennes bikt. Stålis och Kurre Hängläpp tas om hand av polisen.

I frisksportarlägret träffas Åke och Annika på nytt och deras ömsesidiga intresse av varandra fördjupas. Björn hittar Liss, och Rolf en annan av döttrarna Svensson: Gullan.

Frisörens lillpojke Tomas hittas medvetslös i en backe; man tror att han blivit biten av en huggorm. Rolf paddlar till närmaste telefon och larmar Räddningskåren, som sänder en helikopter. Pojken förs till sjukhus i Stockholm, där han enligt rapporter snabbt repar sig.

Helgen är över. Björn, i sällskap med Liss, hör till dem som lämnar Fagervik. Åke bestämmer sig för att stanna ett tag på ön, hos Annika.

Censur / granskning

Censurnummer 83446
Datum 1953-12-12
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2470 meter
Längd efter klipp 2419 meter
Kommentar Gr.kopians aktlängder före censurklipp: 560-565-510-580-255 = 2470 m - 90 minuter. Censurklipp i akt 3: De flesta hångel- och samlagsscenerna mellan Bo och Ingrid i båten (50 m). I akt 4: Astrids återerinring av samlagsscenerna förkortas (1 m). Visningskopiornas aktlängder efter utökning med 15 m i akt 3 godkänt 1953-12-18: 560-565-480-579-255 = 2439 m - 89 minuter. Aktlängder: 560, 565, 510, 580, 255.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2439 meter
Längd i minuter 89 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Recensenterna i AB, Ny Dag och SvD var i huvudsak nöjda med Bengt Logardts skärgårdsfilm. DNs Carl Björkman tänkte på vad det kunde ha blivit om det inte funnits "för många förskruvade situationer, för mycket överklassdrägg och alltför många enkla pils!nermuntrationer i filmkomikens utkanter". Det återstod att glädja sig åt naturskildringen: "Den nya Bengt Logardt-filmen har sina valörer i själva skärgårdsbilderna -- kameran har verkligen fint tagit vara på en rad av den stockholmska skärgårdens vackraste lyriska effekter: den milda nattliga vattenspeglingen, det stilla ljuset över en natt som aldrig blir av, skymningen som omärkligt förvandlas till gryning."

På andra håll mottogs skärgårdsskildringen mycket onådigt. "Resultatet är på alla tänkbara sätt vederstyggligt", skrev Lasse Bergström i Arbetaren och fortsatte: "Det är gudskelov sällan man så starkt upplever kontrasten mellan onatur och natur. Det är synd om skådespelarna -- vare sig de tvingas dansa med i pilsnerkomikens standardturer eller får lov att hålla god min när de invecklas i parodiskt fnoskiga situationer 'med dramatik i'. Mitt i allt detta tronar författaren-regissören själv: en präktig segelbåtstarzan med vackra, vita tänder. Han borde tänka sig för i fortsättningen."

Staffan Tjerneld (Expr) menade att svensk film efter kriget genomgått en glädjande sanering: "Det är bara ett par herrar, däribland Bengt Logardt, som ömt vårdar minnena från den stora dumfilmsepoken med dess virrighet, usla foto, platta dialog, och tarvliga fylleriinslag. Logardt spetsar det hela med en personlig enfald, som inte är lättare att komma över för att den är naturvuxen. Dessutom har han en förmåga att i badscenerna -- den här filmen består nästan inte av annat -- få in en privat kladdighet à la kikande Susannagubbe som är direkt pinsam för en normal åskådare."

MTs Jurgen Schildt ville hänföra produktionen till "Operation Pensionat Paradiset" (1937/2), inte minst med tanke på "pilsnermatadorerna Alf Östlund och Magnus Kesster, skrålande i sin bondfylla i sommarstugan". Kritikern sammanfattade:

"En skärgårdsnatt är en förargelseväckande film, förargelseväckande framför allt därför att den utnyttjar människor och situationer på ett så ytterligt valhänt och slentrianmässigt sätt. På en holme benämnd Fagervik i den stockholmska skärgården sammanför den ungdomar av två kategorier: rötägg och framtidsbyggare, Cecil-knuttar och waerlandister. Det är svårt att säga vilka som är mest prövande att skåda, eftersom båda är tecknade med en psykologisk schematism av det verkligt fyrkantiga slaget. Att många av våra yngre skådespelare -- med Gerd Ericsson och Catrin Westerlund som de mest heroiska -- gör vad de kan i sammanhanget hjälper inte; mot sådana repliker och en sådan frånvaro av all kompetent personinstruktion kämpar även de dramatiska gudarna förgäves."

Kommentar Svensk filmografi

Bengt Logardt blev bekant med författaren Sven Forssell (1914-1962) vid inspelningen av Sången om Stockholm (1947/11), till vilken Forssell och Arthur Spjuth skrev manus. Logardt spelade i denna produktion en f d långholmsfånge med musikaliska intressen, som delas av Alice Babs. Bland andra engagerade storheter på den folkkära musikens och lyrikens område märktes Anders Börje, Åke Grönberg och Nils Ferlin.

Återkommande musikaliska inslag hade även planerats i skärgårdsfilmen av år 1953, men tonvikten kom att ligga på ett galleri av unga skådespelerskor som haft tillfälle att demonstrera sin dramatiska begåvning i Logards film Ogift fader sökes (1953/1), Lissi Alandh, Gerd Ericsson, Gunlög Hagberg och Öllegård Wellton.

En dålig flicka -- eller vad några kritiker kallade "stockholmsvamp" -- föll på Ingrid Thulins lott. Hon hade tidigare spelat femme fatale i Göran Genteles båtfilm Leva på "Hoppet" (1951/10). Förförelsescenen i skärgårdsnatten blev denna gång för stark för Statens Biografbyrå, som tog fram saxen.

Inspelningen startade i början av augusti 1953 och var i huvudsak färdig i mitten av september, då några kompletteringar återstod.

I Göteborg ställde Aftonpostens recensent Nils Magnusson 21.4.1954 frågan: "Varför sysslar herr Logardt med att försöka göra film?" Producenten-regissören-skådespelaren Logardt svarade hovsamt 6 maj att han tyckte om att göra film, att han hade en gedigen utbildning och erfarenhet, hade i flera fall fått mycket fin kritik i stockholmspressen och hade med sina filmer lyckats väcka utländska distributörers intresse på många håll. En skärgårdsnatt köptes bl a av flera sydamerikanska bolag.

Inspelning

1953-08-03 1953-09
AB Sandrew-Ateljéerna (Lästmakargatan) Stockholm Sverige
Saltarö Värmdö Sverige (segelbåten i viken, Svenssons stuga, dansbanan)
Erstaviksbadet Nacka Sverige (frisksportarlägret)
Nyckelviken Nacka Sverige (Fagerviks brygga)
Slussen Stockholm Sverige
Vaxholm Sverige
Ombord på skärgårdsbåten Waxholm III Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1953-12-26 Olympia Stockholm Sverige 89 min
Urpremiär 1953-12-26 Olympia Stockholm Sverige 89 min
TV-visning 2011-11-29 SVT1 Sverige
2014-06-03 SVT1 Sverige
2015-07-07 SVT1 Sverige
2018-07-02 SVT1 Sverige
2018-07-02 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Elda för kråkorna!
Kompositör Sten Carlberg (1952)
Textförfattare Nils Bie (1952)
Sjungs av Brita Borg (1952 - grammofonskiva Sonora 7684)
Oscar Rundqvist (1952 - grammofonskiva Sonora 7684)
Karl-Olof Finnberg (1952 - grammofonskiva Sonora 7684)
Allan Johansson (1952 - grammofonskiva Sonora 7684)


Originaltitel Sjösalavals
Kompositör Evert Taube (1941)
Textförfattare Evert Taube (1941)
Sångare Evert Taube (1942 - grammofonskiva Sonora 9005)


Originaltitel Månskenskyssen
Kompositör Leon Landgren (1953)
Textförfattare Åke Gerhard (1953)
Sångare Thory Bernhards (1953 - grammofonskiva Philips P 50034 H)
Spelas av Leon Landgrens orkester (1953 - grammofonskiva Philips P 50034 H)


Originaltitel Hårgalåten


Originaltitel Beguine Fantasy
Kompositör Kjell Sjölund


Originaltitel Arholmavalsen
Kompositör Albin Carlsson (1909)
Textförfattare H. S-s (1909)


Originaltitel Sommarnatt
Kompositör Evert Taube (1926 "Dröm och minns")
Textförfattare Evert Taube (1930)


Originaltitel Friare-Valsen
Kompositör David Hellström (1909)
Textförfattare Göran Svenning (1909)
Sångare Alf Östlund
Magnus Kesster


Originaltitel Tangokavaljeren
Kompositör Jules Sylvain (1932)
Textförfattare Åke Söderblom (1932)


Originaltitel Koster-Valsen
Kompositör David Hellström (1907)
Textförfattare Göran Svenning (1907)


Originaltitel Boogie Blues
Kompositör Andrew Walter
Kjell Sjölund


Originaltitel Vem kan segla förutan vind
Sångare Bengt Blomgren
Bernt Callenbo
Gunlög Hagberg
kör


Originaltitel Varför vänta
Kompositör Tor Bergner (1953)
Textförfattare Bengt Logardt (1953)
Sångare Bengt Blomgren


Originaltitel The Sarambo
Kompositör Da Paula Bana


Originaltitel Nele, Ay! Ay! Ay!
Kompositör Armand Crabbé


Ämnesord

Alkoholism
Alkoholmissbruk
Bikiniflickor
Camping
Dansbanor
Frisksportarläger
Föräldrar och barn
Helikoptrar
Kanot
Land motsatt stad
Lekar
Motorbåt
Ormbett
Otrohet
Rysk kaviar
Räddningskåren
Saltarö
Självmordsförsök
Skärgårdsbåt/Waxholm III
Sommarlov
Stockholms skärgård
Stölder
Ungdomsbrottsling
Vamp
Våldtäktsförsök

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2439


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2439


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2418


Typ Duplikatnegativ neutral bakgrund
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel EN SKÄRGÅRDSNATT
Tryckeri Ewes O.B. -tryck


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel EN SKÄRGÅRDSNATT
Tryckeri Ewes O.B. -tryck


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel EN SKÄRGÅRDSNATT
Tryckeri Borås kliché & litografiska AB


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel En skärgårdsnatt.
Omfång 107 s. Rollista (1 s.) och spelschema (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel En skärgårdsnatt.
Omfång 107 s. Personbeskrivning (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel En skärgårdsnatt. Svensk dialoglista.
Omfång 31 s.
Språk Svenska


Typ Kringmaterial


Typ Dialoglista
Manustitel Eine Nacht in den Schären. (En skärgårdsnatt). Regie: Bengt Logardt.
Omfång 28 s. + 2 s. produktionsuppgifter, rollista mm.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel Eine Nacht in den Schären. (En skärgårdsnatt).
Omfång 57 s. Produktionsuppgifter, rollista mm (2 s.) ingår.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel Eine Nacht in den Schären. (En skärgårdsnatt).
Omfång 31 s.
Språk Tyska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 1
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?