Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (2 st)

Originaltitel Sleepwalker
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 2000-10-27

Medverkande

Ralph Carlsson
Ulrik Hansson

Anders Palm
kriminalkommissarie Lennart Levin

Ewa Carlsson
Monika Hansson, Ulriks fru

Tuva Novotny
Saga Hansson, Ulriks och Monikas dotter

Donald Högberg
doktor Christian

Fredrik Hammar
Levins kollega

Visa alla medverkande

Handling

Ulrik Hansson har med hustrun Monika och barnen Saga, Erik och Linn varit på semester tillsammans med goda vännerna Fredrik och Helen Källbrandt och deras barn. Nu sitter alla tillsammans i...

Visa hela handlingen

Press

Meningarna om "Sleepwalker" var delade, men någon helhjärtad uppskattning kom inte filmen till del.Ludvig Hertzberg, SvD: "Det är kring (-) ovissa skuldkänslor och fasan över att berövas...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Dvd-titel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionschef
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspelningsledare
Produktionsassistent
Runner
B-foto
C-foto
Kompletterande foto
Undervattensfoto
Elektriker
Elassistent
Passare
Rekvisita
Kläder
Smink
B-ljud
Övrig medarbetare

Medverkande

Ralph Carlsson Ulrik Hansson
Anders Palm kriminalkommissarie Lennart Levin
Ewa Carlsson Monika Hansson, Ulriks fru
Tuva Novotny Saga Hansson, Ulriks och Monikas dotter
Donald Högberg doktor Christian
Fredrik Hammar Levins kollega
Mats Rudal Fredrik Källbrandt
Sylvia Rauan Helen Källbrandt, Fredriks fru
Christoffer Edström Erik, Ulriks och Monikas son
Silke Laurén Linn, Ulriks och Monikas dotter
Toivo Tolonen Roger, Fredriks och Helens son
Aina Lesse Maria, Fredriks och Helens dotter
Viktor Friberg Marklund, grannen
Petter Billengren fastighetsmäklaren
Camilla Sundell kvinnan i tågkupén, sjuksköterska
Johan Rudebeck Ulriks kollega
Lars Janson tågmästaren
Conny Anderson bestulen man på tåget
Christina Molin SJ-kassörska
Carina Lindroth parkeringsvakt
Susanne Sörensdotter parkeringsvakt
Bjørn Sundquist Jacobsen, polischefen i Oslo
- Ej krediterad:
Roland Andersson man vid den blodiga bilen

Bolag

Produktionsbolag Filmnor AB
AB Svensk Filmindustri
Filmkameratene A/S
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 2000
Distributör i Sverige (DVD) SF Home Entertainment 2001
Laboratorium FilmTeknikk Norge A/S

Handling

Ulrik Hansson har med hustrun Monika och barnen Saga, Erik och Linn varit på semester tillsammans med goda vännerna Fredrik och Helen Källbrandt och deras barn. Nu sitter alla tillsammans i villaköket hemma hos Hanssons i Stockholmsförorten, och Ulrik vandrar omkring och videofilmar närgånget sällskapet. Han är uppspelt, inte minst för att de hittat en nytt hus som de snart ska flytta in i. Till slut blir det för mycket för Monika som ber honom att stänga av kameran. Familjen Källbrandt tar avsked liksom tonårsdottern Saga som flyttat hemifrån. Ulrik nattar barnen och kommer in till Monika i sovrummet. Han spelar charmör och bjuder Monika på vin. De går till sängs.

En tid efter insomnandet vaknar Ulrik av att Monika är borta. Han finner det besynnerligt och går ut på trappan och ropar på henne. En för honom obekant Chrysler-van står parkerad längre ner på gatan. Efter en stund dyker Monika upp. Hon hade bara varit ute och rökt en cigarett, säger hon. Ulrik tar några sömntabletter och de går på nytt och lägger sig.

Mitt i natten väcks alla av att Ulrik vrålar som av en stor smärta. Monika ringer efter ambulans, men Ulrik kommer till ro igen och barnen lägger sig hos föräldrarna.

På morgonen vaknar Ulrik och finner sig på nytt ensam i sängen. Till sin förskräckelse är han blodig och hela sängen översölad med blod. Monika och även barnen är försvunna. Ingenstans hittar han dem, och hennes vinröda Renault är borta. Han ringer akuten och polisen, men ingen har några uppgifter om dem. Han låter efterlysa dem, och polisen förhör honom.

I skafferiet hittar Ulrik leriga stövlar, blodiga kläder och bilnycklar. Dottern Saga anländer och han försöker förklara för henne vad som hänt.

Ulrik som tidigare varit sömngångare misstänker att han fått ett återfall, och för att finna ut vad som händer när han somnat, binder han fast sin videokamera vid axeln och går till sängs efter att ha tagit sina sömnpiller som han sköljer ner med vin.

På morgonen vaknar Ulrik av att telefonen ringer, men det finns ingen i andra änden av linjen. Han tror att det var Monika som försökte nå honom. Videobandet från den gångna natten visar hur han vandrar runt i huset, innan han sätter sig i bilen och kör ut till sommarstugan. Där står Monikas bil med bilrutan översmetad med blod. En sekvens visar hur han slänger stora plastsäckar.

Ulrik har angett att han sett en misstänkt Chrysler-van i närheten av huset före Monikas försvinnande, men polisen konstaterar att inga inbrott förekommit i området vid den aktuella tiden. När Ulrik i sällskap med polisen anländer till sommarstugan finns där ingen bil. Polisen börjar misstänka att Ulrik själv gjort sig av med sin familj.

Ulrik får upp ett spår med hjälp av ett brev från SJ angående en biljettbeställning. Men SJ-kassörskan vägrar ge honom vidare upplysningar, trots att han säger att det gäller hans hustru. "Hon kanske inte vill bli funnen."

På natten hittar polisen Monikas bil på en byggarbetsplats där Ulrik jobbar. Bilen är nedsölad med blod. Polisen tar foton.

Ulrik hinner köra iväg med sin bil innan polisen anländer till villan för husundersökning. Efter att ha granskat hans videofilm skickar man ut en efterlysning på Ulrik. Polisen besöker Ulriks läkare som förklarar att det preparat han skrivit ut åt honom är ett milt medel mot sömnsvårigheter som emellertid i förening med alkohol kan framkalla sömngång. När polisen besöker Ulriks nya hus, finner man blodspår på terrassen, och inne i huset ligger blodiga kläder utbredda på golvet. I badkaret ligger stora plastsäckar, som efter undersökning visar sig innehålla 35 kroppsdelar från tre kroppar.

Ulrik befinner sig på ett tåg, som visar sig vara nattåget till Oslo. Han delar sovkupé med en ung kvinna som han sticker ner med en kniv. En konduktör identifierar Ulrik och slår larm till polisen som varskor sina norska kolleger. Vid tågets ankomst till Oslo ska man gripa honom.

Under uppehållet vid gränsen har emellertid Ulrik bytt tåg och åkt tillbaka till Stockholm. På stationen dyker den unga kvinnan oskadd upp, den kvinna som Ulrik var övertygad om att ha knivdödat. Ulrik återvänder hem, alltmedan polisen letar efter honom i Oslo.

Hemma somnar Ulrik och väcks av Monika och de båda barnen. Hon hade åkt till Oslo med barnen och ber om ursäkt för allt besvär hon vållat honom. Hon behövde tid att tänka, säger hon. Det blev för mycket med den förestående flytten och allt. Ulrik nattar barnen. På natten märker Monika att Ulrik har lämnat sängen och letar efter honom. I källaren hittar hon barnen som säger att de leker kurragömma med Ulrik. Sedan hon gått in i bastun slår Ulrik till regeln, och där sitter nu Monika instängd med barnen.

Polisen har alarmerats till familjen Källbrandts hem, där kroppar ligger styckade och det finns blod överallt. Dock saknas Fredrik Källbrandt som sägs befinna sig på tjänsteresa.

Vid sänggåendet binder Ulrik på nytt fast sin videokamera och sväljer sina sömnpiller med vin. Efter ett tag anländer tonårsdottern Saga som ser hur Ulrik kör iväg i sin bil. Hon följer efter i sin. Under tiden har polisen anlänt till Ulriks villa och befriat Monika och barnen ur bastun. Hon bekänner för polisen att hon avtalat ett möte med Fredrik Källbrandt i sommarstugan. Hon hade träffat honom i Oslo.

Vid sommarstugan angrips Saga av Ulrik som slår ner henne och kastar henne i brunnen. Hon kämpar för sitt liv när Ulrik kastar ner något. Det är Fredriks avhuggna huvud. Sedan lägger han locket över brunnen. Kort därefter anländer polisen som skjuter honom.

Då vaknar Ulrik ur drömmen. Han befinner sig på sjukhus och har legat i koma i tre dygn. Han fick en kollaps i sömnen, förklarar Monika.

Jag vet allt om dig och Fredrik, säger Ulrik. Ja, säger Monika, han ville ha med mig till Oslo på affärsresa. Jag sa nej. Jag var vilsen. När du kollapsade, insåg jag... Jag har försökt nå honom i Oslo för att få honom att fatta, men jag får inget svar. Snälla Ulrik, jag behöver dig. Kom så går vi hem. Vi har ett nytt hus att tänka på.

När Ulrik lämnar sjukhuset, ser han att ambulansmännen är identiska med poliserna i hans dröm. Och en sköterska ser precis ut som den unga kvinna han stack ihjäl på Oslotåget.

Det var en mardröm, säger Monika. Polisen, blodet, kropparna - det finns inte.

Jag vet, säger Ulrik.

De befinner sig ute i det nya huset. Ulrik vill ha en nypa frisk luft och går ut på bryggan. Han kastar några stenar i vattnet. De sjunker ner genom vattnet till bottnen där det står en Chrysler-van. På förarplatsen sitter den döde Fredrik Källbrandt med bundna händer.

Censur / granskning

Censurnummer 137210
Datum 2000-10-11
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2611 meter
Kommentar Aktlängder: 497-534-524-538-518


Tekniska fakta

Bildformat 1.85:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Digital
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Meningarna om "Sleepwalker" var delade, men någon helhjärtad uppskattning kom inte filmen till del.Ludvig Hertzberg, SvD: "Det är kring (-) ovissa skuldkänslor och fasan över att berövas kontrollen över vardagens harmoni och sina egna handlingar som långfilmsdebuterande Johannes Runeborg - med ett finurligt manus av Johan Brännström (-) - bygger upp sin ofta gastkramande historia. Ja, det finns faktiskt mycket av Hitchcock i denna självrannsakande färd i det undermedvetnas labyrinter, såväl i tilltalet och tematiken som i bildspråket och den kusligt hotfulla, och allt mer desorienterande, stämningen. (-)För full inlevelse och behållning krävs [dock] att man lyckas bortse från det föga trovärdiga i allt från karaktärernas ageranden och repliker till vad en sömngångare är kapabel till - gör man inte det hamnar det hela ibland förödande nära den ofrivilliga komiken. Men i alla händelser är denna visuellt expressiva film, där allting liksom i den inledande videofilmen inte nödvändigtvis är vad det synes vara, en för våra breddgrader ovanligt sinnrik rysare."Mats Johnson, GP: "Filmen är drivet klippt, av regissör Runeborg, och överraskningarna duggar tätt. Framåt slutet lite väl tätt med en sista oväntad, och totalt onödig, vändning under eftertexterna. (-)Filmens första halvtimme är aningen seg med idel närbilder på Ralph Carlssons plågade ansikte, men sedan stegras spänningsnivån. Sett till helheten är 'Sleepwalker' en klart godkänd thrillerdebut, som faktiskt kan mäta sig med de flesta amerikanska filmer i genren. Och ett par av filmens överraskningar kunde inte ens en härdad thrillertittare som undertecknad lista ut i förväg."Annika Gustafsson, SDS: "(-) debutanten Johannes Runeborg och manusförfattaren Johan Brännström klarar sina uppgifter hyggligt.Åtskilliga skräckfilmer faller på en ihålig psykologi. I 'Sleepwalker' leker manusförfattaren med publiken och tar sig runt kraven på trovärdighet. (-) Skräckeffekterna får aldrig en så dominerande roll att man tappar intresset för vad som pågår inom den olycklige mannen.Runeborg/Brännström håller spänningen vid liv filmen igenom men slutet blir något för tydligt. Det är som om upphovsmännen vill värja sig mot att publiken lämnar salongen med vissa frågor obesvarade.Man kan också ha invändningar mot 'Sleepwalker' som ett relationsdrama. De antydningar om att allt möjligen inte står rätt till mellan man och hustru borde ha fått lite större utrymme.Den intressantaste gestalten, i alla fall så som Tuva Novotny spelar henne, är tonårsdottern Saga. Hon bär på hemligheter som manusförfattaren kunde ha utvecklat."Mårten Blomkvist, DN: "Har man någon gång sett en enda rysare är man handikappad som besökare på svenska 'Sleepwalker' (-), eftersom det då är närmast omöjligt att inte redan i upptakten förutse upplösningen.Som åskådare har man därmed föga medlidande med stackars Ulrik (-).Regissören Johannes Runeborg och manusförfattaren Johan Brännström filmdebuterar med 'Sleepwalker'. Men inte ens som nybörjare får man vara så naiv att man bygger en helt thriller på att ingen ska kunna lista ut ens oerhört fiffiga, fast kanske möjligen trots allt inte för första gången i filmhistorien använda, slut."

Kommentar Svensk filmografi

Regissören Johannes Runeborg (f 1965) långfilmsdebuterade med "Sleepwalker". Sedan mitten av 80-talet hade han arbetat som animatör, filmcensor för video, copywriter och filmjournalist. Han har svarat för ett fyrtiotal kortfilmer, däribland "Big Trouble Walks Alone" (1986), "En underbar dag" (1990), "The Return of the Wheelchair Nazi" (1991), "Pickpocket" (1997) och tre filmer om Elaka Rune & Sune.

Inspelning

Stockholm Sverige
Gävle Sverige
Oslo Norge

Visningar

Sverigepremiär 2000-10-27 Filmstaden Göteborg Sverige 95 min
2000-10-27 Victoria Göteborg Sverige 95 min
2000-10-27 Filmstaden Malmö Sverige 95 min
2000-10-27 Filmstaden Sergel Stockholm Sverige 95 min
2000-10-27 Filmstaden Söder Stockholm Sverige 95 min
2000-10-27 Rigoletto 1 Stockholm Sverige 95 min (samt ytterligare 23 platser)
TV-visning 2003-08-24 TV4 Sverige 91 min
2006-05-13 TV4 Sverige 91 min
Dvd-release 2001-10-17 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Ingen är som du min kära
Kompositör Rose-Marie Stråhle (2000)
Textförfattare Rose-Marie Stråhle (2000)
Framförs av Thorleifs


Originaltitel Det börjar verkar kärlek, banne mej!
Kompositör Peter Himmelstrand (1968)
Textförfattare Peter Himmelstrand (1968)
Sångare Claes-Göran Hederström


Originaltitel Dying in Your Sleep
Kompositör Peter Fogselius
Stenberg
Sångare Benjamin Falk


Originaltitel Save Me
Kompositör Peter Tägtgren
Textförfattare Peter Tägtgren
Framförs av Pain


Evil Ed (1997) Citeras i Sleepwalker (2000)
Trailers 1999-2001 (6) (2000) Sleepwalker (2000)

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2605


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Typ Dialoglista
Manustitel Sleepwalker.
Omfång 27 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Sleepwalker. Spotted dialogue list. English and Swedish. 2000.
Omfång 49 s.
Språk Engelska


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?